Archief - Juli/Augustus 1999

 

maandag 30 augustus 1999

Thijssen bewijst klasse

Kees Thijssen heeft bewezen dat de zege in het sterk bezette The Hague Open geen toevaltreffer was. In het Bijlmertoernooi eindigde hij in de grootmeestergroep overtuigend op de eerste plaats. Hij liet daarmee wereldkampioen Schwarzman (een punt), Hans Jansen en Samb (beiden op twee punten) achter zich. De belangrijkste overwinning van Thijssen was die in de vijfde ronde op de toenmalige koploper Samb. Thijssen nam de koppositie over en gaf die niet meer uit handen.

Samb zorgde in het toernooi nog voor een sensatie door in een spectuculaire partij Schwarzman te verslaan. De eerste verliespartij van Schwarzman sinds tijden. Voldoende reden voor Sijbrands om de partij twee dagen later al te analyseren in zijn rubriek in De Volkskrant.

Kees Thijssen won the international tournament in Amsterdam. World champion Schwarzman became second and Hans Jansen and Samb third. Samb won a sensatinal game against Schwarzman.

zondag 29 augustus 1999

Nieuws uit Londen

Eric van Dusseldorp was zo vriendelijk wat nieuws van de Denksport Olympiade uit Londen door te geven. Er waren twee van de drie damtoernooien verspeeld. Bij het sneldamtoernooi werd tussen de 18 deelnemers een rondtoernooi gespeeld. Rob Clerc werd eerste met een score van maar liefst 28 punten. Toch moest hij daarmee nog een barrage spelen tegen Shaus uit Israel, die Clerc dus won. Derde werd Valneris met twee punten achterstand. Dit toernooi fungeerde tevens als voorronde voor het WK Blitz.

Het rapid toernooi (40 minuten per partij) werd gewonnen door Harm Wiersma, ook al met een reusachtige score van 36 punten uit 19 partijen. Op vier punten achterstand volgden Georgiev en Clerc. Valneris werd hier vierde. Het WK Blitz zou vandaag afgelopen moeten zijn. Meer nieuws volgt.

woensdag 25 augustus 1999

Nieuwe rubriek!

Terwijl de toernooien gewoon gespeeld worden (Samb leidt met een verrassende twee punten voorsprong in het Bijlmertoernooi, uit Yakoetsk en Londen geen nieuws) presenteert DamWeb alweer de nieuwe rubriek van Harry de Waard. Dit keer komt 'The Hague Open' aan de orde. Ga snel naar de tweede rubriek, met daarin een aantal doorkijkjes in het Haagse toernooi.

zondag 22 augustus 1999

WK Vrouwen

Sinds wordt in het verre Yakoetsk in Rusland het wereldkampioenschap voor vrouwen gespeeld. Erg moeilijk te bereiken en het is nog moeilijker om informatie over dit toernooi te vinden op Internet. De werelddambond FMJD en de Russische dambond hullen zich in stilzwijgen. Gelukkig belt ter plekke nog iemand de uitslagen door aan NOS Teletekst. Voor Nederland zijn Doumesh, Kamyshleeva en Hoekman afgevaardigd. De Letse Golubjeva voert met vijf uit drie de ranglijst aan. Kamyshleeva en Hoekman volgen op een punt.

The worldchampionship Draughts for women are played in Yakoetskm Russia. After three rounds Golubjeva leads with 5 from 3.

zondag 22 augustus 1999

Mind Sport Olympiad

Gisteren is in Londen de Mind Sports Olympiad begonnen. In dit evenement komt een groot aantal denksporten aan de orde en dammen hoort daar uiteraard ook bij. Enkele Nederlandse grootmeesters nemen aan het sneldam- en rapidtoernooi deel. Helaas biedt de site veel informatie maar geen uitslagen.

zondag 22 augustus 1999

Bijlmer toernooi van start

Van vandaag tot en met volgende week wordt het derde Bijlmer-toernooi gespeeld. Er wordt gespeeld in een hoofdgroep, meestergroep en jeugdgroep.In de hoofdgroep nemen onder anderen wereldkampioen Alexander Schwarzman en de GMI's Hans Jansen, Watjeslav Sjtsjogoljev en Bassirou Ba deel. Er wordt gespeeld in Activiteitencentrum Ganzenhoef in Amsterdam ZO, de laatste ronde in het AC Restaurant. Ton Sijbrands verzorgt de demonstraties, dus dat alleen is al een bezoek waard.

zondag 22 augustus 1999

Europa Cup naar Minsk

De Geove Europa Cup is gewonnen door het National Draughts and Chess Centre uit Minsk. Het sterke viertal bestaande uit Gantwarg, Watoetin, Nasevich en Boelatov was in de finale te sterk voor de Nederlandse kampioen Hiltex uit Amsterdam. De eerste wedstrijd van de finale op ging met 5-3 verloren door verlies van Johan Wiering. In de tweede wedstrijd eindigden alle partijen in remise. Hiltex was in de laatste wedstrijd bovendien verzwakt omdat Rob Clerc naar Londen was gereisd voor de Denksport Olympiade. De eerste prijs (slechts. fl. 2000,- ging derhalve naar het Wit-Russische viertal

De wedstrijd om de derde en vierde plaats werd in het voordeel beslist van Melcom uit Tver, Rusland. Uitgebreide informatie, uitslagen en partijnotaties vind je op de site van de KNDB.

The final of the first European Championship Draughts is won by National Draughts and Chess Centre from Minsk. They won the final over two games from Hiltex Amsterdam. Melcom from Tver (Russia) became third.

donderdag 19 augustus 1999

Nipte overwinning Hiltex

In de tweede ronde van de Geove Europa Cup heeft Hiltex met de hakken over de sloot de finale bereikt. Tegen de sterke Russische kampioen werd het in de reguliere speeltijd 4-4. Clerc won zijn partij, maar Wiering verloor. In de barrage met versneld speeltempo won de Amsterdamse formatie door een overwinning van teamcaptain Prosman.

De andere finalist is Minsk (Wit-Rusland). Dit team heeft onder andere ex-wereldkampioen Gantwarg in de gelederen. De finale wordt en over twee wedstrijden gespeeld. Belangstellenden kunnen uiteraard een kijkje nemen in Bilderberg Hotel Arnhem-Velp. Uitgebreide informatie vind je op de site van de KNDB.

The final of the first European Championship Draughts is between Minsk and Hiltex Amsterdam.

woensdag 18 augustus 1999

Wekelijkse technische rubriek op DamWeb!

Met enige trots kondigen we aan dat DamWeb vanaf vandaag wekelijks een technische rubriek zal presenteren. Schrijver van deze rubriek is de bekende dampublicist Harry de Waard. Het is de bedoeling dat de rubriek iedere ochtend beschikbaar is. In de rubriek komen veel fraaie damfragmenten aan de orde van de laatste toernooien. Er wordt gebruik gemaakt van de laatste technische snufjes om het naspelen van de fragmenten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ga snel naar de eerste rubriek, met daarin een aantal hoogtepunten van het toernooi in Praag.

woensdag 18 augustus 1999

Favorieten winnen in Geove Europa Cup

Vandaag is in het Bilderberg Hotel Arnhem-Velp de eerste ronde gespeeld van de Geove Europa Cup Dammen '99. Hiltex versloeg de Italiaanse landskampioen met 6-2. Clerc, Wiering en Thijssen wonnen hun partij. Prosman verloor van de Italiaanse kopman. Ook de andere favoriet, Minsk uit Wit-Rusland won. Morgen wordt in de tweede ronde bepaald welke teams in de finale zullen spelen. Uitgebreide informatie vind je op de site van de KNDB.

maandag 16 augustus 1999

Europa Cup voor landskampioenen

begint het eerste Europese titeltoernooi voor clubteams: de Geove Europacup Dammen. Het toernooi wordt van tot en met gespeeld in het Bilderberg Hotel Arnhem-Velp. Iedere dag begint de speelronde om 12.00 uur. zal Harm Wiersma voor commentaar bij de wedstrijden zorgen.

Voor dit eerste Europacup toernooi zijn acht teams ingeschreven, ieder bestaande uit vier spelers. De deelnemers zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Europa. Nederland wordt vertegenwoordigd door een viertal van landskampioen Hiltex uit Amsterdam. Het team bestaat uit Rob Clerc, Erno Prosman, Kees Thijssen en Johan Wiering. Belangrijkste concurrent voor de Nederlanders lijkt het team uit Minsk, met toppers als Gantwarg en Watutin.

Er worden vier rondes gespeeld volgens een soort verlengd knock-out systeem. De twee teams die zowel in de eerste als tweede ronde weten te winnen, spelen en een dubbelrondige finale. De strijd om de derde plaats is iets ingewikkelder omdat men blijkbaar niet voor elke plaats een dubbelrondige wedstrijd wilde laten spelen. Die wedstrijd begint pas in de vierde ronde en zou zelfs kunnen gaan tussen twee teams die elkaar in de openingsronde getroffen hebben. Meer informatie en wellicht een duidelijker beschrijving van het wedstrijdschema vind je op de site van de European Draughts Confederation.

zondag 15 augustus 1999

Samb wint Brunssum

Samb heeft in Brunssum het Open Kampioenschap van Nederland op zijn naam geschreven. Samb kwam halverwege het toernooi alleen aan de leiding en stond die plaats niet meer af. Hij eindigde met 14 uit 9 en een punt voorsprong op een grote groep achtervolgers. De eindstand bekeken lijkt het toernooi gedicteerd door buitenlandse dammers. Ex-bobo Theo Dijkstra eindigde als beste Nederlander op een punt acherstand en bleef daarbij John van den Borst, die een sterke toernooistart had, voor.

Volgende grote evenementen zijn de Europacup voor clubteams en het Bijlmertoernooi. Daarover morgen meer.

Samb won the Dutch Open with 14 out of 7.

donderdag 12 augustus 1999

VOG nu ook gratis

Dammen bij VOG is nu gratis! Het populaire programma waarmee je 'live' met tegenstanders uit de hele wereld kunt spelen en chatten is nu onbeperkt te gebruiken. Je kunt echter nog steeds de contributie betalen ($29,95 per jaar) waarmee je een aantal voordelen hebt, zoals het meespelen aan toernooien, de toegang tot het archief en het hebben van een VOG-rating. Eind dit jaar komt er bovendien nieuwe software dat een aantal voordelen biedt ten opzichte van het huidige programma.Surf naar VOG voor meer informatie.

VOG Checkers is now for free, allthough paying members have some advantages. At the end of the year new software is released.

donderdag 12 augustus 1999

Samb op dreef in Brunssum

Samb lijkt op weg naar de titel in het Open Kampioenschap van Nederland. Na een wat moeizame start in de toernooien van Den Haag en Nijmegen gaat de Afrikaan nu in Brunssum alleen aan de kop met 12 punten uit 7 wedstrijden. Van de grote groep achtervolgers konden vandaag alleen Podolski en Vatoetin tot winst komen zodat het gros van de achtervolgers al op twee punten achterstand staat. Samb kan moed putten uit het feit dat in Nijmegen en Den Haag in de top van de ranglijst vrijwel alle partijen in de laatste rondes in remise eindigden. Met nog twee rondes te gaan is de vraag of de achtervolgers nog voor een verrassing kunnen zorgen.De uitslagen van de toppers vind je dagelijks via NOS Teletekst.

Samb leads in the Dutch Open with 12 out of 7. Podolski en Vatoetin follow on one point.

zondag 8 augustus 1999

Nederlanders aan kop in Brunssum

Na drie rondes voeren twee Nederlanders de ranglijst aan in het Open Kampioenschap van Nederland dat in Brunssum gespeeld wordt. Harry Velraeds en John van den Borst wonnen als enigen al hun partijen en hebben daarbij een voorsprong genomen op diverse internationaal meesters en grootmeesters, waaronder Vatoetin, Ba en Samb. De uitslagen van de toppers vind je dagelijks via NOS Teletekst.

donderdag 5 augustus 1999

Brunssum morgen van start

6 augustus begint het oudste zomertoernooi van Nederland. Het internationale toernooi van Brunssum wordt alweer voor de 22ste keer gespeeld. Het toernooi heeft dit jaar van de KNDB het predikaat 'Open Kampioenschap van Nederland' meegekregen. Iedere dag begint de speelronde om 12 uur, behalve op de slotdag als de dammers om 10 uur aan het bord moeten. Bij DamWeb zullen we regelmatig over dit toernooi berichten (bij gebrek aan een eigen toernooisite).

maandag 2 augustus 1999

Probleempje

Lubbert de Dammer slaat erop los. In nevenstaand probleem brengt wit in drie zetten een winnend eindspel op het bord. Wil je meer? Klik dan door naar Lubbert.

zondag 1 augustus 1999

Jeroen van den Akker Europees Kampioen

Bij het eerste Europese jeugdkampioenschap is Jeroen van den Akker uit Culemborg kampioen geworden in de junioren categorie. Met de score van 15 uit 9 bleef hij de concurrentie twee punten voor. Bij de aspiranten (cadets) bleef Michiel Kloosterziel steken op de vierde plaats. Deze categorie werd gewonnen door Yuri Anikiyew. Bij de pupillen (mini-cadets) speelden de drie Nederlandse deelnemers niet echt een rol van betekenis. Hier won (verrassend) een Duitser: Renard Melamed. Alle uitslagen vind je op de site van de EDC.

The first European Youth Championships in Poland have finished. Dutch Jeroen van den Akker won the junior category.

zondag 1 augustus 1999

Schwarzman winnaar Ordina Open

Schwarzman heeft de voorsprong die hij in het begin van het toernooi in Nijmegen opbouwde, niet meer uit handen gegeven. Met twee punten voorsprong (maar liefst 17 uit 10) eindigde hij op de eerste plaats. Geert van Aalten en Valneris deelden de tweede plaats. Zes spelers behaalden 14 punten, waaronder de Afrikaanse grootmeesters Ba en Samb.Alle informatie en animaties/notaties van veel partijen vind je op de uitgebreide en toernooisite.

Schwarzman won Ordina Open in Nijmegen. His score was 17 from 10. Valneris and Van Aalten followed on two points.

donderdag 29 juli 1999

Toch nog Dammen op de Dam

Vorig jaar werd voor de twintigste en laatste keer het populaire sneldamtoernooi Dammen op de Dam gespeeld. Dat vond niet iedereen even leuk. Vandaar dat Pascal Stil uit Heemstede met het initiatief komt om toch te gaan dammen op de Dam in Amsterdam. Er is geen inschrijfgeld, er zijn geen prijzen en je moet je eigen materiaal meenemen. Maar dat maakt het eigenlijk wel zo leuk. Want dammen kun je overal. Kom dus op 21 augustus om 12 uur naar de Dam. Wil je eerst meer informatie? Mail met Pascal Stil.

woensdag 28 juli 1999

Europees Jeugdkampioenschap van start

In Polen is het door de kersverse Europese Damfederatie georganiseerde Europees jeugdkampioenschap van start gegaan. Er wordt gespeeld in jongens en meisjesgroepen in alle drie jeugdcategorieen. Michiel Kloosterziel bij de aspiranten en Jeroen van den Akker bij de junioren hadden een goede start. Beide hebben na drie rondes vijf punten.Alle uitslagen vind je op de site van de EDC.

The European youth championships are played in Poland by the European Draughts Confederation.

woensdag 28 juli 1999

Schwarzman op koers bij Ordina Open

Na zes rondes is wereldkampioen Schwarzman nog steeds zonder puntverlies in het Ordina Open internationaal damtoernooi. Alleen Geert van Aalten kan het tempo enigszins volgen en volgt op twee punten. De grote groep achtervolgers heeft al een achterstand van drie punten. Morgen staat Van Aalten - Schwarzman op het programma. Als Schwarzman dan weer wint, lijkt het toernooi beslist. Maar wellicht kan de Nederlander voor een verrassing zorgen.Alle informatie en partij-animaties vind je op de uitgebreide en toernooisite.

Schwarzman leads in the Ordina Open toernament in Nijmegen, the Netherlands. After siz rounds he won all his games.

zondag 25 juli 1999

Thijssen wint The Hague Open

Kees Thijssen heeft met schijnbaar gemak het internationale toernooi The Hague Open op zijn naam geschreven. Na een overwinning in de zevende ronde op directe belager Sekongo, leidde hij met twee punten voorsprong. Hoogakker en Hans Jansen konden hem in de laatste twee rondes niet echt meer aan het wankelen brengen. Beide partijen eindigden in remise. Ook de partijen van beide andere achervolgers Podolski en Wirny eindigden in remise zodat de marge van twee punten gehandhaafd werd. Wirny werd op basis van weerstandspunten tweede, net voor Hans Jansen. Podolski, vorig jaar nog winnaar werd vierde en Samb werd door een overwinning in de slotronde op Sekongo nog nipt vijfde en won ook een geldprijs.Naast het normale toernooi werden 's avonds ook nog twee blitz toernooien gespeeld. Het Beach-blitz werd gewonnen door Sekongo en Samb bleek het best bestand tegen de house en won het Disco-blitz.De eindstand vind je op de home page van toernooi directeur Theo Dijkstra.

Kees Thijssen won the international tournament of The Hague Open in the Netherlands. He scored 15 points in 9 games. Wirny became second and Hans Jansen third.

donderdag 22 juli 1999

Thijssen leidt in The Hague Open

Kees Thijssen lijkt regelrecht op de toernooi overwinning in The Hague Open af te stevenen. Vandaag versloeg hij achtervolger Sekongo overtuigend en heeft daardoor met nog twee rondes te gaan een riante voorsprong van twee punten op een klein groepje achtervolgers. De stand en alle uitslagen vind je op de home page van toernooi directeur Theo Dijkstra. De uitslagen van de toppers vind je nog sneller via NOS Teletekst.

Overigens begint , direct na afloop van het toernooi in Den Haag, in Nijmegen het volgend zomertoernooi: Ordina Open. De regerend wereldkampioen Schwarzman, die in Den Haag op het laatste moment moest afzeggen, zal daar wel acte de presence geven. Je kunt nu alvast een kijkje nemen op de uitgebreide en fraai vormgegeven site.

zondag 18 juli 1999

Van den Akker juniorenkampioen

In Westerhaar is Jeroen van den Akker uit Culemborg voor de tweede keer Nederlands Kampioen bij de junioren geworden. Van den Akker scoorde 17 uit 11. Op twee punten eindigde Johan Teake Dekker uit Gorredijk.Het aspirantenkampioenschap eindigde onbeslist. Twee spelers eindigden op de gedeelde eerste plaats: Niek Kuyvenhoven uit Nijkerk en Bas Messemaker uit Katwijk. Deze twee aspiranten zullen in een herkamp uitmaken wie zich kampioen mag noemen. De kampioen van vorig jaar, Michiel Kloosterziel eindigde met 1 punt achterstand op de derde plaats.De uitslagen van beide kampioenschappen zijn te vinden bij Meurs DEZ uit Culemborg.

zondag 18 juli 1999

The Hague Open begonnen

is in Den Haag onder tropische omstandigheden het vierde The Hague Open van start gegaan. Er kan dus met recht gesproken worden van een echt stranddamtoernooi. Het toernooi kent traditioneel een sterk deelnemersveld. U vindt dagelijks de uitslagen via de home page van toernooi directeur Theo Dijkstra (die overigens nog een sponsor zoekt). De uitslagen van de toppers vind je nog sneller via NOS Teletekst.

donderdag 8 juli 1999

Jeugdkampioenschappen gestart

In Rijnsburg en Westerhaar zijn de kampioenschappen voor respectievelijk aspiranten en junioren gestart. De beide plaatselijke damverenigingen hadden vorig jaar ook de organisatie in handen, in Westerhaar is het zelfs al het twintigste juniorenkampioenschap. De deelnemers plaatsten zich via het kampioenschap van vorig jaar of via de halve finales die in de voorjaarsvakantie gespeeld zijn.Bij de aspiranten is Michiel Kloosterziel de grote favoriet. De regerend aspirantenkampioen, die op de KNDB-ratinglijst de grootste stijger was, kan door de gewijzigde leeftijdsgrenzen de titel verdedigen. De tien deelnemers spelen dagelijk (behalve op ) tot en met 17 juli. Ook bij de junioren speelt de huidige kampioen nog mee. Jeroen van den Akker werd vorig jaar met een ruime voorsprong kampioen. Grote concurrenten zijn Dirk van Schaik en Michiel Kroesbergen, die beide in het wereldkampioenschap boven Van den Akker eindigden. Het juniorenkampioenschap telt twaalf deelnemers en ook zij spelen tot en met 17 juli.Uitslagen van beide toernooien zijn te vinden op een pagina van de damvereniging met de grootste jeugdafdeling in Nederland: Meurs DEZ uit Culemborg.

zondag 4 juli 1999

Jeroen Kos wint in Hierden

Jeroen Kos heeft het toernooi gewonnen dat van 30 juni tot 3 juli in Hierden (bij Harderwijk) gespeeld is.Kos behaalde uit zeven rondes elf punten. Even veel als Klaas Bor en John Bosker, maar zij werden op basis vanweerstandspunten verwezen naar de tweede en derde plaats. Het drietal bleef daarmee internationaal meester Sambeen volle punt voor. Hij eindigde teleurstellend als vierde. Kos won met zijn optreden een geldbedrag van fl. 750,-.Norel won de prijs voor de beste regiospeler en Van Panhuis was op een gedeeld vijfde plaats de beste Harderwijker.Organisator Brouwer, verbonden aan de Stichting Denksport Promotie, vond het een geslaagd en gezellig toernooi. Volgend jaar staat het daarom zeker weer op de damkalender.

Jeroen Kos won the tournament of Hierden (the Netherlands) with a score of 11 from 7. Bor and Bosker became 2nd and 3rd with the same score. Samb became 4th.

Bijlmertoernooi