Archief - September/Oktober 2004

 

zaterdag 30 oktober 2004

Meurs aan de leiding

Meurs Denk en Zet gaat in de Ereklasse alleen aan de leiding. De Culemborgers wonnen met 9-11 nipt van Witte van Moort. Hiltex ging in Drente onderuit tegen Hijken/Drents Tiental, dankzij een overwinning van Evert Dollekamp op Kees Thijssen. Een opmerkelijke nederlaag, want Thijssen bereikte een gewonnen stand, maar na het doen van de vijftigste zet liep zijn tijd door en kon Dollekamp de winst claimen.

In de hoofdklasse lieten de koplopers ook punten liggen. De Dammers uit Oost speelden gelijk tegen Troesoe en Heijmans Excelsior ging verrassend ten onder tegen het Rotterdamse Constant/Charlois.

donderdag 28 oktober 2004

De titel van Tkachenko

Vorige maand werd Darya Tkachenko de nieuwe Europees kampioen bij de vrouwen. Zie het gebeuren in de rubriek van Harry de Waard.

zondag 24 oktober 2004

Samb wint in Bijlmer

N'Diaga Samb heeft het achtste internationale Bijlmertoernooi op zijn naam geschreven. In de slotronde achterhaalde hij Guntis Valneris door een ietwat gelukkige overwinning op Petryla, terwijl Valneris een normale remise met Kees Thijssen overeen kwam. Beide spelers eindigden op 12 uit 9, maar Samb werd tot winnaar uitgeroepen omdat hij won van een hoger geklasseerde speler. Op twee punten achterstand van de koplopers eindigde het trio Schwarzman, Thijssen, Virnyi.

In de Meestergroep werd Robert Misans kampioen door de barrage te winnen van Peter Hoogteijling. Winnaar van de jeugdgroep werd Boudwijn Derkx.

Gelijktijdig met het Bijlmertoernooi vond in Amersfoort ook een zeer sterk bezet open toernooi plaats. Mark Podolski won dit toernooi op weerstandpunten voor Mari van Ballegooijen en Eduard Vatoetin.

Van beide toernooi was de actuele verslaggeving op internet nogal mager. Gelukkig verzorgden enkele bereidwillige deelnemers de uitslagen op het FMJD-forum.

donderdag 21 oktober 2004

Grootmeesters voor vernieuwing telling

Een tiental grootmeesters roept in een open brief aan de werelddambond FMJD op een nieuwe puntentelling in te voeren voor toptoernooien. De groep stelt dat inmiddels ruim 90% van de partijen tussen de wereldtoppers in remise eindigt en dat experimenten met het set-systeem in matches en 3-0 overwinningen niet tot afname van het aantal remises heeft geleid. Voorgesteld wordt dat er meer differentiatie in de uitslagen komt met als concrete mogelijkheid een 1.5-0.5 uitslag bij een bepaald materiaalvoordeel.

Zes van de grootmeesters bevinden zich in de top-tien van de wereldranglijst en alle wereldkampioenen van de afgelopen vijftien jaar zijn vertegenwoordigd. Opmerkelijke afwezigen zijn de Nederlandse damlegendes Harm Wiersma en Ton Sijbrands. Onduidelijk is of de komende match om de wereldtitel tussen Alexander Georgiev en Alexei Tsjizjov, beiden ondertekenaars, volgens nieuwe regels gespeeld gaat worden.

donderdag 21 oktober 2004

Veteranentitel voor Teer

Bijna gelijktijdig met het EK voor vrouwen werd in TsjechiŰ het Europees kampioenschap voor veteranen gespeeld. Dit jaar wist Frank Teer belsag te leggen op de titel. Fred Ivens, vorig jaar in Amsterdam nog derde, moest nu genoegen nemen met een achtste plaats. Harry de Waard demonstreert een paar partijen van de Nederlandse deelnemers.

maandag 18 oktober 2004

Bijlmertoernooi sterk bezet

Zondag is het internationale Bijlmertoernooi in amsterdam van start gegaan. De Grootmeestergroep kent net als vorig jaar een sterke bezetting, met onder andere Alexander Schwarzman, Guntis Valneris en Kees Thijssen. Thijssen begon goed met een overwinning op Jeroen van den Akker, maar verscheen vandaag voor zijn partij tegen Hans Jansen niet achter het bord. Schwarzman won als enige beide partijen (van Golubeva en Petryla) en gaat aan kop.

Het toernooi kent ook nog een Meestergroep en een halve Jeugdgroep. Zie voor meer details de Gandhi website.

zaterdag 16 oktober 2004

Drie koplopers in ereklasse

Na de derde ronde kent de nationale competitie drie koplopers. CEMA/De Vaste Zet kwam tegen Hijken/DTC niet verder dan een 10-10 gelijkspel en werd achterhaald door Hiltex en Meurs. Meurs deed dat door een overwinning op de geplaagde landskampioen Heijting Huissen, dat pas 1 uit 3 scoorde. Hlitex had met 16-4 een walk-over tegen Apeldoorn. Tomaha˘k/Westland won met dezelfde cijfers van Wolter&Dros/ADG. Van Stigt Thans boekte een nuttige overwinning op Maas van 't Hoog en is met nog een inhaalwedstrijd tegen Witte van Moort de enige vereniging zonder puntverlies.

In de hoofdklasse B boekte Heijmans Excelsior in het topduel tegen PWG 's Gravenpolder een 13-7 overwinning en gaat nu alleen met Damlust samen aan kop.

donderdag 14 oktober 2004

De nationale competitie

Harry de Waard belicht de verrichtingen van een aantal spelers in de nationale damcompetitie. Na twee rondes gaat het Limburgse CEMA/De VasteZet fier aan de leiding en lijkt de competitie in ieder geval een stuk spannender te worden dan vorig jaar toen Heijting Huissen met ijzeren hand regeerde.

donderdag 7 oktober 2004

Oranjejeugd

Deze zomer speelde een grote afvaardiging van Nederland op het Europees jeugdkampioenschap. Dit jaar helaas geen eremetaal al zat een aantal spelers er dicht bij. Harry de Waard bekijkt een drietal partijen die de Nederlandse junioren speelden.

zaterdag 2 oktober 2004

Huissen onderuit

Tomaha˘k/Westland heeft verrassend met 12-8 gewonnen van Heijting Huissen. De vorig jaar ongenaakbare landskampioen verspeelde daarmee na het gelijkspel in de eerste ronde nu zelfs twee wedstrijdpunten. De nationale competitie zal in ieder geval een stuk spannender worden dan vorig jaar. Het duel werd in het voordeel van de Westlanders beslist door overwinningen van Samb en Kuijvenhoven. De overige acht partijen eindigden in remise.

CEMA/De Vaste Zet is de enige vereniging met vier punten, na een probleemloze overwinning op Apeldoorn. Daar kan Van Stigt Thans zich nog bij voegen als de wedstrijd tegen Witte van Moort gewonnen wordt. Deze werd uitgesteld in verband met het overlijden van Johan Huls, erevoorzitter van Witte van Moort.

In de hoofdklasse A werd het topduel tussen DVSB en DUO beslist in het voordeel van de Gelderlanders.

vrijdag 1 oktober 2004

Johan Huls overleden

Johan Huls, de erevoorzitter van damvereniging Denk en Zet Witte van Moort uit Westerhaar is gisteravond op zestigjarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Afgelopen maandag werd Johan Huls, die 35 jaar voorzitter van Denk en Zet was, nog benoemd tot erevoorzitter van de club, nadat hij vanwege zijn ziekte de functie had overgedragen aan Bart Stegeman.

Huls was betrokken bij de organisatie van vele evenementen en kampioenschappen, recent nog bij het WK2003 in Zwartsluis. In zijn periode groeide de vereniging tot hoog niveau. Hoogtepunt waren de landstitels die hij als voorzitter van Denk en Zet kon begroeten.

donderdag 30 september 2004

Smerig spel

Dammers lijken veelal vredelievende mensen. Zo wordt het door velen onsportief gevonden om een 3-om-1 eindspel proberen te winnen. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Daarover gaat het laatste boek van Johan Krajenbrink, getiteld "Smerig spel". Harry de Waard bespreekt dit boek in de rubriek.

dinsdag 28 september 2004

Tkachenko Europees kampioene

Darya Tkachenko is de verrassende winnaar geworden van het Europees kampioenschap voor vrouwen. De Oekra´nse behaalde 13 punten uit 9 wedstrijden en bleef Elena Milsina en Martena Nogovitsyna een punt voor. De laatstgenoemde was de sensatie van het toernooi. De pas 12-jarige Russin werd dit jaar Europees kampioen bij de pupillen-meisjes en was dus bij de senioren opnieuw succesvol. Het belangrijkste wapenfeit was de overwinning op titelverdediger Tanja Chub. Chub ging met drie overwinningen voortvarand van start, maar won daarna geen partij meer, en eindigde als vierde. De vier overige Nederlandse deelnemers eindigden in de middenmoot.

donderdag 23 september 2004

Voordeelremise beslist Zeeland Open

In augustus werd Alexei Tsjizjov winnaar van het Zeeland Open. Hij remiseerde in de finale weliswaar met Alexander Schwarzman, maar in de groepswedstrijden had hij een voordeelremise meer gescoord. Harry de Waard kijkt in zijn rubriek terug op dit toernooi.

woensdag 22 september 2004

Chub aan de leiding in EK

Op het Europees kampioenschap in Polen gaat Tanja Chub na vier rondes aan de leiding. Zij behaalde zeven punten. Na drie overwinningen speelde ze remise tegen Elena Milshina, die samen met Darya Tkachenko en Martena Nogovitsyna op een punt achterstand volgt. Behalve Chub zijn namens Nederland ook Vitalia Doumech, Iepie Poepjes, Astrid van der Stelt en Sarah Rijgersberg aanwezig. Een gemŕleerd gezelschap, mogeljk gemaakt door de open inschrijving voor dit kampioenschap, dat pas op het laatste moment onderdak vond in Polen.

zaterdag 18 september 2004

Landskampioen verliest punt

Al in de eerste ronde heeft regerend landskampioen Heiting Huissen een wedstrijdpunt verloren. In Amsterdam kwam het tegen Hiltex, uiteraard niet de minste tegenstander, niet verder dan een 10-10 gelijkspel. Alexnder Baljakin en GÚrard Jansen brachten Huissen op voorsprong, maar die achterstand werd voor Hiltex weer goed gemaakt door Peter Hoogteijling en Jean-Marc Ndjofang.

Van Stigt Thans deed ook goede zaken met een 13-7 overwinning op Angarde Informatica. Opvallend was de overwinning van de nieuwe Schiedammer Arnaud Cordier op Harm Wiersma. Witte van Moort en Hijken DTC hielden elkaar in evenwicht. Meurs, Maas van 't Hoog en CEMA wonnen ten koste van Tomaha˘k, Apeldoorn en Wolter&Dros.

Alle gedetailleerde uitslagen zijn reeds te vinden op de KNDB-site.

woensdag 15 september 2004

Partijen uit Brunssum

De laatste uit de serie over de zomertoernooien. De rubriek van deze week blikt terug op Brunssum Open, op de winnaar Jean-Marc Ndjofang en andere deelnemers die weer een aangename week beleefden bij het leukste zomerdamtoernooi.

woensdag 8 september 2004

Nog meer Nijmegen

Het grootste zomertoernooi in Nederland produceert natuurlijk een overweldigende hoeveelheid partijen. Vandaar dat een tweede rubriek over dit evenement wel op zijn plaats is. Harry de Waard showt nog enkele fraaie combinaties.

vrijdag 3 september 2004

Slagspektakel uit Nijmegen

In Lent, maar nog steeds binnen de gemeente, vond dit jaar het jaarlijkse zomertoernooi Nijmegen Open plaats. Harry de Waard kijkt er op terug en noteerde een paar fraaie partijen.

NK 2003

Axioma Groep Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi