Archief - Mei/Juni 2004

 

woensdag 30 juni 2004

Bashneft wint Confederation Cup

Afgelopen week werd in Estland de jaarlijkse Confederation Cup gespeeld voor clubviertallen. Bij de heren ging de titel naar Bashneft uit het Russische Ufa. Er speelde hier één Nederlands team mee. Meurs DEZ stuurde een jeugdig viertal met Jeroen van den Akker, Pim Meurs, Boudewijn Derkx en Kees van den Bosch. Dit team eindigde als tweede in de voorrondegroep maar ging in de halve finale met 6-2 ten onder tegen de latere winnaar, dat onder anderen Georgiev en Schwarzman in de gelederen had. Ook de troostfinale tegen Kadima Dneprodzerzinsk ging na barrage verloren waardoor Meurs op de vierde plaats eindigde.

Bij de dames ging de titel eveneens naar Ufa. Damclub Nijverdal, met Dumesh en Chub, eindigde op een verdienstelijke derde plaats.

zondag 27 juni 2004

Van Stigt Thans wint beker

De Schiedamse vereniging Van Stigt Thans heeft de bekercompetitie gewonnen. In de finale werd Huissen pas in de barrage verslagen. De wedstrijd met de reguliere speeltijd eindigde in 4-4, het gevolg van vier remises. Pas bij het sneldammen wist Schiedam het verschil te maken, met winstpartijen van Rob Clerc en Ron Heusdens.

De wedstrijd om de derde en vierde plaats werd beslist in het voordeel van Tomahoâk/Westland met een 5-3 overwinning op Rijnsburg. Ook Tomahoâk is daardoor al geplaatst voor het landelijke bekertoernooi van volgend jaar.

donderdag 24 juni 2004

Utrechtse SuperCup

De rubriek van Harry de Waard gaat deze week over de Utrechtse Super Cup, een alternatief circuit voor verengingsteams in de damluwe periode van het jaar. Het is overigens nog steeds mogelijk oplossingen in te sturen van de prijsvraag in de jubileumrubriek van vorige week.

zondag 20 juni 2004

Bekerfinale tussen Huissen en Schiedam

De finale van de bekercompetitie gaat tussen Heijting Huissen en Van Stigt Thans uit Schiedam. Huissen won met 5-3 van RDC Rijnsburg. Hoewel de Gelderse topclub zeker niet het sterkste team had opgesteld, werden toch twee overwinningen geboekt. De winstpartijen van M. Kemperman en G. Berends compenseerden de nederlaag van J. Hendriksen tegen Kloosterziel.

De winst van Van Stigt Thans in de streekderby tegen Tomahoâk/Westland had heel wat meer voeten in aarde. Op papier leek Tomahoâk sterker, maar dat kwam er niet uit. Wim Bremmer verloor van Luteijn terwijl alleen Hans Jansen tegen wist te scoren. Bij het sneldammen eindigden alle partijen in een beslissing. De verrassende winst van Burgerhout op Van der Stap zorgde nu weer voor een 4-4. De beslissing viel toen door de papieren regel dat winst op een hoger bord van Van Stigt Thans voordeliger was.

Volgende week worden de finale en troostfinale gespeeld.

zondag 20 juni 2004

Deurloo wint Golden Prague

Mark Deurloo heeft het Golden Prague toernooi gewonnen. In een veld van 28 deelnemers, van wie de helft Nederlands, behaalde hij 11 punten uit zeven speelrondes. Hij bleef maar een enkele weerstandspunt voor op de Rus Anatolij Petuchov. Op de derde plaats eindigde de Letse jeugddammer Konstantins Aleksejevs.

donderdag 17 juni 2004

250 weken

Al bijna vijf jaar, vrijwel zonder onderbreking, verzorgt Harry de Waard een damrubriek bij DamWeb. Vandaag is het tijd voor de 250-ste editie. En natuurlijk een extra feestelijke, met daarin een nieuwe oploswedstrijd met enkele bijzondere opgaven. De lezers worden van harte uitgenodigd de zes problemen te kraken.

zondag 13 juni 2004

Prosman sneldamkampioen

Erno Prosman heeft het Nederlands kampioenschap sneldammen gewonnen. Van de acht finalisten behaalde hij met 12 uit 7 veruit de hoogste score. Op de tweede en derde plaats eindigden met acht punten Ron Heusdens en Arie van de Weteringh.

In Harderwijk verzamelden zich circa 200 dammers die zich via de provinciale toernooien geplaatst hadden en nu in acht categorieën streden voor de diverse titels. Bij de vrouwen ging de titel naar Tanja Chub en bij de junioren won Bennie Provoost.

Alle eindstanden staan op de site van de KNDB.

vrijdag 11 juni 2004

Nogmaals Bunschoten

Nog een rubriek en presenteert DamWeb de 250-ste rubriek van Harry de Waard. Met volgens traditie een oploswedstrijd met een aantal zeer verrassende puzzeltjes.

Maar eerst nog een keer terug naar het perfect georganiseerde Barnsteen toernooi in Bunschoten.

zaterdag 5 juni 2004

Barnsteen

Als gevolg van gezinsuitbreiding reageert de hoofdredactie van DamWeb iets langzamer. Vandaar nu pas de nieuwe rubriek van Harry de Waard. De schijnwerpers zijn dit maal gericht op Bunschoten.

vrijdag 28 mei 2004

Sijbrands weg bij ADG

Het komend seizoen zal het eerste team van Wolter&Dros ADG het moeten doen zonder de inbreng van Ton Sijbrands. Na 13 jaar heeft hij besloten in te gaan op een aanbod van Damclub Heijmans Excelsior uit Rosmalen.

Voorzitter Cees Strooper van ADG reageert teleurgesteld op het besluit van Sijbrands, maar respecteert dit wel. "Vele jaren was hij de ware kopman van het team. Het was natuurlijk een unieke ervaring om zo'n speler in ons midden te hebben. Het scheelt natuurlijk nogal wat als je een echte winnaar in je team hebt”.

Sijbrands zal wel de wedstrijden voor de onderlinge competitie van ADG blijven spelen. Voor het eerste team zal een vervanger worden gezocht (bron: H. de Waard).

donderdag 27 mei 2004

Meer Paasfragmenten

Nog een hele rubriek met fragmenten uit het Amsterdamse Paastoernooi en het daarin behorende studentenkampioenschap. Bekijk de 247ste DamWeb damrubriek van Harry de Waard.

maandag 24 mei 2004

Kees Thijssen wint Salou

Kees Thijssen heeft na het prolongeren van de nationale titel opnieuw een prestigieus toernooi op zijn naam geschreven. In het jaarlijkse toernooi van Salou eindigde hij met 14 uit 9 op de eerste plaats, op weerstandspunten voor Amrillaev. Hij liet daarnaast grootmeesters als Milshin (derde) Gantwarg, Schwarzman en Heusdens achter zich, zodat van een topprestatie gesproken kan worden.

Salou ontbeert dit jaar een eigen actuele website, maar de uitslagen en standen zijn te vinden op het FMJD forum.

zondag 23 mei 2004

Meisjeskampioenen

Het dreigde wegbezuinigd te worden, maar daar werd gelukkig net een stokje voor gestoken. Afgelopen dagen zijn in Heino de meisjeskampioenschappen voor welpen, pupillen, aspiranten en junioren gehouden. We feliciteren Karlijn Overes, Mei Yhi Wu, Laura Andriessen en Saskia Veltman met hun nationale titel. Kijk op de site van DOS Heino voor de volledige uitslagen en meer informatie.

vrijdag 21 mei 2004

Terug naar het Paastoernooi

Deze week en volgende week besteedt Harry de Waard aandacht aan het Paastoernooi in Amsterdam. Uit dit populaire toernooi in de kelder van café De Twee Klaveren verzamelde hij een aantal fragmenten van de toernooiwinnaars.

woensdag 19 mei 2004

Puntenoverwinning in West-Holland

De Algemene Vergadering van de West-Hollandse Dambond heeft gisteren besloten de puntenoverwinning in te voeren. In de finale van het individueel kampioenchap zal deze nieuwe telling geďntroduceerd worden. Er wordt gebruik gemaakt van de aanpassingen op het wedstrijdreglement dat een KNDB-werkgroep vorig jaar ontwikkelde.

In januari herriep de bondsraad van de KNDB een besluit tot invoering van de nieuwe puntentelling, na veel oppositie van de Nederlandse subtop. In West-Holland was echter al langer een meerderheid te vinden voor invoering. Dat bleek ook nog onlangs na een enquete onder oud-deelnemers van het WHDB-kampioenschap.

maandag 17 mei 2004

Trainingingsgroep voor senioren

Sommige dammers kijken wel eens afgunstig naar sommige jeugddammers die zeer snel veel beter gaan dammen en met allerlei trainingsmogelijkheden in de watten gelegd worden. Eén van hen heeft het initiatief genomen om ook voor de gewone dammer die hogerop wil een trainingsmogelijkheid te creëren. De bedoeling is dat een topdammer op een aantal zaterdagen een training geeft. Wil je meer informatie, neem dan even contact op met Henk Kamminga: henk.kamminga@wanadoo.nl.

zaterdag 15 mei 2004

zaterdag 15 mei 2004

Huissen in Champions Cup

Gisteren is in Italië de jaarlijkse Champions Cup van start gegaan, een competitie tussen de sterkste Europese verenigingen. Nederland is vertegenwoordigd door een viertal van Heiting Huissen met Alexander Baljakin, Gérard Jansen, Mark Kemperman en Joost Hendriksen.

Favoriet voor de titel is ongetwijfeld Udmurtneft Izhevsk uit Rusland met ondermeer Alexei Tsjizjov en Guntis Valneris. Dit team heeft beide wedstrijden overtuigend gewonnen. Huissen heeft 3 uit 2 met een gelijkspel tegen de Italiaanse vertegenwoordiger en winst op Parijs.

vrijdag 14 mei 2004

Fragmenten Jeugddamdag

Op de Nationale Jeugddamdag was Gelderland weer als vanouds oppermachtig. Drie van de vier hoofdprijzen gingen naar GDB. Bij de prijswinnende fragmenten was de eer wat gelijkmatiger verdeeld. Harry de Waard laat zien welke fragmenten in de prijzen vielen.

zondag 9 mei 2004

N’Diaye winnaar Barnsteentoernooi

Macodou N’Diaye is winnaar geworden van het 5e Barnsteentoernooi. De Senegalese grootmeester eindigde gelijk met Kees Thijssen, maar op basis van de hogere rating van zijn tegenstanders werd hij tot winnaar uitgeroepen. Beiden scoorden 11 uit 7, evenals Ron Heusdens die het brons uit handen van de sponsor mocht ontvangen.

De revelatie van het toernooi is ongetwijfeld de 16-jarige Pim Meurs. Hij eiste de vierde plek op. De Culemborger bouwde – op N’Diaye na – de hoogste rating van zijn tegenstanders op. Titelverdediger Gerrit Boom viel dit toernooi uit de boot en finishte met een score van 7 uit 7 op de 35e plek.

zaterdag 8 mei 2004

Frerik Andriessen pupillenkampioen

Het Nederlands kampioenschap voor pupillen in Groningen is zeer overtuigend gewonnen door Frerik Andriessen. In het drie dagen durende kampioenschap wist Frerik alle negen partijen te winnen. De concurrentie volgde op respectabele afstand, op vijf punten deelden Casper Remijer uit Haarlem en Yuen Wong uit Borne de tweede plaats.

De titel van het Delftse toptalent is geen verrassing. Vorig jaar eindigde hij als tweede achter Stefan Stapper na een verloren barrage om de eerste plaats. Beiden worden getraind door Ron Heusdens in een Haagse trainingsgroep.

donderdag 6 mei 2004

Nogmaals NK

Het is al eerder gezegd. Het NK leverde een schat aan partijen op. Reden voor Harry de Waard om een derde rubriek te wijden aan het kampioenschap. Het 'gelukje' van clerc tegen Boom, het drama van Heusdens tegen H. Jansen en de topper tussen Thijssen en G. Jansen.

woensdag 5 mei 2004

Barnsteentoernooi met topbezetting

Het vijfde Barnsteen toernooi in Bunschoten kent dit jaar een topbezetting. Niet alleen zijn er maar liefst 70 deelnemers op dit evenement afgekomen, maar ook veel topdammers zijn van de partij. Zo speelt nationaal kampioen Kees Thijssen, alsmede de Afrikaanse grootmeesters Macadou N'Diaye en Jean Marc Ndjofang. Deze zullen ongetwijfeld proberen om de titel afhandig te maken van tweevoudig winnaar Gerrit Boom.

Het toernooi is uiteraard te volgen in denksportcentrum En Passent, maar ook via de website van het organiserende Damclub Univé Bunschoten.

maandag 3 mei 2004

Jeugdkampioenschappen van start

Deze week staat in het teken van de diverse jeugdkampioenschappen. Op verschillende plaatsen in Nederland beginnen de halve finales voor de aspiranten en junioren. In iedere poule zijn drie startbewijzen te verdienen voor de finale in de zomervakantie.

Bij de pupillen wordt meteen de finale gespeeld. Het Groningse Damgenootschap Het Noorden nam zes weken geleden de organisatie op zich. Groningen is met de vele schitterende jeugdtoernooien die er de afgelopen jaren georganiseerd zijn een ware jeugddamstad geworden. Ook dit toernooi is weer te volgen via de website van Michael2000.

De 26 deelnemers spelen van donderdag tot en met zaterdag negen ronden Zwitsers. Favoriet voor de titel is Delftenaar Frerik Andriessen, vorig jaar nummer 2 achter Stefan Stapper. Voornaamste uitdagers zijn drie topwelpen uit 2001, te weten: Yuen Wong uit Borne, Mei-Jhi Wu uit Groningen en Casper Remeijer uit Haarlem.

NK 2003

Axioma Groep Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi