Archief - Maart/April 2001

 

woensdag 25 april 2001

Jan Bom

Een aantal weken geleden werd dammend Nederland opgeschrikt door het overlijden van Jan Bom. Harry de Waard komt in zijn rubriek terug op een belangrijke partij uit de lange damcarrière van Bom, die al in 1941 kampioen van Nederland werd en tot dit jaar op hoog niveau speelde.

In de rubriek van vorige week was een stuk tekst bij het derde diagram weggevallen. Deze fout is inmiddels hersteld.

zondag 22 april 2001

NK nog onbeslist

Net als vorig jaar zijn drie spelers met een +3 score op de eerste plaats geëindigd in het Nederlands kampioenschap dammen. Hein Meijer, Harm Wiersma en Hans Jansen zijn de gelukkigen die in en herkamp gaan beslissen wie de echte kampioen is. Als de drie-punten-overwinning ingevoerd zou zijn, zou dat overigens Meijer zijn. Hij boekte één overwinning meer dan zij twee concurrenten.

Dit NK stond weer bol van de remises. Er waren zelfs twee rondes waarin alle partijen in remise eindigden. Het totale remisepercentage kwam op ruim 75%. Niet dat de partijen niet interessant waren. Op enkele uitzonderingen na was er heel wat te beleven op het dambord. Maar naar de buitenwereld komt het toch wel wat raar over.

Op dit moment is nog niet bekend wanneer de barrages gespeeld zullen worden.

woensdag 18 april 2001

Ottink wint Amsterdams Paastoernooi

Het 21ste Amsterdamse Paastoernooi is een prooi geworden voor Alfons Ottink. Het zware toernooi telde 30 deelnemers die samen kwamen in cafe 'De twee Klaveren' voor zeven ronden zwitsers. Ottink, al jaren vaste deelnemer, versloeg o.a.John van der Borst (tot op dat moment koploper) en de kampioen van vorig jaar Peter Hoogteijling. John van der Borst eindigde op de tweede plaats voor Jan Pieter Drost.

Bart Terwel (vierde in het hooftoernooi) was van de acht studenten de sterkste en mag zich een jaar lang Nederlands studenten kampioen noemen. Peter Hoogtijling legde beslag op de tweede plaats bij de studenten. Het traditionele sneldamtoernooi werd uiteindelijk gewonnen door N'diaga Samb voor Bart Terwel en Cock van Leeuwen.

woensdag 18 april 2001

Utrechters

Dit keer blijft Harry dicht bij (zijn) huis. Als echte Zeistenaar gaat hij de club uit de provincie Utrecht na. Althans, die verenigingen die uitkomen in de nationale competitie. Natuurlijk zit er weer een aantal interessante fragmenten bij.

maandag 16 april 2001

Hans Jansen aan kop

Hans Jansen heeft zich vandaag door een overwinning op Rob Clerc naast koploper Harm Wiersma gevoegd. Er waren tweede Paasdag eindelijk weer eens wat overwinningen te vieren.

Zaterdag eindigden alle partijen nog in remise, de toeschouwers in Zwartsluis in verbijstering achterlatend. Want er was die dag veel vuurwerk op het bord. Dat partijen als die tussen Heusdens en Clerc, Kosior en Van der Kooij en Thijssen en Gérard Jansen in remise eindigden mag een wonder genoemd worden. Of misschien toch wel een overdaad aan inventiviteit bij de verdediger.

Misschien moet toch ook de regel dat de eerste zes zich direct plaatsen voor de finale van volgend jaar eens heroverwogen worden. Het zou natuurlijk ook wel kunnen dat enkele deelnemers dat tot hoogste doel hebben verheven in plaats van kampioen worden.

woensdag 11 april 2001

Landskampioen

De laatste weken werd de rubriek steeds gevuld met materiaal uit het WK. In dezelfde periode werd echter Witte van Moort landskampioen. Terwijl de veertien sterkste dammers elkaar nu in Zwartsluis proberen te verslaan in het individueel kampioenschap, gaan wij even terug naar het clubkampioenschap.

woensdag 11 april 2001

Strijd op het NK

Het zag er prachtig uit vandaag op NOS Teletekst. Een mooie rij eentjes, precies onder elkaar. Dat heeft de discussie over het onderwerp '3 punten voor een overwinning' in het DamWeb Forum weer goed doen oplaaien.

Toch was er een hoop strijd in de vierde ronde van het NK, met uitzondering van de twee onderlinge partijen van de vier Hiltex deelnemers. Op de KNDB site is een aantal fraaie partijen te bewonderen. Maar je hoeft alleen maar de partij tussen Gérard Jansen en Anton Kosior erop na te spelen om te concluderen dat in het damspel de remisemarges gewoon erg groot zijn.

maandag 9 april 2001

Golden Prague

Het bekende Golden Prague toernooi wordt dit jaar extra interessant. Het toernooi is omgedoopt tot de Centraal-Europese Denksport Olympiade en er zal gespeeld worden op een toplokatie in Praag. Tijdens het toernooi zal in een aantal nevenactiviteiten aandacht zijn voor enkele andere verschijningsvormen van ons damspel (o.a. Fries en Tsjechisch dammen, Hexdame, checkers).

Harm Wiersma zal ook zijn medewerking aan het toernooi verlenen. Er zal waarschijnlijk een volledig negendaags arrangement aangeboden worden, inclusief busreis en drie-sterren hotel voor fl. 725,-. Geïnteresseerden sturen een mailtje naar de redactie van DamWeb.

zondag 8 april 2001

Pools kampioenschap beëindigd

Het damkampioenschap van Polen is gewonnen door Mariusz Adamaszek. Hij behaalde uit elf partijen zestien punten. De overwinning op de als nummer drie geëindigde Piotr Chmiel was van doorslaggevend belang.

De finale kende 12 deelnemers. Het toernooi werd in een straf tempo in één week afgewerkt. Op de Poolse Warcaby site vind je de eindstand.

zondag 8 april 2001

Nederlands kampioenschap begonnen

Het NK dammen is gisteren begonnen. In de eerste ronde viel er één beslissing. Harm Wiersma won van Anton Kosior. De resterende partijen eindigden in remise. Hoewel een remise tijdens het NK geen uitzondering is, was er toch veel te genieten. Het was dan ook verrassend dat er niet meer beslissingen vielen.

Alleen Kees Thijssen en Paul Oudshoorn maakten er niet echt een partij van. Voor hen begint het NK morgen pas. De partij tussen Gérard Jansen en Wieger Wesselink was ook te snel uit, nadat een voordeeltje van de Eindhovenaar verdampt was.

De partijen zijn nu al weer te zien op de NK-site van de KNDB.

vrijdag 6 april 2001

NK Dammen morgen van start

Morgen begint het Zwartewaterland-toernooi ofwel het Nederlands kampioenschap dammen 2001. Het toernooi wordt gespeeld in Zwartsluis, onderdeel van de nieuwe fusiegemeente Zwartewaterland. Het toernooi duurt tot en met zaterdag 21 april. Alle ronden beginnen om 12 uur, behalve de eerste en laatste ronde. Op de zondagen zijn er rustdagen en op de zaterdagen en tweede Paasdag geeft Ton Sijbrands demonstraties.

Het NK kent een sterk deelnemersveld. Harm Wiersma, die een keuzeplaats van het KNDB-bestuur accepteerde, is de deelnemer met de hoogste rating. Hij wordt direct gevolgd door de regerend kampioen Rob Clerc. Andere serieuze kanshebbers zijn Gérard Jansen, Hans Jansen en Ron Heusdens. Er spelen twee debutanten mee: De Leidenaar Cor van Dusseldorp en Anton Kosior uit Dordrecht.

Uiteraard biedt de KNDB uitgebreid nieuws over hun kampioenschap.

woensdag 4 april 2001

Nog meer WK

In de zesentachtigste DamWeb Rubriek van Harry de Waard laat hij zich van zijn chauvinistische kant zien. Ofwel: hoe de Nederlanders in het WK van de (Wit-)Russen (hadden moeten) winnen.

Zaterdag begint er weer een belangrijk evenement: het Nederlands kampioenschap. Daarover binnenkort meer.

maandag 2 april 2001

Heusdens wint denk biathlon

Ron Heusdens heeft de eerste denkbiatlon in Eindhoven op zijn naam geschreven. Reeds een ronde voor het einde was hij niet meer in te halen. Hij won al zijn dampartijen en moest alleen bij het schaken zijn meerdere erkennen in Frank Wuts. Zo haalde hij 9 punten.

Ook de tweede en derde prijs gingen naar de regio Rotterdam, namelijk naar respectievelijk Ruud van Drunen en Erik Brandenburg met allebei 6,5 punt.

Er waren slechts 12 deelnemers, maar toch was het een geslaagd toernooi, want de formule sloeg aan: 5 ronden volgens het Zwitsers systeem waarbij een ronde bestond uit een schaakpartij en dampartij tegen dezelfde tegenstander.

woensdag 28 maart 2001

De remises van de wereldkampioen

Alexei Tsjizjov boekte zes overwinningen bij het WK in Moskou. Deze keer gaat het echter over de remises. Deze zijn het aanzien ook meer dan waard. Daarom gaat de vijfentachtigste DamWeb Rubriek van Harry de Waard over dit onderwerp.

woensdag 21 maart 2001

Combinaties uit Moskou

Ook op een wereldkampioenschap wordt er gecombineerd. En vaak zijn de combinatie niet zo moeilijk. In de rubriek van Harry de Waard komt een aantal voorbeelden aan de orde. Veel leesplezier.

maandag 19 maart 2001

Belgisch Kampioenschap

Waar anders dan in België, is het Belgisch kampioenschap afgelopen vrijdag van start gegaan. Volgens de kenners iets zwakker bezet dan in voorgaande jaren. Bryan Wollaert, die ook wel in Schiedam gesignaleerd werd, gaat nu aan kop. Op de site van de Kortrijkse damclub De Phenix vind je uitslagen en verslagen.

zondag 18 maart 2001

Deelnemers NK bekend

Gisteren zijn de laatste drie deelnemers aan de finale om het Nederland kampioenschap bekend geworden. Het deelnemersveld, dat op 7 april in Zwartsluis aan de start verschijnt, bestaat uit Rob Clerc, Hans Jansen, Ron Heusdens, Gérard Jansen, Martin Dolfing en Hein Meijer (deze zes via de finale van 2000), Harm Wiersma (op uitnodiging), Kees Thijssen, Wieger Wesselink, Paul Oudshoorn, Jeroen van den Akker (winnaars halve finales), Cor van Dusseldorp, Anton Kosior en Wim van der Kooij

Deze laatste drie namen schakelden dus zaterdag Olga Kamyshleeva uit. De vier nummers twee uit de halve finales speelden een rondtoernooi om drie plaatsen. Een systeem dat uitnodigt tot remise hakken. En inderdaad, er viel slechts één beslissing. In de eerste ronde vesrloeg Cor van Dusseldorp Olga Kamyshleeva.

woensdag 14 maart 2001

Alexei Tsjizjov wereldkampioen

In Moskou is gisteren de Rus Alexei Tsjizjov werelkampioen dammen geworden. Hij heroverde daarmee de titel die hij in 1998 aan zijn landgenoot Alexander Schwarzman kwijt raakte. Johan Krajenbrink was op de derde plaats de hoogst geëindigde Nederlander. Rob Clerc eindigde met even veel punten op de vierde plaats.

Tsjizjovhad in het toernooi een enorm sterke start en leek rechtstreeks op de titel af te gaan. Later in het toernooi haperde de puntenmachine wat en kregen Guntis Valneris en Rob Clerc nog hoop om Tsjizjov in te halen. Uiteindelijk bleef Tsjizjov zijn bealgers toch voor.

Harry de Waard heeft al weer een aantal partijen onder de loep genomen. In zijn rubriek zijn de belangrijkste beslissingen uit de turbulente vijfde ronde te zien.

maandag 12 maart 2001

Morgen laatste ronde WK

Morgen wordt de laatste ronde van het wereldkampioenschap in Moskou gespeeld. Alexei Tsjizjov staat een punt voor op Guntis Valneris en daar een punt achter volgt onze landgenoot Rob Clerc. Juist in de laatste ronde staat het duel tussen Clerc en Tsjizjov op de rol. Valneris speelt tegen Kouogueu en heeft dus een kans langszij te komen bij Tsjizjov als deze remise speelt tegen Clerc. Als, want Clerc zal wellicht alles op alles zetten om de cruciale wedstrijd te winnen. Intussen is de tweede Nederlandse deelnemer, Johan Krajenbrink, stilletjes naar de vierde plaats opgerukt na zijn vierde overwinning.

zondag 11 maart 2001

Witte van Moort kampioen

Damvereniging Witte van Moort uit Westerhaar is kampioen van Nederland geworden. Hoewel de Twentenaren een thuiswedstrijd speelden werd de strijd in Amsterdam beslist. Daar speelde namelijk medekoploper Hiltex tegen Meurs DEZ. De Amsterdammers kwamen er in deze wedstrijd geheel niet aan te pas. Er werd geen enkele overwinning geboekt. De Culemborgers wonnen wel, drie keer, waardoor de eindstand 7-13 werd. In Westerhaar won de nieuwe landskampioen wel, al was de uitslag van 11-9 op Wolter&Dros ADG ook niet erg overtuigend, en dat met een aanvankelijke 8-0 voorsprong. Opmerkelijk was de tweede overwinning binnen een week van Mark Podolski op N'Diaga Samb. Voor Witte van Moort was dit het tweede kampioenschap. De vorige keer was in 1992.

In de eerste klasse A werd Schiedam kampioen. IDV werd met 13-7 verslagen. In 1B kon DES Lunteren zich een verlies in de laatste ronde permitteren, want achtervolger Drents Tiental verloor ook. Deze twee promovendi nemen de plaats in van PSV en CEMA/DVZ die uit de hoofdklasse degraderen.

De promovendi uit de tweede klasse zijn Led Welding/OG Wapenveld, het Utrechtse Ons Genoegen, DDV uit Dordrecht en Damclub Lent.

vrijdag 9 maart 2001

De laatste ronde

Morgen wordt de laatste ronde gespeeld in de nationale competitie. Als beide koplopers in de hoofdklasse tot winst komen, zal een beslissingswedstrijd volgen. Hiltex speelt thuis tegen het bijzonder gevaarlijke Meurs DEZ. Witte van Moort lijkt het iets gemakkelijker te hebben tegen Wolter&Dros ADG.

Het is nog de vraag of de wedstrijd CEMA/DVZ tegen Rinsumageest zonder problemen gespeeld wordt. DVZ mist een aantal buitenlandse deelnemers aan het WK in Moskou, die in tegenstelling tot de Nederlandse WK-deelnemers hun wedstrijd niet vooruit mochten spelen. DVZ dreigt met gerechtelijke stappen.

In de eerste klasse hebben Schiedam en DEZ Lunteren de beste papieren voor promotie. Ze moeten wel nog punten halen en voor Schiedam lijkt dat zonder Gantwarg tegen IDV een hachelijke klus.

donderdag 8 maart 2001

Jan Bom overleden

Op 7 maart is op 85-jarige leeftijd Jan Bom overleden. Bom was nationaal grootmeester (GMN) en speelde vanaf 1935 tot en met 1969 met regelmaat in het kampioenschap van Nederland. Eenmaal, in 1941, wist hij de titel te veroveren.

Ook nam hij enkele malen deel aan het wereldkampioenschap. Zijn beste prestatie was een derde plaats in 1956.

Jan Bom speelde de laatste dertig jaar voor Ons Genoegen in Utrecht en kwam dit seizoen nog regelmatig uit voor deze club.

woensdag 7 maart 2001

Nogmaals de halve finales

Harry de Waard laat je ook deze week materiaal zien uit de halve finales, waaraan maar geen eind lijkt te komen. Veel leesplezier!

maandag 5 maart 2001

Podolskij wint Barnsteendamtoernooi

Mark Podolskij heeft in Bunschoten het tweede Barnsteendamtoernooi gewonnen, dat de afgelopen dagen gespeeld is. Alleen Vitalia Doumesh wist de in Duitsland wonende Pool een puntje te ontfutselen. Op de tweede plaats eindigde N'diaga Samb, die zelf ten onder ging tegen Podolskij. Andrew Tjong A Ong werd derde.

Op de UPDB-site is een aantal verslagen te lezen.

zondag 4 maart 2001

Boezjinski uit wereldkampioenschap

Edward Boezjinski heeft zich vanwege gezondsproblemen uit het wereldkampioenschap moeten terugtrekken. Hij leek tot nu toe een van de kanshebbers voor een toppositie, maar zijn partijen zijn inmiddels ongeldig verklaard. Het WK gaat verder met zeventien deelnemers.

Rob Clerc en Johan Krajenbrink nemen inmiddels de derde en zesde plaats in. Tsjizjov heeft nog altijd twee punten voorsrpong, maar zijn productiviteit lijkt iets teruggelopen.

zondag 4 maart 2001

Herkampen halve finale NK

De herkampen om de halve finales in groep A zijn van start gegaan. In groep 1 trok Arjan van den Berg zich terug en is Wim van der Kooij tweede. In groep 2 eindigden drie deelnemers op de eerste plaats. Na de eerste barrage viel Schuitema af en bleven Wesselink en Van Dusseldorp over voor de eerste en tweede plaats. Twee barrages over twee partijen leverden wel veel beslissingen maar nog geen overwinnaar.

Olga Kamyshleeva werd in groep 3 tweede door van Sven Winkel te winnen. Binnenkort spelen de vier nummers 2 een barrage voor drie plaatsen in de finale.

donderdag 1 maart 2001

Nieuwe partijen WK

Er zijn weer meer partijen van het wereldkampioenschap in Moskou te zien. Zie hoe koploper Tsjizjov met eenvoudige middelen Gantwarg en Georgiev versloeg. Maar ook hoe Schwarzman ten onder ging.

Vandaag speelden Schwarzman en Tsjizjov remise (zie de partij op de toernooi site). De beide Nederlandse deelnemers wonnen en Rob Clerc klom op naar de derde plaats. Morgen is een rustdag, die echter benut wordt om de Afrikaanse deelnemers de achterstallige partijen te laten spelen.

Orap Open