Archief - Mei/Juni 2000

 

vrijdag 30 juni 2000

NK Visueel gehandicapten

De blinde en visueel gehandicapte dammers bestrijden elkaar jaarlijks in een eigen Nederlands kampioenschap. Ondanks hun handicap zijn deze dammers in staat om soms verbluffende staaltjes van techniek te demonstreren. Een aantal fragmenten uit het onlangs gespeelde toernooi komt aan de orde in de 47e DamWeb Rubriek.

vrijdag 30 juni 2000

Talinn

Het internationale damtoernooi van Talinn is deze week begonnen. Met erkende toppers als wereldkampioen Schwarzman, Gantwarg en Valneris. Maar ook onze eigen Paul Oudshoorn. Surf naar de toernooi site voor de uitslagen.

woensdag 28 juni 2000

Streektoernooien

Binnen de UPDB bestrijden de verschillende verenigingen buiten de reguliere competitie, elkaar ook in de luchtig opgezette streektoernooien, eindigend in een Supercup. Van deze wedstrijden doet Harry de Waard verslag in zijn vaste DamWeb Rubriek.

zondag 25 juni 2000

Peter Kers kampioen bij blinden

De Culemborger Peter Kers is vandaag kampioen geworden bij de visueel gehandicapte dammers. Eerder deze maand eindigde hij in het reguliere toernooi samen met de Hagenaar Nelis Caffa op de eerste plaats. Dit weekeinde werd in Den Haag de herkamp gespeeld. Al op de eerste dag sloeg Kers toe met een overwinning. Vanuit een positioneel voordelige positie sloeg hij combinatief toe. In de tweede barragepartij slaagde Caffa er niet in om in de buurt van de noodzakelijke overwinning te komen. De einduitslag werd dus 3-1.

zondag 25 juni 2000

RDG/DIO bekerkampioen

Door een 6-2 overwinning op het Nieuwegeinse Source + NDG heeft RDG-DIO de KNDB-beker in de wacht gesleept. Anders dan dat de uitslag doet vermoeden waren de Nieuwegeinse dammers echter zeer dicht bij het Nederlands bekerkampioenschap!!

Het pakte echter anders uit dan werd verwacht. Op bord vier won Fred Ivens van Lex den Doop. In een stelling waarbij de Hagenaar het voortouw nam, werd een aanval ingezet op een 'kerkhofschijf' van den Doop. Een positionele blunder van de Nieuwegeiner kostte via een finesse de partij. Pertap Malahé had tegen Laurens Fijn van Draat temponadeel, maar via diverse zetdreigingen kon de residentiedammer lang het hoofd bieden. Fijn van Draat wilde echter te vroeg de winst forceren en overzag daarbij een grote wederzijdse doorbraak over het hoofd. Met een schijf meer was de stelling in het eindspel niet meer te winnen.

Krijn Toet kwam tegen Eric van Dusseldorp door een mooie thematische zet van de Utrechter langzaam maar zeker in het nadeel. Toet moest genoegen nemen met een wederzijdse doorbraak waarbij de NDG'er twee schijven voor kwam. Een tweede schijf van de residentiedammer kon echter ook naar dam promoveren waardoor de puntendeling toch nog een feit was.

Mark Hoogakker vocht een fraai positioneel uit met Aaldert Gooijer. De Hagenaar nam veel risico's en leek daardoor in een nadelige stelling te belanden, maar dat viel mee. Hij dicteerde vanaf het middenspel zelfs het spel en bereikte weliswaar een voordelig, maar nog lang niet gewonnen eindspel. Na ruim 6 uur spelen was de NDG' er kennelijk zo moe dat hij op zijn laatste zet het (verdiende) gelijkspel vergooide en alsnog verloor. Bij de puntendeling van Gooijer en bij winst van Fijn van Draat zou de eindstand 4-4 zijn geworden en NDG (reglementair) bekerkampioen van Nederland zijn geworden. De Hagenaars kwamen het afgelopen seizoen in een hogere klasse van de nationale competitie uit.

zondag 25 juni 2000

Samb favoriet in Hierden

Ook al is in alle hevigheid de hectische koorts rond koning voetbal losgebarsten, het zal geen vat krijgen op vele dammers die van 27 juni tot en met 1 juli strijden om het open kampioenschap van Hierden, georganiseerd door de Stichting Denksport Promotie. Het getik van de wedstrijdklok en het bijna hoorbare intensieve gepeins boven de borden voeren dan in 'Het dorpshuis' de boventoon. Een loodzware klus van acht ronden, want niet alleen worden er dagelijks 2 partijen afgewerkt (om 10:30 en 16:30 uur), ook het krachtsverschil bij de spelers is bijna nihil.

De circa 50 deelnemers zijn verdeeld over twee groepen, waarbij in de hoofdgroep Jeroen Kos, speler van het Amersfoortse Wolter&Dros/ADG, titelverdediger is. Hij zal echter geduchte tegenstand ondervinden, want internationaal grootmeester N'diaga Samb behoort zeker tot één van de kanshebbers. Maar ook Nijkerker Martijn Vissers, Hilversummer Ton Bollebakker, Harry de Waard en Ben v.d.Linden zullen hen het vuur aan de schenen leggen en zeker hoge ogen gooien. Voorts geven vele regionale dammers acte de présence. Belangstellenden kunnen zich nog wenden tot Rende Brouwer, tel. 0341-451539.

woensdag 21 juni 2000

Salou

De DamWeb Rubriek van Harry de Waard gaat ook deze week over het lentetoernooi in Salou. Dit keer geen zware kost, maar wat luchtige fragmenten, geheel in de stijl van dit aangename toernooi.

zondag 18 juni 2000

Bekerfinale RDG/DIO - Source+/NDG

In de KNDB bekerfinale die aanstaande in Huissen plaats vindt, treffen het Haagse RDG/DIO en Source+ uit Nieuwegein elkaar. In de halve finales die gisteren werden gespeeld versloeg RDG/DIO het viertal van Houdt Stand uit Beilen. Source+ won van Damlust uit Gouda.

woensdag 14 juni 2000

Salou

Ieder jaar gaan er steeds meer dammers naar Salou. Voor de zon, voor het dammen en voor vakantie. In de 44ste DamWeb Rubriek van Harry de Waard bekijken we wat partijen van toernooiwinnaar Gantwarg.

zondag 11 juni 2000

Prosman sneldamkampioen

Erno Prosman is in De Bilt Nederlands sneldamkampioen geworden. In de finale scoorde hij 11 punten uit 7 en bleef daarmee de Rein van der Pal twee punten voor. Op de derde plaats eindigden Arie van den Weteringh en Hans Jansen. Bij de dames werd Nina hoekman met overmacht kampioen. Alle uitslagen vind je binnenkort op de KNDB-site.

zaterdag 10 juni 2000

Confederation Cup

Vorige week zijn in Polen de wedstrijden voor de Conferderation Cup gespeeld. Deze wedstrijden zijn een voorronde voor het Geové Europa Cup toernooi dat in augustus in Velp gespeeld wordt. Er namen 28 teams uit verschillende Europese steden aan dit plaatsingstoernooi mee. Neftianik Ishymbai uit Rusland met het viertal Milshin, Getmanski, Georgiev en Amrilojev eindigde op de eerste plaats. Tweede werd Witte van Moort dat in de finale met 6-2 van de Russen verloor. Op de vierde plaats eindigde Meurs DEZ dat pas na twee keer sneldammen van Motorola uit Riga verloor. De Culemborgers plaatsten zich echter niet voor de Europa Cup, omdat dat slechts aan één team per land was voorbehouden (met uitzondering van de treams die al rechtstreeks voor de Europa Cup geplaatst zijn). Alle uitslagen vind je op de EDC site.

woensdag 7 juni 2000

Amsterdam

In de 43ste DamWeb Rubriek van Harry de Waard is er plaats voor het amsterdamse Paastoernooi annex studentenkampioenschap. Er werd heel wat afgecombineerd in Amsterdam. Was wellicht niet iedereen helemaal uitgeslapen? Peter Hoogteijling mocht zich na het toernooi de nieuwe studentenkampioen noemen.

dinsdag 6 juni 2000

Herkamp voor Peter Kers en Nelis Caffa

De dammers Peter Kers en Nelis Caffa zullen in een herkamp van (minimaal) 2 partijen onder normaal speeltempo uit moeten maken wie zich officieel nationaal kampioen mag noemen bij de visueel gehandicapte dammers. Beiden eindigden in de jongste finalestrijd met een score van 13 uit 9 op de eerste plaats.

De Culemborgse dammer nam in de 6e ronde alleen de leiding, maar werd een dag later tot staan gebracht door Hagenaar Caffa. Op de slotdag won de residentiedammer nog eens van Jan Fintelman en dwong daarmee een barrage af. De debutanten Lamberts en Rombouts opereerden goed en eindigden met resp. 11 en 9 punten op de derde en vierde plaats. Titelverdediger Eric Essing scoorde dit keer minder en finishte als vijfde.

De officiële eindstand: 1/2.Kers en Fintelman 8-13; 3.Lamberts 11; 4.Rombouts 9; 5.Essing 8; 6/7.Fintelman en van Straalen 6; 8.Van Hek 5; 9.Zandbergen 3.

zondag 4 juni 2000

Halve finalisten bekend

De vier halve finalisten in de KNDB-bekercompetitie zijn bekend. Houdt Stand uit Beilen, NDG uit Nieuwegein en RDG/DIO uit Den Haag bekeren verder na een 4-4 gelijkspel. RDG/DIO schakelde de laatst overgebleven hoofdklasser in het bekertoernooi uit. De Lier was echter zonder de kopmannen Heusdens en Jansen aangetreden. Damlust tenslotte versloeg Goes met duidelijke cijfers. Over twee weken worden de halve finales gespeeld. Alle uitslagen staan op de pagina van bob van der Mark.

donderdag 1 juni 2000

Black-out

Gisteren is helaas een verkeerde rubriek van Harry de Waard geplaatst. Geheel toevallig kreeg deze rubriek de titel Black-Out mee. Vandaag wel de goede rubriek, die genoemd is naar een nieuw boek van Gerhard Bakker. Dit werk is een must voor iedere eindspelliefhebber. Surf snel naar de DamWeb Rubriek voor een eerste blik in dit interessante boek.

donderdag 1 juni 2000

NK meisjes en pupillen

Vandaag is in Heerhugowaard het NK voor pupillen van start gegaan. De Fries Leijenaar is gedoodverfd favoriet voor de titel. Hij was in 1999 al kampioen en dit jaar plaatste hij zich ook al voor de aspirantenfinale. Helaas is er geen on-line informatie.

Ook is het NK voor meisjes begonnen. Dit toernooi wordt tot en met gespeeld in Warnsveld. Surf naar de toernooisite voor alle informatie.

woensdag 31 mei 2000

Klarenbeek wint Romuald Frej Memorial

In het Poolse Mlawa heeft Henk Klarenbeek, topspeler van DES Lunteren de zeventiende Romuald Frej Memorial op zijn naam geschreven. Hij behaalde 12 punten en bleef daarmee Valneris twee punten voor, die daarmee slechts derde werd. Op de tweede plaats eindigde E.Burzynski (Litouwen) met 11 punten.

woensdag 31 mei 2000

Rapid dammen in Nijmegen

Troesoe Nijmegen geeft het damspel terug aan het volk. Geen urenlange partijen in achterafzaaltjes. Gezellig Rapid dammen in een modern café, temidden van het publiek. Om te beginnen aanstaande avond 5 juni vanaf 20.30 uur: rapid dammen in HOME (Daalsedwarsweg 21/23 Nijmegen)! Inlichtingen: Rob Everts 024-3565140

woensdag 31 mei 2000

Oprichting World Correspondence Draughts Association

De World Correspondence Draughts Association (WCDA) zal op 10 juni 2000 opgericht worden. De voorganger, de NCC, is al bijna 50 jaar actief op het gebied van correspondentiedammen. In die periode hebben talrijke spelers plezier beleefd aan het spelen in de diverse georganiseerde toernooien. Tegenwoordig gebruiken de meeste spelers e-mail om hun zetten uit te wisselen. Als je geïnteresseerd bent om aan één van de talrijke toernooivormen mee te doen, surf naar de website van de WCDA en word je lid. Leden ontvangen elk kwartaal het mededelingenblad met uitslagen, standen, bestuursnieuws en damtechnische artikelen met partijfragmenten, eindspelen, problemen en analyses.

donderdag 25 mei 2000

Gantwarg wint Salou

Het stranddamtoernooi in het Spaanse Salou is gewonnen door Anatoli Gantwarg. Hij hoefde slechts twee remises toe te staan en behaalde derhalve 16 punten uit 9 wedstrijden. Op de tweede plaats vinden we Nina Hoekman met 14 en derde werd Eric van Dusseldorp met 13 punten, even veel als Iser Kuperman, maar deze had minder wedstrijdpunten. Meer info vind je in Salou

woensdag 24 mei 2000

NK (4)

De laatste rubriek met fragmenten uit het Nederlands kampioenschap. Deze keer komen de partijen uit de barrage tussen Jansen, Clerc en Heusdens aan de orde. Ron Heusdens speelde ongewild een grote rol bij de beslissing van deze barrage. Kijk maar in de DamWeb Rubriek van deze week.

zondag 21 mei 2000

Huissen, CEMA en Witte van Moort uit beker

In de tweede ronde van de KNDB-bekercompetitie zijn de hoofdklassers Huissen, CEMA De Vaste Zet en Witte van Moort uitgeschakeld. In alle gevallen kwamen zij niet verder dan een 4-4 gelijkspel tegen lager spelende teams. De Lier is nu nog de enig overgebleven hoofdklasser. Alle uitslagen op de pagina van bob van der Mark.

zondag 21 mei 2000

Nieuwsgroep nl.sport.dammen aangenomen

De stemresultaten voor het aanmaken van een nieuwsgroep nl.sport.dammen zijn bekend gemaakt. Er waren 65 voorstemmers en drie tegenstemmers, hetgeen betekent dat aan de eisen van minimaal 50 en 2/3 voorstemmers voldaan is. Geen gek resultaat als je bedenkt dat onlangs nl.sport.tennis het niet haalde.

woensdag 17 mei 2000

NK (3)

De laatste rubriek met fragmenten uit het reguliere NK toernooi, volgende week komt de barrage aan de orde. Zie hoe Ron Heusdens toch nog achterhaald werd door Jansen. In de DamWeb Rubriek van deze week door Harry de Waard.

woensdag 10 mei 2000

NK (2)

Weer een paar fragmenten, geselecteerd uit de 91 partijen die op het NK gespeeld zijn. In de DamWeb Rubriek van deze week door Harry de Waard.

zondag 7 mei 2000

Nieuwsgroep nl.sport.dammen

Nog slechts twee dagen om te stemmen voor oprichting van de nieuwsgroep nl.sport.dammen. Er zijn minimaal ca. 70 voorstemmers nodig. Om te stemmen zoek je bericht met als onderwerp 'CFV-1 nl.sport.dammen' van 24 april 2000 in de nieuwsgroep nl.newsgroups.announce en volg je de instructies.

zondag 7 mei 2000

Eerste ronde KNDB bekercompetitie

De eerste ronde van de KNDB bekercompetitie is in Den Haag en Huissen gespeeld. Er viel een aantal verrassingen te noteren: In Den Haag werd Astra geklopt door eersteklasser Rijnsburg en werd de tweede Tilburgse vertegenwoordiger door Goes uit het toernooi geknikkerd. In Huissen waren de uitslagen minder spectaculair. Wel werd daar de loting voor de tweede ronde verricht die over twee weken gespeeld wordt. Alle uitslagen op de pagina van bob van der Mark.

donderdag 4 mei 2000

Kampioenschap van Mongolië

is het Kampioenschap van Mongolië begonnen. De heer Garganjal staat na drie ronden en drie gewonnen partijen aan kop. Geïnteresseerden surfen naar de site van de Mongolische dambond.

woensdag 3 mei 2000

Tchernjak wint Berlin Open

Oleg Tchernjak heeft het jaarlijkse toernooi in Berlijn gewonnen. Over acht ronden Zwitsers behaalde hij 12 punten. Er waren dit jaar 32 deelnemers in Berlijn, iets minder dan in voorgaande jaren. Er waren weer veel Nederlanders bij, zoals te zien in de top-10 van de eindstand: 1. O. Tchernjak 12 (72), 2. E. Twiest 11 (74), 3. F. Fennema 11 (70, 93 SB), 4. F. Kemperman 11 (70, 93 SB), 5. W. Bremmer 10 (75), 6. I. Tchartoriiski 10 (74), 7. R. Zdoroveac 10 (72), 8. R. Misans 10 (71), 9. V. Bedinovs 9 (82), 10. R. van Marle 9 (76).

woensdag 3 mei 2000

NK

De komende weken maakt Harry de Waard een selectie uit de 91 partijen die op het NK gespeeld zijn. In de DamWeb Rubriek van deze week komen de eerste twee rondes aan bod.

woensdag 3 mei 2000

Brussel en Arleux

Afgelopen werd de 12 uur van Brussel gespeeld. Van negen tot negen werden twaalf rondes afgewerkt volgens het Zwitsers systeem. Henk Klarenbeek (DES Lunteren) won het toernooi overtuigend. Hij stond slechts twee remises toe. Op twee punten achterstand eindigde Djedjé Kouassi en derde werd Richard Cousijnsen, ook van DES Lunteren.

Veel spelers reisden vanuit Brussel door naar Arleux in Frankrijk waar een toernooi gespeeld werd. Hier werden vijf rondes Zwitsers gespeeld. De Fransman Fidele Nimbi schreef dit toernooi op zijn naam. Weer een andere Lunterenaar, Peter Hoogteijling had van de vele spelers die acht uit vijf scoorden de meeste weerstandspunten en mocht de tweede prijs in ontvangst nemen.

Bijlmertoernooi