Archief - Juli/Augustus 2000

 

woensdag 30 augustus 2000

Achterstand

Even geen zomertoernooi in de wekelijkse rubriek van Harry de Waard. Wel een opmerkelijk boek dat deze zomer het licht zag. Opmerkelijk omdat het boek er buitengewoon goed verzorgd uitziet, de inhoud bijzonder interessant is en het bovendien de eerste van de auteur, Lambert-Jan Koops, is. Daarnaast worden de winnaars van de prijsvraag in de vijftigste rubriek in deze DamWeb rubriek bekend gemaakt.

maandag 28 augustus 2000

Nederland wint jeugd Olympiade

In Londen is het Nederlandse drietal eerste geworden bij de jeugd Olympiade voor landenteams. Het drietal bestaande uit de junior Sven Beugelink, aspirant Jasper Lemmen en pupil Klaas-Hendrik Leijenaar bleef de Oekraïne een wedstrijdpunt voor en haalde zestien punten uit negen rondes. Tot en met de zevende ronde, waarin het onderlinge duel in een gelijkspel eindigde, ging het gelijk op. In de laatste twee rondes speelde de Oekraïne echter nog gelijk tegen Letland en Litouwen. Nederland gunde alleen Letland een punt. Op de derde plaats eindigde dat Letse team met veertien punten, nog voor Rusland dat 'slechts' vierde werd.

Bij de senioren wist Rusland wel te winnen. Milshin, Georgiev, Tsjizjov behaalden twaalf punten uit zeven ronden Zwitsers. Het Nederlandse team met Hans Jansen, Ron Heusdens en Hein Meijer werd tweede met tien punten. Op de derde plaats eindigde Wit-Rusland met negen punten. Het vermelden waard is het deelnemen van een Engels team. Engeland lijkt het internationale dammen ook te gaan ontdekken. Het team eindigde met drie bordpunten op de laatste plaats. Voorlaatste werd een drietal uit Zwitserland, dat aangevoerd werd door Hans Vermin. Zie voor algemene informatie de toernooisite.

zondag 27 augustus 2000

Olympiade in Londen

De Olympiade in Londen blijft ongemeen spannend. Bij de jeugd gaan Nederland en de Oekraïne gelijk aan kop, met ieder team slechts een verliespunt. Het onderlinge treffen vandaag eindigde in een 3-3 gelijkspel. Het Nederlandse drietal had echter kunnen winnen als de pupil Klaas-Hendrik Leijenaar, die tot dan toe alles gewonnen had, niet in een 3-om-1 eindspel ten onder ging.

Het seniorenteam is intussen achterop geraakt. Gisteren ging de belangrijke wedstrijd tegen Rusland verloren. Het strijdplan van coach Wiersma was helder. Meijer moest tegen Tsjizjov naar remise bikkelen, Heusdens mocht met de handrem erop wat proberen tegen Georgiev en het vuurwerk moest van Hans Jansen komen. Het eerste deel lukte. Meijer bereikte zonder noemenswaardige problemen remise. Bij Jansen ging het echter mis. Het lukte wel om tegen de oerdegelijke Milshin spannend spel op het bord te krijgen. De ambitieuze opzet werkte alleen als een boemerang. Toch werd het nog spannend toen Ron Heusdens tegenstander Georgiev steeds verder in het nauw kreeg. De Russische grootmeester bleef niettemin rustig en wikkelde het onoverzichtelijke eindspel af naar een puntendeling. Zie voor algemene informatie de toernooisite.

woensdag 23 augustus 2000

Spannende ontknoping Orap Open

Het Haagse zomerdamtoernooi Orap Open kende dit jaar weer een sterke bezetting. Topper was veelvoudig wereldkampioen Alexei Tsjizjov die voor dit toernooi uit Rusland kwam. Toch won hij het toernooi niet. In de laatste partij van het toernooi werd hij voorbij gestreefd door Hans Jansen. De DamWeb damrubriek besteedt er meer aandacht aan.

woensdag 23 augustus 2000

Olympiade in Londen

is in Londen de olympiade begonnen als onderdeel van de jaarlijkse denksportmanifestatie die daar gehouden wordt. In dit toernooi spelen senioren en jeugdteams tegen elkaar. Na twee ronden had het Nederlandse juniorendrietal nog vier punten, evenals Letland, Rusland en de Oekraïne. Bij de senioren won Mongolië als enige de twee wedstrijden. Nederland heeft hier drie punten.

Het evenement duurt nog tot en met . Er worden ook nog open sneldamtoernooien gespeeld. Zie voor algemene informatie de toernooisite.

zondag 20 augustus 2000

Hiltex grijpt naast Europacup

Gisteren is in Velp het Geové Europacup toernooi afgelopen. De finale tussen Neftianik uit Rusland en Hiltex Amsterdam was zeer spannend. was er in de eerste finaleronde al een 4-4 gelijkspel genoteerd. werd het na vier niet bijster interessante partijen ook 4-4 en koest men zich opmaken voor een barrage met versneld speeltempo. Ondanks het optimisme van de Amsterdammers ging men daarin ten onder. Rob Geurtsen verloor aan bord 4 van Milsjin. De Russen nemen de Cup dus over van NCDC uit Minsk dat dit keer niet verder kwam dan een teleurstellende vijfde plaats.

Witte van Moort bereikte een knappe derde plaats. Op werd verrassend gewonnen van NCDC en had men weinig moeite tegen het Oekraïnse team.

De resultaten en partijen zie je op de Geové Europacup webpagina's.

zondag 20 augustus 2000

Samb oppermachtig in Bijlmer

De grootmeestergroep van het Bijlmer toernooi is zeer overtuigend gewonnen door N'Diaga Samb. Hij bereikte een score van 13 uit 9 en had daarmee maar liefst twee punten voorsprong op het achtervolgende trio Schwarzman, Valneris en Baljakin, die daarmee een enigszins teleurstellende score behaalden.

woensdag 16 augustus 2000

SNS Zeeland

Het aantal grote damtoernooien werd dit jaar weer met één uitgebreid. Vlak voor Orap Open werd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Zeeuwse Dambond het SNS Zeeland Open gespeeld. In de DamWeb damrubriek zien we hoe Kees Thijssen het toernooi won met een overwinning in de finale op Johan Krajenbrink.

woensdag 16 augustus 2000

Bijlmer

In de grootmeestergroep van het Bijlmer toernooi gaat N'Diaga Samb met zeven uit vijf aan de leiding. De Senegalees is blijkbaar nog niet vermoeid na het spelen van Hierden, SNS Zeeland, Orap Open, Ordina Open en Brunssum. Vijf spelers zitten 'm echter op de hielen. Met nog vier ronden te gaan is dus nog niets zeker.

woensdag 16 augustus 2000

Geové Europacup

Vandaag is in Velp het Geové Europacup toernooi begonnen. De acht sterkste damverenigingen uit Europa bestrijden elkaar met viertallen. De kampioen van 1999, NCDC uit Minsk met Anatoli Gantwarg is weer aanwezig, maar zal zeker weer geduchte concurrentie van het Amsterdamse Hiltex met onder andere Nederlands kampioen Rob Clerc.

In de eerste ronde had NCDC verrassend veel moeite met het Poolse Lokator. Na de 4-4 moest een barrage et versneld speeltempo uitsluitsel bieden en toen waren de Witrussen wel het sterkst. Hiltex won met 6-2 van Karelius uit Litouwen en de tweede Nederlandse deelnemer Witte van Moort ging met 3-5 ten onder tegen Riga. Neftiak tenslotte uit Rusland versloeg de Oekraïnse deelnemer.

Acht teams hebben zich geplaatst voor dit hoofdtoernooi. De twee teams die de eerste en tweede ronde weten te winnen spelen en een dubbelrondige finale. De wedstrijden beginnen dagelijks om 12.00 uur in het Bilderberg hotel Arnhem-Velp in Velp. zijn er vanaf 14.00 demonstraties door Harm Wiersma.

Het toernooi is te volgen op de Geové Europacup webpagina's.

maandag 14 augustus 2000

Prosman wint in Brunssum

Erno Prosman heeft het open kampioenschap van Brunssum gewonnen. Tot ging de strijd tussen de koplopers gelijk op. In de achtste ronde won Prosman echter van Tschartoriiski en in de slotronde wist hij ook van Bremmer te winnen. Samb en Durdiev wisten alleen nog maar remises te produceren. Prosman behaalde 15 punten uit negen wedstrijden. De achtervolgers, onder wie de junior Bas Messemaker, haalden twee punten minder

woensdag 9 augustus 2000

Jasper Lemmen Europees aspirantenkampioen

In Triëst is Jasper Lemmen eerste geworden in het Europees kampioenschap in de aspiranten klasse. Hij behaalde veertien punten uit negen wedstrijden. Wouter Ludwig was de andere Nederlandse deelnemer. In het NK eindigde hij samen met Lemmen bovenaan, maar hier kwam hij niet verder dan de twaalfde plaats.

Bij de pupillen werd Artiem Ivanov uit de Oekraïne kampioen. De Fries Klaas-Hendrik Leijenaar werd zesde. Bij de junioren was er ook een Oekrains succes. Uriy Anikeev werd eerste met 13 punten. Daarachter moesten vier spelers een barrage spelen onder wie Dirk van Schaik en Sven Beugelink, die daarin derde en vierde werden.

Bij de meisjes waren de resultaten van de Nederlandse deelnemers wat minder. De hoogste klassering werd bereikt door Mariëlle Kromhout die bij de junioren zesde werd. De resultaten van het toernooi zijn te bekijken op de toernooisite en de site van de EDC.

woensdag 9 augustus 2000

Praag

Het aantal deelnemers aan het Golden Prague toernooi viel dit jaar een beetje tegen. Dat weerhield de aanwezige deelnemers er niet van een interessant toernooi te spelen. In de 52ste DamWeb damrubriek wordt een aantal partijen uit dit toernooi getoond.

woensdag 9 augustus 2000

Brunssum halverwege

In Brunssum strijden ruim honderd deelnemers om het open kampioenschap. Na zes ronden heeft zich een kopgroep van vier deelnemers gevormd bestaande uit Erno Prosman, N'Diaga Samb, Mustafa Durdiev en Tsjartoriiski. Dit viertal speelde vandaag in de onderlinge partijen remise, evenals alle directe achtervolgers. Deze grote groep volgt op slechts een puntje achterstand. Het toernooi duurt tot en met . Helaas is er geen toernooisite op internet.

woensdag 2 augustus 2000

Hierden

Het zomerdamseizoen werd geopend met het open toernooi in Hierden. In de DamWeb damrubriek wordt een aantal fragmenten uit dit toernooi getoond, dat overigens met overmacht werd gewonnen door N'Diaga Samb.

zondag 30 juli 2000

Baljakin wint Open NK

Alexander Baljakin heeft het Ordina Open Nederlands Kampioenschap gewonnen. In de voorlaatste ronde nam hij een voorsprong met een overwinning op Zoja Goloebjeva, terwijl Alexei Tsjizjov niet van Rein van der Pal kon winnen en Alexandr Scharzmann en Guntis Valneris elkaar in evenwicht hielden. Op de slotdag stelde Baljakin zijn zege veilig met een remise tegen Schwarzman, terwijl Tsjizjov en Valneris nogmaals niet tot winst kwamen tegen respectievelijk Schippers en Heusdens. De fraaie 17 uit 10 score was derhalve voldoende voor de toernooiwinst.

Jeroen van den Akker was met de vijfde plaats de hoogst geëindigde Nederlander op twee punten achter de toernooiwinnaar. Hij voerde op weesrtstandpunten een groep aan bestaande uit zeven spelers, waarin ondermeer ook Heusens en Samb, de nummers 3 en 4 uit Orap Open, waren te vinden.

Op de zeer uitgebreide site van Ordina Open NK vind je zeer veel informatie.

zaterdag 29 juli 2000

Close finish meisjeskampioenschap

Het wereldkampioenschap voor meisjes beleefde een spannend slot. Uiteindelijk eindigden vier meisjes met even veel wedstrijdpunten op de eerste plaats, namelijk Pestanova en Tkachenko (Oekraïne), Krasnova (Rusland) en Nasanbayar (Mongolië). Een barrage moest de doorslag geven en daarin eindigde Olena Pestanova overuigend op de eerste plaats. Linda Schnieders was de hoogst geeindigde Nederlandse met een +1 score.

De organisatie heeft een eigen WK-site met nieuws en uitslagen. Overigens start het EK voor jeugd in Triëst. Meer info op de EK jeugd site

woensdag 26 juli 2000

Prijsvraag: tien boeken te winnen

Al 49 maal presenteerde Harry de Waard zijn damrubriek bij DamWeb. Iedere week weer luchtige en interessante fragmenten uit de vele toernooien die gespeeld worden. Harry houdt alles in de gaten, is er meestal zelf bij en weet dus als geen ander wat zich afspeelt in de damwereld. Sinds augustus 1999 wordt dit allemaal gepresenteerd in de eerste wekelijkse damrubriek op internet. Deze week verschijnt de vijftigste rubriek en dat is dus reden voor een klein feestje. In deze rubriek vind je een prijsvraag. Ideaal voer voor de vakantietijd. Onder de goede inzenders worden tien boeken verloot. Aan de slag dus!

woensdag 26 juli 2000

Meisjes wereldkampioenschap

In Hijken in Drente wordt deze week het wereldkampioenschap voor meisjes gespeeld. Na vijf ronden gaan Pestunova (Oekraïne) en Krasnova (Rusland) met acht punten aan kop. Linda Schnieders volgt direct op zeven punten. Er zijn nog vier rondes te gaan, dus er kan nog van alles gebeuren. De organisatie heeft een eigen WK-site met nieuws en uitslagen.

woensdag 26 juli 2000

Oost-Europeanen domineren Open NK

In het Ordina Open Nederlands Kampioenschap domineren de grootmeesters uit Oost-Europa. Voor deze toppers is dit toernooi een interessante voorbereiding op het WK in oktober. Baljakin (Wit-Rusland) en Valneris (Letland) voeren de ranglijst aan met 11 uit 6. Zij spelen tegen elkaar. Op de derde plaats volgen Alexei Tsjizjov , Alexander Schwarzman (beiden uit Rusland), samen met de eerste Nederlander Jeroen van den Akker. Samb (Senegal) en Heusdens staan daar weer een puntje achter. Heusdens speelt morgen tegen Tsjizjov en zal dan proberen te bewijzen dat hij niet hoeft te verliezen, zoals in de laatste ronde van het Haagse Orap Open wel gebeurde..Op de zeer uitgebreide site van Ordina Open NK vind je zeer veel informatie.

zondag 23 juli 2000

Hans Jansen wint Orap Open

In een zinderende finaleronde heeft Hans Jansen het Haagse toernooi Orap Open gewonnen. Na de achtste ronde stond Ron Heusdens een punt voor op vier achtervolgers. Hij moest in de partij tegen Alexei Tsjizjov de voorsprong verdedigen. Dat ging echter niet helemaal goed. Heusdens speelde tegen zijn gewone doen nogal passief en kwam langzaam steeds nadeliger te staan. Uiteindelijk wist de Rus de partij te winnen.

Hans Jansen speelde een zeer lange partij tegen Alfons Ottink. Jansen leek lang een iets voordeliger stand te hebben, maar na vijf uur spelen stevende de partij op een remise af. Jansen had echter alle geluk van de wereld dat Ottink tegen beter weten in op winst bleef spelen. In een 4-om-4 stand weigerde hij de dam van Jansen af te nemen, omdat hij dan nog maar drie stukken over zou houden. Later in een 3-om-3 dammeneindspel had hij zijn resterende twee schijven moeten offeren. Toen hij dat verzuimde forceerde Jansen de winst met een klemzet.

Jansen bleef daarmee Tsjizjov op weerstandspunten voor. Beiden haalden veertien punten. Op een punt achterstand volgden Heusdens, Samb en Goedemoed. Surf naar de toernooi site voor alle details.

zondag 23 juli 2000

Jeugdkampioenschappen

Vorige week zijn de aspiranten- en juniorenkampioenschappen van Nederland gespeeld.

In Westerhaar eindigden de junioren Dirk van Schaik en Sven Beugelink gezamenlijk op de eerste plaats met 17 uit 11. Zij spelen dit najaar een barrage. Derde werd Richard Kromhout met een punt achterstand.

Ook bij de aspiranten, die in 's Gravenpolder speelden, viel nog geen definitieve beslissing. Wouter Ludwig en Jasper Lemmen haalden beiden 12 uit 9. Deze score geeft aan hoe zeer de deelnemers aan elkaar gewaagd waren. Op de derde plaats eindigden Johan Sterrenburg en Erik Jan de Bruijn.Surf naar de KNDB voor alle details.

woensdag 19 juli 2000

Orap Open

In het internationale toernooi Orap Open gaat Rob Geurtsen nog steeds verrassend aan kop. Op één punt achterstand volgt een hele groep meesters en grootmeesters die wanhopige, maar tot nu toe vruchteloze pogingen doen hem in te halen. Surf naar de toernooi site voor alle details. Lezers die deel willen nemen aan het Disco Blitz toernooi van avond sturen een email naar Jaap van Galen.

woensdag 19 juli 2000

Fragmenten uit de Europa Cup

In augustus wordt in Velp het Geové Europa Cup toernooi gespeeld. Onlangs vond in Polen het plaatsingstoernooi plaats. Daar waren ook enkele Nederlandse teams vertegenwoordigd. In de 49ste DamWeb Rubriek lees je er meer over.

zaterdag 15 juli 2000

Orap Open

In Den Haag is vandaag Orap Open van start gegaan. In de eerste ronde was de grootste verrassing re remise van Vordenaar Mike Voskamp tegen Alexei Tsjizjov. Verder wisten de favorieten allemaal te winnen. Op de toernooi site vind je alle uitslagen en het programma van de volgende ronde. Lezers die deel willen nemen aan het Beach Blitz toernooi van avond sturen een email naar Jaap van Galen.

woensdag 12 juli 2000

De KNDB beker

Enkele weken geleden behaalde het eens zo roemruchte, maar nog steeds gevaarlijke RDG/DIO uit Den Haag de nationale bekertitel. RDG/DIO wist in totaal negen keer ten koste van de tegenstander de volgende ronde te bereiken. In de bekercompetitie zijn weer een heleboel partijen gespeeld. Harry de Waard ploos het allemaal na en presenteert de meest spectaculaire momenten in de nieuwe DamWeb Rubriek.

zaterdag 8 juli 2000

Samb klasse apart in Hierden

Met groot machtsvertoon heeft N'diaga Samb het open damkampioenschap van Hierden op zijn naam geschreven. De Senegalese grootmeester won al zijn partijen op overtuigende wijze en had een straatlengte voorsprong op de onttroonde kampioen van vorig jaar, Jeroen Kos.

Overigens werd het wel een ADG-aangelegenheid in de top van het klassement. Na Samb (16 uit 8) en Kos (12 pnt.) wees het digitale brein het aanstormend jeugdig talent Niek Kuijvenhoven als derde aan met tien punten. Deze enige "vreemde eend" in de bijt haalde evenveel wedstrijdpunten (10) als de twee andere ADG' ers: Hilversummer Ton Bollebakker en Harry de Waard. Daarna volgde een peloton met negen en achtpunters. Een bewijs dat het krachtsverschil in dit toernooi bijzonder weinig was. Dat gold echter niet voor Samb. Hij was een klasse apart en liet van elke tegenstander geen spaan heel. In de slotronde werd Theo Schippers hardhandig van het bord gemept.en voelde hoe groot de magische kracht was van deze sympathieke grootmeester. Even had Schippers niet in de gaten dat een schijfje op de tocht stond. Samb was er als de kippen bij om deze op te peuzelen en was het verder voor hem gesneden koek en een kwestie van uitspelen.

In de B-groep deden Victor Hermans(België) en Fans Keizer uit Papendrecht buiten mededinging mee zodat Harderwijker Bisschop als eerste de hoofdprijs uit handen van Rende Brouwer in ontvangst mocht nemen. Hierdenaar Klaassen behaalde evenveel punten maar het digitale brein was onverbiddelijk.

Bijlmertoernooi