Archief - Mei/Juni 2001

 

donderdag 28 juni 2001

NK door loting beslist

Het KNDB bestuur wilde blijkbaar niet nog een remisereeks riskeren en heeft op basis van het Spel- en Wedstrijdreglement het NK door loting beslist. Of Hans Jansen of Harm Wiersma de loting won is niet zulk relevant nieuws. Het belangrijkste nieuws is dat het NK afgelopen is.

Het lijkt me wijs een KNDB- of liever een FMJD-commissie in te stellen, bestaande uit enkele grootmeesters, een computerdammer en een reglementkenner om eens een grondige spelregelwijziging voor te stellen. De Thaise dam, de Delftse telling of toch doordammen?

donderdag 28 juni 2001

Nog meer moois uit Salou

Beloofd is beloofd. In de rubriek van Harry de Waard voor de tweede maal slagwerk uit Salou. Veel lees- en naspeelplezier. Overigens wordt over twee weken de honderdste rubriek gepresenteerd. Die zou ik niet missen!

woensdag 27 juni 2001

Het NK

Gisteren werd er weer eens een barrage om het Nederlands kampioenschap gespeeld. Harm Wiersma en Hans Jansen speelden tien partijen en tien remises. Het KNDB bestuur overlegt vandaag hoe het nu verder moet. En of het wel verder moet.

Intussen zijn er nog steeds dammers die beweren dat er geen remiseprobleem is. Gezien dit NK lijkt het nu toch wel tijd worden dat de damwereld in beweging komt en creatievere ideeën verzint dan drie punten voor een overwinning.

zondag 24 juni 2001

Culemborgse jeugd het snelst

Een team van Meurs Denk en Zet uit Culemborg heeft het Nederlands kampioenschap sneldammen voor jeugdteams gewonnen. Met een score van 17 uit 10 bleef het viertal de concurrentie net voor. Op de tweede plaats eindigde Damclub Den Haag. Meurs versloeg de Hagenaars in het onderlinge duel, maar liet daarna wat steekjes vallen, waardoor het weer bijzonder spannend werd. In de laatste ronde tegen De Oldehove lieten de Culemborgers geen twijfel meer bestaan, wonnen gedecideerd en bleven Den Haag daarmee een punt voor. Op de derde plaats met 14 punten eindigde HDC Hoogeveen, dat met een eindsprint de regerend kampioen SNA Heerhugowaard onder zich liet.

zondag 24 juni 2001

De Lier wint KNDB-beker

De Lier heeft het bekertoernooi van de KNDB gewonnen. Het nam daarmee de beker over van strekkgenoot RDG/DIO uit Den Haag. In de finale nam het Westlandse viertal het op tegen Meurs DEZ uit Culemborg. Door een overwinning van Hans Jansen op Jeroen van den Akker werd de westrijd beslist. De Lier slaagde er overigens in om alle wedstrijden in de KNDB-beker met een krappe 5-3 te winnen, een prestatie op zich. Het winnende viertal bestond behalve Jansen uit Dirk van Schaik, Peter van der Stap en Fred de Koning. In voorgaande wedstrijden verleenden ook Theo Dijkstra, Eduard Autar, Ton van Adrichem en zelfs teammanager Martin van der Hout hand en spandiensten.

In de troostfinale versloeg Heijting Huissen het Goudse Damlust.

woensdag 20 juni 2001

Reacties op Delftse telling

Vorige week werd in Delft het Kennisstadtoernooi gespeeld, waarbij de Delftse telling werd gebruikt: een 3-1 puntenoverwinning bij een voordelig eindspel en 5-0 voor een overwinning.

De reacties van de vier deelnemende (ex-)wereldkampioenen waren positief. Zonder deze telling zoude alle partijen tussen de vier in remise zijn geëindigd. Er viel nu één voordeelremise en één echte overwinning. De laatste was de overwinning in de slotronde van winnaar Tsjizjov tegen Gantwarg. Gantwarg stond nadelig, maar kon een afwikkeling nemen die hem een 1-3 nederlaag zou opleveren. Hij speelde daarom verder en verloor toen volledig. Wellicht verdient het systeem nog verdere experimenten.

woensdag 20 juni 2001

Salou

Gantwarg won het toernooi in het zonnige Salou. Onze rubriekschrijver was er zelf bij, dus daarom nu verhalen uit de eerste hand.

zondag 17 juni 2001

Vernieuwing

Bij het jaarlijkse congres van de KNDB is het aantal vergaande voorstellen doorgevoerd. Deze voorstellen waren overigens het laatste half jaar al uitgebreid in de provinciale bonden besproken, dus echte verrassingen vielen er niet.

De belangrijkste wijziging is de ontkoppeling van de provinciale en nationale competitie. Er komt een vrije inschrijving in de landelijke tweede klasse. Als gevolg daarvan wordt er extra klasse geïntroduceerd aan de top: de ereklasse. Daaronder komen dus de hoofdklasse, twee eerste klasses en meerdere (waarschijnlijk 4) tweede klasses. Dit geldt overigens pas vanaf het seizoen 2002-2003. Komend seizoen is er dus een versterkte promotieregeling.

Een overwinning is voortaan drie punten waard. Een remise blijft 1-1. Dit beloont het nemen van risico en is een poging iets te doen aan het hoge aantal remises op topnivau.

In tegenstelling tot wat hier eerder werd gemeld, wordt het speeltempo drastisch gewijzigd. 50 Zetten in 2 uur en dan een half uur om de partij uit te spelen. Tijdens de vergadering bleek men niet alle gevolgen van deze wijziging te overzien. Dit wordt dan ook nog niet per 1 juli aanstaande ingevoerd.

zaterdag 16 juni 2001

Tsjizjov wint Kennisstadtoernooi

Wereldkampioen Alexei Tsjizjov uit Rusland heeft in Delft laten zien waarom hij wereldkampioen is. Hij won het Kennisstadtoernooi door in de laatste ronde Anatoli Gantwarg te verslaan. Concurrent Alexander Schwarzman kwam niet verder dan 2-2 tegen Ed Holstvoogd.

In dit toernooi werd een experimentele puntentelling gehanteerd waarin ook een voordeelremise opgenomen was. Opmerkelijk was dat er in het hele toernooi slechts één voordeelremise genoteerd werd. Van de zes partijen tussen de vier aanwezige ex-wereldkampioenen eindigden er vier in een gewone remise. Wellicht een reden om het criterium voor een voordeelremise verder aan te scherpen.

vrijdag 15 juni 2001

Drie echte remises in Kennisstadtoernooi

In de vierde ronde van het Delftse Kennisstad/Van der Leeuw Optiek toernooi vielen drie echte 2-2 remises. Gantwarg stond mogelijk gewonnen tegen Tsjegolev, in elk geval had hij een zekere puntenoverwinning in handen. In tijdnood maakte hij echter een fout en er ontstond een curieus eindspel van 5 schijven (Tsjegolev) tegen een dam + een schijf (Gantwarg). In de gangbare telling zou dit een duidelijke remise zijn. In de Delftse telling had Tsjegolev echter kansen op 3-1. In de demonstratieruimte werd levendig geanaliseerd. Uiteindelijk wist Gantwarg zijn schijf tot tweede dam te promoveren en was de remise een feit.

De Witt blunderde in een mogelijk gewonnen stelling tegen Holstvoogd. Hij accepteerde de gentleman remise van zijn tegenstander waardoor hij eindelijk van de gehate nul af was.

vrijdag 15 juni 2001

Russische teams domineren

Bij de wedstrijden voor de Confederation Cup, die vorige week in Sint Petersburg zijn gespeeld, domineerden teams uit Rusland. In de eindstand bezetten zij de eerste drie plaatsen. Bashneft Ishymbaj eindigde op de eerste plaats. In de finale werd Udmurtneft Izhevsk met 6-2 verslagen. Het winnend team bestond uit Amrilloev, Georgiev, Milshin en Getmanski.

Meurs Denk en Zet eindigde op de vierde plaats. Van den Borst, Van den Akker, Harmsma en Terwel dolven zowel in de halve finale als de troostfinale het onderspit tegen de Russen. Meurs Denk en Zet plaatste zich wel voor de Europa Cup, die in september in Bashkortostan, Rusland gespeeld wordt.

woensdag 13 juni 2001

Eerste puntenoverwinning in Delft

In het Kennisstadtoernooi in Delft heeft Alexander Schwarzman de eerste puntenoverwinning of voordeelremise behaald. In zijn partij tegen Tsjegolev raakte hij een voordeeltje kwijt maar na een foutje van Tsjegolev kwam er een gunstig eindspel op het bord. In een 3-om-2 wist Schwarzman een schijf te winnen, waarna de 3-1 genoteerd kon worden.

De lokale vedetten De Witt en Holstvoogd zijn tot nu toe puntloos. Tsjizjov won dinsdag in een zeer fraaie partij van Holstvoogd. Waar iedereen dacht dat de stand vrijwel gelijkwaardig was, toonde de wereldkampioen aan dat hij al vrij snel gewonnen stond.

Na twee van de vijf rondes gaat Gantwarg met de volle buit, dus met tien punten, aan de leiding. Schwarzman staat met negen uit twee op de tweede plaats.

woensdag 13 juni 2001

Never ending story

Tot nu toe werden in de barrage al 18 partijen gespeeld en nog steeds is er geen kampioen. Na zes partijen viel Hein Meijer af en gingen Wiersma en Jansen samen verder. Zij hebben dit NK nu al 15 maal tegen elkaar gespeeld. In de rubriek van Harry de Waard de tussenstand. Binnenkort vervolgd...

dinsdag 12 juni 2001

Wesselink wint in Curaçao

Wieger Wesselink heeft het eerste Open Kampioenschap van Curaçao gewonnen. Wesselink bleef de rest van het deelnemersveld maar liefst drie punten voor, een uitzonderlijke prestatie in een Zwitsers toernooi. Guno Burleson eindigde op de tweede plaats, voor Hein Meijer en Kees Thijssen. De wereldkampioen Checkers, de legendarische Ron King behoorde ook tot de deelnemers. Hij werd 'slechts' zeventiende.

zondag 10 juni 2001

Prosman prolongeert sneldamtitel

Erno Prosman heeft voor de tweede achtereenvolgende maal het Nederlands kampioenschap sneldammen gewonnen. In Loenen aan de Vecht kwamen bijna 200 dammers in actie voor de titels in acht categorieën.

Op de tweede plaats achter Prosman eindigde Martin Dolfing, de kampioen van twee jaar geleden. Derde werd Tjalling Goedemoed. Nina Hoekman en Olga Kamyshleeva eindigden bij de vrouwen samen op de eerste plaats. Eerstgenoemde won na barrages. Tanja Tchoub was derde.

Bij de jeugd kwamen alle vier categorieën achter het bord. De kampioenen werden Bas Messemaker (junioren), Wouter Ludwig (aspiranten), Mike Koopmanschap (pupillen) en Mei Jhi Wu (welpen). Bij de welpen won dus een meisje in een algemene categorie, en dat is vrij uitzonderlijk. De Groningse Mei Jhi Wu schijnt dan ook een groot talent te zijn.

zaterdag 9 juni 2001

Toptoernooi in Delft

De gehele volgende week wordt in Delft een sterk bezet toernooi gespeeld. De twee lokale vedetten Henk de Witt en Ed Holstvoogd nemen het op tegen vier (oud-)wereldkampioenen: Alexei Tsjizjov, Alexander Schwarzman, Watsjeslav Tsjegolev en Anatoli Gantwarg. Bij dit toernooi wordt de zogenoemde Delftse telling toegepast. Een remise is 2-2, een voordeelremise 3-1 en een overwinning maar liefst 5-0.

Het toernooi wordt maandag 11 juni om 12.00 uur feestelijk geopend. De ronden beginnen dagelijks om 12.30 uur en er zijn dagelijks demonstraties. De speelgelegenheid is te vinden in het gezellige centrum van Delft: Het Denksportcentrum, Zusterlaan 110. Vrijdag is de slotdag.

donderdag 7 juni 2001

Slagwerk in Amsterdam

Het Amsterdamse Paastoernooi is een van de gezelligste toernooien van Nederland. Misschien ligt dat aan de lokatie, café De Twee Klaveren, of komt het door het grote aandeel studenten onder de deelnemers.

Misschien dankzij deze gezelligheid komt er ook veel slagwerk voor in dit toernooi. Harry de Waard maakt dankbaar gebruik van het fraaie materiaal dat dat oplevert.

dinsdag 5 juni 2001

Herman Lamberts kampioen Visueel Gehandicapten

Herman Lamberts uit Tilburg werd op Landgoed Avegoor in Ellecom de nieuwe kampioen van de visueel gehandicapten. De speler van TDV bleef in het eindklassement Theo Rombouts uit Rotterdam en Nelis Caffa uit Den Haag nipt voor.

Lamberts debuteerde vorig jaar bij de NVGD met een derde plaats en sloeg nu zijn slag. Herman was van de kanshebbers het meest productief. Hij won drie keer (van Frans van Hek, titelverdediger Peter Kers en Marcel Zandbergen) en deelde de punten met de overige tegenstanders.

zondag 3 juni 2001

Kwartfinale beker

Gisteren is de kwartfinale van de bekercompetitie gespeeld. Van de vier overgebleven clubs zijn er drie uit de hoofdklasse. Het Goudse Damlust is nog de vreemde eend in de bijt. Overigens zonder kopman Erno Prosman werd BEGB uitgeschakeld.

In de halve finale spelen de Zuid-Hollandse teams van Damlust en De Lier tegen elkaar, evenals de twee Gelderse deelnemers Meurs DEZ en Heijting Huissen.

woensdag 30 mei 2001

De laatste rondes

In de rubriek van deze week keren we terug naar de laatste rondes van het NK. Het NK dat vorig weekeinde de kampioen probeerde te vinden in een aantal barrages. Zie hoe Hans Jansen zich op het nippertje naast Harm Wiersma voegde, maar ook de spectaculaire partij tussen Gérard Jansen en Ron Heusdens.

woensdag 30 mei 2001

Wereldtop op ORAP Open NK

ORAP Open NK kent dit jaar een zeer sterke bezetting. Opmerkelijk is dat de wereldkampioen en de Europees kampioen elkaar in het toernooi zullen treffen. De laatste keer dat Wiersma en Tsjizjov elkaar in een regulier toernooi ontmoetten was het WK 1992 in Toulon en de daaropvolgende match om het wereldkampioenschap. Beiden speelden in 1999 wel mee in het WK Rapid, een toernooi met verkorte speelduur.

zaterdag 26 mei 2001

Jorijn Verplak pupillenkampioen

Van donderdag tot zaterdag werd in Tilburg het Nederlands kampioenschap voor pupillen gespeeld. De 24 sterkste pupillen streden om de door Klaas-Hendrik Leijenaar achtergelaten titel. Na een spannend toernooi eindigde Jorijn Verplak uit Nijmegen op de eerste plaats. Hij behaalde 15 punten in tien rondes Zwitsers. Het toernooi had een opmerkelijk verloop omdat na de achtste ronde de één van de koplopers, Stefan Stapper uit Den Haag, door ziekte uitviel.

zaterdag 26 mei 2001

NK nog onbeslist

Deze kop stond een maand geleden ook al in DamWeb. Toen waren er nog drie spelers over, nu nog twee. Vrijdag nam Hein Meijer afscheid van Hans Jansen en Harm Wiersma. Meijer verloor in een dubbelrondig toernooi eenmaal van beiden. Vandaag probeerden Jansen en Wiersma samen een beslissing te vinden. Dat lukte echter niet en had dus een enkele overwinning en heel veel remises tot gevolg. Wordt vervolgd.

donderdag 24 mei 2001

Buggy versus Samb

Het Franse computerdamprogramma Buggy, dat regelmatig in Nederland toernooien speelt, heeft nu een eigen site: Buggy-Online. Interessant nieuws is dat in augustus er een match gespeeld zal worden tussen internationaal grootmeester N'Diaga Samb en Buggy. Deze match zal met medewerking van DamWeb live op internet te volgen zijn.

donderdag 24 mei 2001

Blunderen op het NK

Ondanks de remises werd er wel degelijk geblunderd op het afgelopen NK. Harry de Waard laat je een aantal voorbeelden zien, waarin het heel erg mis gaat.

Morgen begint in Hotel Zwartewater in Zwartsluis de herkamp tussen Hans Jansen, Hein Meijer en Harm Wiersma om de Nederlandse titel. Er wordt begonnen met een dubbelrondig toernooi met een bedenktijd van 20 minuten vermeerderd met 10 seconden per zet.

woensdag 23 mei 2001

Gantwarg wint in Salou

Anatoli Gantwarg heeft in Salou het Internationale Damtoernooi "Campeonate de Costa Dorada" op zijn naam geschreven. De voormalig wereldkampioen stond in negen rondes slechts drie remises toe.

Op de tweede plaats en met twee punten achterstand eindigden vier spelers, aangevoerd door Tchulkov en Henk Kalk, die op de derde plaats de beste Nederlander werd.

zondag 20 mei 2001

Landskampioen struikelt in beker

Landskampioen Witte van Moort uit Westerhaar ligt uit de beker. In de gisteren gespeelde tweede ronde wist een sterk team van eersteklasser Het Noorden de kampioenen op 4-4 te houden. De vier partijen eindigden allen in remise en omdat Het Noorden een klasse lager speelt, bekeren zij door. Volgend jaar wordt deze regel overigens afgeschaft en moet er gesneldamd worden.

zondag 20 mei 2001

Gantwarg en Kalk leiden in Salou

Na zeven van de negen rondes gaan Henk Kalk en Anatoli Ganwarg met twee punten voorsprong aan de leiding. Beiden scoorden 12 uit 7. Vier anderen zijn in de achtervolging. Morgen wordt de laatste ronde gespeeld.

Rende Brouwer heeft bekend gemaakt dat het open toernooi in Hierden niet doorgaat. Het is daarmee het eerste zomertoernooi dat sneuvelt als gevolg van het te grote aanbod van hetzelfde soort toernooien. Het is wellicht nodig dat organisatoren creatievere activiteiten gaan verzinnen om hun geld te besteden.

woensdag 16 mei 2001

Vuurwerk van Jansen

Hoe spectaculairder de partij, des te groter de remisekansen. Dat gold zeker voor de partij tussen Ron Heusdens en Hans Jansen op het afgelopen NK. Uw rubriekschrijver zit in Salou maar laat je toch nog even genieten van het NK.

woensdag 16 mei 2001

Salou begonnen

In Salou is het Campeonate de Costa Dorada begonnen, in dammerskringen beter bekend als Salou. Enkele toppers en een groot aantal vakantiedammers strijden onder zon om de titel.

Na drie rondes was er van de 84 deelnemers nog maar eentje van een 100% score en dat is Henk Kalk.

donderdag 10 mei 2001

Terug naar het NK

De komende weken is het dan eindelijk tijd voor een uitgebreide terugblik op het Nederlands kampioenschap. Het kampioenschap dat eind mei nog een vervolg krijgt.

Harry de Waard bekijkt in deze rubriek de eerste drie rondes waarin vooral Hein Meijer zich in de kijker speelde.

donderdag 10 mei 2001

Arleux voor Tjon A Ong

Afgelopen zondag is het damtoernooi van Arleux (Noord-Frankrijk) gespeeld. In dit eendagstoernooi dat ook door veel Nederlanders bezocht wordt, worden vijf partijen gespeeld. Anrew Tjon A Ong won het toernooi met negen punten. Op een punt volgden een aantal spelers onder wie zijn teamgenoten (van Meurs DEZ) Bart Terwel en Kees van de Bosch.

zondag 6 mei 2001

Finalisten jeugdfinales bekend

Gisteren zijn de laatste rondes in de zes halve finales voor junioren en aspiranten gespeeld. Uit ieder toernooi plaatsten de beste drie zich voor de finales die deze zomervakantie gespeeld worden, de junioren in Westerhaar en de aspiranten in Rijnsburg. Er waren geen grote verrassingen te noteren. Een positief punt was dat in geen enkele halve finale een herkamp nodig is. Op de KNDB-site staan de volledige uitslagen.

Het Russisch clubkampioenschap is ook gisteren afgelopen. Bij zowel de heren als de dames won Bashneft de titel.

vrijdag 4 mei 2001

Clubkampioenschap van Rusland

Sinds woensdag is het clubkampioenschap van Rusland in volle gang. In Rusland wordt de competitie op een centrale lokatie afgewerkt. Dit jaar is dat in Izhevsk, de woonplaats van alexei Tsjizjov. Na vier van de vijf rondes gaat bij de heren CLUB "BASHNEFT" met onder andere Alexander Getmanski aan kop. Meer nieuws op de website over dit evenement.

woensdag 2 mei 2001

De negentigste

Hoe snel gaat de tijd. En ook Harry. Vandaag wordt zijn negentigste DamWeb Rubriek gepresenteerd. Ook deze rubriek gaat over Jan Bom en enkele partijen uit de jaren zestig. Veel leesplezier.

woensdag 2 mei 2001

Halve finales NK jeugd

Deze week worden de halve finales voor het kampioenschap van Nederland voor aspiranten en junioren gespeeld. De junioren spelen in Westerhaar, Borne en Wageningen, de aspiranten westelijker: in Den Haag, Zegveld en Aagtekerke. Uit idere poule plaatsen de beste drie zich voor de finales die deze zomer gespeeld worden.

Orap Open