Archief - November/December 1999

 

donderdag 30 december 1999

Oudejaarsknallers

De laatste rubriek van dit jaar staat bol van de oudejaarsknallers. De gepresenteerde standen en de bijbehorende oplossingen zijn zo krankzinnig dat deze speciale eisen stelden aan de animatie software. Vandaar dat deze rubriek een dag later verschijnt dan gebruikelijk. Genoeg. Snel naar de twintigste DamWeb rubriek.

dinsdag 28 december 1999

Twee nieuwe wereldkampioenen

Het is nogal oud nieuws na het kerstreces, maar is te belangrijk om gewoon weg te laten. Nederland is twee nieuwe wereldkampioenen rijker. In Leeuwarden werd Wiebe van der Wijk overtuigend kampioen bij de junioren. Hij behaalde 14 punten uit 9 wedstrijden en liet daarbij de nummer twee, Vladimir Simonov uit Rusland twee punten achter zich. Oleg Chernyak die vorig jaar in Woerden de wereldtitel behaalde moest zich nu tevreden stellen met de derde plaats. Europees kampioen Jeroen van den Akker eindigde als vierde.Wiebe haalt daarmee na acht jaar de titel weer naar Nederland. De laatste Nederlandse kampioen was Erno Prosman in 1991

Bij het aspiranten WK-toernooi dat gelijktijdig in Frankrijk werd gespeeld is de Katwijker Bas Messemaker kampioen geworden. Uit 7 rondes scoorde hij 11 punten en eindigde daarmee een punt voor de Fransman Dussaert. De Litouwer Jankunas eindigde op de derde plaats. Niek Kuijvenhoven werd elfde met 5 punten.

Dutchman Wiebe van der Wijk is the new world champion draughts for junior players. Bas Messemaker won the world cup for the cadets.

donderdag 23 december 1999

Zoja Goloebjeva wereldkampioen bij dames

In Moskou is Zoja Goloebjeva wereldkampioen bij de dames geworden. De barrage tussen Tanja Teterina, Zoja Goloebjeva en de Nederlandse Nina hoekman werd met een punt verschil door de Letse gewonnen. Deze barrage werd noodzakelijk nadat in augustus bij het WK Dames in Yakoetsk de drie gelijk eindigden. Beslissend was de overwinning van Zoja Goloebjeva op Tanja Teterina in de eerste speelronde vorige week . Alle andere partijen eindigden in remise. Nina Hoekman had in de laatste ronde tegen Teterina nog goede kansen om langszij te komen, maar de Russin wist nog net de remise te bereiken.

Zoja Goloebjeva is the world champion draughts for women.

woensdag 22 december 1999

Kerstoploswedstrijd

Het is bijna kerst en dus vanzelfsprekend tijd voor een kerstoploswedstrijd. Harry de Ward selecteerde twee series damproblemen, voor beginnende en gevorderde dammers. Onder de inzenders van goede oplossingen worden tien boeken verloot. Snel dus naar de DamWeb rubriek.

zondag 19 december 1999

Junioren van start

Wiebe van der Wijk is zeer goed gestart bij het WK voor junioren in Leeuwarden. De speler die van de organisatie de sponsorplaats kreeg gaat met drie winstpartijen aan de leiding. Hij won van de Franse deelnemer en beide spelers uit Turkmenistan. Als gevolg van het niet verschijnen van de deelnemer uit BraziliŽ kreeg Dirk van Schaik een reserveplaats in het toernooi, waarmee het aantal Nederlandse deelnemers op vier komt. Voor meer informatie surf je naar de website van het toernooi.

Overigens is in Moskou de barrage voor de wereldtitel bij de vrouwen van start gegaan. Nina Hoekman speelde een remise tegen Zoja Goloebjeva, die zelf van Tanja Teterina won.

woensdag 15 december 1999

UPDB Kampioenschap

Andrew Tjong A Ong won voor de derde maal in zijn damcarriŤre het kampioenschap van de provincie Utrecht. Uw rubriekschrijver Harry de Waard was zelf ook een van de deelnemers en maakte het dus van zeer nabij mee. Daarom in de achttiende DamWeb rubriek naar de UPDB.

dinsdag 14 december 1999

WK Junioren

De komende week wordt in Leeuwarden het wereldkampioenschap voor junioren worden gespeeld. Op 17 december is de opening van het toernooi en tot en met de 23e worden negen rondes gespeeld. Op en worden twee rondes gespeeld. Het toernooi wordt gespeeld met het Zwitsers Systeem. Dagelijks zijn er demonstraties in de publieksruimte door de bekende Leeuwarder dammer Tjalling Goedemoed.

In totaal nemen er 20 spelers deel aan het toernooi. Onder hen Oleg Chernyak uit de OekraÔne, die de wereldtitel in 1997 en 1998 won. Voor Nederland komen er ten minste drie spelers uit. Dat zijn Europees kampioen Jeroen van den Akker, Johan Teake Dekker en de kersverse Fries seniorenkampioen Wiebe van der Wijk. De laatstgenoemde kreeg van de organisatie een speciale sponsorplaats toegewezen. Een groot deel van de deelnemers komt uit Oost-Europa, maar er zijn ook vertegenwoordigers van het Amerikaanse continent. Daarnaast sturen BelgiŽ, Frankrijk en ItaliŽ hun kampioenen.

Voor het toernooi is een speciale website opgetuigd die het bezoeken zeker waard is. Hier worden de uitslagen en partijen dagelijks bijgehouden.

The world championship for junior players starts 17th December in Leeuwarden, the Netherlands.

zondag 12 december 1999

Laatste ronde van de eeuw

In de laatste ronde van de eeuw in de Nationale Damcompetitie weinig verrassingen. De beide overgebleven kanshebbers voor de landstitel, Witte van Moort en Hiltex, wonnen hun wedstrijden van Astra en Drents Tiental. Promovendus Meurs Denk en Zet nestelde zich op de derde plaats door een zege op Huissen. Voormalig landskampioen De Lier ontvluchtte de degradatiezone met een grote overwinning op Wolter&Dros/ADG.

In de eerste klasse A gaan PSV en IDV nog gezamenlijk aan de leiding. Het verschil in bordpunten bedraagt nul al negen in het voordeel van de Eindhovenaren dus IDV kan alleen nog maar hopen op een misstap van PSV. In 1A gaat Dostal Vorden onbedreigd op de titel af.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The seventh round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

woensdag 8 december 1999

Gelders Kampioenschap

Onlangs werd de laatste ronde van het Kampioenschap van Gelderland gespeeld. De 23-jarige Erwin van Hierden, speler bij Voorthuizen en DES Lunteren, behaalde vrij verrassend het kampioenschap. In de DamWeb rubriek enkele kijkjes bij dit sterk bezette toernooi.

dinsdag 7 december 1999

Panorama cup in Polen

Op dit moment vindt in Polen de Panorama PC-BEST cup plaats. Dat is een internationaal toernooi, met onder andere de Nederlander Hein Meijer. Volg de link naar Polen om het toernooi te volgen.

woensdag 1 december 1999

Zesjes van Sijbrand van Eijk

Cartoonist Sijbrand van Eijk heeft onlangs een nieuw damboek op de markt gebracht dat de titel "zesjes" meekreeg. Het geheel omvat 1600 eenvoudige miniaturen, allen zijn zes om zes stellingen. En van Eijk is van Eijk niet als het geheel niet zou zijn opgevuld met sierlijke cartoons van zijn hand. Een vijftigtal tekeningen maken dit geheel tot een waar kunstwerk. In de DamWeb rubriek geeft Harry de Waard een voorproefje.

zondag 28 november 1999

Zesde ronde Nationale Competitie

De twee kampioenskandidaten in de hoofdklasse wonnen beiden hun wedstrijd met 12-8. Witte van Moort blijft dus zonder puntverlies de ranglijst aanvoeren en Hiltex volgt op een punt. Onderin speelden DES Lunteren en het Drents Tiental. De Drentenaren wonnen deze belangrijke wedstrijd met 12-8 en kunnen nu verder omhoog kijken waar De Lier met drie punten staat. Overigens is Baljakin van Huissen nog de enige speler die alle zes partijen gewonnen heeft.

In de eerste klasse A gaan PSV en IDV nog gezamenlijk aan de leiding en in 1A is dat Dostal Vorden dat al een voorsprong heeft va dire punten op de nummer 2.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The sixth round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

zaterdag 27 november 1999

Nina Hoekman Nederlands kampioene

De nieuwe Nederlandse damkampioen bij de vrouwen is Nina Hoekman uit Zutphen. In de laatste ronde van het NK te Stadskanaal won zij razendsnel van Christien Fung, die ten onder ging aan een dubieuze korte vleugelopsluiting. Nina was na afloop blij met haar eerste Nederlandse titel en gaat met deze prijs op zak vol vertrouwen de barrage om de wereldtitel dammen in december a.s. in Moskou tegemoet. Tanja Chub uit Den Haag, de kampioene van 1998, kwam tegen Erna Wanders niet verder dan remise en eindigde met twee punten achterstand op een tweede plaats. Toch speelde zij een uitstekend toernooi. Karen van Lith, die ondanks een langzame start een goed toernooi speelde en bewees weer terug te zijn aan de top, werd in dit sterke deelneemstersveld derde.

Vier deelneemsters eindigden op de vierde plaats: Jorien Alink, Linda Schnieders, Barbara Graas en Erna Wanders. Zij spelen in december nog een barrage om een ticket voor de finale NK vrouwen in 2000.

Details van het kampioenschap vind je bij de KNDB.

donderdag 25 november 1999

Hoekman op weg naar kampioenschap

Nina Hoekman heeft een punt voorsprong genomen op haar concurrent Tchub in het NK voor vrouwen. De voormalig Oekrainse versloeg Jorien Alink terwijl Tchub tegen tienvoudig oudkampioen Karen van Lith remise speelde. Van Lith handhaafde hiermee haar derde plaats, maar ook de grote achterstand op beide koploopsters. Vandaag wonnen zowel Tchub als Hoekman zodat op in de laatste ronde de beslissing valt. Hoekman treft met Fung echter een gemakkelijkere tegenstander dan Tchub die tegen Erna Wanders speelt.

Details van het kampioenschap vind je bij de KNDB.

woensdag 24 november 1999

Ton Sijbrands ziet niets maar .... ziet alles

Slechts weinig spelers kunnen vanaf een notatiebiljet in hun hoofd een hele partij naspelen. Laat staan een partij spelen en 'm winnen. Sijbrands presteerde het in twintigvoud, een niet te bevatten prestatie. In de DamWeb rubriek wordt er teruggekeken.

dinsdag 23 november 1999

Hoekman en Chub lopen uit

In de vijfde en zesde ronde van het NK dammen voor vrouwen te Stadskanaal lieten de koploopsters Nina Hoekman en Tanja Chub na de rustdag geen steekje vallen. trapte Linda Schnieders in een listig zetje van Hoekman en raakte daarmee haar verrassend hoge klassering op de ranglijst weer kwijt. Christien Fung was kansloos tegen de gedegen en uiterst serieus spelende Tanja Chub. Karen van Lith leek de enige die twee leidsters nog kan volgen. De elfvoudige nationale kampioene versloeg Barbara Graas. Op werd de achterstand echter vergroot tot twee punten omdat Van Lith tegen Jorien Alink niet tot winst kwam, in tegenstelling tot de twee koplopers die Nadine van Tiel en Barbara Graas versloegen.

Details van het kampioenschap vind je bij de KNDB.

vrijdag 19 november 1999

Een kijkje bij de Nationale Competitie

Twee dagen later dan gebruikelijk, maar hier is-ie dan: de wekelijkse rubriek van Harry de Waard. Vorige week werd alweer de vijfde ronde van de Nationale Competitie gespeeld. Het wordt dus hoog tijd om eens te kijken naar een aantal fragmenten uit de competitie.

vrijdag 19 november 1999

NK Vrouwen: Hoekman-Chub onbeslist

In de 3e ronde van het NK dammen voor vrouwen te Stadskanaal eindigde vandaag het duel tussen de koploopsters Nina Hoekman en Tanja Chub in remise. Beide speelsters blijven daarmee aan de leiding. Het positioneel voordeel van Nina Hoekman was onvoldoende voor de winst. Jorien Alink uit Groningen verloor tegen debutante Linda Schnieders eerst een schijf en later de partij. Daarmee valt zij na haar goede start weer enigszins terug. Barbara Graas boekte haar tweede opeenvolgende winst, nu tegen Fung die zich gemakkelijk naar de slachtbank liet leiden. De vijfvoudige kampioene komt daarmee op de derde plaats.

Karen van Lith is dit toernooi niet in goede vorm en mocht van geluk spreken dat haar partij tegen Iepie Poepjes nog in remise eindigde. Erna Wanders uit Emmen kon voor de derde achtereenvolgende keer niet winnen en moest tegen Nadine van Tiel in remise berusten. Haar start met 2 punten uit 3 wedstrijden is teleurstellend. wacht haar in het Golden Tulip Hotel een zware wedstrijd tegen Nina Hoekman. Details van het kampioenschap vind je bij de KNDB.

zondag 14 november 1999

Witte van Moort neemt afstand

Met een 11-9 overwinning in de moeilijke uitwedstrijd tegen Rinsumgeest heeft Witte van Moort uit Westerhaar een punt voorsprong genomen op concurrent Hiltex uit Amsterdam. Na een achterstand kwamen de Twentenaren sterk sterug met onder andere een verrassende overwinning van Edwin Twiest op Auke Scholma. Bert Zwart scoorde met een remise tegen Valneris het beslissende punt.

Hiltex kwam tegen het geroutineerde tiental van Huissen niet verder dan een 10-10 gelijkspel. Drie nederlagen aan de staartborden werden tenauwernood gecompenseerd door overwinningen aan de topborden. Nieuwkomer Meurs Denk en Zet is de verrassende nummer drie in de hoofdklasse. De Culemborgers wonnen met 13-7 bij De Lier.

In de eerste klasse B boekte Dostal Vorden een afgetekende overwinning tegen Het Noorden uit Groningen. Het team gaat nu alleen aan de leiding en lijkt van plan zo snel mogelijk weer terug te keren naar de hoofdklasse.

Bekijk alle uitslagen en standen bij competitieleider Bob van der Mark.

The fourth round of the national teamcompetition in the Netherlands was played yesterday. All results are available at Bob van der Marks site.

donderdag 11 november 1999

NK Vrouwen

Voor de derde maal in vijf jaar organiseert damclub Stadskanaal een groot damevenement. Na het NK voor mannen in 1995 en het WK Kandidaten in 1997 is het nu het Nederlands Kampioenschap voor vrouwen. Het toernooi wordt Van 17 tot en met 26 november a.s. in het Golden Tulip Hotel te Stadskanaal gespeeld.

Het deelnemersveld van het NK vrouwen is bijzonder sterk. Grote favoriete is Nina Hoekman-Jankovskaja uit Vorden. Deze van oorsprong uit de OekraÔne afkomstige speelster werd in augustus tijdens het WK voor vrouwen gedeeld eerste met o.a. wereldkampioene Golubjeva. In december a.s. speelt zij in Moskou een barrage om de wereldtitel. De huidige kampioene is de 29-jarige Tanja Chub uit Alkmaar. Vorig jaar werd zij in het Gelderse Rheden met grote overmacht kampioene van Nederland. Andere bekenden zijn elfvoudig kampioen Karen van Lith, die onlangs nog tweede werd bij het WK Blitz en van alle deelneemsters de hoogste rating heeft, en Barbara Graas die al 25 finales op haar naam heeft staan.

Het toernooi wordt op 17 november a.s. om 11.00 uur in het Golden Tulip Hotel te Stadskanaal officieel geopend. Wethouder J.W. van der Kolk zal samen met de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond, Theo van den Hoek, de openingshandeling verrichten. De negen wedstrijdronden beginnen dagelijks om 12.00 uur. De rustdag is op 21 november. De officiŽle sluiting en prijsuitreiking wordt gehouden op 26 november om circa 18.00 uur.

zondag 7 november 1999

Laurant Nicault wint in Le Havre

Laurant Nicault heeft in Le Havre het Open de Normandie gewonnen. Hij behaalde dertien punten uit acht wedstrijden. Nicault eindigde daarmee voor Guntis Valneris en N'diaga Samb (beide met 12 punten) en Djťdjť Kouassi en Mouhamadou Traorť (met 11 punten). In verband met een storing zijn partijen nog niet op de toernooisite beschikbaar, maar dat zal niet lang duren.

Laurent Nicault won the Open Normandie with 13 points before Valneris and Samb.

zondag 7 november 1999

Sijbrands verbetert wereldrecord

Ton Sijbrands heeft in Gouda het wereldrecord blinddammen verbeterd. Hij bracht het record, dat al op zijn naam stond, van achttien naar twintig partijen. Deze gigantische prestatie werd geleverd in het hoofdkantoor van De Goudse Verzekeringen, de sponsor van Sijbrands. Daar begon om half tien de wedstrijd tegen de twintig tegenstanders, waarvan een aantal van de organiserende eerste klasser Damlust uit Gouda. Sijbrands won maar liefst zeventien van de twintig partijen. Alleen Richard Treur, Douwe Edelenbos en Ebbo de Jong wisten de remise te bereiken. De laatste partij tegen Dordtenaar Frits van Vloten werd pas beŽindigd na ruim 15 uur spelen. Daarbij moet nog opgemerkt worden dat deze remises voordelig waren voor Sijbrands en dus geen enkele speler erin slaagde winstkansen te creŽren.

Sijbrands zat tijdens de wedstrijd geheel alleen in een bestuurskamer en had een open lijnverbinding met de wedstrijdzaal. In een afzonderlijke ruimte werden de partijen becommentarieerd door Europees kampioen Harm Wiersma. In Gouda werden naast de recordpoging ook het jaarlijks damcongres en de selectiedagen van de nationale jeugdtraining gehouden.

Ton Sijbrands improved the world record simultaneous blind.gmaes of draughts to twenty. Without board and notation Sijbrands won seventeen games in 15 hours.

woensdag 3 november 1999

Laatste maal EK

Door een storing bij de provider iets later dan normaal, maar nu worden echt de laatste puntjes op de i gezet. Het Europees Kampioenschap leverde zoveel fraais op dat Harry de Waard er een vierde rubriek aan wijdde. In deze rubriek ondermeer fraai slagwerk.

woensdag 3 november 1999

Keila Kabeklubi kampioen van Estland

Het clubkampioenschap van Estland is gewonnen door Keila Kabeklubi. Het kampioenschap werd gespeeld met viertallen, bestaande uit drie mannen en een vrouw. Het kampioensteam werd aangevoerd door Kaido Leesman, de Estse vertegenwoordiger op het EK dat onlangs in Nederland gespeeld werd, en bestond verder uit Kalev Parksepp, Indrek Peenmaa en Anita Seppa. Je vindt hier meer informatie..

The team championship of Estonia is won by Keila Kabeklubi.

Bijlmertoernooi