Archief - September/Oktober 1999

 

zondag 31 oktober 1999

Witte van Moort aan kop

Met een 15-5 overwinning op hekkesluiter Drents Tiental heeft Witte van Moort uit Westerhaar de leiding genomen in de nationale damcompetitie. De voorsprong bedraagt echter maar een bordpunt op titelverdediger Hiltex uit Amsterdam, dat overuigend won van De Lier. Het lijkt dat de strijd om het landskampioen tussen de twee huidige koplopers zal gaan. Rinsumageest raakte verder achterop door een 10-10 tegen Astra Informatica uit Tilburg.

In de eerste klasse A eindigde het duel tussen PSV en IDV in een gelijkspel. Beide verenigingen gaan dus gezamenlijk met zeven punten aan kop. Opvallend in deze klasse is verder het vierde verlies op rij van NOAD. In de eerste klasse B moest Witte van Moort de kopgroep verlaten na een nipt verlies van 11-9 in de streekderby tegen Nijverdal. Dostal Vorden en Het Noorden zijn hier beide nog zonder puntverlies.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The fourth round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

woensdag 27 oktober 1999

Meer fraais uit Hoogezand

Het houdt niet op. Natuurlijk deden er ook deelnemers uit andere landen mee aan het EK. In de elfde DamWeb rubriek zie je dat ook de andere deelnemers heel wat fraais hebben laten zien.

zondag 24 oktober 1999

Vrouwe Fortuna brengt hoofdprijs bij Bert Zwart

door Harry de Waard

Voorzitter Gerrit van Maanen van de organiserende damvereniging Wolter&Dros/ADG memoreerde het nog eens in zijn toespraak op de slotdag van het open damkampioenschap van Amersfoort: "zonder geluk vaart niemand wel".

Woorden die toebedeeld werden aan toernooiwinnaar Bert Zwart, die evenveel wedstrijdpunten scoorde als de Afrikaanse grootmeester N'diaga Samb, maar hem op weerstand voorbleef (+3). Het digitale brein was dus onverbiddelijk.
Maar wat stond Vrouwe Fortuna hem bij in zijn laatste partij tegen Bertus de Harder. Nadat de Bunschoter dammer in de opening alles wegruilde wat er maar te "hakken" viel werd het uiteindelijk gesloten klassiek. Zwart kwam in het middenspel slechter te staan en offerde zelfs twee schijven om nog enigszins compensatie te houden voor een eindspel in. Maar op dat moment kreeg de Huizer dammer al rode koontjes en zag de onheilstijding al aanbreken. Nadat zijn opponent echter te gretig was om de plus twee vast te houden en de winnende finesse had overzien, haalde Zwart nog eens diep adem. De laatste loodjes wogen nog eens extra zwaar, maar hij kwam er doorheen en wist wonderwel de veilige remisehaven te bereiken.Al in een eerder stadium had Samb de punten gedeeld met Andrew Tjon A Ong. Een spannend gevecht vanuit een Roozenburger, waar echter nergens het evenwicht werd verbroken. De Maarssenaar werd overigens derde met een achterstand van 3 wedstrijdpunten. Hij deelde overigens deze plek met Zeistenaar Harry de Waard, die tevens werd aangemerkt als beste ADG'er. De Waard versloeg in stijl Arne van Mourik.

Daarachter viel een peloton achtpunters te noteren. Opvallend hierbij was dat van dit rijtje op de slotdag alleen Rob Geurtsen de volle buit binnenhaalde ten koste van Wim Martin.
Overigens vielen er weinig winstpartijen te zien. Alleen Edwin Feddema wist Evert van de Pol te kloppen. De Barneveldse dammer, die met vijf uit drie zo voortvarend van start ging, behaalde daarna geen enkel wedstrijdpunt meer. Voeg daar nog eens de overwinning van Peter Hospes op Amersfoorter Gerard Mol aan toe en alle overwinningen zijn genoemd.

Het open damkampioenschap van Amersfoort werd voor de 12e keer door Wolter&Dros/ADG georganiseerd. Een loodzware klus, temeer daar er op elke wedstrijddag twee partijen werden afgewerkt.

donderdag 21 oktober 1999

Jannes

Op 24 september 1996 overleed Jannes van der Wal op slechts 39-jarige leeftijd. Jannes was een van de bekendste dammers in Nederland door zijn, door buitenstaanders meestal als excentriek beoordeelde, optreden. Hoogtepunt in zijn damcarriere was het in 1982 in Sao Paulo behaalde wereldkampioenschap. Bij Barend & van Dorp zei Jannes "Je kunt natuurlijk nog heel veel andere dingen in het leven doen dan dammen, maar ik weet niet wat zinvol is en wat niet." Maar een ding bleef hem dwars zitten: Dampartijen tussen grootmeesters eindigen bijna altijd in remise. Volgens Jannes die altijd wilde winnen was er dan ook een spelregelaanpassing nodig: Doordammen. Maar Jannes werd ziek en op zijn sterfbed droeg hij de spelregelaanpassingen over. Jannes maakte het eerste doordamtoernooi dat in december 1996 gespeeld zou worden niet meer mee.

Rein Hazewinkel maakte een film over het leven van Jannes van der Wal. Hij won met het scenario van deze documentaire de IDFA realiseringsprijs. De film laat Jannes van der Wal zien als een zeer oorspronkelijk en kleurrijk mens die tegelijkertijd moeilijk zijn draai kon vinden.

"Jannes" zal in enkele filmhuizen vertoond worden. De eerste voorstelling is op 31 oktober om 14:00 uur in Filmcentrum Poelestraat, Poelestraat 30 in Groningen. Later zal de film ook elders vertoond worden (nadere mededelingen volgen op DamWeb).

"Jannes van der Wal?
Wat doe je zoal?
Dam dam die dam dam dam
Dam, dam, dammen, dammen!"

woensdag 20 oktober 1999

Gantwarg mist zevenklapper

Zoals we ook vorige week al meldden: De smaakmakers op het EK waren Harm Wiersma en Ton Sijbrands. Na de Europees kampioen wordt nu de nummer twee in het zonnetje gezet door Harry de Waard. In de tiende DamWeb rubriek ondermeer het diagram met de beslissende slot(remise)stand van Sijbrands tegen de dekselse Aliev.

zondag 17 oktober 1999

Rinsumageest onderuit

In de derde ronde van de nationale damcompetitie heeft Rinsumageest de thuiswedstrijd tegen Cema/De Vaste Zet uit Geleen verloren. In Friesland werd het 12-8 voor de bezoekers. Alleen regerend kampioen Hiltex en Witte van Moort zijn nu nog zonder puntverlies. De Lier, dat nog maar een punt had vergaard, haalde met 16-4 nu flink uit tegen nieuwkomer DES uit Lunteren.

In de eerste klasse A gaan PSV en IDV met zes punten aan de leiding. Dostal uit Vorden versloeg in 1B medekoploper Hiltex 2 met 12-8 en gaat met Het Noorden en Witte van Moort 2 aan kop.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The third round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

woensdag 13 oktober 1999

EK

De smaakmakers op het EK waren Harm Wiersma en Ton Sijbrands. Wiersma wist zijn rivaal in de laatste rondes voorbij te streven. In de wekelijkse rubriek van Harry de Waard enkele hoogtepunten uit de partijen van Harm Wiersma in dit toernooi.

zondag 10 oktober 1999

Golubjeva wint WK Blitz voor vrouwen

In Rotterdam organiseerde de jubilerende 100-jarige vereniging Constant het wereldkampioenschap Blitz voor vrouwen. De volledige wereldtop was aanwezig en het was dan ook een zeer interessant toernooi, waarin de 24 deelnemers allen tegen elkaar uitkwamen. Golubjeva werd overtuigend eerste met 34 punten uit 23. Op de tweede plaats eindigde Tansykkuzina met 31 punten en derde werd Baltazhy met hetzelfde puntenaantal. Karen van Lith die na de eerste dag nog gedeeld eerste stond, viel vandaag terug naar de gedeelde zevende plaats waar ze op een totaal van 28 punten eindigde. Beste Nederlandsen waren Erna Wanders en Olga Kamyshleeva op de gedeelde vierde plaats met 29 punten.

woensdag 6 oktober 1999

Leesvoer

De wekelijkse rubriek bij DamWeb behandelt dit keer het internationaal Bijlmertoernooi. Harry de Waard laat zien hoe Schwarzman voor het eerst sinds het behalen van zijn wereldtitel ten onder ging en hoe Thijssen profiteerde.

Uitgelezen? Surf dan nog even naar enkele verse verenigingssites: de combisite van Rinsumageest en Gorredijk, de pagina's van DC Huizum met animaties van alle partijen van het eerste tiental. Daarnaast is nog het vermelden waard dat bij DDV alle partijen van de twwede klasse C te bewonderen zijn. DamWeb wenst je veel surfplezier.

zondag 3 oktober 1999

Polen verslaat Tsjechie

In Szczecin is dit weekeinde een interland tussen Polen en Tsjechie gespeeld. De teams bestaande uit achttallen kwamen tweemaal tegen elkaar uit. De eerste wedstrijd eindigde in een 10-6 overwinning voor de Polen. Alleen Jiri Sysel kwam voor de Tsjechen tot winst. Wellicht hebben de tsjechen toen iets te fanatiek geprobeerd dit verlies goed ta maken, want de tweede wedstrijd eindigde maar liefst in 15-1. De einduitslag derhalve is 25-7 voor de Polen.

This weekend Poland and the Tsjech Republic played an interland. In two rounds Poland won by 25-7.

zondag 3 oktober 1999

Hiltex met hakken over sloot

In de tweede ronde in de hoofdklasse van de nationale competitie heeft landskampioen Hiltex een benauwde zege behaald bij de kersverse hoofdklaaser DES in Lunteren. Door nederlagen van Van den Berg en Bastiaannet was er een 9-9 tussenstand ontstaan. Rob Clerc won pas na zes uur spelen een ingewikkeld eindspel waarmee de 9-11 een feit werd. In de hoofdklasse zijn verder Rinsumageest en Witte van Moort nog zonder puntverlies.

In de eerste klasse A wonnen PSV en IDV ook hun tweede wedstrijd. Ook PWG heeft na twee 11-9 overwinningen nog vier punten en volgt dus nog goed. In 1B won Dostal ook de tweede wedstrijd en gaan samen met Hiltex 2, Het Noorden en Witte van Moort 2 aan kop. Opvallend was het tweede verlies van Doetinchem, enige jaren geleden nog hoofdklasser, tegen Het Noorden.

In deze ronde geen monsteroverwinningen (15-5 was de grootste). Opvallend was dat in 2C alleen 11-9 uitslagen werden genoteerd. Daarnaast is de wedstrijd Gandhi - Orca het vermelden waard. De uitslag van 10-10 kwam tot stand via tien remises! Een bijzonder zeldzame uitslag die waarschijnlijk niet meer voorgekomen is sinds 1976 in een wedstrijd van Heemstede.Alle uitslagen zijn te bekijken op de site van de competitieleider Bob van der Mark

The second round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

donderdag 30 september 1999

100 Jaar Constant

Volgende week 7 oktober 1999 bestaat damvereniging Constant uit Rotterdam 100 jaar. Ter gelegenheid van dit eeuwfeest organiseert Constant diverse activiteiten. In het weekend van 9 en 10 oktober wordt in Rotterdam het WK Blitz voor vrouwen gespeeld. Op is er een nationaal toernooi voor verenigingsviertallen. Ieder team speelt drie wedstrijden volgens het Vos systeem. Aansluitend is om 17.00 uur de feestelijke receptie, waar officieel het jubileumboek gepresenteerd zal worden. Dit jubileumboek is maar liefst 350 pagina's dik en bevat honderden veelal onbekende foto's. Naast de geschiedenis van de vereniging zelf wordt ook het Rotterdamse damleven vanaf 1750 beschreven. Uiteraard ontbreekt het technisch gedeelte niet. Jaap Riesenkamp en Ben Smeenk maakten vele analyses van vaak onbekende maar interessante partijen. Het boek is te bestellen voor fl. 45,- + fl 6,- portikosten door dit bedrag over te maken over rek. 40.09.61.520 t.n.v. A. van der Stoep, Rockanje. U betaalt geen porti als U het boek nu bestelt bij Arie van der Stoep en het afhaalt op 10 oktober.

woensdag 29 september 1999

Nieuwe technische rubriek

In de zevende rubriek bij DamWeb enkele hoogtepunten uit de eerste Europacup Dammen voor clubteams. In dit toernooi dat in augustus gespeeld werd te Velp werd Hiltex tweede achter NDCC uit Minsk. Een overzicht van alle rubrieken vind je op de Techniek pagina.

zondag 26 september 1999

Nationale competitie van start

Een week later dan normaal is gisteren de nationale competitie van start gegaan. Zoals gebruikelijk in zeven klasses met ieder 12 deelnemende teams. In de hoofdklasse maakte Hiltex met een duidelijke overwinning van 14-6 op Maas van 't Hoog dat zij weer voor de titel gaan. De nummer twee van vorig jaar, Rinsamugeest had geen moeite met het Drents tiental op papier het zwakste tiental in de hoofdklasse: 15-5. DES Lunteren en Meurs DEZ uit Culemborg, de twee nieuwkomers in deze klasse, troffen elkaar in de eerste ronde. Meurs DEZ maakte meteen duidelijk dat dit een team is waar rekening gehouden moet worden. De 15-5 overwinning was goed voor het gedeelde koploperschap.

In de eerste klasse A wonnen PSV en IDV, de belangrijkste kampioenskandidaten. Opvallende was echter de grote overwinning van RDG-DIO op Schiedam: 14-6. Vorig jaar werd het met vrijwel identieke teams 15-5 voor Schiedam. In 1B lijkt het uit de hoofdklasse gedegradeerde Dostal Vorden de grootste kanshebber, al is de 12-8 overwinning op Nijverdal niet echt veelzeggend. Apeldoorn dat zijn aspiraties kenbaar maakt met het opstellen van steeds meer Russen, kwam tegen Franeker niet verder dan een gelijkspel.

In de tweede klasse C viel de grootste uitslag van deze eerste competitieronde. De reserves van Schiedam werden met 17-3 afgedroogd door Constant, dat in deze klasse waarschijnlijk met DDV om de titel zal strijden, al moet Source+ NDG niet onderschat worden. In 2B debuteerde het kleurrijke Gandhi uit Amsterdam. Het team werd vorig jaar met Sijbrands, Jansen en Thijssen kampioen van Noord-Holland. Zonder deze drie grootmeesters gaat het ook prima, getuige de 13-7 overwinning op Lelystad.

Alle uitslagen zijn te bekijken op de site van de competitieleider Bob van der Mark

The national teamcompetition in the Netherlands started yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

donderdag 23 september 1999

Wiersma Europees kampioen!

Vandaag is in Hoogezand-Sappemeer Harm Wiersma Europees kampioen dammen geworden. De Fries behaalde de imposante puntenaantal van 23 punten uit 15 wedstrijden, een score van 77%. Cruciaal voor dit succes was de overwinning in de voorlaatste ronde op oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg, waarmee Wiersma medekoploper Ton Sijbrands van zich afschudde. Opmerkelijk is dat dit de eerste Europese titel is voor zesvoudig wereldkampioen Wiersma.

Ton Sijbrands eindigde dus een punt achter Wiersma, samen met Guntis Valneris die door een overwinning op hekkesluiter Leesmann langszij kwam. Er was lang uitgekeken naar het gezamenlijk optreden in een toernooi van de twee beste dammers die Nederland ooit kende. Hoewel het onderlinge duel tussen Sijbrands en Wiersma in een zeer rustige remise eindigde, hebben de twee grootmeesters bewezen dat zij nog zeer goed meekomen temidden van de veelal jongere generatie topdammers. De derde Nederlander Rob Clerc speelde een teleurstellend toernooi. Hij verloor twee partijen en stelde daar slechts twee overwinningen tegenover.

Een positief punt in dit toernooi was het grote aantal winstpartijen. Met precies 50% veel hoger dan in bijvoorbeeld het Nederlands kampioenschap. Natuurlijk waren de niveauverschillen in dit toernooi wat groter, maar ook in de onderlinge partijen tussen de toppers vielen niet alleen remises te noteren. De partijen en de volledige eindstand zijn te bekijken op de site van de KNDB

Wiersma from the Netherlands won the European Championship Draughts 1999 with a score of 23 from 15 games. Sijbrands (the Netherlands) and Valneris from Letvia follow on one point and share the second place.

woensdag 22 september 1999

Brunssum

Brunssum. Voor veel dammers een begrip. Onder de toepasselijke titel "Met tent en dambord" blikt Harry de Waard terug op dit oudste zomertoernooi. Een overzicht van alle rubrieken vind je op de Techniek pagina.

woensdag 22 september 1999

Wiersma neemt leiding

Leek het vooraf waarschijnlijk dat Sijbrands alleen de leiding zou nemen, het is toch anders gelopen. De schijven zijn rond. Sijbrands kwam tegen Aliev niet verder dan remise en Wiersma won onwaarschijnlijk gemakkelijk van Gantwarg. Gantwarg nam, wellicht geinspireerd door de partij van Sijbrands gisteren, al vroeg in de partij een hekstelling in. Het vervolg speelde hij echter als een natte krant. De hekstelling verdween van het bord en Wiersma kon ongestoord aan een sterk centrum werken. Toen vrijwel alle schijven van Gantward aan de rand stonden, maakte de Fries het af met een eenvoudige doorbraakcombinatie. De partijen kun je naspelen op de site van de KNDB. Morgen in de laatste ronde speelt Wiersma tegen Bubbi en Sijbrands tegen Getmanski.

With only one round to go Wiersma leads in the European Championship Draughts. Sijbrands follows on one point.

dinsdag 21 september 1999

Sijbrands en Wiersma nog steeds naast elkaar

Sijbrands en Wiersma gaan nog steeds gezamenlijk aan kop bij het Europees kampioenschap dammen. Zowel Wiersma als Sijbrands wisten hun partij te winnen. Sijbrands moest daarvoor regerende kampioen Georgiev verslaan. Sijbrands nam al vroeg in de partij een hekstelling in, waarvan echter weinig dreiging leek uit te gaan. De partij werd echter principieel voortgezet en op de 34e zet moest Georgiev een schijf offeren. Ondanks de compensatie wist Sijbrands de partij kundig af te maken. Achtervolger Gantwarg maakte ook geen fout en bleef volgen met een punt achterstand. Met nog twee rondes te gaan, stijgt de spanning. Sijbrands lijkt in het voordeel, want morgen staat het duel Wiersma - Gantwarg op het programma. Sijbrands zal dan moeten proberen om via de partij tegen Aliev afstand te nemen. In de laatste ronde speelt Sijbrands echter tegen de Russische kampioen Getmanski en zou dan weer achterhaald kunnen worden. Niets is nog zeker, maar het lijkt vrij waarschijnlijk dat een van de drie oude rotten Wiersma, Sijbrands of Gantwarg de titel zal opeisen. De partijen en het speelrooster zijn te bekijken op de site van de KNDB.

zondag 19 september 1999

Mudasser Malik welpenkampioen

In Culumborg is gisteren het eerste officiele welpenkampioenschap van Nederland gespeeld. De 24 beste welpen (jeugd tot en met 10 jaar), die zich geplaatst hadden via de provinciale voorrondes, waren uitgenodigd. De Amsterdammer Mudasser Malik won het toernooi overtuigend met 16 punten uit 9 wedstrijden. Tweede werd de Vordenaar Maarten Rensink en de derde plaats werd a een barrage opgeeist door Emray Toygar, eveneens uit Amsterdam. Het optreden van de vertegenwoordigers van damgrootmacht Gelderland viel een beetje tegen vergeleken met de prestaties die doorgaans in de pupillenklasse geleverd worden. Van de zeven Gelderlanders eindigden er maar twee in de eerste helft van de ranglijst.

woensdag 15 september 1999

Europees jeugdkampioenschap

Deze zomer werd in Polen in diverse categorieen het Europees jeugdkampioenschap gespeeld. De Nederlander Jeroen van den Akker won het juniorentoernooi glansrijk. In de de rubriek van Harry de Waard zijn de belangrijkste fragmenten op een rijtje gezet. Een overzicht van alle rubrieken vind je op de Techniek pagina.

woensdag 15 september 1999

Sijbrands en Boezinski op kop

Sijbrands en Bouzinski hebben in Hoogezand afstand genomen van hun medekoplopers. De Nederlander wist van Kirzner te winnen en Bouzinski versloeg hekkesluiter Leesmann. Wiersma speelde remise tegen Valneris en heeft nu dus een punt achterstand op beide koplopers. Rob Clerc kwam door een winstpartij tegen de Belg Schalley eindelijk aan de positieve kant van de score. Het was pas zijn tweede winstpartij dit toernooi. Overigens is Bouzinski dit toernooi tot nu toe het meest productief met al vijf winstpartijen. Daar staat natuurlijk de verliespartij tegenover in de eerste ronde tegen Sijbrands.

Morgen heeft Sijbrands kans om verder uit te lopen, want dan speelt hij tegen Leesmann. De partijen en het speelrooster zijn te bekijken op de site van de KNDB.

zondag 12 september 1999

Grote kopgroep in EK

Op het Europees Kampioenschap hebben achtereenvolgens Wiersma en daarna Gantwarg en Boezjinski zich bij koploper Sijbrands gevoegd. De oudjes doen het dus nog best. De langverwachte partij tussen Wiersma en Sijbrands op duurde nog onverwacht lang, maar kende weinig spanning. De ruil 34-29x30 in de 32-28 19-23 opening mag misschien voor grootmeesters interessante zaken in zich verbergen, voor het overgrote deel van de dammers lijkt het gewoon een ordinaire hakopening.

Sijbrands lijkt van de koplopers de beste kansen te hebben gezien zijn tegenstanders tot nu toe. Hij speelde al tegen de nummers 2, 3, 4 en 6 en behaalde uit deze vier partijen zes punten. De partijen en het speelrooster zijn te bekijken op de site van de KNDB.

zondag 12 september 1999

Nationale Competitie

Over twee weken begint het weer: de Nationale Competitie van de KNDB. Zou het Hiltex weer lukken de nationale titel te veroveren en daarmee het resultaat van RDG in de zeventiger jaren te evenaren (5 titels in zeven jaar)? Op de persoonlijke pagina van de competitieleider vind je alvast het complete rooster en de teamsamenstellingen.

woensdag 8 september 1999

Rubriek De Waard

DamWeb presenteert alweer de vierde rubriek van Harry de Waard. Voor de tweede keer komt 'Ordina' aan de orde. Ga snel naar de vierde rubriek, met daarin een aantal interessante fragmenten. Een overzicht van alle rubrieken vind je op de Techniek pagina.

woensdag 8 september 1999

Droomstart Sijbrands

Ton Sijbrands is ijzersterk van start gegaan op het Europees Kampioenschap in Hoogezand-Sappemeer. Sijbrands is de enige van de 16 deelnemers die de eerste twee partijen wist te winnen. In de openingsronde werd van de Let Boezjinski gewonnen. Vandaag was Cordier uit Frankrijk het slachtoffer. Ook Harm Wiersma won in de eerste ronde, maar vandaag kwam hij tegen de Pool Chmiel niet verder dan remise (zie de partij op NOS Teletekst).

Gantwarg deed erg goede zaken door in de eerste ronde onze landgenoot Rob Clerc te verslaan, die in de partij gedwongen werd een damcombinatie te nemen dat uiteindelijk resulteerde in een verloren eindspel. Een teleurstellende start derhalve voor Clerc, die vandaag tegen Bubbi remise speelde.

De partijen zijn te bekijken op de site van de KNDB. Een site die terecht een beetje opgefrist is. Een bezoek meer dan waard.

Sijbrand leads after two rounds in the European Championship Draughts with four points.

maandag 6 september 1999

EK van start

Morgen begint in Hoogezand-Sappemeer het Europees Kampioenschap Dammen. Voor velen een toernooi dat herinneringen zal oproepen aan de Brinta/KSH toernooien die in de zestiger en zeventiger jaren werden gespeeld. Natuurlijk vanwege de lokatie maar ook omdat zowel Harm Wiersma als Ton Sijbrands van de partij zullen zijn. Het WK in Toulon was de laatste keer dat beide grootmeesters tegen elkaar uitkwamen: remise na zeven zetten. Het laatste duel dat in Nederland gespeeld werd, dateert zelfs uit 1973! Je zou het bijna vergeten, maar de derde Nederlandse deelnemer is Rob Clerc. Hij zal met gemengde gevoelens opgekeken hebben van de 'wild-card' die Sijbrands van de organisatie kreeg. De twee liggen elkaar niet zo, nadat Sijbrands suggereerde dat Clerc partijen verkocht. Gezien zijn prestaties op het laatste WK toernooi is Clerc wellicht toch de belangrijkste Nederlandse troef.

Het toernooi in Hoogezand-Sappemeer is redelijk sterk bezet. Titelverdediger is Georgiev. Verder nemen deel: Gantwarg, Getmanski, Boezjinski, Cordier, Kirzner, Bubbi, Leesmann, Shavel, Schalley, Aliev, Stec en Nozarev. Het toernooi wordt gespeeld in de raadzaal van het gemeentehuis in Hoogezand-Sappemeer. De speelronden beginnen steeds om 14.00 uur, met uitzondering van de laatste ronde op 23 september. Op 14 september en 19 september zijn de rustdagen. In de weekeinden en bij de opening en sluiting zorgt Auke Scholma voor demonstraties.

woensdag 1 september 1999

Rubriek en meer

Ten eerste: Harry de Waard presenteert alweer zijn derde rubriek bij DamWeb. Nu staat het toernooi Ordina Open centraal.

Er schijnt wat nieuws te zijn uit Yakoetsk van het WK vrouwen. Nina Hoekman is tezamen met de Letse Golubjeva en de Russische Teterina op een gedeelde eerste plaats geeindigd. Het is nog niet bekend waar en wanneer de noozakelijke herkamp volgt. De eindstand vind je bij de KNDB.

Ook de Dordtse Damvereniging is nu on-line. Surf naar http://home1.quicknet.nl/~dd101726 en volg onder andere de persoonlijke finale van Zuid-Holland-Zuid.

woensdag 1 september 1999

Valneris wint WK Blitz

Van 27 t/m 29 augustus werd in Londen het WK blitz gespeeld. Wieger Wesselink, die zelf op de zesde plaats eindigde, stuurde het volgende verslag.

Vanwege een overwinning op concurrent Georgiev had Rob Clerc tot drie ronden voor het einde de bestepapieren voor de eindzege. Door een tweetal opmerkelijke nederlagen viel hij echtersterk terug en eindigde uiteindelijk zelfs nog buiten de medailles. Door dit alles kwamde weg naar de titel vrij voor Valneris en Prosman, die beiden een zeer gelijkmatigtoernooi hebben afgewerkt. Een barrage moest vervolgens uitsluitsel over de titel geven.

In de eerste barragepartij zette Valneris met een venijnige manoeuvre dekerkhofschijfvan Prosman onder zware druk. Deze wist zich echter uit de problemen teredden via en verrassende afwikkeling. In de overblijvende 5 om 5 stand beging Prosmaneen aantal onnauwkeurigheden, en nadat hij verzuimde om naar een standaard 4 om 2remise-eindspel af te wikkelen was de partij niet meer te redden. In de tweede partij wistProsman Valneris nog wel een aantal problemen voor te schotelen, maar het was nietvoldoende om de Letse Grootmeester aan het wankelen te krijgen. Kortom, eenteleurstellend slot voor onze landgenoot die vorig jaar ook al net naast de titel greep.

De organisatie van het toernooi liet nogal te wensen over (wat o.a.weerspiegeld wordt in het kleine aantal deelnemers). Dit was voor Harm Wiersma aanleidingom van deelname af te zien.

Bijlmertoernooi