Archief - November/December 2002

 

maandag 30 december 2002

Tsjizjov nieuwe aanvoerder rating lijst

Alexei Tsjizjov is er eindelijk in geslaagd Ton Sijbrands te verstoten van de top van de wereldranglijst. De wereldkampioen die dit jaar een aantal aansprekende toernooien won, vergaarde voldoende punten om de koppositie over te nemen. Sijbrands staat nu op nummer 2, gevolgd door weer twee Russen op plaatsen 3 en 4: Georgiev en Schwarzman. Harm Wiersma staat vijfde en Rob Clerc tiende.

Bij de vrouwen staat de Nederlandse Tanja Chub op de tweede plaats achter Golubeva. Op de derde en vierde plaats ook twee Nederlandse dammers namelijk Karen van Lith en Nina Hoekman. De complete lijsten zijn te vinden op de FMJD site.

zondag 29 december 2002

Kloosterziel tweede op WK Junioren

Bij het wereldkampioenschap voor junioren, de oudste jeugdcategorie, is Michiel Kloosterziel op de tweede plaats geŽindigd. De Rijnsburger, die tegenwoordig voor Angarde Tilburg speelt, eindigde na de reguliere competitie met Rim Isjmetov uit Rusland en Viesturs Tomass uit Letland op een gedeelde eerste plaats. In de barrage tussen deze drie won de Rus van de Let en was daarmee kampioen.

Kloosterziel en Isjmetov wonnen hun laatste partij en acherhaalden daarmee Tomass die in de slotronde remise speelde tegen Jasper Lemmen, die samen met Bas Messemaker op een zesde plaats eindigde.

zaterdag 28 december 2002

Tanja Chub dammer van het jaar

Bij de eerste verkiezing van de Dammer van het Jaar is Tanja Chub op de eerste plaats geŽindigd. De voormalig OekraÔense veroverde in september de Europese damtitel bij de vrouwen in een sterk bezet toernooi. Alle leden van de dambond hadden de afgelopen weken de mogelijkheid hun favoriet uit te kiezen.

De uitslag van de verkiezing werd bekend gemaakt op het O.G. Wessels toernooi in Utrecht. Opvallend was dat Ton Sijbrands op de tweede plaats eindigde, hoewel de stemming al voor de sensationele verbetering van het wereldrecord blindsimultaandammen gesloten was. De kiezers namen blijkbaar al een voorschot op dit succes, want Sijbrands leverde eerder dit jaar nog geen opvallende prestaties.

donderdag 26 december 2002

Spannende tweede helft WK Junioren

Na een rustdag op eerste kerstdag wordt vandaag het WK junioren voortgezet. In Alphen aan den Rijn wordt de zesde ronde gespeeld. De deelnemers zijn zeer aan elkaar gewaagd en daardoor zijn er maar liefst vijf koplopers met zeven punten uit vijf. Bas Messemaker en Michiel Kloosterziel zijn onder hen de twee Nederlanders.

Op de site zijn dagelijks de uitslagen te vinden en tevens de aankondiging van de simultaan door Johan Krajenbrink waarvoor nog enkele plaatsen beschikbaar zijn.

woensdag 25 december 2002

Oplossen maar

Het kerstdiner is verwerkt, nu is het tijd voor het dambord! Maar liefst twee oploswedstrijden in de rubriek van Harry de Waard. In de 175ste editie vier eindspelen van Blankenaar en daarnaast de kerstwedstrijd van de Kring voor Damproblematiek. Veel plezier ermee.

zondag 22 december 2002

Sijbrands overtreft zichzelf

Ton Sijbrands heeft een fenominaal nieuw record gevestigd. Gisteren wist hij een blindsimultaan tegen maar liefst 22 spelers succesvol af te sluiten. In het Overijsselse Lutten won hij maar liefst 17 partijen en met de overige vijf remises behaalde hij met gemak de vereiste score van 70%. Het was wel een lange zit. Om half negen 's ochtends was de simultaan begonnen en pas om half vier 's nachts werd met een remise tegen Van Marle de simultaan beŽindigd.

Met deze prestatie verbetert Sijbrands het record dat hij zelf drie jaar geleden in Gouda tegen 20 tegenstanders verstigde.

zondag 22 december 2002

Derkx derde op WK aspiranten

De Culemborger Boudewijn Derkx heeft in Polen de derde plaats behaald bij het wereldkampioenschap voor aspiranten. Kampioen werd de Estlander Raido Varik, die vorig jaar op de vierde plaats eindigde en tweede was titelverdediger Robert Misans uit Letland. De overige Nederlanders eindigden op de plaatsen 6, 7 en 11.

Derkx werd in juli na een nek-aan-nek race met Slotboom net geen nationaal kampioen, maar toonde hier aan met de internationale top mee te kunnen spelen.

donderdag 19 december 2002

Tansykkyzhina wint eerste set

Tamara Tansykkyzhina heeft de eerste set in de match om de wereldtitel bij de vrouwen gewonnen. De laatste partij in deze set bracht eindelijk vuurwerk op het bord. In een laat-klassieke stand won uitdaagster Golubeva eerst een schijf maar kampte daarna met grote problemen. Waarschijnlijk in tijdnood ging het toch nog fout en behaalde Tansykkyzhina een winnend eindspel.

De match wordt pas voortgezet in het voorjaar met de tweede set.

donderdag 19 december 2002

Boekbespreking

Vandaag bespreekt Harry de Waard een boekwerk dat niet lang geleden verscheen. Deel vier uit de reeks van flankspelcombinaties. De rubriek staat dan ook boordevol combinaties, maar het blijft toch nog steeds de moeite waard het boek ook aan te schaffen.

woensdag 18 december 2002

Diverse wereldkampioenschappen

In deze periode wordt een flink aantal wereldkampioenschappen gespeeld. Afgelopen maandag begon in Letland de match om de wereldtitel tussen de Russische Tamara Tansykkuzhina en Zoja Golubeva uit Letland. De eerste drie partij in de set van vier eindigden in remise, waarbij vooral het spel van uitdaagster Golubeva erg voorzichtig was.

In Polen begon gelijktijdig het wereldkampioenschap voor aspiranten met vier deelnemers uit Nederland. Na drie ronden stond Boudewijn Derkx met de volle winst aan kop, mede doordat hij verrassend won van titelverdediger Robert Misans uit Letland. De overige Nederlanders doen het ook goed met allen een positieve score.

Veel dichter bij huis, in Alphen aan de Rijn begint vrijdag het wereldkampioenschap voor junioren. En inmiddels is ook de site van het wereldkampioenschap 2003, met onder andere Ton Sijbrands, in de lucht.

zondag 15 december 2002

Van Stigt Thans blijft aan kop

In de laatste speelronde van dit jaar vielen er weinig verrassingen te noteren in de nationale damcompetitie. Zowel Van Stigt Thans als achtervolger Meurs DEZ wonnen hun wedstrijd. De Schiedammers wonnen met 3-1 van Angarde in Tilburg en Meurs verloeg TomahaŰk met 3-0. Het verschil blijft twee punten, maar de koploper heeft nog wel een aanzienlijk zwaarder programma.

In de hoofdklasse gaat de strijd om de eerste plaats tussen Hijken/Drents Tiental en PWG 's Gravenpolder. De rest van het deelnemersveld staat op respectabele achterstand.

woensdag 11 december 2002

Afscheid van een dammer

Vandaag herdenkt Harry de Waard een onlangs overleden dammer. Een naam die de meeste lezers van DamWeb (behalve die uit de regio Utrecht) niets zal zeggen. Maar zoals blijkt uit de rubriek wel een van die vele dammers die naast een aardig potje spelen, zich inzetten voor de damsport.

woensdag 11 december 2002

Nk voorbij

Het NK voor vrouwen is vandaag geŽindigd. Nina Hoekman won het toernooi voortijdig en stond slechts twee remises toe. Op de tweede plaats en op vijf punten achterstand eindigde Olga Kamychleeva. Deonttroonde kampioen van vorig jaar, Tanja Chub werd derde.

maandag 9 december 2002

Hoekman nationaal kampioene

Zoals verwacht is Nina Hoekman nationaal kampioen dammen bij de vrouwen geworden. Twee rondes voor het eind kan zij niet meer achterhaald worden. Vandaag won Hoekman van Lunenborg terwijl Wanders niet verder kwam dan remise.

Overigens vond ook bij het vrouwentoernooi een dopingcontrole plaats. Vandaag werden drie dames gecontroleerd.

Nina Hoekman zal woensdag voor de derde maal in haar carriŤre gehuldigd worden als Nederlands kampioen. Eerder won zij de titel in 1999 en 2000. Alleen vorig jaar moest zij Tanja Chub voor laten gaan.

zondag 8 december 2002

Ruime voorsprong voor Hoekman

Nina Hoekman heefteen zeer riante voorsprong genomen in het Nederlands kampioenschap voor vrouwen. Vrijdag versloeg ze achtervolgster Tanja Chub die rond de veertigste zet met nog ruim de tijd volledig het spoor bijster raakte en uiteindelijk eenvoudig een schijf verloor.

Erna Wanders staat nu op de tweede plaats met een achterstand van maar liefst zes punten. Wanders was tot nu toe de enige die Hoekman op remise wist te houden, maar is zelf niet zo productief. Vandaag is een rustdag, woensdag wordt in Zoutelande de laatste ronde gespeeld.

woensdag 4 december 2002

Chub en Hoekman aan kop

Bij het maandag begonnen NK voor vrouwen gaan na drie rondes Tanja Chub en Nina Hoekman aan kop. Beide spelers wonnen tweemaal. De overwinning van Hoekman op Kamychleeva in de openingsronde was belangrijk. Pas na bijna zes uur spelen was het 4-om-3 eindspel gewonnen.

Het NK Vrouwen wordt georganiseerd door de bijzonder actieve Stichting Damevenementen Zeeland en wordt gespeeld in Zoutelande.

woensdag 4 december 2002

Jubileumboek Jan Bom

Harry de Waard geeft in zijn rubriek dit maal aandacht aan het boek dat onlangs verscheen over de vorig jaar overleden Jan Bom. De dikke pil van maar liefst 538 pagina's bevat een schat aan herinneringen en analyses.

zaterdag 30 november 2002

Rel in Ereklasse

Nog nooit was een wedstrijd op het hoogste niveau in de clubcompetitie zo snel afgelopen. Na 40 minuten ging de mobiele telefoon van Hiltex-speler Jean-Marc Ndjofang tot tweemaal toe af, ondanks de waarschuwing van arbiter Van Marle dat dit niet getolereerd zou worden. De partij van Ndjofang werd dan ook verloren verklaard. Hierop ontstond een hoop commotie. Na veel overleg, dat overigens volgens het reglement ook niet is toegestaan, bleken tegen twee uur de resterende partijen plotseling allemaal in remise geŽindigd te zijn. De eindstand kwam daarmee op 12-9, weliswaaronder protest van Hiltex. De protestcommissie zal hier ongetwijfeld nog een zware dobber aan krijgen, al lijkt de arbiter volledig in zijn recht te staan met zijn poging om de terreur van rinkelende telefoons tijdens damwedstrijden een halt toe te roepen. De wedstrijd over laten spelen zal ongetwijfeld op bezwaren stuiten van Tomaho‚k, dat voor deze gelegenheid speciaal Macadou N'Diaye uit Afrika had laten overvliegen, en dat niet zonder kosten een tweede maal kan herhalen.

Er werd ook nog echt gedamd. In Schiedam werd de topper tussen Van Stigt Thans en Meurs Denk en Zet gespeeld. Na geruime tijd werd een 12-12 eindstand genoteerd waarmee Van Stigt Thans de voorsprong van twee punten handhaafde.

donderdag 28 november 2002

Tsjizjov ongenaakbaar

Alexei Tsjizjov onderstreepte in het Bijlmertoernooi nog maar eens zijn status als wereldkampioen. Met schijnbaar gemak wist hij de concurrentie voor te blijven. Enkele partijen uit dit toernooi zijn te bewonderen in de wekelijkse DamWeb rubriek.

Het blijft de laatste tijd angstig stil op het DamWeb Forum. De Limburgers doen het op de CEMA site en nodigen een ieder uit daar een steentje bij te dragen aan de levendige discussie.

zaterdag 23 november 2002

Den Haag heeft beste pupillen

Damclub Den Haag heeft vandaag de nationale finale voor pupillenviertallen gewonnen. Het team dat de nummers 1 en 2 uit het persoonlijk kampioenschap in de gelederen heeft, liet er na twee derde plaatsen in de afgelopen jaren de concurrentie eindelijk achter zich. Er werd alleen verloren van DOS Delft dat echter tegen andere tegenstanders punten verloor. DOS werd wel tweede en maakte daarmee het succes voor het Haagse damdistrict compleet. Regerend kampioen Meurs DEZ uit Culemborg eindigde op de derde plaats.

vrijdag 22 november 2002

Schwarzman Europees kampioen

Aleksandr Schwarzman is in Domburg Europees kampioen geworden. In de derde barrage partij van de finale tegen WK-uitdager Georgiev wist hij in een klassieke partij te winnen. Van de zes Nederlanders die aan het toernooi begonnen os Gťrard Jansen de hoogste geŽindigde. Hij werd derde en verwees Valneris naar de vierde plaats. Jansen plaatste zich daarmee voor het wereldkampioenschap in 2003.

Het EK kende een nieuwe formule. Er werd volgens een knock-out systeem gespeeld waarin telksens twee partijen gespeeld werden. Bij gelijke stand vonden er barrages plaats die steeds direct een winnaar opleverden. De barrages zorgden voor veel spektakel en emotie. Wat dat betreft is de toernooiopzet zeer geslaagd. Helaas werden de reguliere partijen niet vaak in winst omgezet, met als dieptepunt de 16 remises afgelopen zodag en maandag in de halve finales. Uiteindelijk bleven de spelers met de hoogste rating wel als laatste over. Schwarzman kan de terechte kampioen genoemd worden.

donderdag 21 november 2002

Vernieuwers presenteren zich

Vanaf vandaag is er meer informatie beschikbaar over het initiatief dat enkele enthousiaste dammers namen om te proberen via de nieuwe Bondsraad de damsport te moderniseren. De stellers roepen iedereen op die zich kan vinden in de ideeŽn, zich bekend te maken en zich kandidaat te stellen. In januari zal in een eerste bijeenkomst het beleidsprogramma worden voorbereid. Volg de link naar de brief en het discussiestuk.

woensdag 20 november 2002

Nog een keer naar Amersfoort

Harry de Waard laat je nog een paar partijen zijn uit het toernooi in Amersfoort, dat gewonnen werd door Jean-Marc Ndjofang. Geniet van een viertal partijen en de combinaties die daarin voorkwamen.

Een site die iedereen beslist moet bezoeken is Steenslag. Deze fraaie site is gewijd aan de damproblematiek. Naast de damproblemen is er ook veel achtergrondinformatie en een dagelijks wisselend probleem.

maandag 18 november 2002

Vernieuwers in de Bondsraad?

Vanaf 2003 krijgt de Bondsraad het voor het zeggen binnen de KNDB, als vervanging van de Algemene Vergadering waar provinciale bestuurders de beslissingen mogen nemen. Kandidaten voor de bondsraad moeten zich uiterlijk 20 december kandidaat stellen bij hun provinciale bond waarna in januari verkiezingen volgen.

Oude wijn in nieuwe zakken, of pakken vernieuwers hun kans?

Een eerste initiatief is genomen door een groepje dammers uit de regio Den Haag. Zij willen vernieuwers uit het hele land stimuleren zich kandidaat te stellen op basis van een gemeenschappelijk programma. Eind deze week zal op deze site meer informatie gepubliceerd worden met een aantal programmapunten. Begin volgend jaar zal in een eerste bijeenkomst het programma verder uitgewerkt worden.

zondag 17 november 2002

Meurs enige achtervolger

Meurs Denk en Zet is het enige team in de Ereklasse dat Van Stigt Thans een beetje kan volgen. Meurs ontdeed zich in de strijd om de tweede plaats van Hiltex. De landskampioen ging met 2-1 ten onder in Culemborg. De koploper won afgetekend van CEMA/De Vaste Zet, onder andere door een overwinning van Heusdens op Wirny.

TomahaŰk Westland behaalde de eerste punten. In Vorden werd met 0-1 gewonnen. Niek Kuyvenhoven, de jongste speler bij de Westlanders, versloeg Olga Kamyshleeva.

vrijdag 15 november 2002

Nederlanders uit EK

De drie overgebleven Nederlandse deelnemers in het Europees kampioenschap zijn allen in de kwartfinales gestrand. Scholma verloor in de reguliere partijen van Gantwarg, in de eerste partij door een eenvoudige damcombinatie. Clerc en Jansen werden in de barrages door respectievelijk Schwartzman en Valneris uit het toernooi geknikkerd. De vierde halve finalist is WK-uitdager Georgiev, die van Buzinski won.

donderdag 14 november 2002

Ndjofang wint Amersfoort

Van het jaarlijkse toernooi in Amersfoort werd weinig vernomen, maar het is wel degelijk gespeeld. Gelukkig was Harry de Waard present om de stand op te maken en fragmenten te verzamelen. Zie de nieuwe rubriek van deze week.

vrijdag 8 november 2002

Vrouwendamtoernooi

Zondag vindt zonder twijfel het meest gezellige damtoernooi van Nederland plaats, het vrouwendamtoernooi in Delft. Uiteraard wordt er in de invitatiegroep en in de groep voor clubspeelsters serieus gedamd, maar in de zeer grote recreantengroep gaat het toch vooral om de gezelligheid. Het wordt dus kiezen zondag: of naar de verliezers in het EK kijken die nog via de achterdeur een plaats bij de laatste 16 willen veroveren, of naar de Zusterlaan in het centrum van Delft.

woensdag 6 november 2002

De laatste keer NK

Terwijl in Domburg de Europese top zich met het kampioenschap bezig houdt, gaan wij nog eenmaal terug naar het NK in Velp. De laatste partijen worden besproken door jouw rubriekschrijver.

maandag 4 november 2002

Kouassi wint Wattrelos

Het eendagstoernooi van Wattrelos trok zondag maar liefst 123 spelers naar het noorden van Frankrijk, onder wie een aantal Nederlanders. Na 18 rondes Zwitsers speelden de bovenste vier om de ereplaatsen. Naast Djťdjť Kouassi, Arnaud Cordier en Soulaymane Keita was daar ook de Nederlander Henk Klarenbeek bij, die het toernooi ijn 1998 nog won. Klarenbeek bracht het tot de finale tegen Kouassi, maar moest in hem zijn meerdere erkennen, al was de marge met slechts twee resterende seconden niet zo groot voor de speler uit Ivoorkust. Op de plaatsen 5 en 6 eindigden twee clubgenoten van Klarenbeek, te weten Peter Hoogteijling en Hermen Kroesbergen.

maandag 4 november 2002

Europees kampioenschap begint morgen

Morgen wordt door de staatssecretaris van sportzaken het Europees kampioenschap dammen geopend in Domburg. Maar liefst 32 deelnemers verschijnen aan de start, die zich plaatsten via nationale kampioenschappen, de Andreiko Memorial of zich via een sponsor lieten inkopen.

Het toernooi wordt gespeeld volgens een geheel nieuwe formule in de damwereld, het knock-out systeem. Er worden steeds minimatches van twee partijen gespeeld, is de stand dan gelijk volgen achtereenvolgens twee partijen met 20 minuten (+10 seconden per zet) en eventueel twee partijern met vijf minuten (+5 seconden per zet). Is er dan nog geen beslissing wordt een partij gespeeld met vijf minuten voor wit tegen drie minuten voor zwart bedenktijd waarin bij remise de witspeler doorgaat. Een prachtige formule die garant staat voor veel damspektakel.

De komende twee weken zal dit alles plaatsvinden in Domburg. Een verlies in de eerste minimatch kan nog gecompenseerd worden. Na vier dubbele rondes zijn er na 12 november dan nog acht spelers over. De strijd om de eerste en tweede plaats wordt over vier partijen gespeeld. Op de website vind je het complete toernooischema.

zondag 3 november 2002

Geen misstap topteams

De toppers in de nationale competitie kwamen allen tot winst. Van Stigt Thans had geen problemen tegen Apeldoorn dat het dit keer weer zonder Tsjizjov moest stellen. De uitslag werd 0-3 voor de Schiedammers. Hiltex scoorde maar liefst vijf maal tegen Vorden en ook Meurs had in Limburg tegen CEMA geen problemen.

Aan de onderkant van de ranglijst begint de situatie nu toch een beetje zorgelijk te worden voor TomahaŰk. De Westlanders zijn na vier rondes nog puntloos. In een langdurige wedstrijd werd nipt verloren van Maas van 't Hoog. Het is de vraag of Macodou Ndiaye, wegens visumproblemen tot nu toe afwezig, het tij nog kan keren.

Alle uitslagen zijn zoals gebruikelijk te zien bij de bond.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi