Archief - September/Oktober 2000

 

zondag 29 oktober 2000

Witte van Moort alleen aan kop

Gisteren speelden beide koplopers in de nationale damcompetitie tegen elkaar. Witte van Moort ontving in Westerhaar het Tilburgse AINO. De wedstrijd eindigde in een 12-8 overwinning voor de thuisploeg, waardoor Wittte van Moort nu alleen de ranglijst aanvoert. Meurs DEZ haalde belangrijke punten met een verrassende overwinning op Heijting Huissen en komt bijna weer in het linkerrijtje. Hiltex won met 'slechts' 15-5 van PSV. In de eerste klasse A haalde Schiedam enorm uit met een 17-3 overwinning op IJmuiden en passeerde Excelsior op bordpunten. In 1B nemen DES Lunteren en Drents Tiental steeds meer afstand van de rest van het deelnemersveld. Beide teams boekten een ruime overwinning.

woensdag 25 oktober 2000

Rubriek

In september werd Zoja Golubjeva opnieuw overtuigend wereldkampioen bij de vrouwen. In de DamWeb rubriek de drie partijen, waarmee de drie sets beslist werden.

zondag 22 oktober 2000

Technische damsites

Iedere verschijnt er bij DamWeb een rubriek van Harry de Waard. Maar uiteraard is DamWeb niet de enige site waat van technische hoogstandjes op het bord te genieten is. Bij de links vind je er nog een aantal. Nieuw is een site van Eddie van de Acker, onder meer bekend van zijn rubriek in DamNieuws. Zoals te lezen is, heeft hij grootse plannen. Maar neem ook eens een kijkje bij de 31-26 openingen van Klaas van der Laan, de lezenswaardige pagina's van Lubbert de Dammer, de rondslag van Theo Berends in Hoofdlijn of gewoon Het Damspel van de KNDB.

woensdag 18 oktober 2000

Flitsen uit de nationale competitie

werd alweer de derde ronde uit de nationale damcompetitie gespeeld. De hoogste tijd dus om daar aandacht aan te besteden in de DamWeb Rubriek van Harry de Waard. In deze 62ste editie een aantal interessante fragmenten, waarbij de rubriekschrijver dit keer de vrijheid neemt om uit eigen werk te putten. Overigens: degenen die geïnteresseerd zijn in alle partijen die in de nationale competitie gespeeld zijn, kunnen terecht op de site van Damclub Heemstede.

zondag 15 oktober 2000

Koplopers winnen

In de hoofdklasse wisten twee van de drie koplopers hun wedstrijden te winnen. AINO Tilburg won van Meurs DEZ dat na het succesvolle debuut vorig jaar nu wat meer moeite lijkt te krijgen. Witte van Mort won probleemloos van CEMA/De Vaste Zet. Maas van 't Hoog verloor een punt bij Sjoerd's Tiental uit Rinsumageest. Ook Hiltex bleef in de race met een 7-13 overwinning op ADG. In de eerste klasse A is er geen team meer met een 100% score na het gelijkspel van Schiedam tegen de vechtdammers van DEZ uit Hardinxveld. In 1B gaan DES en Drents Tiental nog steeds aan de leiding. DES versloeg Apeldoorn dat hiermee favoriet af is.

donderdag 12 oktober 2000

De Bijlmer, goedkope boeken en het Forum

Vandaag alweer een nieuwe rubriek van Harry de Waard. Deze keer gaat het over de kanonnen die in de grootmeestergroep van het Bijlmertoernooi aantreden. snel naar de nieuwe rubriek. Verder nog de mededeling dat in oktober op alle damboeken die via de website van l'Esprit besteld worden een korting van 25% geldt. Je moet wel op het bestelformulier vermelden 'oktober-aktie met 25% korting'. Tot slot start DamWeb met een proef: DamWeb Forum. Je kunt er discussiëren over van alles en nog wat, als het maar over dammen of DamWeb gaat.

woensdag 11 oktober 2000

DamWeb weer terug

DamWeb is door KPN weer verbonden met de wereld. We pakken vandaag de draad op met de zestigste rubriek van Harry de Waard die eigenlijk vorige week gepubliceerd had moeten worden. Deze rubriek gaat helemaal over het zomertoernooi van Brunssum, dat ten prooi viel aan Erno Prosman. Morgen wordt de rubriek van deze week gepubliceerd.

zondag 1 oktober 2000

Hiltex verspeelt punt

Net als vorig jaar wist het sterrenteam van Hiltex niet te winnen van Heijting Huissen. Nu in Amsterdam was de eindstand 10-10. Witte van Moort handhaafde zich aan kop met een overwinning op Sjoerd's Tiental uit Rinsumageest (Wie is die Sjoerd eigenlijk?). Een verrassende uitslag was de winst van De Lier bij Meurs Denk en Zet. De Culemborgers wisten geen enkele partij te winnen en dat was te weinig. In de eerste klasse A wist Schiedam nu wel ruim te winnen, maar zonder Gantwarg en Voronitsch. In 1B kwam Apeldoorn nu wel tot winst. DES en Drents Tiental gaan hier echter aan de leiding.

woensdag 27 september 2000

Combineert U mee?

De rubriek schrijver heeft het maar zwaar. 660 Partijen naspelen om daar de mooiste partijen uit te vissen. Want dat aantal werd bij het grootste zomertoernooi, Ordina Open, gespeeld. Harry de Waard laat in de DamWeb rubriek zijn keuze zien.

zondag 24 september 2000

Stefan Stapper beste dammer bij de welpen

De Haagse dammer Stefan Stapper heeft het derde officiële kampioenschap van Nederland voor welpen op zijn naam geschreven. Bij het kampioenschap dat in Hollandscheveld bij Hoogeveen gehouden werd, behaalde de tienjarige Stapper vijftien punten uit negen wedstrijden. Op de tweede plaats met een punt achterstand eindigde de lokale favoriet Zainal Palmans. Derde was Thijs Gerritsen uit Bemmel. De drie gingen lange tijd gelijk op. Op het eind bleek Stapper het meest koelbloedig en behaalde de maximale score. Stefan Stapper werd op zevenjarige leeftijd lid van Damclub Den Haag. Het laatste jaar werd hij getraind door Jaap van Galen, één van de jeugdtrainers van DC Den Haag.

donderdag 21 september 2000

WK en EK vrouwen

Het WK is vandaag net afgelopen en vreemd genoeg is twee dagen geleden het EK al begonnen. Zoals bekend wist Zoja Golubjeva de WK-match tegen Nina Hoekman al in twee sets te beslissen. Daarna werd nog een overbodige derde set gespeeld waarin alle partijen in remise eindigden. Vandaag waren de speelsters dus echt klaar. In Zaporozhe in de Oekraïne begin het EK voor vrouwen. Nederland is daar vertegenwoordigd door Olga Kamyshleeva en Erna Wanders. Beiden begonnen met winst. In de tweede ronde verloor Wanders van een Wit-Russische deelneemster. Kamyshleeva speelde remise. Van beide evenementen is meer informatie bij de KNDB beschikbaar.

woensdag 20 september 2000

WK meisjes

In Zutphen spelen Zoja Golubjeva en Nina Hoekman de laatste partijen van hun EK-match. De match die door Zoja Golubjeva al na twee sets werd gewonnen. Deze zomer speelden de meisjes ook in Nederland hun WK. Dat sommigen nog een lange weg tegaan hebben blijkt in de nieuwe DamWeb rubriek.

zaterdag 16 september 2000

Golubjeva prolongeert wereldtitel

Zoja Golubjeva heeft in Zutphen haar wereldtitel geprolongeerd in de WK-match tegen uitdaagster Nina Hoekman. De Letse won vandaag de vierde partij in de tweede set. De eindstand in deze set werd daardoor 5-3. Aangezien zij ook de eerste set won, is de achterstand voor Hoekman onoverbrugbaar. Voor de 33-jarige Zoja Golubjeva is dit al de elfde titel. De eerste won ze in al in 1986 in een match tegen Elena Altchul.

zaterdag 16 september 2000

Witte van Moort deklasseert PSV

In de eerste ronde van de nationale clubcompetitie viel een mosnteruitslag te noteren. Het Westerhaarse Witte van Moort haalde met maar liefst 19-1 uit tegen PSV. Ook Hiltex deed van zich spreken met een 15-5 overwinning op De Lier. Andere winnaars waren AINO, Meurs en Maas van 't Hoog. In de eerste klasse A ging Schiedam met de hakken over de sloor tegen het toch veel lager geklasseerde Source+ NDG. Het verschil van bina 200 in de rating werd uitgedrukt in een magere 11-9. Het is duidelijk dat het kopen van toppers geen garantie is voor succes. Apeldoorn kwam in 1B niet verder dan 10-10 tegen NOAD. DES en het Drents Tiental wisten hier wel te winnen.

vrijdag 15 september 2000

Clubcompetitie van start

Morgen begint de KNDB clubcompetitie 2000/2001. In de hoofdklasse lijkt Hiltex weer favoriet. Dit tiental heeft veruit de hoogste gemiddelde rating. Heijting Huissen, Witte van Moort en wellicht Meurs DEZ als outsider zullen er echter alles aan doen om te voorkomen dat de Amsterdammers de derde titel op rij halen, iets wat tot nu toe alleen RDG in de zeventiger jaren lukte. Van de nieuwkomers lijkt Dostal de beste kansen te hebben zich te handhaven. PSV kreeg vreemd genoeg te maken met een leegloop na de promotie uit de eerste klasse en zal het zwaar krijgen. Een andere kandidaat voor degradatie is De Lier, dat Heusdens zag vertrekken In de eerste klasse A timmert Schiedam flink aan de weg met het aantrekken van Gantwarg, Voronitsch, Heusdens en Den Engelsman. De aspiraties van deze club lijken duidelijk, maar wellicht kunnen IDV en TDV nog voor verrassingen zorgen. In 1B zal Apeldoorn, dat zich opnieuw heeft versterkt, nog een keer proberen de hoofdklasse te bereiken. Drents Tiental en DES Lunteren zijn hier zeker ook kanshebber. Ook zullen alle uitslagen weer te bekijken zijn bij Bob van der Mark.

woensdag 13 september 2000

NK Aspiranten

Net als het Nederlands kampioenschap bij de junioren eindigde het aspirantentoernooi onbeslist. Jasper Lemmen en Wouter Ludwig eindigden gezamenlijk op de eerste plaats. Aan de hand van een vijftal fragmeten doet Harry de Waard verslag in de DamWeb rubriek. Kijk vooral even naar de fraaie combinatie in het duel tussen Leijenaar en Kuijvenhoven.

maandag 11 september 2000

Golubjeva wint eerste set

Zoja Golubjeva heeft de eerste set in de vrouwen WK-match met 5-3 gewonnen. Nina Hoekman wist in de partij wel spanningen te creëren, al leken die aanvankeljk in haar nadeel uit te pakken. Gaandeweg won de aanval echter aan kracht. Golubjeva wist echter bekwaam binnen de remiseperken te blijven. begint de tweede set van vier partijen. De match gaat over drie sets.

zondag 10 september 2000

Golubjeva leidt in WK Match voor dames

Afgelopen is in Zutphen de match tussen Nina Hoekman en Zoja Golubjeva om de wereldtitel voor dames begonnen. In de match worden drie sets gespeeld van ieder vier partijen. Afgelopen begon de eerste. wordt met de tweede begonnen en de laatste set begint 18 september. Die laatste set wordt overigens ook gespeeld als de setstand al 2-0 voor één van beide speelsters is.

Gisteren sloeg de regerend wereldkampioene al in de tweede partij van de match toe met een winstpartij. Hoekman had geen goed antwoord op de sterke aanval van haar tegenstandster. Na drie partijen in de eerste set is de stand dus 4-2. Nina Hoekman heeft dus morgen de opdracht om de stand gelijk te trekken. Als dat lukt wordt er een barrage gespeeld.

woensdag 6 september 2000

WK in Riga afgelast

Een maand voor de start is het wereldkampioenschap in Riga afgelast. Men slaagde er niet in de begroting op orde te krijgen. Een blamage voor de Letse bond die vorig jaar ook al het WK-Blitz enkele dagen voor aanvang afgelastte. De FMJD had de Letse dambond tot 1 september de tijd gegeven. Het is natuurlijk onverteerbaar voor de deelnemers van wie de meesten al enkele maanden in voorbereiding waren op dit wereldkampioenschap. Daarom is het onbegrijpelijk dat de FMJD de Letten zo lang een kans heeft gegeven. Op de site van de FMJD hult men zich nog in stilzwijgen.

Wellicht dat de Russische dambond erin slaagt het toernooi op korte termijn toch te organiseren.

woensdag 6 september 2000

NK Junioren

In deze zomer werd het Nederlands Kampioenschap voor junioren gespeeld. Het toernooi eindigde onbeslist met Dirk van Schaik en Sven Beugelink op de eerste plaats. Als we naar het materiaal in de 56ste DamWeb rubriek kijken, lijkt het een waar combinatiefestijn te zijn geweest. Smullen dus.

Degenen die overigens het vorige week besproken boek 'Acherstand' overwegen aan te schaffen, kunnen terecht bij Lambert-Jan Koops, Weimarstraat 210, 2562 HP DEN HAAG, tel. 070 - 3924251.

Bijlmertoernooi