Archief - Maart/April 2006

 

woensdag 26 april 2006

Nog een keer Thijssen

Kees Thijssen speelde dertien partijen tijdens het NK, met zeven overwinningen. Dus één rubriek is niet toereikend om al het moois te laten zien. Dus nogmaals de zegereeks van de triomferende kampioen.

donderdag 20 april 2006

De zegereeks van Thijssen

Met zeven overwinningen zorgde Kees Thijssen voor een imposante reeks en zijn vierde landstitel. Vanzelfsprekend voer voor uw rubriekschrijver. De rubriek staat deze week dan ook geheel in het teken van de partijen van Thijssen.

zaterdag 15 april 2006

De vierde van Thijssen

Kees Thijssen is in Culemborg voor de vierde maal in zijn damcarrière kampioen van Nederland geworden. Hij evenaart daarmee prestaties van Harm Wiersma en Piet Rozenburg. Alleen R.C. Keller werd, eind jaren dertig, eenmaal vaker kampioen.

Thijssen was in dit kampioenschap oppermachtig. Met een score van 19 uit 13 bleef hij drie achtervolgers maar liefst drie punten voor. In de voorlaatste ronde werd mede-koploper Auke Scholma verslagen, waarna de titel al een feit was. De enige nederlaag leed Thijssen tegen Ron Heusdens als gevolg van een rekenfout. Heusdens versloeg ook Scholma en speelde daarmee een markwaardig toernooi. Na een matige start wist hij alsnog de tweede plaats te bereiken, een veel betere prestatie dan vorig jaar.

Dit NK kende een hoger winstpercentage dan voorgaande jaren. Wellicht een gevolg van het hogere tempo waarin het programma dit jaar werd afgewerkt. Vooralsnog lijkt het publiek de winnaar van deze nieuwe opzet.

zaterdag 15 april 2006

donderdag 13 april 2006

Nacompetitie

Harry de Waard kijkt terug op de nacompetitie. Het toetje van de nationale competitie waarin kandidaat-promovendi mogen proberen aan te tonen dat zij sterker zijn dan de rode-lantaren-dragers van de hogere klasse, maar daar zelden in slagen.

woensdag 12 april 2006

Brokken op NK

Het zware programma met de dubbele ronden in het NK lijkt niet zonder gevolgen te blijven. In de ochtendronde ging koploper Kees Thijssen verrassend onderuit tegen Ron Heusdens. Thijssen dacht een doorbraakcombinatie te nemen, maar bleef uiteindelijk met een schijf minder achter. Vanmiddag leed Alexander Baljakin zijn eerste nederlaag tegen Anton van Berkel. Auke Scholma zou moeten kunnen profiteren, maar lijkt nu zelf ook in een lange partij tegen hekkensluiter Cor van Dusseldorp verloren te staan. Kortom, tijdens dit NK is er voor de toeschouwer heel wat te genieten!

zondag 9 april 2006

Thijssen en Scholma slaan gat

Bij het Nederlands kampioenschap dammen in Culemborg zijn titelverdediger Kees Thijssen en Auke Scholma bijzonder productief. Beiden scoorden zeven punten in de eerste vier rondes. Thijssen brak daarbij met de traditie dat in de openingsronde alleen maar remises vallen. Drie andere spelers hebben ook een positieve score, Hans en Gérard Jansen en Alexander Baljakin.

Maandag staat er week een dubbele ronde op het programma. De toppers Kees Thijssen en Gérard Jansen ontmoeten elkaar in de ochtendronde.

woensdag 5 april 2006

Euro American Investors NK Dammen

Vrijdag begint in Culemborg het Nederlands kampioenschap dammen, met Euro American Investors als hoofdsponsor. Het NK kent een andere opzet dan in voorgaande jaren. Er worden nu op een aantal dagen twee rondes gespeeld, waarmee het toernooi een stuk zwaarder wordt. Er zijn dit jaar maar liefst vier debutanten aanwezig: Leopold Sekongo, Johan Sterrenburg, Bennie Provoost en Toby Hage. Zij zullen moeten opboksen tegen de ervaren spelers, van wie regerend kampioen Kees Thijssen, Alexander Baljakin en Gérard Jansen favoriet zijn.

Harry de Waard kijkt vooruit naar deze finale en terug op enkele partijen uit de voorrondes.

zondag 2 april 2006

Zomertoernooien

De lente is alweer ruim begonnen dus is het voor de dammers tijd om na te denken over de zomertoernooien. Uiteraard begint de zomer met het Paastoernooi in Amsterdam, om via Thailand, Salou of Praag weer terug te keren naar Nederland. Daar start begin juli de reeks DuWo Damfestival in Delft, Axioma Open NK in Den Haag, het Nijmegen Open en Brunssum Open om dan af te sluiten met het Hiltex Open in Zeeland. De inschrijving van een aantal toernooien is al geopend. Keus genoeg!

donderdag 30 maart 2006

Utrechtse beker

Harry de Waard blijft nog een keer dicht bij huis en verhaalt over de Utrechtse bekerfinale. Daar waar in de nationale competitie ADG uit Amersfoort inmiddels overvleugeld is door het naburige DVSB, bleek dat in de bekercompetitie ook de damschijf rond is, en stelde ADG de Jan Bom bokaal veilig.

woensdag 22 maart 2006

Jubilea

In deze jaren bereiken heel wat damverenigingen de eerbiedwaardige leeftijd van honderd jaar. Beet enkele jaren geleden het Rotterdamse Constant de spits af, dit jaar zijn het er al meer. De Enkhuizer Damclub, het Haagse RDG/DIO en UDG uit Utrecht vieren ook feest. Harry de Waard bezocht het jubileumtoernooi van UDG en geeft behalve natuurlijk de techniek ook inzicht in de rijke historie van de vereniging.

zondag 19 maart 2006

Doek valt voor Excelsior

In de beslissende wedstrijd in de nacompetitie voor een plaats in de Ereklasse hebben Dammers uit Oost zich verrassend gehandhaald ten koste van Excelsior. Nadat zowel de reguliere wedstrijd als de eerste sneldambarrage in een 10-10 gelijkspel eindigden, trokken de Achterhoekers in de tweede barrage met 13-7 aan het langste eind.

In de drie wedstrijden voor plaatsen in de hoofdklasse waren de eersteklassers net niet opgewassen tegen de hoofdklassers. De verschillen waren ook hier klein want in twee van de drie wedstrijden was ook een barrage nodig. TDV, Dordrecht en Huizum wisten zich te handhaven.

donderdag 16 maart 2006

Eerbetoon aan Kuperman

Het kan niet anders dan dat de rubriek van deze week gewijd is aan Iser Kuperman. Eén van de grootste dammers van de vorige eeuw en vele malen wereldkampioen voor het tijdperk Sijbrands-Wiersma aanbrak. Lees snel verder.

zondag 12 maart 2006

Veel debutanten op NK

Gisteren zijn de meeste deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap bekend geworden. Maar liefst vier debutanten zullen in Culemborg in het strijdperk treden. Dat zijn Leopold Sekongo, Johan Sterrenburg, Bennie Provoost en Toby Hage. Daarnaast plaatsten zich Ron Heusdens (na een last-minute eindsprint), Auke Scholma, Anton van Berkel en Cor van Dusseldorp.

Diverse cracks vielen dit jaar buiten de prijzen, onder wie Martin Dolfing en Hein Meijer (alweer voor het tweede jaar). Aanstaande zaterdag spelen de vier nummers drie uit de poules voor de laatste twee finale-tickets.

donderdag 9 maart 2006

Confederation Cup

Enkele weken geleden voltrok zich in alle stilte het toernooi om de Confederation Cup, een toernooi voor Europese clubteams. De stilte werd waarschijnlijk veroorzaakt door het ontbreken van Nederlandse teams. Harry de Waard nam de moeite de partijen na te spelen en doet verslag.

woensdag 8 maart 2006

Iser Kuperman overleden

In de VS is de roemruchte dammer Iser Kuperman op 83-jarige leeftijd overleden. De van oorsprong Oekraïense dammer won zeven maal de wereltitel. De eerste maal in 1958 in Den Haag en het laatst in 1974 toen Ton Sijbrands zich terugtrok voor de tweekamp om de titel.

In 1977 ontvluchtte Kuperman de Sovjet-Unie en emigreerde naar de VS en won daar diverse nationale titels. Hij was echter nog regelmatig in Nederland te gast. Zo deed hij in 2002 nog mee aan ORAP Open in Den Haag.

Op het Het Nieuwe Forum van de FMJD is in een speciale draad veel historisch materiaal te vinden over Kuperman.

maandag 6 maart 2006

Ereklassers houden stand

De nummers twee uit beide hoofdklassen zijn er niet in geslaagd om de plaats in te nemen van een ereklasser. In de nacompetitie won Excelsior nipt met 11-9 van Damlust, terwijl DUO weinig problemen kende bij Het Noorden. In de tweede ronde mogen Excelsior en DUO nu onderling uitmaken wie er op het hoogste niveau mag blijven.

In de hoofdklasse viel het doek voor het roemruchte VAD. Op 18 maart worden de drie resterende plaatsen in de hoofdklasse door Dordrecht, TDV en Huizum verdedigd tegen de runners-up uit de eerste klasse. In de strijd tussen eerste- en tweedeklassers liep het onverwacht verkeerd af voor Leids Damgenootschap na een ongelukkige wedstrijd tegen Marknesse.

donderdag 2 maart 2006

NK-deelnemers bijna bekend

Nog even, en dan is bekend wie er naast Kees Thijssen, Hans Jansen, Gérard Jansen en Alexander Baljakin gaan deelnemen aan de finale van het NK in Culemborg. Er is nog één ronde te spelen in de halve finales. Weinig spelers zijn al zeker van plaatsing, maar zeker is al wel dat er weer enkele debutanten de finale binnen zullen stappen. Harry de Waard doet verslag.

WK Dammen 2005

WK Blinddammen

DNC De Nederlanden Compagnie Open NK 2006

Internationaal toptoernooi
15 tot en met 22 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.