Archief - November/December 2000

 

donderdag 28 december 2000

Drie punten voor een overwinning

De afgelopen weken is er flink gediscussieerd over de stelling dat een overwinning drie punten zou moeten opleveren. Vrijwel iedereen is van mening dat het zo snel mogelijk ingevoerd moet worden, al is niet iedereen ervan overtuigd dat het het aantal remises in toptoernooien zal verminderen. Volgens hen zullen ook de spelregels aangepast moeten worden. Hierover is nu een nieuwe discussie opgezet. Jaap van Galen maakte een aardige samenvatting van de verschillende meningen op DamWeb forum. Heb jij ook een mening en is die nog niet gehoord? Surf nu naar het Forum en doe je zegje. Maar onder het motto 'Maar baat het niet, schaadt het niet' lijkt het invoeren van de drie-punten-overwinning de handen wel op elkaar te krijgen.

woensdag 27 december 2000

Geen wereldtitels voor Nederlandse jeugd

Halverwege het jeugdwereldkampioenschappen voor junioren en aspiranten die vorige week in BraziliŽ zijn gespeeld, gingen de Nederlandse afgevaardigden aan kop. Uiteindelijk werden zij toch achterhaald. Bij de junioren eidigde de Fries Wiebe van der Wijk gelijk bovenaan met Vladimir Simonov uit Rusland en Yuri Anikyeyev uit de OekraÔne. In de barrage die zondag gespeeld is, speelde Van der Wijk twee keer remise en won de OekraÔner van Simonov en werd daarmee wereldkampioen. Bas Messemaker eindigde op de vierde plaats.

Bij de aspiranten werd de Litouwer Justinas Jankunas kampioen met 15 uit 9. Op de tweede en derde plaats eindigden de twee Nederlanders op slechts een punt achterstand. Jasper Lemmen werd tweede en Wouter Ludwig derde.

woensdag 27 december 2000

Oploswedstrijd

Het is traditie en daar wijken we zelfs bij DamWeb niet van af. Daarom een oploswedstrijd waarin een aantal boeken is te winnen. In de rubriek van Harry de Waard vind je twee series van zes problemen. Leuk om de tijd tussen Kerst en Oud&Nieuw te overbruggen.

zaterdag 23 december 2000

Nina Hoekman toch kampioen

Nina Hoekman heeft in het Beach hotel te Zoutelande de barrage gewonnen voor het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen. Gisteren en vandaag speelden Nina Hoekman, Tanja Chub en Karen van Lith een dubbelrondig toernooi nadat zij in november gelijk aan kop waren geŽindigd in het refuliere toernooi. Tanja Chub begon gisteren erg sterk met twee overwinningen. Karen van Lith, die in het toernooi net naast de titel greep, verloor beide partijen. Vandaag kwam Nina Hoekman sterk terug door van Tchub te winnen en vervolgens ook weer van Van Lith. Tchub kwam niet verder dan remise tegen Van Lith, waardoor Nina Hoekman met een punt voorsprong de barrage won.

woensdag 20 december 2000

Flits niet meer de sterkste

Flits kan zich even niet meer het sterkste damprogramma noemen. In het zondag gespeelde open sneldamkampioenschap van Nederland voor computers eindigde het op de derde plaats. Een uit Frankrijk afkomstig programma met de welluidende naam Buggy ging met de eer strijken nadat het de barrage met Damage had gewonnen. Beiden behaalden 10 punten uit zeven.

woensdag 20 december 2000

Hoogtepunten uit het NK Vrouwen

Zelden was het vrouwendamkampioenschap spannender dan het dit jaar was. Toen alle kruitdampen waren opgetrokken bleken drie speelsters de eerste plaats te bezetten. En niet, zoals bij de mannen wel eens voor komt, omdat de meeste partijen in remise eindigden. Harry de Waard laat in zijn verse rubriek de belangrijkste fragmenten de revu passeren.

woensdag 20 december 2000

Valneris wint PC Best cup

Guntis Valneris heeft in Polen de PCBest cup op zijn naam geschreven. In een regelmatig ritme versloeg hij de onderste zeven deelnemers, speelde zes andere partijen remise en behaalde dus 20 punten uit 13. Op de tweede plaats eindigde verrassend Frank Teer, die van Edward Buzjinski won. De uitslagen vind je op de toernooi site.

woensdag 13 december 2000

Meer fraais uit de provincie

Vorige week al aangekondigd: meer schoons uit de provincie Utrecht alwaar onlangs het provinciaal kampioenschap werd beŽindigd. Surf naar de DamWeb rubriek.

zondag 10 december 2000

Koplopers verder los

Het ziet er naar uit dat Hiltex en Witte van Moort onderling gaan uitmaken wie de nieuwe landskampioen wordt. De achtervolgers werden op grote achterstand gezet. In de eerste plaats verloor AINO in Tilburg van Hiltex. De overmacht was gewoon te groot. Alleen Wiersma zorgde voor een Tilburgse overwinning. Twee andere achtervolgers, Maas van 't Hoog en Meurs DEZ snoepten elkaar een puntje af. Hiltex staat nu met ťťn verliespunt aan kop, op ťťn punt gevolgd door Witte van Moort. Daarna is er een gat van al drie punten met de rest van het deelnemersveld.

woensdag 6 december 2000

Kampioen!

Onze rubriekschrijver was zelf ťťn van de acteurs in het kampioenschap van de provincie Utrecht. En zowaar, hij werd kampioen! De afgevevaardigde voor het Nederlands kampioenschap is echter de Hagenaar Jeroen Kos. Lees verder in de DamWeb rubriek.

woensdag 29 november 2000

Discussie: 3 punten voor een overwinning?

In het voetbal zijn we er lang aan gewend. Maar dammers zijn gewoon een beetje traag. Of niet? In Het Damspel breekt KNDB voorzitter Theo van den hoek een lans voor de invoering van drie punten voor een overwinning. In een ander artikel lezen we dat ingeslapen bestuurders alle vernieuwingen tegen houden. Daarom willen we graag de mening van de dammers zelf kennen. Ben jij voor of tegen de invoering van drie punten voor een overwinning (dus 3-0 bij winst, 1-1 bij remise). Geef je mening op het Forum (Categorie Dammen).

woensdag 29 november 2000

Halverwege

De competitie is weer halverwege. Afgelopen werd de zesde ronde gespeeld. Harry de Waard laat enkele partijen zien, waaronder twee uit de crciale wedstrijd tussen Witte van Moort en Meurs Denk en Zet. snel naar de DamWeb rubriek.

zondag 26 november 2000

Geen verrassingen in competitie

Zowel Hiltex als Witte van Moort kwamen tot winst in de zesde ronde van de nationale damcompetitie. Witte van Moort boekte een krappe 11-9 tegen Maas van 't Hoog dat daarmee zijn derde plaats overgenomen zag worden door AINO. Aan de onderkant zijn PSV en De Vaste Zet nog steeds puntloos. In de eerste klasse B stond het duel tussen Drents Tiental en Apeldoorn op het programma. Apeldoorn won, waardoor DES Lunteren nu alleen zonder puntverlies aan kop gaat. Op de uitslagenpagina's vind je nu ook de alternatieve uitslagnotatie. Het aantal overwinningen wordt geteld in plaats van de bordpunten. Deze notatie geeft meer informatie over de wedstrijd. Bijvoorbeeld een wedstrijd met tien remises krijgt de uitslag 0-0. Met vijf winst- en verliespartijen wordt het 5-5. Bij de stand kan dan niet meer alleen het aantal bordpunten vermeld worden, maar het aantal overwinningen voor en tegen.

woensdag 22 november 2000

NK Vrouwen onbeslist

Het Nederlands kampioenschap voor vrouwen in Zoutelande is zonder winnaar te geŽindigd. Karen van Lith leek onbedreigd op de titel af te stevenen nadat de voorsprong gisteren weer tot twee punten was verhoogd. Op de slotdag stond echter het directe duel met ťťn van de achtervolgsters Tanja Chub op het programma. Normaliter zou van Lith toch in staat worden geacht met een veilige remise de titel te veroveren. Na enkele merkwaardige zetten in het middenspel kwam Van Lith een schijf achter. Daar tegenover stond alleen een twijfelachtige doorbraakkans op de rechtervleugel. Toen toch de damlijn bereikt was, besliste Chub de partij met een verrassende finesse. Ook Nina Hoekman profiteerde van deze misstap zodat nu drie speelsters in een herkamp alsnog mogen beslissen wie de nieuwe kampioen wordt. Informatie, uitslagen en notaties vind je op de toernooisite.

woensdag 22 november 2000

Gelders kampioenschap

Het damkampioenschap van Gelderland is wellicht het sterkste provinciaal kampioenschap dat gespeeld wordt. Dit toernooi is de afgelopen periode gespeeld. Harry de Waard is er als de kippen bij om enkele interssante partijen te bespreken in zijn nieuwe DamWeb rubriek.

zondag 19 november 2000

Van Lith twee punten los

Karen van Lith staat in de nationaal vrouwenkampioenschap twee punten voor op haar twee achtervolgsters Tanja Chub en Nina Hoekman. Met nog drie rondes te spelen lijkt dat een riante voorsprong. In de laatste ronde staat echter nog het duel tussen Van Lith en Chub op het programma. Informatie, uitslagen en notaties vind je op de toernooisite.

zondag 19 november 2000

Damclub Lent sterkste bij pupillen

In de afgelopen gespeelde finale om het clubkampioenschap voor pupillenteams heeft Lent de Nederlandse titel gewonnen. In Lunteren waren de acht sterkste viertallen verzameld die zich geplaatst hadden via de halve finales. Al snel bleek dat een drietal teams sterk aan elkaar gewaagd was. Lent, DC Den Haag en Meurs DEZ Culemborg voerden halverwege het toernooi de ranglijst aan. Meurs DEZ was sterk terug gekomen na een verrassende 8-0 nederlaag in de eerste ronde tegen de thuisspelende ploeg DES Lunteren. Uiteindelijk bleek Lent met drie gelijke spelen de minste punten kwijt geraakt te zijn. Meurs DEZ en DC Den Haag volgden op een punt. DES Lunteren was op de vierde plaats de derde Gelderse ploeg, waarmee de gedegen aanpak van het jeugddammen in Gelderland weer eens aangetoond werd.

donderdag 16 november 2000

Hoe Samb Amersfoort won (2)

Vandaag gaan we weer verder met wat er in Amersfoort gebeurde. Dus nog een paar interessante partijen in de nieuwe DamWeb rubriek. De diagrammen zijn nu hopelijk weer voor iedereen zichtbaar. Totdat alle problemen opgelost zijn echter zonder de notatie.

donderdag 16 november 2000

Van Lith leidt in NK Vrouwen

Bijna halverwege het toernooi voert Karen van Lith de ranglijst aan bij het Nederlands kampioenschap dammen voor vrouwen. Vandaag versloeg Van Lith Erna Wanders die met 5 uit 3 begon. Vier andere speelsters volgen op een punt achterstand. Nina Hoekman, die wellicht de grootste favoriet voor de titel is, kwam tot nu toe nog niet tot winst. Informatie, uitslagen en notaties vind je op de toernooisite.

woensdag 15 november 2000

Lemmen aspiranten kampioen

Jasper Lemmen heeft de landstitel bij de aspiranten veroverd. In de barrage met Wouter Ludwig won hij de eerste partij. De tweede eindigde in remise. Beiden waren bij het Nederlands kampioenschap in juli gezamenlijk op de eerste plaats geŽindigd. Ook het seniorenkampioenschap had nog een staartje. Gťrard Jansen, Hein Meijer, Martin Dolfing en Arjan van Leeuwen vochten ondrling voor drie direct startplaatsen voor het NK 2001. Meijer werd met 4 uit 3 eerste en Arjan van Leeuwen met 2 uit 3 laatste. Van Leeuwen valt dus terug naar de halve finale.

maandag 13 november 2000

NK Vrouwen van start

Vandaag is in het Zeeuwse Zoutelande het Nationaal Kampioenschap dammen voor vrouwen van start gegaan. Het toernooi kent dit jaar een ijzersterke bezetting. Naast de wereldtoppers Nina Hoekman en Tanja Chub is ook Karen van Lith er weer bij. Van Lith was van 1986 tot en met 1996 onafgebroken kampioen. Het toernooi duurt tot en met 22 november. De tien deelneemsters spelen een ronde per dag. is een rustdag. In de eerste ronde vielen er veel remises. Alleen Karen van Lith kwam tot winst. Informatie, uitslagen en notaties vind je op de toernooisite.

zondag 12 november 2000

Hiltex aan kop na misstap Witte van Moort

Hiltex heeft in de vijfde ronde gisteren de kop overgenomen van Witte van Moort. Hiltex won zelf probleemloos van Sjoerd's Tiental uit Rinsumageest. Witte van Moort ging echter kopje onder tegen Meurs Denk en Zet. Twee overwinningen van de jonge garde uit het Culemborgse team gaven de doorslag. De overige acht partijen eindigden in remise. Meurs komt na een zwakke start daarmee sterk terug. CEMA De Vaste Zet en PSV bleven ook na de vijfde ronde zonder punten. In de eerste klasse A stond het sleutelduel tussen de koplopers Schiedam en Excelsior op het programma. Schiedam liet voor deze wedstrijd Gantwarg weer eens over komen. Schiedam won met 12-8, maar dat lag niet aan Gantwarg. De Wit-Rus mocht blij zijn met een punt tegen Van Lith. In 1B staan DES Lunteren en Drent Tiental, beide gedragredeerd uit de hoofdklasse, al vier punten voor op de nummer drie. Het wachten is dus op het onderlinge duel, dat op 13 januari plaats heeft.

woensdag 8 november 2000

Hoe Samb Amersfoort won

In alle stilte heeft in Amersfoort het jaarlijkse open toernooi plaats gevonden. Gelukkig wordt de stilte nu doorbroken. Het blijkt dat N'Diaga Samb het toernooi gewonnen heeft. Deze en volgende week wordt de DamWeb rubriek gewijd aan dit toernooi.

maandag 6 november 2000

Vrouwendamtoernooi in Delft

De actieve damvereniging DOS uit Delft organiseerde gisteren een sneldamtoernooi met louter en alleen vrouwelijke deelnemers. Er was een speciale invitatiegroep met acht deelneemsters. Tanja Chub wist hier na een spannende race met Nina Hoekman de eerste prijs te behalen. Beide speelsters behaalden 11 uit 7, maar het onderlinge resultaat gaf de doorslag. Olga Kamyshleeva werd met 10 punten derde. De open groep trok zestien deelnemers. Rima Danileviciene eindigde op de eerste plaats. Er was ook nog een groep voor 'huisdamsters' die maar liefst 29 deelnemers telde, waaronder zelfs drie gemeenteraadsleden. Deze groep leverde DOS nog een aantal nieuwe leden op. Het volgende evenement van DOS is het Kennisstadtoernooi dat in juni 2001 op het programma staat. Hierin binden vier (ex-)wereldkampioenen de strijd aan met de lokale favorieten Ed Holstvoogd en Henk de Witt.

woensdag 1 november 2000

Damcuriosa opnieuw in de schijnwerpers

Ruim een week geleden meldden we hier al de opening van een nieuwe damsite: Damcuriosa van Eddie van den Acker. Ook aan onze rubriekschrijver is deze site niet onopgemerkt voorbijgegaan. Daarom een hele DamWeb rubriek gewijd aan curieuze problemen.

Bijlmertoernooi