Archief - Maart/April 2003

 

woensdag 30 april 2003

Barnsteentoernooi begonnen

Gisteren is in Bunschoten het vierde Barnsteentoernooi begonnen. 54 deelnemers verschenen aan de start, onder wie de winnaar van 2002 Gerrit Boom. De grootmeesters laten het afweten dit jaar als gevolg van het wereldkampioenschap dat morgen in Zwartsluis geopend wordt. Na twee rondes zijn er nog vier spelers zonder puntverlies: Gerrit Boom, Bas Messemaker, Bennie Provoost en Ruud Kloosterman.

maandag 28 april 2003

Zomertoernooien

De inschrijving van de grote zomertoernooien is alweer een tijdje begonnen. De sites van de drie grote, in Nijmegen, Brunssum en Den Haag, bieden volop informatie. Het roulerend open kampioenschap van Nederland is dit jaar in Nijmegen aangeland. Het toernooi moet het helaas zonder hoofdsponsor doen en heeft dus gewoon Open NK Dammen 2003. Dat is wel zo duidelijk.

In Den Haag is de naam wat langer geworden. Axioma ORAP is de gewijzigde naam van de nu nog krachtiger hoofdsponsor. Dit toernooi zal dit jaar een ware topbezetting kennen met een flink aantal grootmeesters.

Brunssum, het oudste en meest gezellige zoemertoernooi, blijft het toernooi van de camping. De 'Hitjesvijver' zal ook deze zomer weer door vele dammers bezocht worden.

Uiteraard zijn dit niet de enige open toernooien. Bij de invitatiegroepen van het Kennisstadtoernooi in Delft en het SNS-toernooi in Goes zijn ook groepen met open inschrijving. In Delft kunnen de deelnemers de Delftse telling zelf eens proberen.

zondag 27 april 2003

Piet Roozenburg overleden

Oud-wereldkampioen dammen Piet Roozenburg is vandaag in zijn woonplaats Ochten overleden. Hij werd 78 jaar oud.

Piet Roozenburg, die al op elfjarige leeftijd in Rotterdam met dammen begon, werd in zijn lange carrière vier maal wereldkampioen en acht maal kampioen van Nederland. Het in die tijd ontwikkelde Roozenburg spelsysteem draagt zijn naam. Het was destijds een revolutionair nieuw speltype.

Later in zijn damleven legde hij zich meer toe op het bestuurswerk. Hij was eind jaren tachtig voorzitter van de werelddambond en bekleedde ook functies binnen de KNDB. Roozenburg heeft ook talrijke publicaties op zijn naam staan, o.a. het toernooiboek van het WK 1948 en de bekende LOI-damcursus in de jaren zeventig.

donderdag 24 april 2003

Kijker op de andere match

Tijdens de match tussen Tsjizjov en Georgiev om de wereldtitel speelden ook de dames hun WK-match. Tansykkuzhina won de match met 2-1 in sets van Golubeva. In de rubriek van deze week enkele beslissende partijen uit deze match.

donderdag 24 april 2003

Huldiging landskampioen

Het damteam van Meurs Denk en Zet wordt op vrijdag 25 april gehuldigd

in verband met het behalen van de nationale titel. De huldiging vindt plaatst bij PW Consulting, Stationssingel 25 in Culemborg. Om 19.45 uur begint de receptie. Dammers die het kampioensteam willen feliciteren zijn van harte welkom.

woensdag 23 april 2003

Revanche voor de mens?

Het afgelopen jaar verloren twee grootmeesters een match tegen een computer. Johan Krajenbrink vond zijn meerdere in Flits en N'Diaga Samb ging een paar weken geleden ten onder tegen Buggy.

Guntis Valneris, wereldkampioen in 1994, is de volgende die het gaat proberen. Hij zal tijdens het Open NK in Nijmegen een match over zeven partijen spelen tegen het nieuwe duo Flits - Turbo Dambase, rekenkracht gecombineerd met een gigantische database. Het Nijmeegse toernooi zit dit jaar zonder sponsor, waardoor er in het toernooi minder topspelers zullen meedoen. Dit biedt kansen voor andere dammers die nu het toernooi op hun naam kunnen schrijven.

woensdag 23 april 2003

Bâ kampioen van Afrika

Bassirou Bâ is voor de derde maal in zijn carrière kampioen van Afrika geworden. Het deze week geëindigde kampioenschap van Afrika was tevens het plaatsingstoernooi voor het komende WK in Zwartsluis. Met Ba plaatsten zich N'Diaga Samb, en de Kameroeners Léopold Kouagueu en Massignan Damien Aligna. Opvallend was dat Jean-Marc Ndjofang, die vorig jaar Afrika nog vertgenwoordigde bij de WK Challenge, zich niet plaatste (met dank aan H.C. Elenbaas voor de berichtgeving).

woensdag 23 april 2003

Thijssen wint Paastoernooi

Kees Thijssen heeft zijn status als nationaal kampioen bevestigd door in amsterdam het Paastoernooi te winnen. Met 42 deelnemers kende het Paastoernooi wederom een maximale bezetting en, zoals Jan Pieter Drost in zijn slottoespraak vaststelde, de strijdlust bleek ook deze keer weer groot getuige de vele beslissingen. In de laatste ronde werd Kees Thijssen uiteindelijk niet meer bedreigd. Tjalling Goedemoed noch John van den Borst wisten te winnen waardoor Kees aan remise genoeg had. Van de tien deelnemende studenten was Arjen de Mooij de sterkste. Hij is de nieuwe studentenkampioen van Nederland 2003 voor Jesse Bos en Peter Hoogteijling.

maandag 21 april 2003

WK-Match junioren

Behalve het wereldkampioenschap dat in mei in Zwartsluis begint, wordt er in Nederland om nog een wereldtitel gestreden. Een officieuze wereldtitel weliswaar, want een match om het wereldkampioenschap bij de junioren werd nog niet eerder gespeeld. Michiel Kloosterziel, die nummer 2 in het laatste WK-junioren daagde de kampioen uit voor een heuse match. Het evenenemt wrrd de Presidents Match gedoopt en wordt 1 tot en met 7 mei in Katwijk gespeeld. Zie de site voor meer informatie.

zaterdag 19 april 2003

Schooldammen

In dit vrij damloze weekend - alleen de Paasdammers in Amsterdam zijn actief - kijken we even terug naar het jeugddammen in de voorbije weekenden. Twee weken geleden werd in Amstelveen de Nationale Jeugddamdag gespeeld. Provinciale vijftallen in de vier jeugdcategorieën kwamen daar in actie. Vorige week werkten honderden schooldammers op diverse plaatsen in Nederland de halve finales af. Beide evenementen worden uitgebreid en zeer goed verslagen op de jeugddamsite van het Groningse Michael2000.

woensdag 16 april 2003

WK Rapid

Alexander Georgiev werd vorige maand wereldkampioen omdat Tsjizjov er keer op keer niet in slaagde zijn voordeel in de twaalf gewone partijen te verzilveren. In de barrage toonde Georgiev overtuigend aan de beste sneldammer te zijn. Enkele van die partijen deze week in de rubriek van Harry de Waard.

maandag 14 april 2003

Bondsraad geïnstalleerd

Afgelopen zaterdag zijn de leden van de Bondsraad geïnstalleerd. De Bondsraad is het hoogste besluitvormend orgaan binnen de KNDB en vervangt de jaarlijkse Algemene Vergadering. In deze eerste vergadering kwamen nog geen belangrijke onderwerpen aan de orde. Besluiten worden pas in de juni vergadering genomen.

De commissie Van Dusseldorp presenteerde de evaluatie van de 3-0 overwinning. De belangrijkste conclusie was dat de nieuwe telling geen wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan het aantal overwinningen op topniveau. In juni zal er een besluit worden genomen of de 3-0 gehandhaafd blijft.

Veder werd bekend dat het aantal deelnemende teams in de nationale competitie 2003/2004 is weer groter is dan vorig jaar. Waarschijnlijk zullen er dit jaar zes klasses met ieder elf teams gevormd worden. De aanwas komt voornamelijk uit het oosten. Dit alles heeft waarschijnlijk wel tot gevolg dat de kampioenen niet meer automatisch promoveren, anders is er geen ruimte meer voor promotie-degradatiewedstrijden. De kampioen krijgt in die wedstrijden twee kansen om te promoveren. De nummer twee moet drie achtereenvolgende wedstrijden winnen om te promoveren.

woensdag 9 april 2003

Nog meer NK slagwerk

Harry de Waard besteedt nog één keer aandacht aan het Nederlands kampioenschap, dat een schat aan fraaie partijen opleverde. Twee partijen van Gérard Jansen, die veel overwinningen boekte, maar ook enkele nederlagen moest incasseren.

zondag 6 april 2003

Meurs DEZ kampioen

Meurs Denk en Zet uit Culemborg is voor het eerst in haar geschiedenis clubkampioen van Nederland geworden. In Schiedam won Meurs de tweede barrage met 16-10 van Hiltex, nadat de eerste barragewedstrijd in een gelijkspel was geëindigd.

De spelers van Meurs boekten maar liefst vier overwinningen tegen de doorgaans gedegen Amsterdammers. Terwel, Van den Akker, Vatoetin en Patist wonnen. Hiltex kon daar maar twee overwinningen, van Thijssen en Oudshoorn, tegenover zetten.

donderdag 3 april 2003

De zegetocht van Thijssen

Zaterdag behaalde Kees Thijssen eindelijk de nationale titel. Uiteraard reden voor Harry de Waard om terug te kijken op de partijen van de nieuwe kampioen. Bekijk de beslissende partij tegen Gérard Jansen, maar ook enkele fraaie winstpartijen.

zaterdag 29 maart 2003

Kees Thijssen Nederlands kampioen

Kees Thijssen heeft tijdens een druk bezochte laatste ronde de aanval van achtervolger Gérard Jansen op zijn koppositie met succes afgeslagen. De partij eindigde na vier uur spelen in remise, waarna de Diemenaar de felicitaties in ontvangst kon nemen voor zijn eerste nationale titel. Hij werd al jaren getipt als toekomstig kampioen, maar tot nu toe kon hij de verwachtingen niet waarmaken.

Thijssen won vijf partijen en speelde er acht remise en was daarmee weer iets productiever dan de onttroonde kampioen, Martin Dolfing, in zijn kampioenstoernooi. Op de tweede plaats eindigde Ron Heusdens en derde werd Gérard Jansen.

donderdag 27 maart 2003

Tansykkuzhina behoudt wereldtitel

De Russische Tamara Tansykkuzhina heeft haar wereldtitel succesvol verdedigd in haar match tegen uitdaagster Zoja Golubeva. Gisteren won zij al de tweede partij in de derde en beslissende set met een fraaie omsingeling. Vandaag was een eenvoudige winstforcing beslissend. De match eindigde daardoor in een 2-1 overwinning.

Tansykkuzhina heeft dezelfde club en dezelfde trainer als Georgiev, die gisteren de wereldtitel bij de mannen overnam van Tsjizjov. De partijen zijn te bekijken bij de FMJD.

woensdag 26 maart 2003

Georgiev nieuwe wereldkampioen

De wereld kent een nieuwe damkampioen. In Ufa heeft Alexandr Georgiev de vierde set in zijn voordeel beslist en daarmee een beslissende voorsprong van 3-1 genomen op de onttroonde, regerend wereldkampioen alexei Tsjizjov. Net als de voorgaande sets werd de vierde set in de barrage beslist nadat de drie reguliere partij in remise waren geëindigd. In de derde partij kwam Georgiev nog maar net goed weg door in een nadelig 5-om-3 eindspel na 85 zetten de remise te forceren. In de barrage toonde de nieuwe wereldkampioen echter een betere sneldammer te zijn. Dat was hetzelfde beeld als in de eerste twee sets.

Georgiev zal niet lang van zijn wereldtitel kunnen genieten. Tenzij hij natuurlijk ook het toernooi om de wereldtitel gaat winnen. Dit evenement begint in mei in het Overijsselse Zwartsluis.

woensdag 26 maart 2003

Spanning in NK

Het Nederlands kampioenschap dammen in Amsterdam gaat een spannend slot krijgen. Kees Thijssen gaat na tien rondes en vier overwinningen aan de kop, op de voet gevolgd door Clerc, Heusdens en Gérard Jansen. De laatste won zelfs vaker dan de koploper, maar moest afgelopen weekend ook twee nederlagen incasseren.

Het regent beslissingen op dit NK en dat levert veel leuke fragmenten op. En dat is weer leuk voor Harry de Waard, die mooi materiaal heeft voor zijn rubriek. De nieuwe van deze week.

zondag 23 maart 2003

Tsjizjov slaat terug

De match om de wereldtitel is niet voortijdig beëindigd. Na twee setnederlagen in zijn eigen woonplaats is Alexei Tsjizjov erin geslaagd in Ufa de derde set te winnen. Ook deze derde set werd in de barrage beslist na drie gelijke spelen met reguliere speeltijd. Uitdager Georgiev ging in de zesde partij van de barrage ten onder.

De match beslaat in totaal vijf sets. Morgen wordt begonnen met de vierde set.

vrijdag 21 maart 2003

De debutanten

Het Nederlands kampioenschap telt dit jaar maar liefst drie debutanten: Johan Wiering, Jan Ekke de Vries en Bas Messemaker. Wiering heeft van deze drie na vijf rondes de hoogste klassering, een vierde plaats met een +2 score. In de rubriek van deze week stelt Harry de Waard de drie dubutanten aan je voor.

donderdag 20 maart 2003

Combinatierijk NK

De strijd in het Nederlands kampioenschap dammen is volledig losgebarsten. Vooral voor de liefhebbers van combinaties valt er veel te genieten. Kees Thijssen, de Amsterdammer die al jaren getipt wordt als kampioen maar het steeds niet kon waarmaken, gaat nu aan kop. Hij behaalde drie overwinningen in vijf partijen. Hij wordt op de voet gevolgd door Ron Heusdens en Auke Scholma.

Hoewel het NK begon met louter remises, is er nu nog maar één speler die in de vijf partijen de ban niet kon breken, een hele verbetering ten opzichte van vorige NK's. De strijdlust zal dit weekend ongetwijfeld veel toeschouwers naar Amsterdam lokken, ook al omdat er op zaterdag tevens een aantal clubwedstrijden in de nacompetitie gespeeld wordt.

donderdag 20 maart 2003

WK Tweekampen

De match om de wereldtitel is inmiddels verhuisd naar Ufa, waar de dames Zoja Golubeva en Tamara Tansykkuzhina zich bij hen gevoegd hebben voor het vervolg van hun match om de wereldtitel bij de vrouwen. Het eerste deel van deze match werd al in december in Letland gespeeld, waar Tansykkuzhina de eerste set won.

Bij de heren staat uitdager Aleksandr Georgiev al met 2-0 in sets voor. Hij won dinsdag na een marathon zitting ook de tweede barrage. In de derde set is de stand inmiddels 2-2 en te vrezen valt dat ook deze set op een barrage uitloopt.

zondag 16 maart 2003

NK van start

Het Nederlands kampioenschap 2003, Amsterdammen 2003, is vandaag begonnen. De topdammers zijn dit jaar vast van plan af te rekenen met de drie-punten-overwinning. Alle partijen eindigden vandaag in remise waarvan drie vlak na de veertigste zet. Vermoedelijk is het dit jaar de laatste maal geweest dat een enthousiast organisatieteam een NK wilde organiseren.

Dat was het negatieve verhaal van iemand die het toernooi van buitenaf volgt. Diverse bezoekers van het evenement waren echter bijzonder positief. De meeste partijen lieten veel strijd zien, waarbij het buitengewoon was dat er geen beslissingen vielen. Laten we hopen dat ook de volgende rondes veel spektakel opleveren.

zondag 16 maart 2003

Samb geklopt door computer

N'Diaga Samb is de tweede grootmeester na Johan Krajenbrin die het twijfelachtige genoegen heeft mogen smaken door een computer geklopt te worden. Samb stond na de eerste verloren set ook in de tweede set achter en moest gisteren winnen van Buggy. Dat lukte echter niet. Hij verloor zelfs, waardoor de match voortijdig beslist werd na twee van de drie sets.

zaterdag 15 maart 2003

Clerc geplaatst voor WK

Rob Clerc heeft zich bij het Europese zonetoernooi in Cannes geplaatst voor het komende wereldkampioenschap in Zwartsluis. In de zeven rondes won Clerc van Chmiel, Kirzner en Nicault, hetgeen voldoende was voor een gedeelde eerste plaats met Ygal Koyfman. De Israeiliër was de tweede die een toegangsbewijs voor het WK won.

In de match om de wereltitel had Alexei Tsjizjov weer tweemaal het beste van het spel. Georgiev wist de partijen echter net remise te houden. Vandaag heeft Tsjizjov de laatste kans om een barrage in de tweede set te voorkomen.

vrijdag 14 maart 2003

Uitdager op voorsprong

Aleksandr Georgiev heeft de leiding genomen in de WK-match om de wereldtitel. In de vierde barragepartij van de eerste set wist hij de wereldkampioen te verslaan. De partijen zijn te zien op de website. Inmiddels is ook de eerste partij van de tweede set gespeeld. Deze eindigde in remise.

In Cannes is het bijzonder spannend welke twee spelers een plaatsbewijs voor het komende wereldkampioenschap zullen verdienen. Met nog één ronde te spelen staan er vier spelers met een +2-score aan kop: Clerc, Scholma, Koyfman en Podolski.

vrijdag 14 maart 2003

Barrage in Schiedam

De tweede wedstrijd in de barrage tussen Hiltex en Meurs om de Nederlandse clubtitel zal plaats vinden op zaterdag 5 april. Gastheer is de Schiedamse topclub Van Stigt Thans. Als ook deze wedstrijd onbeslist eindigt, geeft het bordpuntensaldo de doorslag. Hiltex is dan clubkampioen van Nederland 2003.

woensdag 12 maart 2003

Strijd om de landstitel

Harry de Waard was zaterdag aanwezig bij de strijd om het landskampioenschap tussen Meurs en Hiltex. Gezien de rating zouden de Amsterdammers de meeste kans moeten maken op de overwinning, maar het verleden wijst uit dat juist de dammers uit Culemborg vaak aan het langste eind trokken. Alvorens de partijen van afgelopen zaterdag te bespreken, laat Harry eerst wat voorgeschiedenis zien.

woensdag 12 maart 2003

Strijd om de wereldtitel

In de strijd om de wereldtitel in Rusland is de reguliere speeltijd van eerste set afgesloten met een 3-3 gelijke stand. Morgen wordt er met een hoger speeltempo een beslissing afgedwongen. De drie remises zijn de moeite van het naspelen meer dan waard. Dat kan op de site van de WK-match.

In Cannes probeert een aantal dammers nog een plaatsje te bemachtigen voor het komende WK-toernooi in Zwartsluis. Nieuws uit Cannes druppelt maar mondjesmaat binnen. Gisteren stonden van de veertien deelnemers er zes aan kop met drie punten uit twee partijen, onder wie Clerc en Scholma.

woensdag 12 maart 2003

Machine op voorsprong

Het damprogramma 'Buggy' heeft de eerste set tegen de mens N'Diaga Samb gewonnen. In een schijnbare 'niets-aan-de-hand-stand' raakte Samb plotseling het spoor helemaal bijster, wellicht het gevolg van tijdnood. Buggy dus aan de leiding en in het vervolg wacht Samb de loodzware taak een gaatje te vinden in het spel van de machine.

maandag 10 maart 2003

Remise in opening

De eerste partij in de match om het wereldkampioenschap is in remise geëindigd. In een interessant klassiek duel wist de regerend wereldkampioen het zijn uitdager behoorlijk lastig te maken, maar Georgiev vond de weg naar remise. Morgen volgt de tweede partij in de Izhevsk, woonplaats van Alexei Tsjizjov.

Ook de eerste partij tussen Buggy en Samb in Cannes eindigde in remise.

zondag 9 maart 2003

WK-match begonnen

In het Russische Izhevsk is de WK-match tussen Alexander Georgiev en titelhouder Alexei Tsjizjov begonnen. Eén ding is zeker: de winnaar zal slechts kort van zijn titel kunnen genieten. Volgende maand begint namelijk in Zwartsluis al weer het wereldkampioenschap met 24 deelnemers. De laatste tickets voor dat WK zijn te verdienen in Cannes, dat voor de gelegenheid is omgetoverd tot een soort Europees zonetoernooi. Eén van de deelnemers daar is Rob Clerc, die daarmee op twee paarden gokt. De winnaar van het NK, dat volgende week in Amsterdam begint, verdient namelijk ook een WK-ticket.

Snap je het allemaal nog? Als het allemaal te ingewikkeld wordt, kun je deze week ook gewoon live genieten van de tweede match tussen N'Diaga Samb en Buggy. Ook deze match speelt zich af in Cannes, tijdens het International Games Festival - Palais des Festivals of Cannes. Alle partijen zijn volledig live te volgen, dankzij de TU Eindhoven.

zaterdag 8 maart 2003

Landskampioenschap nog onbeslist

De barrage om het landskampioesnchap tussen Hiltex Amsterdam en Meurs DEZ uit Culemburg is geëindigd in een gelijkspel. In het denksportcentrum En Passant in Bunschoten werd het 11-11. Er volgt nu nog een tweede beslissingswedstrijd. De datum van deze wedstrijd is in verband met het komende NK nog niet vastgesteld. Vermoedelijk wordt het ergens in april.

Vorden heeft zich gehandhaafd in de Ereklasse door winst op PWG 's Gravenpolder. PWG krijgt nog een herkansing tegen Tomahaôk Westland over twee weken.

Met dank aan Jan Pieter Drost het beslissende fragment uit de wedstrijd Ramdien - Van den Borst in de barrage tussen Hiltex en Meurs. Na bijna 6 uur spelen en met 2 digitale vlaggen op vallen, was de stand als volgt:

Zwart dreigt met 35-40 en 30-34, dus speelde wit 47-42.

Nu wint (27-31) 42-38 (31-22) (als je na 38-32 tenminste niet (22-28?) speelt, want 23-34!!), maar in plaats daarvan vergreep Van den Borst zich aan (27-49?).

Hiltex had nu kampioen kunnen worden middels 42-37!, want:

1. Zodra zwart de lijn 16/49 verlaat, gaat de witte dam naar 18 met dreiging 37-31

2. (49-27) 23-14! [37-31? (27-9!)] (30-34) 37-31!

3. (49-21) 37-31! (36x27) 23-18 (27-32) 18-27

Biem zag echter niet wat hij moest doen na 42-37 (49-21), speelde daarom 23-14? en verloor kansloos na (30-34).

En dus gaan Hiltex en Meurs op herhaling.

woensdag 5 maart 2003

Amsterdammen 2003

De website van het Nederlands damkampioenschap 2003, Amsterdammen2003, is sinds dit weekend in de lucht. Neem alvast eens een kijkje bij wat naar iedereen hoopt een fraai toernooi zal worden.

Harry de Waard kijkt nog even terug op de aanloop naar het toernooi en laat enkele fragmenten uit de halve finale zien.

maandag 3 maart 2003

NK G-dammen

Afgelopen zaterdag is in Den Haag het NK G-dammen gespeeld. Dit evenement staat al voor de zevende maal onder deze naam op de damkalender. Weinigen weten dat dit een kampioenschap is voor gehandicapte dammers en medewerkers van de sociale werkplaats. Dit jaar werd het kampioenschap gewonnen door J. de Bijl uit Rosmalen. Drie jaar geleden werd hij ook al kampioen, maar nu deed hij dat met meer overtuiging. Een nederlaag in de laatste ronde kon hem niet meer deren. Ook R. Liem-Kon-Tja, de Nederlands kampioen bij de visueel gehandicapten was van de partij. Hij werd vijfde.

zondag 2 maart 2003

Meerderheid voor verandering

Eric van Dusseldorp heeft de resultaten van zijn enquête gepubliceerd, waarin iedereen zij mening kon geven over het vermeende remiseprobleem. Bijna 75% van de respondenten vindt dat er iets moet veranderen bij de topwedstrijden. Alleen verschillen de meningen nogal over het punt wat er dan precies moet veranderen. Wat zeker lijkt is dat men van de regels van het spel af moet blijven, maar zelfs een ingreep als de Delftse of Volmac telling gaat de meerderheid nog te ver. Sneller dammen, via speeltempoverhoging of indirect via het knock-out systeem, lijkt nog het meest populair.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal open toptoernooi.
12 tot en met 19 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi