Archief - September/Oktober 2001

 

zondag 28 oktober 2001

De Lier veerkrachtig

In de vierde rond van de nationale competitie waren weinig verrassingen te noteren. Hiltex boekte een kleine overwinning tegen AINO, evenals Huissen dat Rinsumageest met het kleinste verschil klopte. Rinsumageest verscheen overigens met Valneris achter het bord.

De Lier, voor de competitie nog als potentiële degradatiekandidaat bestempeld in deze rubriek, staat zelfs op een goede derde plaats. In de streekderby werd Van Stigt Thans geklopt. Witte van Moort revancheerde zich voor de slechte competitiestart met een ruime overwinning op Dostal Vorden.

In 1B kon een mega uitslag genoteerd worden. Apeldoorn klopte Het Noorden met 26-2!

zondag 28 oktober 2001

Thijssen wint Bijlmer toernooi

De Amsterdammer Kees Thijssen heeft op eigen grond het sterk bezette Bijlmertoernooi gewonnen. Thijssen behaalde vier overwinningen en een nederlaag en behaalde 12 uit 9. De belangrijkste overwinning was die tegen Valneris die op dat moment nog aan de leiding ging. Op een punt achterstand eindigde het trio Tsjizjov, Samb en Meijer. Samb had in zijn eigen partijen een winst/verlies percentage van maar liefst 67% en zou met het driepuntensysteem gelijk met Thijssen geëindigd zijn.

zaterdag 27 oktober 2001

Elenbaas wint Bijlmer Open

Het open gedeelte van het Amsterdamse Bijlmer Toernooi is gewonnen door Hanco Elenbaas. Met 11 uit 7 bleef hij de andere 27 deelnemers voor. Toch best wel verrassend, want ook dit gedeelte van het toernooi was sterk bezet. Zo vielen Heusdens en Sekongo buiten de prijzen. Keita en Tjong a Ong eindigden met een puntje achterstand op de tweede plaats.

Morgen wordt de laatste ronde gespeeld van het invitatietoernooi. Thijssen heeft daar een punt voorsprong op Meijer, Tsjizjov en Samb.

woensdag 24 oktober 2001

Hein Meijer koploper in Bijlmer

Hein Meijer is de verrassende koploper in de grootmeestergroep van het Amsterdamse Bijlmertoernooi. Vandaag versloeg hij Valneris en kwam daardoor op een +2 score. Na vijf rondes is dit genoeg voor de eerste plaats. Op een punt achterstand volgen drie achtervolgers, onder wie wereldkampioen Alexei Tsjizjov.

Er wordt gespeeld in buurtcentrum Ganzenhoef. De slotronde op zondag vindt echter plaats in het Mercure.

woensdag 24 oktober 2001

Europese avonturen

De Nederlandse damwereld had in het Culemborgse DEZ een sterke deelnemers aan het Europa Cup toernooi. Het viertal haalde de finale en moest daar pas zijn meerdere erkennen in een sterk Russische ploeg. Harry de Waard laat de belangrijkste fragmenten zien in zijn rubriek.

zondag 21 oktober 2001

Kalmakov wint Amersfoort Open

Dinsdag tot en met zaterdag is het toernooi Amersfoort Open 2001 gespeeld. Van de 24 deelnemers was WK-deelnemer Adrej Kalmakov met overmacht de beste. Hij liet slechts één remise toe en won de resterende zes partijen. Op de gedeelde tweede plaats en op een respectabele drie punten achterstand eindigden N'Diaga Samb en Andrew Tjong a Ong, waarbij eerstegenoemde iets meer weerstandspunten verzamelde.

Vandaag begon in Amsterdam Bijlmer Open met een zeer sterke bezetting. Meer nieuws volgt.

woensdag 17 oktober 2001

Flitsen uit de nationale competitie

In de rubriek van Harry de Waard een paar flitsen uit de nationale damcompetitie die alweer drie rondes oud is.

Dankzij het monopolistische karakter van Microsoft (men wil de wereld de eigen standaard opleggen), schijnt Windows XP geen Java meer te ondersteunen. Gelukkigen die dit besturingssysteem in gebruik hebben, kunnen geen damdiagrammen meer bekijken.

zondag 14 oktober 2001

Weer verlies voor Witte van Moort

Landskampioen Witte Van Moort heeft opnieuw punten verloren. Eindigden de eerste twee ontmoetingen in een 11-11 gelijkspel, dit maal werd er zelfs verloren. Maas van 't Hoog, nu met Alexander Schwarzman in de opstelling, was in de Twentse derby met 18-6 te sterk. In Amsterdam wordt de champagne wellicht alvast koud gezet, want ook Meurs Denk en Zet verloor weer een punt. De vraag is wie Hiltex van het kampioenschap kan gaan afhouden. Er staan nu vijf teams op twee punten.

In de eerste klasse A heroverde CEMA/DVZ de koppositie op TDV door het onderlinge treffen overtuigend te winnen. In 1B moet Apeldoorn, waar plotseling wereldkampioen Alexeï Tsjizjov achter het bord verscheen, het Friese De Oldehove nog naast zich dulden. Gezien het kapitale team is het opmerkelijk dat Apeldoorn nog steeds onder eigen naam opereert.

woensdag 10 oktober 2001

K&K

Lambert-Jan Koops debuteerde vorig jaar met een fraai boekwerk over het offer. Niet alleen technisch interessant maar ook de moeite van het lezen waard. Samen met internationaal grootmeester Johan Krajenbrink presenteert hij nu een nieuwe reeks van maar liefst acht boekjes. In deze serie worden oefenopgaven gepresenteerd waarmee iedereen zelf zijn rating kan bepalen. Het is dus niet meer nodig om tientallen vermoeiende wedstrijden te spelen!

Harry de Waard had het geluk het eerste deel al te mogen bekijken. Zijn nieuwe rubriek is daar dan ook aan gewijd.

woensdag 3 oktober 2001

Mens tegen computer

In augustus vond de eerste echte match tussen een mens en computer plaats. Samb durfde het wel aan om het Franse programma Buggy te bestrijden. De Senegalees kreeg er een harde dobber aan. Lees het in de 111de rubriek van Harry de Waard.

zondag 30 september 2001

Hiltex aan kop

Na twee ronden in de nationale competitie heeft Hiltex de kop genomen. Landskampioen Witte van Moort kon ook in de tweede ronde niet winnen. Tegen Meurs Denk en Zet bleef de teller op slechts 11-11 staan. Behalve Hiltex is Dostal Vorden de enige met de volle winst tot nu toe. Aan de onderkant deed De Lier goede zaken door mededegradatiekandidaat Lunteren te verslaan. Samen met Rinsumageest zullen deze drie verenigingen, die als enigen in de hoofdklasse geen grote hoofdsponsor hebben, naar verwachting de twee degradatieplekken verdelen.

In de eerste klasse A is TDV, met een grote Belgische inbreng, de enige met twee gewonnen wedstrijden. CEMA/DVZ bleef bij Excelsior steken op een gelijkspel. In 1B zijn er nog vier teams met de volle winst.

donderdag 27 september 2001

Toch een snelle afloop

De barrage om het NK voor dames leek net als eerder dit jaar bij het algemene NK een langdurig geheel te gaan worden. Ondanks de vele beslissingen leken de drie topdamsters na een dubbelrondig toernooi gelijk te gaan eindigen. Op het laatste moment viel er een beslissing. Lees er meer over in de laatste rubriek van Harry de Waard.

maandag 24 september 2001

Meurs tweede in Europa

De Culemborgse dammers van Meurs Denk en Zet zijn er in de finale niet in geslaagd Bashneft Ishymbaj te verslaan. Dit lag wel een beetje in de lijn der verwachtingen. Bashneft was titelverdediger en had met Georgiev en Getmanski twee buitengewoon sterke spelers in het team. Meurs daarentegen had zich via de Confederation Cup tenauwernood geplaatst voor het slottoernooi in Ufa.

In de eerste wedstrijd zaterdag wonnen de Russen met 6-2. Georgiev en Getmanski wonnen van respectievelijk Bart Terwel en Jeroen van den Akker. De laatste had nog wel kansen in zijn partij, maar winst voor Meurs in deze wedstrijd zou geflatteerd geweest zijn. In de tweede wedstrijd won Georgiev weer, nu van Tjeerd Harmsma. De eindstand was 5-3 voor de titelverdedigers.

Bashneft Ishymbaj prolongeert hiermee de Europese clubtitel. En voor de derde maal op rij was een Nederlandse ploeg de verliezend finalist. Meurs nam deze toch eervolle positie over van Hiltex.

vrijdag 21 september 2001

Meurs in Europacup finale

Meurs Denk en Zet is er in geslaagd om de finale van de Europacup te bereiken. Door overwinningen van Van den Akker en Harmsma werd het Russische Almaz Jakuck opzij gezet. Van den Borst hield in deze wedstrijd oud-wereldkampioen Schwarzman op remise.

Zaterdag en zondag wordt de dubbelrondige finale gespeeld. DEZ treft hierin de Europacup houder van 2000 Bashneft Ishymbaj, met ondermeer Georgiev en Getmanski in het team. Zij wonnen vandaag met 5-3 van Minsk.

donderdag 20 september 2001

DEZ door eerste ronde

Meurs Denk en Zet heeft in Ufa in de eerste ronde van Udmurtneft uit Izhevsk gewonnen. De eindstand was 5-3 voor de Culemborgers. Van den Borst won als enige zijn partij. Van den Akker, Harmsma en Terwel speelden remise, van wie Bart Terwel dat deed tegen wereldkampioen Alexei Tsjizjov.

woensdag 19 september 2001

Europa Cup in Ufa

Morgen begint in het Russische Ufa de Europa Cup Dammen 2001. Nederland wordt vertegenwoordigd door het Culemborgse Meurs Denk en Zet. Het toernooi wordt gespeeld in het prachtig gelegen President Hotel.

Voor degenen die het Russisch een beetje machtig zijn, biedt de toernooi site wellicht een boel informatie. Anders is de site van de Europese damfederatie een uitkomst.

woensdag 19 september 2001

De wekelijkse rubriek

De DamWeb damrubriek van Harry de Waard staat deze week in het teken van de vrouwen. Allereerst enkele fragmenten uit het meisjes WK in Parthenay en dan nog een plaats uit het WK vrouwen.

zaterdag 15 september 2001

Competitie van start

Vandaag is de eerste ronde van de nationale competitie gespeeld. In de hoofdklasse deed nieuwkomer Van Stigt Thans uit Schiedam het goed met een overwinning op Maas van 't Hoog. De grootste overwinning was echter weggelegd voor Wolter&Dros ADG, dat met 21-6 De Lier verpletterde. Landskampioen Witte van Moort liet in Tilburg bij AINO een punt achter.

In de eerste klasse A ook twee monster uitslagen TDV en RDG/DIO wonnen met grote cijfers van PSV en PWG. Opmerkelijk was dat IDV geen team op de been wist te stellen.

Het is nog even wennen aan de uitslagen. Alle punten bij elkaar opgeteld en verminderd met 20 geeft het aantal winstpartijen. Het verschil gedeeld door drie geeft aan hoe de overwinningen verdeeld zijn.

donderdag 13 september 2001

Zaterdag begint competitie

Aanstaande zaterdag begint het nieuwe damseizoen met de eerste ronde van de nationale competitie. Het bestuur van KNDB heeft besloten deze ronde niet af te gelasten in verband met de gebeurtenissen in Amerika. Wel wordt er gevraagd voor de wedstrijden een minuut stilte in acht te nemen.

Desondanks zal deze competitie alleen maar winnaars kennen. Als je een partij wint, krijg je een punt meer dan vorig jaar. Vertrouwde uitslagen als 11-9 en 12-8 behoren hiermee tot het verleden. Wat nog beter is, is dat er niet gedegrageerd kan worden. Uit beide eerste klassen promoveren maar liefst zes van de twaalf teams, waarvan één naar de nieuwe ereklasse. Uit de tweede klassen promoveren de hoogste drie. Pas volgend jaar kan er weer gedegradeerd worden.

woensdag 12 september 2001

Heusdens oppermachtig in Brunssum

In het derde grote zomertoernooi was de zege weggelegd voor Ron Heusdens, met op een puntje achterstand Dolfing en Samb. In de nieuwe rubriek enkele fragmenten uit het toernooi dat volgend jaar het 25-jarig jubileum viert.

donderdag 6 september 2001

De zegereeks van Auke Scholma

De grootste prestatie in de afgelopen zomertoernooien werd zonder twijfel geleverd door Auke Scholma. In een als vanouds sterk bezet Ordina Open eindigde hij met een voorsprong van twee punten als eerste. Hij maakte daarmee een einde aan de lange reeks toernooi-overwinningen van Oost-Europeanen in Nijmegen.

De rubriek van Harry de Waard gaat deze week over Ordina Open. Veel plezier er mee.

zondag 2 september 2001

Tanja Chub Nederlands kampioen

Tanja Chub is vandaag in Groningen Nederlands kampioen dammen bij de vrouwen geworden. Dit weekeinde werd de barrage tussen Tanja Chub, Erna Wanders en Olga Kamychleeva gehouden. De drie speelsters eindigden in juli gezamenlijk aan kop in het reguliere toernooi. Kamychleeva zag toen een riante voorsprong in de laatste ronden verdampen.

Chub nam gisteren in de eerste ronde van de barrage al een voorsprong door een overwinning op Kamychleeva. Vandaag echter begon zij met een nederlaag tegen Wanders. Toen de laatste partij tussen Kamychleeva en Chub in remise leek te eindigen, dreigden de drie dames precies gelijk te eindigen. Kamychleeva maakte echter een ernstige fout, waardoor de beslissing toch nog viel.

Chub was al eerder kampioen in 1998. Zij neemt de titel over van Nina Hoekman, die in 1999 en 2000 won.

Orap Open

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 230.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi