Archief - Januari/Februari 2001

 

woensdag 28 februari 2001

Papendal

Harry de Waard richt zijn en jouw aandacht deze keer op de halve finales, waarvan de laatste ronde zaterdag in Papendal gespeeld werd. Met zes interessante partijen wordt een beeld geschetst van het spel van de sub-top van Nederland.

woensdag 28 februari 2001

Tsjizjov op dreef

Alexei Tsjizjov lijkt hard op weg de wereldtitel te heroveren. Met de ongekende score van 11 uit 6 gaat hij ruimschoots aan de leiding. Valneris volgt op twee punten. De verrassing van de week was de nederlaag van regerend wereldkampioen Schwarzman tegen Erdenebileg. De partijen uit de eerste drie rondes zijn nu in hun geheel bij DamWeb na te spelen.

Donderdag staat het duel tussen Tsjizjov en Schwarzman op het programma.

maandag 26 februari 2001

Partijen uit Moskou

Er komt nu ook een stroom partijnotaties op gang vanuit Moskou. Vandaag presenteren we alvast enkele partijen uit de eerste twee rondes. Helaas waren de notaties niet foutloos, zodat niet alle diagrammen al werken. We hopen dat dit spoedig opgelost is.

zondag 25 februari 2001

Deelnemersveld WK compleet

Zondag zijn ook de Afirkaanse deelnemers aan het wereldkampioenschap aangeschoven. Als gevolg van visumproblemen konden zij niet op tijd aanwezig zijn. Overigens lijken deze problemen door de organisaite zelf veroorzaakt te zijn.

Tsjizjov scoorde tot nu toe vijf uit drie. De twee Nederlandse deelnemers, Rob Clerc en Johan Krajenbrink lieten tot nu toe remises aantekenen.

De KNDB zorgt gelukkig voor enige informatie over het toernooi.

zaterdag 24 februari 2001

Halve finales bijna voorbij

In Papendal is vandaag de laatste ronde in de vier halve finales gespeeld. Zoals gebruikelijk zijn de beslissingen nog lang niet gevallen. De nummers in plaatsen zich direct voor de finale van het NK. De vier nummers twee spelen een barrage om drie plaatsen.

In groep 1 was Kees Thijssen al zeker van de eerste plaats en kon zich een verlies in de laatste ronde permitteren. Arjan van den Berg en Wim van der Kooij moeten nog uitmaken wie er tweede is. In groep 2 eindigden Wieger Wesselink, Cor van Dusseldorp en Peter Schuitema samen bovenaan. In groep 3 behaalde Paul Oudshoorn de extreem hoge score van 15 uit 9. Sven Winkel en Olga Kamyshleeva werden tweede. De kans bestaat dus dat een vrouw zich gaat plaatsen voor het NK algemeen. In groep 4 tenslotte werd Jeroen van den Akker eerste en Anton Kosior tweede.

Hoewel het reguliere deel van de halve finale voorbij is, zijn nu dus pas drie van de zeven beschikbare plaatsen verdeeld. Volgende week zaterdag mag dus een groot aantal spelers weer aantreden voor de diverse barrages.

zaterdag 24 februari 2001

WK toch van start.

De verwarring is compleet, maar het wereldkampioenschap in Moskou is toch gewoon begonnen. Vooalsnog zonder de Afrikaanse spelers die pas dit weekeinde arriveren. Alexei Tsjizjov won de eerste twee rondes en gaat voorlasnog alleen aan de leiding.

woensdag 21 februari 2001

De nationale competitie

Het afgelopen weekeinde werd de voorlaatste ronde uit de nationale competitie gespeeld. In de hoofdklasse gaan Hiltex en Witte van Moort gezamenlijk op een beslissingswedstrijd af, mits natuurlijk beide teams winnen op 10 maart. Hiltex moet daarvoor nog de horde tegen Meurs DEZ nemen.

In de eerste klasse A nam Schiedam de koppositie weer over van Excelsior, dat ten onder ging in Tilburg.

Harry de Waard laat in zijn tachtigste rubriek enkele fragmenten uit de hoofdklasse zien. De moeite weer waard om snel te lezen.

Alle uitslagen van de tiende ronde zijn als gevolg van server problemen vandaag nog niet op de gebruikelijke plaats te vinden, maar wel op de KNDB-site.

woensdag 14 februari 2001

Aspiranten WK

Vorige week werd in de DamWeb Rubriek aandacht besteed aan het wereldkampioenschap van de junioren. Nu zijn de aspiranten aan de beurt. Bekijk het nodige slagwerk in de nieuwe rubriek.

woensdag 14 februari 2001

Perikelen rond WK

Harm Wiersma zal niet deelnemen aan het wereldkampioenschap dat eind deze maand in Moskou van start gaat. Op de site van de KNDB is te lezen dat de organisatorische chaos en het blijkbaar ontbreken van prijzengeld de reden is.

Op de site van de FMJD is nu ook eindelijk iets te lezen over het WK, maar het laatste nieuws is daar nog niet doorgedrongen.

maandag 12 februari 2001

Thijssen en Oudshoorn naar finale

Kees Thijssen en Paul Oudshoorn hebben zich geplaatst voor de finale van het Nederlands kampioenschap. Beiden behaalden in hun groep de ongekend hoge score van 13 uit 8 en zijn daarmee een ronde voor het einde zeker van de eerste plaats. In groep 2 gaan nog drie spelers aan de leiding. In groep 4 gaat Jeroen van den Akker met een punt voorsprong aan kop.

Ook de strijd om de tweede plaats is van belang. Van de vier gaan er na een barrage drie naar het NK.

woensdag 7 februari 2001

Terug naar Brazilië

Het is tijd voor een terugblik. Je hebt nog wat tegoed over de afgelopen jeugdwereldkampioenschappen die in december in Brazilië werden gespeeld. Harry de Waard begint in zijn rubriek met de junioren, waar Wiebe van der Wijk zijn titel niet wist te prolongeren.

maandag 5 februari 2001

Halve finales: einde in zicht

In de halve finales om het kampioenschap van Nederland is het einde in zicht, met twee derde deel gespeeld. In groep 1 staat Kees Thijssen ruim aan kop, waarmee hij zich revancheert voor de uitschakeling vorig jaar. Wim van der Kooij heeft de beste papieren voor de tweede plaats, al heeft hij nog een zwaar programma.

In groep 2 gaan Wieger Wesselink, Cor van de Dusseldorp en Peter Schuitema met 8 uit 6 aan de leiding. De laatste voegde zich bij de kopgroep door een overwinning op Frits Luteijn. In groep 3 ook een duidelijke koploper met Paul Oudshoorn. Op twee punten volgt Sven Winkel (Beugelink).

In groep 4 tenslotte wordt Jeroen van den Akker (nog) vergezeld door Anton Kosior, beiden met acht punten. Alle nummers 1 plaatsen zich direct voor de finale. Van de nummers twee gaan er drie van de vier naar de finale. Zij spelen dus nog een barrage.

maandag 5 februari 2001

Burleson wint in Suriname

Het Open Kampioenschap van Suriname is gewonnen door Guno Burleson. Hij behaalde evenals Firosh Orie twaalf punten, maar had één weerstandspunt meer. De winnaar van vorig jaar, John Sadiek, eindigde op de derde plaats.

Dit was de dierde keer dat dit toernooi werd georganiseerd. Burleson won drie keer.

woensdag 31 januari 2001

Oplossingen

Vijf weken geleden presenteerde Harry de Waard een oploswedstrijd met twaalf diagrammen van Sijbrand van Eijk. Voor degenen die de oplossingen nog niet gevonden hadden, is deze rubriek bedoeld. En ook voor de dammer die naar Salou wil.

zondag 28 januari 2001

Witte van Moort langszij

In de negende ronde van de nationale competitie is Witte van Moort gelijk gekomen met Hiltex. Hiltex kwam in Hengelo niet verder dan een 10-10 gelijkspel. 30 kilometer noordwaarts verloeg Witte van Moort met 11-9 De Lier. Beide teams verzamelden vijftien punten. Met nog twee ronden te gaan heeft Hiltex nog een een zware pot tegen Meurs DEZ tegoed. Witte van Moort speelt nog tegen Heijting Huissen.

In de eerste klasse A ging favoriet Schiedam onderuit bij RDG/DIO. De Schiedammers verloren met 11-9 en werden voorbij gestreefd door Excelsior. In 1B gaat DES Lunteren rechtstreeks op promotie af.

donderdag 25 januari 2001

Eindejaarstoernooien

Harry de Waard doet een greep uit de reeks toernooien die traditioneel aan het eind van het jaar gespeeld wordt. Dus zomaar een paar leuke fragmenten in de nieuwe DamWeb rubriek.

donderdag 25 januari 2001

Verdwijnt 'Dammen'?

Het tijdschrift 'Dammen', waarvan Ton Sijbrands hoofdredacteur is, dreigt te verdwijnen. Dit damblad staat bekend om de kwalitatief hoogstaande inhoud. Een Schiedamse dammer, Jelle Groeneveld, roept iedereen die het voortbestaan van dit blad van belang vindt, op om zich tot Ton Sijbrands te wenden met het verzoek zijn werk voort te zetten.

zondag 21 januari 2001

Schiedam herovert Zilveren Ooievaar

Damclub Schiedam heeft het 22ste Zilveren Ooievaar Toernooi van Damclub Den Haag op zijn naam geschreven. Schiedam heroverde daarmee het zilveren kunstwerk op Damclub De Lier.

De Lier had een zeer sterk viertal op de been gebracht met toppers Hans Jansen en Leopold Sekongo. Schiedam stelde daar een team met onder andere Ron Heusdens tegenover. In de eerste ronde boekten de Schiedammers een belangrijk resultaat met een overwinning van Burgerhout op Sekongo. Na de tweede ronde stond De Lier op een acht punten terwijl Schiedam al twaalf punten had. Den Haag en Samen Sterk vormden met tien punten de grootste bedreiging voor de Schiedammers. In de laatste ronde stelden de Schiedammers met goed spel de eindzege veilig. De Lier trok nog een eindsprint door alle partijen te winnen en eindigde daardoor op de tweede plaats. Gastheer Den Haag werd derde.

woensdag 17 januari 2001

Jubileum!

De meeste lezers zullen het niet zo precies bijhouden. Maar iedere week is er toch weer een nieuwe! We hebben het over de rubriek van Harry de Waard en deze week verschijnt de 75ste.

Afgelopen zaterdag weren enkele sleutelduels gespeeld in de nationale competitie. Natuurlijk trok de wedstrijd tussen Hiltex en Witte van Moort in de hoofdklasse de meeste aandacht. Harry de Waard maakt een rondje langs de vaderlandse borden.

vrijdag 12 januari 2001

Oliebollen voor Boulonois

Een nagekomen bericht uit IJmuiden. René Boulonois heeft eind vorig jaar de Eregroep van het Oliebollentoernooi van damclub IJmuiden op zijn naam geschreven. Hij deed dat na een barrage met Kees Pippel. Richard Mooser werd na een barrage met Michiel Kloosterziel derde. In hoofdgroep werd V. Tomass eerste, voor Guido van den Berg. De Promotiegroep werd gewonnen door het jeugdtalent Stijn Tuytel.

woensdag 10 januari 2001

Hoe Hoekman won

Deze week in de DamWeb Rubriek: Hoe Nina Hoekman de titel bij de vrouwen won. In de in december gespeelde barrage bij de vrouwen tussen Hoekman, Chub en Van Lith veroverde zij de titel.

maandag 8 januari 2001

WK in Moskou

De FMJD heeft bekend gemaakt dat het wereldkampioenschap dammen vanaf 5 februari in Moskou gespeeld zal worden. Het toernooi was oorspronkelijk in Riga gepland maar door financiële problemen kon men de organisatie niet rond krijgen. Voor Nederland zijn Harm Wiersma, Rob Clerc en Johan Krajenbrink geplaatst.

zondag 7 januari 2001

Halve finales NK begonnen

Dit weekeinde zijn in Papendal de halve finales om het kampioenschap van Nederland begonnen. Volgens de vertrouwde formule: vier groepen van tien. Dit jaar plaatsen de nummers zich niet automatisch. Door het meespelen van Harm Wiersma aan het NK zijn er maar zeven plaatsen beschikbaar. Bij de vrouwen is de formule drastisch gewijzigd. Er wordt gebruik gemaakt van een knock-out systeem, waarbij per ronde twee partijen gespeeld worden.

In de eerste ronde viel er 'slechts' één verrassende uitslag te noteren. Olga Kamyshleeva verloeg Auke Scholma. Alle uitslagen vind je maandag bij de KNDB.

woensdag 3 januari 2001

Problematiek

Na de problemen van vorige week van Sijbrand van Eijk duikt Harry de Waard dieper in de problematiek. Hij begint met de vier damproblemen van "De Kring voor Damproblematiek". Oplossers dingen mee naar één van de prijzen. Daarna is er een zestal problemen van de hand van Leen de Rooij. Deze zijn wel voorzien van de fraaie oplossingen. Klik snel hiernaast voor de nieuwe rubriek.

maandag 1 januari 2001

Samb wint oefenmatch

In Culemborg is in de laatste dagen van vorig jaar een oefenmatch gespeeld tussen N'Diaga Samb en Jeroen van den Akker. De eindstand na zes partijen werd 8-4 in het voordeel van Samb. Van den Akker won eenmaal en Samb won drie partijen. Van den Akker wist niet alle kansen in de match optimaal te benutten, anders was de eindstand mogelijk meer in evenwicht geweest.

Bijlmertoernooi