DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

27 september 2000

ORDINA Open trok weer veel belangstelling

In hartje zomer waren maar liefst 132 fanatieke aanhangers van het 100-ruitenbord naar Nijmegen getogen om deel te nemen aan het ORDINA Open NK. Een loodzware klus van soms 2 partijen per dag. Niet alleen lichamelijk, maar vooral geestelijk vergde dit veel van de spelers. In totaal zat er voor menigeen toch een uurtje of 50 dammen in waarbij de spanning voor en tijdens de partij soms nog hoog opliepen. Soms te hoog als we teruggaan naar de gedenkwaardige partij tussen wereldkampioen Schwarzman en de Senegalese grootmeester N'diaga Samb. In Nijmegen bleken de bovenste plaatsen weggelegd voor de dammers uit het Oostblok. Winnaar werd Alexander Bajakin, die met een score van 16 uit 10 Alexei Tsjizjov, Alexander Schwarzman en Guntis Valneris een punt voorbleef. De basis voor de toernooizege werd gelegd in de voorlaatste ronde. Toen versloeg de Wit-Rus Zoja Golubjeva in de tijdnoodfase.

Daarna volgde een heel regiment met 15 en 14-punters, waarbij Jeroen van den Akker zich als eerste Nederlander na het illustere Oostblok-gezelschap nestelde op een verdienstelijke 5e plek. De Top-Tien nog even voor de statistici:1.Baljakin 10-16; 2/4.Tsjizjov, Schwarzman en Valneris 15; 5/10.Van den Akker, Hoekman - Jankovskaja, Heusdens, van der Pal, Schippers en Goubjeva 14.

Tijdens dit toernooi werd Nijmegenaar Frans Kalsbeek nog eens extra in het zonnetje gezet. Na 15 jaar de stimulerende kracht te zijn geweest van deze Nijmeegse happening vond hij het welletjes en mogen anderen de traditie proberen voort te zetten.

In ORDINA Open was op de borden veel te beleven. Zoals reeds geschreven gaven 132 deelnemers acte de presence en waren er dus dagelijks 66 partijen op het bureau van de wedstrijdcommissie gedropt. Vermenigvuldig dit met 10 ronden, dan kunt u zelf concluderen dat niet alleen de dammers, maar ook de recensenten het niet gemakkelijk hebben gekregen om een selectie te maken voor de kolommen. Ik hoop met deze combinatierijke rubriek dit keer daarin geslaagd te zijn. Om direct in huis te vallen meteen maar de mooiste combinatie van het toernooi van Alexander Baljakin himself:

Erna Wanders - Alexander Baljakin 0-2

Maar wereldkampioen Schwarzman kon er ook wat van. Ziehier hoe hij Doetinchemmer Bert Woolschot vloert:

Bert Woolschot - Alexander Schwarzman 0-2

Nog een combinatie om van te likkebaarden, voorgekomen in de partij:

Piet Rozenboom - Jeroen van den Akker

Nina Hoekman-Jankovskaja, die nog niet zo lang geleden de match om het wereldkampioenschap dames tegen Zoja Golubjeva verloor, vloerde Friso Fennema. Dat ging zo:

Nina Hoekman-Jankovskaja - Friso Fennema

Boeiend was het duel tussen

Rob Schippers - Alfons Ottink

Tot slot een kort maar krachtig optreden van Guntis Valneris

Jorien Alink - Guntis Valneris 0-2

Agenda

23 Training NTT/CAT/NDT. 24 Training NST/CJT; 30 KNDB-competitie, 2e ronde.

Oktober: 7 clubcompetitie junioren, aspiranten en pupillen. 14 KNDB-competitie, ronde 3; 21 Rheden, KNDB-training NTT/CAT/NDT; 18 t/m 21 Amersfoort, invitatietoernooi. Info: P.Bottenheft, 033-4722532; Noordeloos, sneldamtoernooi. Info: T.den Hartog, 0183-581606.

(W)aard-igheidje

De opgave van vorige week was uit het WK-meisjes

De rubriek wordt simpel afgesloten. Hoe wint wit?