Archief - November/December 2001

 

woensdag 26 december 2001

De Kerstproblemen

Normaal staat iedereen rond Kerst stil bij alle problemen die in de wereld spelen. Dammers zijn daarop geen uitzondering. Alleen zijn de damproblemen over het algemeen iets eenvoudiger op te lossen. Voor ieder wat wils in de nieuwe rubriek van Harry de Waard en de mogelijkheid een fraai boek te winnen.

zaterdag 22 december 2001

Derkx tweede op WK

De Culemborgse dammer Boudwijn Derkx is tweede geworden op het wereldkampioenschap voor aspiranten dat de afgelopen week in Wit-Rusland gespeeld is. Hij slaagde er de laatste drie rondes niet in om te winnen en daarmee de Let Roberts Misans in te halen. Misans eindigde met 14 uit 9 als eerste en Derkx dus een punt daar achter. Danny Slotboom uit Winterswijk verspeelde zijn derde plaats met een nederlaag in de slotronde en haalde 11 punten.

De overige Nederlandsers Jasper Lemmen en Rik Keurentjes eindigden als negende en negentiende. Opvallend is dat Derkx in het Nederlands kampioenschap als laatste van de vier eindigde en zich officieel niet eens plaatste voor dit WK.

woensdag 19 december 2001

DamWeb opnieuw in Bijlmer

Opnieuw werd DamWeb door Elsevier geselecteerd als een van de internet sites die je in 2002 zeker moet blijven bezoeken. En zeker ook vanwege de wekelijkse rubriek van Harry de Waard. Voor de derde en laatste maal aandacht voor het Bijlmerdamtoernooi 2001.

zaterdag 15 december 2001

WK Aspiranten

In Minsk wordt sinds donderdag het door Meurs gesponsorde wereldkampioenschap voor aspiranten gespeeld. Na twee rondes zijn er van de 34 deelnemers nog maar drie met de volle buit. Een van die spelers is Boudewijn Derkx. De andere Nederlandse deelnemers zijn Jasper Lemmen, de Nederlands kampioen Rik Keurentjens en Danny Slotboom.

Het toernooi duurt nog tot 22 december. Er worden negen ronden volgens het Zwitsers systeem gespeeld.

woensdag 12 december 2001

Goud of zilver

De regionale pen van Harry de Waard gaf aan de laatste rubriek de titel "Zilver voor Tjon A Ong". Het had echter ook "Goud voor Elenbaas" kunnen zijn. Want hij was het die de open Meestergroep van het Bijlmertoernooi won.

Overigens wees dezelfde Elenbaas de redactie op enkele onnauwkeurigheden in de verslaggeving van dit toernooi die in de rubriek van vorige week herhaald werden. Zo werd ten onrechte vermeld dat Samb bij toepassing van de drie-punten-overwinning gelijk geŽindigd zou zijn met winnaar Thijssen. Beiden behaalden even veel (vier) overwinningen.

zondag 9 december 2001

Weinig verrassingen

De zevende ronde van de nationale competitie heeft geen verrassingen gebracht. De voorsprong van Hiltex in de hoofdklasse werd vergroot tot zes punten na het verlies van De Lier in Hengelo. Witte van Moort herstelde zich van een slechte reeks met winst op Heijting Huissen.

In de beide eerste klassen lijken CEMA en Apeldoorn vrij zeker op het kampioenschap en promotie naar de nieuwe ereklase af te stevenen. De volgende vijf plaatsen geven recht op een plaats in de hoofdklasse. Hier is nog veel minder over te zeggen, al zijn in ieder geval Excelsior, RDG/DIO en Drents Tiental/Hijken al vrij zeker.

In de tweede klassen voeren reserves van hoofdklasseverenigingen de toon aan. Witte van Moort 2, Hiltex 2 en Van Stigt Thans 2 leiden in 2A, 2B en 2C. In 2D gaat DIOS-TIKAL aan kop.

donderdag 6 december 2001

De rubriek van Kees Thijssen

Zoals eerder beloofd gaat de wekelijkse rubriek deze keer over het Bijlmer toernooi. Dit toernooi was dit jaar weer het sterkst bezette toernooi dat in Nederland gespeeld is. Kees Thijssen werd de glorieuze winnaar en daarom zijn de schijnwerpers op zijn optreden gericht.

woensdag 28 november 2001

In de hoofdklasse

De helft van de nationale competitie zit er al weer op, al zal menigeen het idee hebben pas net weer begonnen te zijn. In de rubriek van deze week een kijkje in de hoofdklasse en een onthullende blik op het dammen op het platteland van Friesland.

zondag 25 november 2001

Landskampioen verder in problemen

Witte van Moort is zaterdag verder gezakt op de ranglijst. In De Lier was het niet opgewassen tegen de Westlandse formatie, dat toch met twee invallers aantrad. De landskampioen dreigt nu akelig dicht bij de dregradatiezone in de buurt te komen. Daar deed Rinsumageest overigens goede zaken door Lunteren te verslaan. De Friesen achterhaalden daarmee Wolter&Dros&ADG. ADG verloor door een overwinning van de Schiedammer Gantwarg tegen Samb.

Aan de bovenkant van de ranglijst is het minder spannend. Uiteraard won Hiltex, terwijl Huissen in Tilburg weer een stapje terug moest doen. De Lier doet 't nog het best met een achterstand van 'slechts' vier punten.

In 1A blijft CEMA/DVZ aan de leiding. Nu werd vrij eenvoudig van RDG/DIO gewonnen, ondanks een overwinning van topscorer Toet tegen Kalmakov. In 1B bleef Apeldoorn zonder puntverlies.

donderdag 22 november 2001

Peter Hoogteijling

De wekelijkse rubriek gaat dit keer geheel over Peter Hoogteijling. In het Bijlmertoernooi baarde hij opzien door op de been te blijven in het sterke deelnemersveld. Daarover gaat de rubriek echter niet. Want Hoogteijling werd ook nog kampioen van Gelderland.

zondag 18 november 2001

Pupillen Culemborg weer het sterkst

Het pupillenteam van Meurs DEZ uit Culemborg heeft de nationale titel heroverd. In Putten waren de acht sterkste viertallen verzameld die zich geplaatst hadden via de halve finales. Het Culemborgse viertal was oppermachtig en verloor alleen een punt aan Den Haag toen de titel al zeker was. Op de tweede plaats eindigde DES Lunteren en derde werd Damclub Den Haag. Titelverdediger Lent moest genoegen nemen met een zesde plaats.

woensdag 14 november 2001

De Rubriek

Voor de laatste keer aandacht aan het toernooi in Amersfoort, waar Andrei Kalmakov zo overtuigend zijn sporen achterliet. Vandaag de schijnwerper op enkele regiospelers in de rubriek van Harry de Waard.

zondag 11 november 2001

Hiltex steviger aan kop

Het sterrenteam van Hiltex heeft zich steviger aan kop genesteld. In Westerhaar werd met 9-15 van landskampioen Witte van Moort gewonnen. De Twentenaren staan nu zes punten achter en kunnen prolongatie van hun titel daardoor wel vergeten. De twee achtervolgers gingen beiden onderuit. Huissen verloor in Schiedam nipt van Van Stigt Thans en De Lier verloor in Tilburg. Rinsumageest behaalde de eerste punten met een grote overwinning op Wolter&Dros/ADG.

In de eerste klasse A won CEMA/De Vaste Zet fors van Rijnsburg en in 1B hield Apeldoorn de 100% score vast. Beide teams lijken rechtstreeks op de nieuwe Ereklasse af te stevenen.

donderdag 8 november 2001

Revolutie in Rusland

In Rusland lijken de beoefenaars van het internationale damspel zich af te willen splitsen van de Russische damfederatie RDF. De reden is het feit dat de president Klimashev meer aandacht heeft voor het Russische 8x8 damspel. De coup wordt ondersteund door de wereldkampioenen bij de mannen en vrouwen. De nieuwe Russische dambond heeft al een eigen site, helaas vrijwel volledig in Russisch.

woensdag 7 november 2001

Nieuws en nogmaals Amersfoort

Deze week gaat de wekelijkse rubriek van Harry de Waard nog een keertje naar het damtoernooi dat drie weken geleden in Amersfoort werd gespeeld. Nu ligt de nadruk op het combinatieve aspect.

En dan nog kort (en oud) nieuws. In ItaliŽ is Walter Raimondi nationaal kampioen geworden. Hij behaalde 15 punten uit negen. Alleen Raoul Bubbi kon hem een beetje bijbenen en eindigde op een punt achterstand.

En in Velp heeft de buitengewone algemene ledenvergadering van de KNDB besloten dat de partijduur niet gewijzigd wordt. Wel werd het dopingreglement aangenomen.

donderdag 1 november 2001

ADG-Toernooi

Het jaarlijkse ADG-toernooi werd dit jaar gewonnen door WK-deelnemer Kalmakov. Hij bleef drie punten voor op titelverdediger N'Diaga Samb. In de rubriek van deze week meer over dit Amersfoortse gebeuren.

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 255.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi