Archief - Juli/Augustus 2001

 

donderdag 30 augustus 2001

Jeugdkampioenschappen

In juli worden jaarlijks de kampioenschappen voor aspiranten en junioren gespeeld. De besten uit de halve finales spelen om de nationale titels. Bij de aspiranten won Rik Keurentjens uit Doetinchem. Tussen de junioren Steven Wijker en Arjen de Mooij was een barrage nodig die 17 augustus door laatstgenoemde werd gewonnen.

In de DamWeb Rubriek laat Harry de Waard enkele fragmenten zien uit beide toernooien.

zaterdag 25 augustus 2001

Vakantie voorbij

Het DamWeb verlof is voorbij. Samb won van Buggy, Heusdens won in Brunssum en op de Dam. En dus nu ook weer een nieuwe rubriek van Harry de Waard. Het onderwerp is ORAP Open dat gewonnen werd door Harm Wiersma.

zaterdag 25 augustus 2001

Tansykkuzina wereldkampioene

De Russische Tamara Tansykkuzina is in Velp overtuigend wereldkampioen bij de dames geworden. al na de voorlaatste ronde was zij niet meer te achterhalen voor de concurrentie, een opmerkelijke prestatie in een toernooi dat volgens het Zwitsers systeem gespeeld is.

Tamara Tansykkuzina is niet een geheel onbekende. Vorig jaar werd zij al Europees kampioene. In dat toernooi kwamen de toenmalige wereldkampioen Golubeva en Hoekman niet aan de start omdat zij toen een match om de wereldtitel speelden. Deze twee toppers kwamen er in dit toernooi helemaal niet aan te pas. Alleen Hoekman kwam met een eindsprintje nog in de buurt van de kop.

Tamara Tansykkuzina stond vreemd genoeg op de reservelijst van dit wereldkampioenschap. De beruchte president van de Russische dambond, de heer Klimashev, gaf de voorkeur aan twee mindere speelsters en annuleerde daarmee de officiële inschrijving. Omdat de Afrikaanse en Amerikaanse deelneemsters niet kwamen kon zij alsnog meedoen.

vrijdag 10 augustus 2001

Vakantie

DamWeb is de komende twee weken in verband met dringende vakantie gesloten. Op DamWeb dus even geen nieuws, maar uiteraard valt er genoeg te volgen. Morgen eindigt in Limburg Brunssum Open. Wint Dolfing, Heusdens of toch Samb?

Maandag begint in Frankrijk de eerste serieuze match tussen een mens en een computer. Samb tegen Buggy. Alle wedstrijden zijn live op internet te volgen! Wees er op tijd bij want sommige partijen beginnen al om 8.30 uur.

Op 15 augustus begint in Velp de Ladies Worldcup Draughts. Dit evenement dat wordt gesponsord door Geové RZG wordt gespeeld in Bilderberg Hotel Arnhem Velp. Op de KNDB site is alles te volgen.

Verder staat volgende week zaterdag het Dammen op de Amsterdamse Dam op het programma. De volgende DamWeb rubriek verschijnt op vrijdag 24 augustus. .

woensdag 8 augustus 2001

Geen succes in Europa

De Nederlandse jeugddammers hebben opmerkelijk slecht gepresteerd bij de Europese jeugdkampioenschappen in Polen. In het toernooi, dat gisteren eindigde, kwam juniorspeler Michiel Kloosterziel nog het dichtst bij met een vierde plaats. Bij de aspiranten eindigden de drie Nederlandse deelnemers gebroederlijk op de negende, tiende en elfde plaats en ook de pupillen kwamen niet hoger.

Nederlanders eindigden wel bovenaan in een toernooitje voor begeleiders, maar dat kan toch niet het doel van de reis geweest zijn.

woensdag 8 augustus 2001

De oplossingen

Vorige week werden de prijswinnaars van de oploswedstrijd in de honderdste DamWeb damrubriek bekend gemaakt. De oplossingen had je nog te goed. In de rubriek van deze week vind je ze allemaal. Kijk en geniet mee.

zondag 5 augustus 2001

Internet simultaan Schwarzman

Aanstaande vrijdag zal voormalig wereldkampioen Alexander Schwarzman een simultaan geven op internet. Plaats van handeling is de VOG Damclub. Schwarzman zal aan twaalf borden simultaan spelen. Spelers krijgen een half uur bedenktijd. Je moet wel lid zijn van VOG om mee te kunnen doen. Kijken is altijd mogelijk. Aanvang is 18.30 uur.

woensdag 1 augustus 2001

Prijswinnaars bekend

De prijswinnaars van de oploswedstrijd in de honderdste rubriek zijn bekend. Helaas viel het aantal oplossers wat tegen. Of dat nou door de warmte kwam of door de moeilijkheidsgraad is niet bekend. Winnaars van de boek 'Vuurwerk op het dambord' zijn M. Klein Kranenbarg, D. van der Stelt en J. de Jonge. L.J. Koops is de gelukkige winnaar van de hoofdprijs: Turbo Dambase met email abonnement ter waarde van fl. 300,-.

Ondertussen zijn we al bij de 103de rubriek beland. Deze keer over de belevenissen van Meurs DEZ in Rusland.

zaterdag 28 juli 2001

Scholma wint in Nijmegen

Auke Scholma heeft het zeer sterk bezette Ordina Open in Nijmegen gewonnen. Hij bouwde halverwege het toernooi een indrukwekkende voorsprong op de grote schare internationale topspelers. Wereldkampioen Alexei Tsjizjov en N'Diaga Samb kwamen nog enigszins in de buurt, maar Scholma maakte ook op het eind geen fout en bleef twee punten voor. Na Dolfing en Wiersma de derde Noorderling die een groot toernooi wint. Waar blijven de Russen?

Maar liefst 142 dammers verschenen in de Massinkhal achter het bord. Ordina Open was hiermee weer het grootste zomertoernooi. Volgende week begint in Limburg het oudste zomertoernooi: de 24ste editie van Brunssum. En nu ook met een eigen site.

woensdag 25 juli 2001

Zomer

Terwijl de mussen dood van het dak vallen, in Nijmegen de dammers misschien daarom wel dammen in "het enige echte zomertoernooi" en jij wellicht dit leest op een warme zolderkamer waar toevallig een computer staat, is het misschien een goed idee het nieuwste verhaal van Harry de Waard uit te printen en in de tuim te gaan lezen. Alleen dan zonder de bewegende schijven maar wel wat koeler.

De winnaars van het prijzenfestival uit de honderdste rubriek worden binnenkort bekend gemaakt, zodra de notaris de loting heeft verricht.

maandag 23 juli 2001

Wiersma wint ORAP Open NK

Harm Wiersma heeft het ORAP Open kampioenschap van Nederland gewonnen. Aanvankelijk leek Wiersma rechtstreeks op de titel af te koersen, maar aan het eind van het toernooi werd de productiviteit wat lager. Het is dat Tsjizjov in de voorlaatste ronde in een bloedstollende partij van Fennema verloor en dat Baljakin ook niet meer wist te winnen. Uiteindelijk eindigden maar liefst vijf spelers met hetzelfde aantal wedstrijdpunten bovenaan. De weerstandspunten van Wiersma waren aanzienlijk hoger, waarmee hij de titel zeker verdiende.

Op de site van ORAP Open vind je alle uitslagen en een selectie van de belangrijkste partijen. Intussen is in Nijmegen weer een nieuw toernooi begonnen: Ordina Open.

donderdag 19 juli 2001

Delftse telling

Terwijl de grootmeester in Kijkduin jun hersenen pijnigen, kun je lezen over de gebeurtenissen een maand eerder en 10 kilometer landinwaarts. Daar werd het eerste grootmeestertoernooi met de Delftse telling gespeeld. Surf naar de eerste in de volgende reeks van honderd van Harry de Waard.

Overigens heb je nog tot zaterdag om de combinaties op te lossen uit de vorige rubriek en Turbo Dambase helemaal voor niets te krijgen.

woensdag 18 juli 2001

Trio aan kop in ORAP Open NK

In het ORAP Open kampioenschap gaat halverwege het toernooi een drietal aan de leiding: Harm Wiersma, Alexander Baljakin en Jeroen van den Akker. Wiersma moest gisteren de andere twee naast zich dulden aan de kop van de ranglijst na een remise in het langverwachte duel tussen de Europees kampioen en wereldkampioen Tsjizjov. In de partij speelde Wiersma op een klein voordeeltje, dat hij na lang nadenken ook wel bereikte. Dit was echter ruim onvoldoende om ook maar aan winst te denken en na 40 zetten werd er in een acht-om-acht stand remise overeengekomen. Baljakin verloor tot nu toe de enige punten tegen de regionale sub-topper Peter van der Stap en Van den Akker verloor tegen de Isaeliër Jacov Shaus de enige punten. Achter dit trio bevinden zich N'Diaga Samb, die van Wiersma verloor, en John van der Borst die tegen Bremmer de boot in ging.

zondag 15 juli 2001

NK Dames nog onbeslist

Het Nederlands kampioenschap voor vrouwen is nog niet beslist. Halverwege het toernooi leek Olga Kamychleeva onbedreigd te gaan winnen, met nog drie ronden te gaan was de voorsprong vijf punten. Hier bleek echter dat bij het drie-punten systeem zaken snel kunnen gaan. Erna Wanders en Tanja Chub wonnen de drie laatste partijen en nestelden zich naast de koploper. Later wordt in een barrage uitgemaakt wie van de drie de echte kampioen is. Naast de koplopers plaatste ook nummer vier Nina Hoekman, die in dit toernooi haar nationale titel kwijt raakte, zich voor het wereldkampioenschap.

zaterdag 14 juli 2001

Dolfing wint SNS Zeeland

Martin Dolfing heeft het SNS Zeeland Open gewonnen. Na zeven rondes was hij eerste in de voorrondegroep, vóór wereldkampioen Alexei Tsjizjov. In de finale speelde Dolfing tegen Guntis Valneris, winnaar van de andere voorronde. Het kwam het ook na een verlengde barrage niet tot een beslissing, waarna het lot uitsluitsel gaf. De strijd om de derde plaats tussen N'Diaga Damb en Alexei Tsjizjov onderging hetzelfde lot.

vrijdag 13 juli 2001

ORAP Open NK

Morgen begint in Den Haag het ORAP Open kampioenschap van Nederland. Rond dit toernooi, dat een bijzonder sterke bezetting heeft, wordt ook een groot aantal nevenactiviteiten georganiseerd. Zaterdagavond 15 juli geeft wereldkampioen Alexei Tsjizjov een simultaan, zondagavond is er het Beach Blitz en donderdagavond wordt het Disco Blitz toernooi gespeeld. Daarnaast zijn er daelijks sneldamtoernooitjes voor de bezoekers aan het hoofdtoernooi. Alle activiteiten zijn voor een ieder toegankelijk. Meer informatie vind je op de site van ORAP Open.

woensdag 11 juli 2001

Feestelijk jubileum met grote prijzen

Vandaag presenteert Harry de Waard de honderdste DamWeb rubriek. Reden voor een feestje. Uiteraard gaat dit feestje gepaard met een oploswedstrijd. Maar niet zo maar één. Je maakt kans op Turbo Dambase met ruim 230.000 partijen in de database en ook nog een jaar email abonnement. Daarnaast zijn er ook nog diverse damboeken te winnen. Aan de slag dus.

maandag 9 juli 2001

Klarenbeek wint Golden Prague

Henk Klarenbeek heeft het 21ste Golden Prague toernooi op zijn naam geschreven. Rond het toernooi werd de Mind Sports Olympiad georganiseerd. Klarenbeek behaalde 11 punten uit zeven rondes. Vier spelers haalden een punt minder. Peter Hoogteijling, een clubgenoot van winnaar, was tweede. Wiebo Drost, die de laatste ronde van Klarenbeek verloor werd derde.

maandag 9 juli 2001

SNS Zeeland van start

In Goes is vandaag het tweede SNS Zeeland damtoernooi begonnen. In dit toernooi wordt gespeeld in twee groepen met acht deelnemers, waarna op de slotdag de beide winnaars tegen elkaar spelen voor de titel. Daarnaast is er ook een open toernooi.

Het invitatietoernooi is sterk bezet. In de eerste ronde meteen een grote verrassing. Daaf Kasse versloeg Alexei Tsjizjov. Een slecht begin van de toernee door Nederland (Goes, Den Haag, Nijmegen) van de wereldkampioen. De uitslagen vind je op de toernooisite.

donderdag 5 juli 2001

De negenennegentigste

In de negenennegentigste rubriek van Harry de Waard gaan we terug naar het kampioenschap voor visueel gehandicapten. Je ziet hier wat de deelnemers met hun handen voelden, of soms juist niet voelden.

Volgende week is er de honderdste rubriek. Die mag je niet missen1

donderdag 5 juli 2001

NK Dames van start

Vandaag begint in Groningen het NK Dames.In dit toernooi wordt uiteraard gespeeld om de nationale titel, maar er zijn tevens tickets voor het WK te verdienen, dat in augustus in Velp plaats vindt.

Het toernooi wordt georganiseerd door DG Het Noorden met steun van Ordina. Men heeft daar een primeur in de damwereld. Op de site van het toernooi is een van de partijen live via een webcam te volgen.

Orap Open

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 230.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.