Archief - Juli/Augustus 2003

 

donderdag 28 augustus 2003

Hoe Thijssen Nijmegen won

Kees Thijssen was de trotse winnaar van het Open NK in Nijmegen. Hij maakte slechts één misstapje en dat was tegen de lokale speler-sponsor Johan Krajenbrink. In de rubriek van Harry de Waard wordt teruggekeken op het grootste toernooi van Nederland.

zondag 24 augustus 2003

Nicault prolongeert Franse titel

De afgelopen week is in Hellemmes, een deelgemeente van het Noord-Franse Lille, het kampioenschap van Frankrijk gespeeld. Favorieten waren Laurant Nicault, Arnaud Cordier en Souleymane Keita. Nicault wist zijn titel overtuigend te prolongeren. Hij behaalde 17 punten uit elf partijen. Cordier werd op twee punten achterstand tweede en de derde plaats ging naar Oscar Lognon, die even veel punten haalde als Jean Loup Clement, maar een overwinning meer scoorde. Keita werd vijfde.

vrijdag 22 augustus 2003

Oplossing FMJD crisis?

Dit weekeinde vindt in Berlijn een tussentijdse General Assembly van de werelddambond FMJD plaats. In mei leek zich een scheuring te voltrekken tussen enerzijds de Oost-europese en Aziatische landen, die de Oekraïner Ivan Shovkoplyas als voorzitter wilden benoemen en anderzijds de Europese en Afrikaanse landen die de zittende voorzitter Wouter van Beek steunden. Beide groepen claimden na een chaotische vergadering de zeggenschap over de FMJD.

Intussen heeft Van Beek een schriftelijke verklaring getekend na een overleg met Shovkoplyas, de kersverse KNDB-voorzitter Ebbo de Jong en de voorzitter van de Oekraïense dambond. In die verklaring zegt hij morgen af te zullen treden. Hiermee wordt de weg vrijgemaakt voor Shovkoplyas als nieuwe president. Volgens onbevestigde geruchten zou voormalig Hiltex-voorzitter Pieter Hildering kandidaat zijn voor de functie van vice-voorzitter.

woensdag 20 augustus 2003

Techniek uit Den Haag

Harry de Waard begint aan zijn rondje zomertoernooien. als eerste in de rij is Axioma ORAP Open uit Den Haag aan de beurt. Enkele partijen en prijswinnende fragmenten in de rubriek van deze week.

zondag 17 augustus 2003

Valneris en Wirny delen overwinning

De finale in SNS Zeeland is zonder beslissing geëindigd. Vadim Wirny en Guntis Valneris delen daarom de toernooi-overwinning in SNS Zeeland Open. De reguliere finale eindigde in remise en ook de daaropvolgende barrage. Valneris en Wirny waren beiden oppermachtig in de twee toernooi-poules. Vooral in poule A vielen veel verrassende uitslagen en eindigden Francis Tholel en 'local hero' Bennie Provoost vóór Kees Thijssen en Jeroen van den Akker. Op de derde plaats eindigde Robert Misans, die de sterk spelende Francis Tholel versloeg in de kleine finale. De open groep, met 34 deelnemers, werd gewonnen door Diakité Daouda.

vrijdag 15 augustus 2003

Dam management spel

Vorig jaar kon je op de site van DC Doetinchem DAMSPEL spelen. Een zogenaamd management spel waarmee je met een door jezelf samengesteld Ereklasse team punten kon verzamelen. Doetinchem fuseerde recent met Vorden tot Dammers Uit Oost. Twee verenigingen met een rijke historie verdwenen, maar Damspel bleef. Dus ook dit jaar kun je het weer spelen op de vernieuwde site van Dammers Uit Oost.

woensdag 13 augustus 2003

Frans Kalsbeek

Vorige week overleed tijdens Brunssum Open de Nijmegenaar Frans Kalsbeek. De grote man achter het Nijmeegse zomertoernooi dat begon als het Rondje Goffert. In de rubriek van deze week alle aandacht voor deze duizendpoot.

dinsdag 12 augustus 2003

SNS Zeeland van start

Gisteren is in Goes het vierde SNS-Zeeland toernooi van start gegaan. In twee groepen met ieder zes deelnemers spelen de kampioenen de finale. In groep A lijken Valneris, Thijssen en Van den Akker de belangrijkste kanshebbers, al verloor laatstgenoemde in de eerste ronde van Thijssen. In deze groep verraste Provoost met winst op Tantsikoezjina. In groep B gaat Wirny alleen aan kop. Hans Jansen verloor in de eerste ronde van de Let Robert Misans.

zaterdag 9 augustus 2003

Schwarzman wint Brunssum Open

Alexander Schwarzman heeft zijn favorietenrol in het Brunssum Open waar gemaakt. Met een snelle remise tegen Frank Teer stelde hij zijn overwinning veilig. Het toernooi werd overschaduwd door het overlijden van deelnemer Frans Kalsbeek. Kalsbeek was vooral bekend als grote man achter het toernooi in Nijmegen. Hij begon negentien jaar geleden met het 'Rondje Goffert' en bouwde dit uit tot het grootste open toernooi ter wereld. Het toernooi in Brunssum werd met één ronde ingekort om de deelnemers in de gelegenheid te stellen de uitvaart van Kalsbeek op zaterdag bij te wonen.

vrijdag 8 augustus 2003

Stapper Europees kampioen

De dertienjarige Haagse dammer Stefan Stapper is in Minsk deze week kampioen van Europa bij de pupillen geworden. Hij bleef in een nek-aan-nek-race de wit-Rus Tolchikow net een punt voor. Nederland was met een grote delegatie vertegenwoordigd bij de in totaal acht kampioenschappen. Behalve Stefan Stapper eindigde alleen Jasper Lemmen bij de junioren met een tweede plaats op een ereplaats. Bij de meisjes speelden de Nederlandsen geen rol van betekenis.

donderdag 24 juli 2003

DamWeb op vakantie

DamWeb brengt de komende twee weken geen nieuwsberichten als gevolg van een totale leegloop van de redactie. Je kunt je nieuws zelf halen op onderstaande links voor het Open NK, Brunssum en EK Jeugd. Het Forum blijft wel gewoon doordraaien.

woensdag 23 juli 2003

Terug naar Praag

Het toernooi krijgt de laatste jaren als gevolg van de stortvloed aan internationale toernooien niet meer de aandacht die het verdient. Golden Prague is echter een toernooi met een lange traditie en kan ieder jaar weer rekenen op een groot aantal Nederlandse deelnemers. Onder hen Andrew Tjon a Ong die de tweede plaats veroverde. Aandacht voor hem in de rubriek van deze week.

dinsdag 22 juli 2003

Thijssen aan kop in Nijmegen

Kees Thijssen heeft bij het Open NK in Nijmegen al een riante voorsprong opgebouwd op zijn concurrenten. Hij is na vijf rondes nog zonder puntverlies. Alleen Gert Bosker kan hem tot nu toe redelijk volgen met negen punten, maar de belangrijkste concurrenten, Johan Krajenbrink en Geert van Aalten staan al twee punten achter.

Het toernooi is nu halverwege. Zaterdag wordt de laatste ronde gespeeld.

dinsdag 22 juli 2003

Jeugd Olympiade van start

Vandaag is in Estland de jeugd olympiade begonnen met teams bestaande uit een junior, aspirant en pupil. Het Nederlandse team won in de openingsronde met 5-1 van Estland. Jasper Lemmen en Klaas-Hendrik Leijenaar wonnen hun partij, Stefan Stapper speelde remise.

zondag 20 juli 2003

Baljakin wint Axioma ORAP Open

Alexander Baljakin heeft het Axioma ORAP Open 2003 op zijn naam geschreven. Het verschil met de nummer 2, Guntis Valneris was miniem, maar de reglementen waren onverbiddelijk. Op basis van een tweede berekening van weerstandspunten werd het pleit beslecht. Hans Jansen eindigde op de derde plaats. Bert Zwart , die een verrassend sterk toernooi speelde, werd vierde.

vrijdag 18 juli 2003

Onder de Spaanse zon

Valneris is op dot moment één van de kanshebbers op de zege in Den Haag. Eerder dit jaar won hij al het zonnige toernooi in Salou. In de rubriek van Harry de Waard enkele fragmenten uit dit toernooi.

woensdag 16 juli 2003

Zwart koploper in Den Haag

Bert Zwart is de verrassende koploper in het Haagse toernooi Axioma ORAP Open. Na zes rondes verloor hij slechts één punt, tegen Alexander Baljakin. Baljakin bezet samen met Hans Jansen de tweede plaats. Hoewel het toernooi volgens het Zwitsers systeem gespeeld wordt, lijkt de klassering van Zwart geen gevolg van een 'goede' loting. Behalve de meeste punten heeft hij namelijk ook gewoon de meeste weerstandspunten. Donderdag zal blijken of Zwart zich de volgende grootmeester van het lijf kan houden. Hij speelt dan tegen Jansen.

dinsdag 15 juli 2003

Buitenlanders domineren ratinglijst

De KNDB heeft de nieuwe ratinglijsten gepubliceerd. Alexander Baljakin voert de lijst nog steeds aan, maar het verschil met Sijbrands is kleiner geworden. Baljakin is tegenwoordig ook Nederlander, anders was de dominantie door buitenlandse spelers in de nationale competitie nog groter. Na Sijbrands vinden we de eerste Nederlander pas op de tiende plaats. Harm Wiersma zakte twee plaatsen. Nationaal kampioen Kees Thijssen steeg met stip van de 27ste naar de 16e plaats.

Alle lijsten zijn te bekijken bij de KNDB.

maandag 14 juli 2003

Kuijvenhoven juniorenkampioen

Niek Kuijvenhoven is in Westerhaar Nederlands juniorenkampioen geworden. De speler van het Westlandse Tomahaôk bleef de concurrentie net voor. Vooraf werd hij niet echt tot de kanshebbers gerekend, maar in dit toernooi maakte hij een sterke indruk. Op de tweede plaats eindigde de Zeeuw Bennie Provoost en Jasper Lemmen werd derde.

vrijdag 11 juli 2003

Zomerdamseizoen van start

Morgen gaat het zomerdamseizoen officieus van start in Den Haag. De reeks van grote zomerdamtoernooien begint met Axioma ORAP Open. Het toernooi is dit jaar weer sterk bezet met zeven grootmeesters onder wie nationaal kampioen Kees Thijssen en mogelijk toekomstig wereldkampioen Guntis Valneris.

Na Den Haag volgt direct het Open NK in Nijmegen en met een korte pauze daarna Brunssum Open en SNS Zeeland Open.

donderdag 10 juli 2003

Oplossingen probleemrubriek

Degenen die ze niet opgelost hebben, zullen wel nieuwsgierig zijn naar de oplossingen van de jubileumrubriek va Harry de Waard, waarin hij tien damproblemen ter oplossing aanbood. Deze week daarom de uitwerkingen. Diverse lezers hebben de moeite wel genomen en tien van hen wonnen een boek.

donderdag 10 juli 2003

NK Junioren zeer spannend

Het Nederlands kampioenschap voor junioren, dat zoals gebruikelijk in het Twentse Westerhaar gespeeld wordt, is ongemeen spannend. De West-Hollandse kampioen Niek Kuijvenhoven gaat aan de leiding met 13 uit 9. Niet een bijzonder uitbundige score en de concurrentie zit 'm dan ook mssaal op de hielen. Met nog twee rondes te gaan mogen twee spelers met twee punten achterstand en maar liefst vier met drie punten achter een poging doen de koploper te achterhalen.

Morgen begint in Culemborg het NK voor aspiranten. Ook dit kampioenschap zal te volgen zijn via internet via de site van Meurs DEZ.

zaterdag 5 juli 2003

Jeugd WK's afgelopen

In het Drentse Hijken zijn de twee wereldkampioenschappen beëindigd. Andrej Tolchikov uit wit-Rusland werd bij de aspiranten kampioen. Hij had daar wel een barrage voor nodig. Na het gewone toernooi was hij samen met Raido Varik en Klass-Hendrik Leijenaar op de eerste plaats geëindigd, met een bescheiden score van 12 uit 9. Leijenaar was daarmee de ruimschoots de beste van de vijf Nederlanders in het toernooi.

Bij de meisjes werd Irina Platonova uit Rusland kampioen. Zij behaalde een score van 15 punten en bleef de concurrentie ruim voor. De vijf Nederlandse meisjes eindigden allen in de tweede helft van de ranglijst. Saskia Veltman deed het met 9 uit 9 het beste.

woensdag 2 juli 2003

Lamberts kampioen NVGD

DamWeb besteedde er nog geen aandacht aan, maar in mei werd Henk Lamberts kampioen van Nederland bij de slechtziende dammers. Zoals gebruikelijk werd het kampioenschap in alle rust afgewerkt op een Veluws landgoed. Henk Lamberts nam de titel over van Roy Liem-Kon-Tja. Deze week in de rubriek van Harry de Waard zie je hoe dat ging.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal open toptoernooi.
12 tot en met 19 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi