Archief - November/December 2005

 

vrijdag 30 december 2005

Jaarwisseling

Bij gelegenheid van de jaarwisseling eens heel wat anders in de DamWeb rubriek van Harry de Waard. Onze rubriekschrijver dook in zijn problemistenverleden en vond enkele standen waar het vuurwerk vanaf spat. Een goede jaarwisseling toegewenst!

vrijdag 23 december 2005

Geen medailles op WK jeugd

Op de jeugdwereldkampioenschappen voor jeugd in het Oekra´nse Dneprodzerzhinsk is de Nederlandse delegatie er niet in geslaagd een medaille te behalen. Saskia Veltman en Mei-Jhi Wu moesten in de meisjesklasse genoegen nemen bij een plaats in de middenmoot. Ook de junioren kwamen net te kort voor een plaats bij de top.

Het dichtst bij een medaille was de Haagse aspirant Stefan Stapper. Hij versloeg halverwege de kampioen Ainur Shaybakov, maar wist dit huzarenstukje in het vervolg niet te herhalen. Hij werd op weerstandspunten naar de vierde plaats verwezen.

De eindstanden van het WK zijn nog steeds niet bekend. Vanavond landt de Nederlandse delegatie op Schiphol en zal er meer bekend worden.

donderdag 22 december 2005

Oploswedstrijd

Harry de Waard presenteert in de rubriek van deze week een oploswedstrijd. Geen eigen materiaal, maar de oploswedstrijd van de Kring voor Damproblematiek. Deze bestaat uit een viertal diagrammen van de hand van Andreas Kuijken.

zondag 18 december 2005

Jeugd start goed

In Oekra´ne is vrijdag het wereldkampioenschap voor jeugd begonnen. Het WK heeft drie categorieŰn: aspiranten, junioren en meisjes. De Nederlanders zijn sterk van start gegaan. Bij de aspiranten gaan Robin Vogelaar en Nederlands kampioen Pieter Steijlen gedeeld aan kop, bij de junioren geldt dit voor Boudewijn Derkx. Bij de meisjes staan Saskia Veltman en Mei-Jhi Wu direct achter de top-3.

De gloednieuwe site DamXL is zelfs enkele maandeneerder opengegaan om verslag te doen van dit WK.

vrijdag 16 december 2005

Brons

In Culemborg ging een maandje geleden een nieuw toptoernooi van start met sterke internationale bezetting: Het BRONS-toernooi. Enkele WK-gangers gaven acte de presence en bonden de strijd aan met vier spelers uit het eerste team van Ereklasser Meurs Denk en Zet. In de rubriek van deze week een kijkje bij dit toernooi.

zaterdag 10 december 2005

Top-3 wint in nationale competitie

Er is nu een duidelijke afsplitsing zichtbaar in de nationale bondscompetitie. Van Stigt Thans, Hiltex en Witte van Moort kwamen allen tot winst in de zevende ronde en bezetten in deze volgorde de top van de ranglijst. CEMA nam sportieve revanche voor de forse, deels reglementaire nederlaag in de vorige ronde en verpletterde Westland met maar liefst 17-3.

In de hoofdklasse ook een aantal belangrijke wedstrijden. In A won DVSB van de reserves van Witte van Moort. In B is de spanning weer helemaal terug na de nederlaag van Raes Maastricht tegen Den Haag.

vrijdag 9 december 2005

Plusminusdammen

Eerder dit jaar vond in Lent het jaarlijkse 55-plusminusdamtoernooi plaats. Winnaar werd Ruud Palmer. Harry de Waard laat wat fragmenten zien uit dit toernooi.

zondag 4 december 2005

Van der Stap wint EK veteranen

Peter van der Stap heeft het Europees kampioenschap voor veteranen gewonnen. De dammer uit Maassluis behaalde met vier anderen twaalf punten uit negen wedstrijden, maar bleef hen op weerstand voor. Onder de vier ook Fred Ivens, ˇˇk afkomstig uit het Westland, die de beste 60-plusser werd. De overige prijswinnaars kwamen uit het oosten van Europa: L. Zalitis uit Estland en de Russen A.Petoechov en S.Gersjt.

In totaal waren er 34 deelnemers aan dit toernooi met open inschrijving. Speellokatie was het Zeeuwse Zoutelande.

donderdag 1 december 2005

NK Dames

Het NK Dames was dit jaar een gemakkelijke prooi voor Tanja Chub. Harry de Waard blikt terug op het toernooi en bekijkt de partijen van Chub en de twee Delftse uitdaagsters.

maandag 28 november 2005

Van Berkel eerste Rapid kampioen

Anton van Berkel heeft het eerste NK Rapid gewonnen. Gisteren werd in Woerden het tweede deel van dit kampioenschap gespeeld, waarin de zestien overgebleven spelers met behulp van een knock-out systeem de rangorde bepaalden. De eerste verrassing viel al in de achtste finale. Boudewijn Derkx, nummer drie in de voorronde, werd in de barrage gevloerd door Jeroen Kos. De enige grootmeester in het gezelschap, Hein Meijer, viel in de kwartfinale. Jasper Lemmen was dit keer te sterk.

De finale ging tussen Jasper Lemmen en Anton van Berkel. Van Berkel wist de eerste partij te winnen en was kampioen. Brion Koullen won de strijd om de derde plaats van Wim Bremmer. Een belangrijk deel van de partijen is te zien op de KNDB-site.

zaterdag 26 november 2005

Hoekman derde op WK

Bij het wereldkampioenschap voor vrouwen in ItaliŰ heeft Nina Hoekman de derde plaats behaald. In de laatste ronde boekte de Zutphense een overwinning op de sterke oud wereldkampioen Zoja Golubeva. De titel ging naar Darya Tkachenko, die vrijwel het gehele toernooi aan kop ging. De Oekra´nse studente behaalde een hoge score van 17 uit 11 en bleef daarmee Irina Paskevitch twee punten voor.

De onttroonde wereldkampioene Tamara Tansikoetsjina eindigde op een teleurstellende zesde plaats. Zij heeft wel het recht om in 2007 de nieuwe wereldkampioene in ee match uit te dagen.

donderdag 24 november 2005

Keistaddammers

Nog een keer bericht van Harry de Waard over het Open Kampioenschap van Amersfoort. De vorige rubriek ging over de grootmeesters in het toernooi. Nu is er aandacht voor de regionale coryfeeŰn.

woensdag 23 november 2005

Tkachenko aan kop in WK

De Oekra´ense Darya Tkachenko gaat alleen aan kop bij het wereldkampioenschap voor vrouwen in ItaliŰ. Zij behaalde tot en met de achtste ronde twaalf punten en wordt op een punt vevolgd door Irina Pashkevitch. Nina Hoekman is van de twee Nederlandse deelneemsters het hoogst geklasseerd met een gedeelde vierde plaats op negen punten. Het toernooi telt 11 rondes dus zij is vrijwel uitgeschakeld voor de titel.

maandag 21 november 2005

Alternatieve WK-match

De vernieuwde organisatie van het DuWo Kennisstad toernooi heeft bekend gemaakt dat het volgend jaar een tweekamp organiseert, die in de plaats komt van de grootmeestergroep. De nummers 1 en 2 van het afgelopen wereldkampioenschap, Alexei Tsjizjov en Guntis Valneris zullen dan een match spelen over zeven partijen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van de neo-Delftse telling.

Daarnaast is de bedoeling dat zes prominente deelnemers uit het Nederlands kampioenschap een rondtoernooi spelen.

vrijdag 18 november 2005

Ndonzi's zegetocht in Amersfoort

De spelers uit Kameroen kunnen er maar geen genoeg van krijgen. Het jaarlijkse toernooi in Amersfoort kende dit jaar een sterke bezetting met een aantal deelnemers die de voorrondes van het WK niet overleefden. Flaubert Ndonzi wist het sterke toernooi met een hoge score op zijn naam te schrijven. Harry de Waard bespreekt de techniek.

zondag 13 november 2005

WK Vrouwen gestart

In ItaliŰ is het wereldkampioenschap voor vrouwen gestart. Namens Nederand zijn Nina Hoekman en Vitalia Doumesh aanwezig. Tanja Chub, die vorige week nog kampioen van Nederland werd, zegde af omdat zij binnenkort een kind verwacht. Ook de geplaatste Olga Kamyshleeva verschijnt niet aan de start in verband met haar maatschappelijke carriŔre. Totaal zijn er twaalf, voornamelijk oost-Europese deelnemers.

Het WK werd geopend op gepaste taliaanse wijze met een "Miss Dama" verkiezing waar overigens de damsters zelf niet aan meededen. Vandaag begon het toernooi echt. Hoekman had een goede start met een overwinning op Elena Milshina. Doumesh verloor haar eerste partij. Er is spaarzaam informatie beschikbaar op onderstaande site.

zondag 13 november 2005

donderdag 10 november 2005

Nog meer WK

Vanzelfsprekend nog een weekje WK in de rubriek. Met Samb en Thijssen in de hoofdrol. Tenminste als de provider vrijdag de problemen met damweb.nl opgelost heeft.

woensdag 9 november 2005

Chub Nederlands kampioene

Tanja Chub heeft de Nederlandse titel bij de dames behaald. In het veld van tien deelneemsters was zij onbetwist de beste. De score van 16 uit 9 getuigt daarvan. Alleen Vitalia Doumesh bleef in het spoor van Chub. In de slotronde kon zij bij winst op de koploper nog wel gelijk komen, maar op basis van het aantal winstpartijen zou Chub toch kampioen worden.

Op de derde plaats eindigde Sarah Rijgersberg uit Delft. Met elf punten werd zij afgetekend kampioen van de rest. Voor Chub is het de derde nationale titel. eerder werd zij kampioen in 1998 en 2001.

zondag 6 november 2005

Heusdens wint Bronstoernooi

Een kleine terugval in de laatste ronden heeft Ron Heusdens er niet van weerhouden het Bronstoernooi in Culemborg te winnen. Feitelijk was hij na de voorlaatste ronde al zeker van de titel. Op de slotdag kwam Mark Podolski na een overwinning op N'Diaga Samb nog een punt dichterbij, hetgeen goed was voor de tweede plaats. Guntis Valneris en Jean-Marc Ndjofang deelden de derde.

zaterdag 5 november 2005

Opmars Heusdens gestopt

Ron Heusdens maakte een vliegende start in het Bronstoernooi in Culemborg. Na vijf overwinningen op ondermeer Mark Podolski, N'Diaga Samb en Macodou N'Diaye en een remise met Guntis Valneris stond hij maar liefst drie punten los. Vandaag wist Jean-Marc Ndjofang deze fraaie reeks echter te onderbreken. De omsingeling van Heusdens klopte niet en resulteerde in een verloren dammeneindspel. Met nog twee ronden te gaan is de kans dat Heusdens het toernooi wint nog steeds huizenhoog.

donderdag 3 november 2005

De kampioen onttroond

Het WK in Amsterdam was niet het toernooi van Alexander Georgiev. De wereldkampioen raakte zijn titel dan ook kwijt, nadat ook de plaatsing voor de finaleronde niet geheel probleemloos verliep. In de rubriek van Harry de Waard aandacht voor de verliespartij tegen GÚrard Jansen, maar ook voor de fraaiste partij van het toernooi, die tegen N'Diaga Samb.

woensdag 2 november 2005

Veel strijd bij NK Vrouwen

Lange partijen bij het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen in Pernis. Het overgrote deel van de partijen wordt tot in het eindspel uitgespeeld met een gemiddeld aantal zetten per partij van meer dan 60. Na drie gespeelde rondes gaat Tanja Chub aan kop. Zij won van Marijke Koers en Astrid van der Stelt maar bereikte vandaag tegen routinier Barbara Graas niets. Chub lijkt de belangrijkste kandidate om de landstitel over te nemen van Nina Hoekman, die dit toernooi niet deel kan nemen.

WK Dammen 2005

WK Blinddammen

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.