Archief - Januari/Februari 2000

 

maandag 28 februari 2000

Minimatch Heusdens - Schwarzmann

Aanstaande begint de match tussen Nederlands denksportkampioen Ron Heusdens en wereldkampioen Alexandr Schwarzmann. De tweekamp wordt georganiseerd door damclub Schiedam en gesponsord Assurantiekantoor Van Stigt Thans.

Er is een prijsvraag uitgeschreven waarin je ťťn van de zes gesigneerde wedstrijdborden kunt winnen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is de einduitslag over zes partijen correct te voorspellen. Dus bijvoorbeeld Heusdens - Schwarzmann 7-5. Stuur je inzending onder vermelding van je naam, huisadres en telefoonnummer naar J. van Stigt Thans.

De eerste twee partijen wordt op en gespeeld met het traditionele speeltempo. In het weekend volgen vier rapid partijen. Hierin hebben de spelers een half uur bedenktijd plus 30 seconden per zet. Tijdens de partijen zullen diverse damcoryfeeŽn demonstraties geven. Iedereen wordt tijdens het toernooi van harte uitgenodigd dit spectaculaire evenement onder het genot van een hapje en een drankje te volgen in het pand van Van Stigt Thans: Lange Nieuwstraat 101 in Schiedam. De opening wordt om 14.00 uur verricht door cabaretier Boris Vodka.

DamWeb zal tot en met dagelijks een verslag van de dag en partijnotaties brengen.

maandag 28 februari 2000

Finalisten NK bekend

In de noodzakelijke herkampen na de reguliere speeltijd in de halve finales zijn de drie laatste finalisten bekend geworden. In groep 2 liet Mari van Ballegooijen zijn medeherkampers Toby Hage, Gerrit Boom, GabriŽl Heerema en Sven Beugelink achter zich. In groep 4 viel Frank Teer af en plaatsten Jeroen van den Akker en Auke Scholma zich.

De finale bestaat nu uit de volgende spelers: Rob Clerc, Arjan van Leeuwen, Mark Kemperman, Gerard Jansen, Ron Heusdens en Hans Jansen uit de finale 1999 (Hans Jansen na de gewonnen barrage in januari). Uit deze halve finales: Jos Stokkel, Martin Dolfing, Paul Oudshoorn, Hein Meijer, Jan Mente Drent, Mari van Ballegooijen, Jeroen van den Akker en Auke Scholma.

zondag 27 februari 2000

Al veel beslissingen in competitie

De tiende ronde in de nationale competitie is zonder grote verrassingen verlopen. De landskampioen wordt pas in de laatste ronde bepaald in het rechtstreekse duel tussen Witte van Moort en Hiltex in Westerhaar. De degradanten zijn al wel bekend: Drents Tiental en DES Lunteren spelen volgend jaar in de eerste klasse. De degradanten van vorig jaar, Vorden en PSV keren weer terug uit de eerste klasse.

Samenvattend zijn de volgende promovendi en degradanten al bekend:
Hoofdklasse: kampioen: Witte van Moort of Hiltex; degradanten: Drents Tiental en DES Lunteren.
1e klasse A: kampioen: PSV Dammen; degradanten: Damlust en Den Haag
1e klasse B: kampioen: Dostal Vorden; degradanten: Hiltex 2 en een tweede team uit vijf kandidaten
2e klasse A: kampioen: Huizum; degradanten: Provinciaal Gronings Tiental en twee andere teams uit drie kandidaten
2e klasse B: kampioen: ORCA (zeer waarschijnlijk) of DVSB; degradanten: Lelystad, Gandhi en Harderwijk of Heemstede
2e klasse C: kampioen: DDV of NDG (verschille slechts 4 bordpunten); degradanten: Verhaar (Alblasserdam) en twee van de drie reserveteams in deze klasse
2e klasse D: kampioen: WSDV of Roderland; degradanten: Eureka, EDC en een derde team

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The tenth round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

woensdag 23 februari 2000

Materiaal uit Papendal

De halve finales die de afgelopen weekeindes in Papendal gespeeld werden, leverden natuurlijk een schat aan interessant materiaal. Harry de Waard laat nu alvast wat zien in zijn DamWeb Rubriek.

Overigens zijn ook al de oude rubrieken nog steeds in te zien. Deze zijn te bereiken via de Techniek pagina.

zondag 20 februari 2000

Finalisten NK bijna bekend

De halve finales om het kampioenschap van Nederland zitten er op. In vier groepen van tien werd om acht tickets naar Hengelo gestreden en de twee laatste rondes werden dit weekeinde afgewerkt. Zoals gebruikelijk is de strijd nog niet definitief ten einde want er moet nog een aantal barrages gespeeld worden.

In groep 1 was de plus-twee score van Jos Stokkel voldoende voor een ongedeelde eerste plaats. Op de tweede plaats eindigden daarom maar liefst vijf spelers met een +1 score. Toby Hage, Gerrit Boom, GabriŽl Heerema, Mari van Ballegooijen en Sven Beugelink mogen aanstaande gaan herkampen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Fischer tijdrekening. Twintig minuten per partij plus 10 seconden per zet.In groep 2 had koploper Martin Dolfing dit weekeinde geen moeite meer zich te plaatsen. Hij eindigde met 13 punten als eerste. Van de vijf achtervolgers deed Paul Oudshoorn het met twee overwinningen het best en werd in deze groep de tweede gelukkige. Kees Thijssen werd in deze groep uitgeschakeld.

In groep 3 kwam Hein Meijer van alle deelnemers met de hoogste score. Hij behaalde veertien punten. Jan Mente Drent verdedigde met twee remises zijn tweede plaats bekwaam en debuteert dus in de finale.In groep 4 tenslotte bleven de drie koplopers gelijk opgaan. Auke Scholma, Jeroen van den Akker en Frank Teer behaalden in de twee rondes dit weekeinde allen drie punten en mogen dus ook weer aan de slag.

De volgende dammers hebben zich nu dus voor de finale geplaatst. Als gevolg van hun resultaat in de finale van 1999: Rob Clerc, Arjan van Leeuwen, Mark Kemperman, Gerard Jansen, Ron Heusdens en Hans Jansen (na de gewonnen barrage in januari). Uit deze halve finales: Jos Stokkel, Martin Dolfing, Paul Oudshoorn, Hein Meijer en Jan Mente Drent. De nummers twee uit groep 1 strijden nog voor een plaats en voor de drie winnaars uit groep 4 zijn er twee plaatsen.

Wie de eindstanden nauwkeurig wil bestuderen surft naar de KNDB ( nog niet beschikbaar).

woensdag 16 februari 2000

Nog meer slagwerk van aspiranten

Al sinds mensenheugenis wordt in december een interland afgewerkt tussen de nationale apsiranten- en juniorenselecties tegen Suriname, of beter: tegen in Nederland wonende Surinamers. Deze wedstrijd is leuk genoeg om er een DamWeb Rubriek aan de wijden.

maandag 14 februari 2000

Halve finales naderen ontknoping

In de halve finales om het Kampioenschap van Nederland moeten nu nog maar twee van de negen rondes gespeeld worden. Toch is nog niet te zeggen wie tot het selecte groepje finalisten gaan behoren.

In groep 1 kwam koploper Jos Stokkel niet verder dan twee remises. Toch konden zijn directe achtervolgers niet profiteren en raakten zelfs verder achterop. Toby Hage en Gerrit Boom profiteerden wel en kwamen op een punt. Eerstgenoemde heeft echter nog een loodzwaar programma met onder andere een wedstrijd tegen de koploper. Wellicht dat Boom met een relatief licht programma kan profiteren. GabriŽl Heerema tenslotte maakt zeker ook nog kans. In groep 2 heeft Martin Dolfing een marge van twee punten opgebouwd door een overwinning tegen Alfons Ottink die in deze groep als Kop van Jut lijkt te fungeren. Hij wordtgevolgd door een groep van vier man en een vrouw, waaronder Kees Thijssen die een nederlaag leed tegen mede-achtervolger Wieve van der Wijk.

Een iets normalere verdeling van de ranglijst zien we in groep 3. Hein Meijer is koploper met de resprectabele score van 11 uit 7. Jan Mente Drent volgt op een punt en dan is er al een gat van twee punten met nummer drie Johan Wiering. De kaarten in deze groep lijken vrijwel geschud gezien het vermogen van Meijer om niet te verliezen en het restprogramma van Drent.In grope 4 tenslotte hebben we maar liefst drie koplopers. De koplopers van het vorig weekeinde Jeroen van den Akker en Frank Teer gingen beiden op ten onder en Auke Scholma profiteerde want hij was het die Teer versloeg. Op nummer vier vinden we Wim Kalis die Van den Akker versloeg. Nog het vermelden waard is Evert Dollekamp die zijn zevende remise speelde, samen met Wim van der Kooij in groep 2 de remisekoningen van dit toernooi.

Wie de standen en het speelschema nauwkeurig wil bestuderen surft naar de KNDB.

woensdag 9 februari 2000

WK Aspiranten

Een beetje in de schaduw van het WK Junioren in Leeuwarden werd in Frankrijk het WK voor aspiranten gspeeld. Voor Nederland namen Bas Messemaker en Niek Kuijvenhoven deel. In de DamWeb Rubriek zien we hoe de Katwijker in Culemborgse dienst wereldkampioen werd.

maandag 7 februari 2000

Halve finales halverwege

In de halve finales om het Kampioenschap van Nederland zijn vijf van de negen rondes gespeeld. Hoe zwaar de strijd is blijkt wel uit de scores, in groep 1 en 2 hebben de aanvoerders van de ranglijst al drie verliespunten. Alleen in groep 3 en 4 hebben de koplopers acht punten uit vijf; vreemd genoeg moeten juist deze koplopers hun positie delen. In groep A gaat Jos Stokkel alleen aan de leiding, op een punt gevolgd door drie spelers. Voormalig finalist Fred de Koning had een dramatisch weekeinde. Hij verloor beide wedstrijden en staat nu onderaan.

In groep 2 leidt Martin Dolfing met zeven punten. De kanonnen Paul Oudshoorn en Kees Thijssen staan hier op zes, waarbij vooral Thijssen gezien het programma tot nu toe meer had moeten hebben. In goep 3 heeft zich al een duidelijke kopgroep afgetekend met Jan Mente Drent en Hein Meijer aan de leiding met acht punten. Tjeerd Harsma volgt op twee punten. De top-3 moet echter alle onderlinge wedstrijden nog spelen, dus ook anderen zijn zeker niet kansloos. Jeoren van den Akker en Frank Teer gaan in de vierde groep met acht punten aan kop. Van den Akker lijkt rechtstreeks op de finale af te stevenen. Na de eerdere overwinning op Auke Scholma die derde staat, won hij dit weekend beide partijen.

Wie de standen en het speelschema nauwkeurig wil bestuderen surft naar de KNDB.

woensdag 2 februari 2000

WK Junioren

Vlak voor de kerst werd in Leeuwarden het WK Junioren gespeeld. Voor Nederland namen Wiebe van der Wijk, Johan Teake Dekker, Europees kampioen Jeroen van den Akker en invaller Dirk van Schaik deel. In de 25ste (een jubileum) DamWeb Rubriek van Harry de Waard een paar hoogtepunten uit het toernooi.

zondag 30 januari 2000

Geen verrassingen in damcompetitie

De negende ronde in de nationale competitie is zonder verrassingen verlopen. Het lijkt al gewoon dat nieuwkomer Meurs Denk en Zet veel wint. Ook Hiltex en Witte van Moort wonnen. Waarschijnlijk wordt in het onderling duel in de laatste ronde pas uitgemaakt wie de nieuwe landskampioen wordt. DES Lunteren en het Drents Tiental lijken al bijna gedegradeerd.

In de eerste klasse A morste achtervolger IDV weer een puntje, nu tegen PWG. PSV vergrootte daardoor de voorsprong nu tot drie punten en is bijna kampioen. In 1A gaat Dostal Vorden nog steeds geheel onbedreigd op de titel af. Beide degradanten van vorig jaar keren dus weer terug in de hoofdklasse.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The nineth round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

vrijdag 28 januari 2000

Kolsloot jeugddamtoernooi

Op 22 april organiseert Kolsloot Personeelsdiensten een groot jeugddamtoernooi voor pupillen, aspiranten en junioren. Het toernooi wordt gehouden op een schip in de haven van Bunschoten-Spakenburg. Er wordt volgens een knock-out systeem gespeeld. De deelnemers worden die dag helemaal in de watten gelegd en er zijn aantrekkelijke prijzen te winnen. Je kunt je aanmelden op de volgende site.

woensdag 26 januari 2000

Kerstoplossingen

Je had nog de oplossingen tegoed van de oploswedstrijd die voor Kerst op DamWeb is gepubliceerd. Dat dus deze week in de DamWeb rubriek.

woensdag 26 januari 2000

Open Surinaams Kampioenschap

In Paramaribo wordt op dit moment The Golden Truly Open Championship of Suriname 2000 gespeeld, genoemd naar de sponsor The Golden Truly. In dit toernooi worden zeven rondes gespeeld. Winnaar in de twee voorgaande jaren was Guno Burleson. Meer informatie over dit toernooi op de toernooisite.

maandag 24 januari 2000

DamWeb gaat verhuizen

DamWeb gaat verhuizen naar een nieuwe lokatie op het internet. Pas je favorieten dus nu meteen even aan. Het nieuwe adres luidt: www.damweb.nl. De site zal nog enige dagen op het oude adres beschikbaar blijven.

De reden van deze verhuizing is dat er met een eigen domein meer mogelijkheden zijn voor het aanbieden van nieuwe diensten. Wat dat inhoudt zal in de loop van dit jaar duidelijk worden. Het email adres van de redactie van DamWeb wordt: redactie@damweb.nl.

vrijdag 21 januari 2000

Minimatch Heusdens - Schwarzmann

Van 2 tot en met 5 maart speelt Ron Heusdens een match van zes partijen tegen wereldkampioen Alexandr Schwarzmann. Ron Heusdens is meervoudig Nederlands denksportkampioen. De tweekamp wordt georganiseerd door damclub Schiedam en Assurantiekantoor Van Stigt Thans.

De eerste twee partijen wordt op en gespeeld met het traditionele speeltempo. In het weekend volgen vier rapid partijen. Hierin hebben de spelers een half uur bedenktijd plus 30 seconden per zet. Tijdens de partijen zullen diverse damcoryfeeŽn demonstraties geven. De opening wordt 2 maart om 14.00 uur verricht door een cabaretier. Publiek is dus van harte welkom.

DamWeb zal uiteraard begin maart terugkomen op deze wedstrijd.

woensdag 19 januari 2000

Mooie partijcombinaties

In partijen met een beperkte bedenktijd worden sneller fouten gemaakt. Deze fouten leveren vaak fraaie fragmenten op. In de de DamWeb rubriek laat Harry de Waard U enkele combinaties uit de oudejaatstoernooien in Utrecht en Woudenberg zien.

Deze rubriek maakt gebruik van een testversie van de nieuwe Java applet om partijen te demonstreren. Nieuw is dat de schijven nu echt over het bord bewegen (in plaats van in een flits verplaatst te worden) en dat de fragmenten nu ook met de cursortoetsen bestuurd kunnen worden (na een eerste klik met de muis). Suggesties voor verdere verbeteringen mail je naar de redactie.

dinsdag 18 januari 2000

De Lier wint Zilveren Ooievaar

Damclub De Lier heeft afgelopen de Haagse Zilveren Ooievaar gewonnen. Aan dit viertallen toernooi van DC Den Haag speelden 18 clubviertallen in twee categorieŽn. De Lier, met ondermeer Hans Jansen in de gelederen, won met overmacht. De vier speler haalden 19 punten uit 12 partijen. Op de tweede plaats eindigde Schiedam, de onttroonde kampioen van de twee voorgaande jaren. RDG/DIO werd derde. In de B-categorie voor provinciaal spelende teams won het Haagse ODB de eerste prijs, op de voet gevolgd door Zaandam en RDG/DIO 3.

donderdag 13 januari 2000

Halve finales Kampioenschap van Nederland

Aanstaande begint het voorspel van het Nederlands Kampioenschap. Gedurende negen dagen in januari en februari wordt beslist over acht toegangsbewijzen voor de finale. Er wordt gespeeld in vier groepen met tien deelnemers waarvan de nummers 1 en 2 zich plaatsen. De deelnemers hebben zich geplaatst via het kampioenschap van 1999 (17x) of via de provinciale kampioenschappen. Maar liefst zes spelers hebben van het KNDB bestuur een keuzeplaats toegewezen gekregen.

In groep 1 zijn Boom en Stokkel de ervaren spelers die vast weer hoog zullen eindigen. Fred de Koning, vorig jaar finalist zal zich ongetwijfeld ook bovenin laten zien. In groep 2 lijkt Thijssen de grote favoriet. Oudshoorn en Van der Kooij maken ook deel uit van deze groep, evenals de kersverse junioren wereldkampioen Wiebe van der Wijk.

Hein Meijer probeert zich via groep 3 weer te plaatsen. In deze groep met relatief veel nieuwe namen spelen verder nog Barkel, Harmsma en ex-junior Johan Teake Dekker (die toch al voor de derde maal meespeelt). Scholma komt in groep 4 uit. Van den Akker, Europees juniorenkampioen mag hier bewijzen wat hij bij de senioren waard is.

De vrouwen spelen gelijktijd hun halve finales. Hier zijn drie groepen van zes, waar ook de eerste twee naar de finale gaan. Alle wedstrijden beginnen om 13.00 uur in Nationaal Sport Centrum Papendal aan de Papendallaan 3 in Arnhem. De speeldata zijn De speeldata zijn 15, 16 en 23 januari en 5, 6, 12, 13, 19 en 20 februari.

woensdag 12 januari 2000

Terugblik op WK Vrouwen

Harry de Waard komt nogmaals terug op het vrouwendammen, en weer staat Nina Hoekman in de schijnwerpers. In de de 22ste DamWeb rubriek wordt de barrage voor het WK Vrouwen belicht, waar Zola Golubjeva haar tiende wereldtitel behaalde.

zondag 9 januari 2000

Witte van Moort verliest koppositie

Meurs Denk en Zet blijft stunten. In de achtste ronde moest koploper Witte van Moort eraan geloven. Uitgerekend de jeugd van Culemborg bracht de Westerhaarders de genadeslag toe. Van den Bosch versloeg Hoopman en Van den Akker won van Vermin. Alle overige wedstrijden werden remise. Hiltex profiteerde met een 11-9 overwinning op Rinsumegeest al moest het gezien het scoreverloop wel van diep komen. Hiltex begon met een 5-1 achterstand. DES uit Lunteren pakte eindelijk de eerste punten door een overwinning op CEMA/De Vaste Zet. Waarschijnlijk is het te laat.

In de eerste klasse A ging medekoploper IDV onderuit tegen TDV. PSV vergrootte daardaoor de voorsprong nu tot twee wedstrijdpunten en een hoop bordpunten en lijkt dus weer terug te gaan keren naar de hoofdklasse. Onderin won NOAD eindelijk eens en lijkt degradatie toch nog te kunnen gaan ontlopen. In 1A gaat Dostal Vorden nog steeds geheel onbedreigd op de titel af.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The eightst round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

woensdag 5 januari 2000

Terugblik op NK Vrouwen

In november werd Nina Hoekman Nederlands Kampioen dammen bij de vrouwen. Harry de Waard blikt in zijn rubriek terug op dit toernooi.

Bijlmertoernooi