Archief - Januari/Februari 2002

 

woensdag 27 februari 2002

Papendal

Aanstaande zaterdag vindt in Papendal de laatste ronde plaats van de halve finales van het NK. In alle groepen is er nog volop spanning bij het verdelen van de NK-tickets, dus een bezoek aan Papendal is de moeite zeker waard.

Harry de Waard blikt terug op de eerste helft van de halve finales in zijn wekelijkse rubriek.

zondag 24 februari 2002

Twee finalisten

In de halve finales zijn al twee spelers zeker van de finale. In groep 2 en 3 zijn Gérard Jansen en Jeroen van den Akker niet meer te achterhalen. In groep 1 staat Wesselink er goed voor met een punt voorsprong en een resterende wedstrijd tegen de hekkesluiter. In groep 4 kan nog van alles gebeuren met in de laatste ronde de wedstrijd tussen de nummer 1 en 2: Auke Scholma en Sven Winkel. Wellicht dat Van der Kooij hier kan profiteren.

Ook de nummers twee maken nog een kans. In een herkamp gaan er van de vier drie naar de finale. En wellicht wel allemaal, want wie weet of Harm Wiersma zijn titel zal gaan verdedigen? Aangezien de organisatie van het NK nog niet geregeld schijnt te zijn, en dus sponsors en startgelden waarschijnlijk ook nog niet, is het maar de vraag of Nederlands bekendste dammer in de benen wil komen.

zondag 24 februari 2002

De Meulenaere Belgisch beste

In Beldie heeft Marc de Meulenaere zijn Belgische titel geprolongeerd. Het echtpaar Schalley (Ewa Minkina en Ronald) eindigden respectievelijk op de tweede en derde plaats. Het schijnt uitzonderlijk te zijn dat een persoon tweemaal achtereen de Belgische titel wint sinds de roemruchte periode Verpoest. Alleen Patrick Casaril presteerde het in 1985-1986.

donderdag 21 februari 2002

Vier 'man' aan kop in België

Het kampioenschap van België kent na de achtste ronde vier koplopers. Na verlies van WK-deelnemer Ronald Schalley tegen middenmotor Geert Vercruysse kwam de concurrentie weer langszij. Die bestaat uit Marc De Meulenaere, Ewa Schalley en Bryan Wollaert. Het kampioenschap wordt verslagen op de site van damvereniging De Phenix uit Kortrijk.

woensdag 20 februari 2002

Uit de nationale competitie

Zelden was het verloop in de hoofdklasse van de nationale competitie zo saai als dit jaar. In de Volkskrant van afgelopen maandag was te lezen dat de voorzitter van Hiltex dit zelf wijt aan het feit dat andere clubs de knip niet open willen trekken. Het is inderdaad een feit dat de halve nationale top in het Amsterdamse team speelt. Andere topclubs moeten het hebben van relatief goedkope oost-Europese spelers.

Gelukkig viel er op de borden wel genoeg te beleven. Harry de Waard maakt weer een kort rondje langs de velden in zijn honderdeenendertigste DamWeb damrubriek.

zondag 17 februari 2002

Hiltex Landskampioen

Hiltex heeft in de voorlaatste ronde van de nationale damcompetitie het landskampioenschap behaald. In Huissen werd met 9-15 van Heijting gewonnen. Dit seizoen kwam meer nog dan in voorgaande jaren de enorme overmacht van het Amsterdamse team en de onmacht van de concurrentie naar voren. Halverwege de competitie was er al een marge van zes punten op de concurrentie opgebouwd. Een misstap in de achtste ronde tegen Meurs zorgde echter voor uitstel van de viering van het kampioenschap.

Onderin lijkt het doek gevallen voor Rinsumgeest en DES Lunteren. Alleen de mogelijkheid van een zeer forse nederlaag van Wolter&Dros/ADG in de laatste ronde tegen Hiltex houdt de hoop levend.

Apeldoorn is er eindelijk in geslaagd het allerhoogste podium te bereiken. Vanuit de andere eerste klasse keert CEMA terug in de ereklasse. In de vier tweede klassen zijn nu in elke klasse twee van de drie promovendi bekend. De cijferaars surfen naar de KNDB-site.

woensdag 13 februari 2002

Veytsman Amerikaans kampioen

De ex-Rus Vladimir Veytsman heeft in Genada het pan-Amerikaans kampioesnchap gewonnen. Hij streefde in de laatste rondes Guno Burleson en Adam Andall voorbij en eindigde met 30 punten bovenaan. Beste Surinamer werd Guni Burleson met een vierde plaats.

Er werd overigens een speler gediskwalificeerd omdat hij zijn tegenstander Andall (nummer 2) remise aanbood nadat hij had laten zien hoe hij kon winnen.

woensdag 13 februari 2002

Winnaars prijsvraag

In de rubriek van deze week zie je enkele partijen uit de jaarlijkse ontmoeting tussen Surinaamse spelers en de nationale jeugdselecties. Het bekijken zeker waard.

En dan heb je nog de uitslag tegoed van de prijsvraag waarmee een toernooiboek van het WK 2001 te winnen was. De citaten waren moeilijker te plaatsen dan verwacht. Slechts drie inzenders hadden alle koppelingen correct gelegd. Na loting was Bert Verton de winnaar. Degenen die niet gewonnen hebben: er valt tot 1 maart nog 150 Euro te winnen op Eric's site.

maandag 11 februari 2002

Burleson aan kop in Amerika

Het Pan-Amerikaans kampioenschap wordt na 15 rondes aangevoerd door de Surinamer Guno Burleson en Adam Andall uit Grenada. Met 24 punten uit 15 partijen staan ze een punt voor op ondermeer Vladimir Veytsman uit de VS.

Er moeten nog vier rondes gespeeld worden. Meer informatie vind je op de site van de Surinaamse dambond.

woensdag 6 februari 2002

Wie gaat er mee

"Wie gaat er mee naar Salou", vraagt Harry de Waard zich af. En dan natuurlijk naar het zonnige damfestijn aan de Spaanse kust. Onze rubriekschrijver maakt wat gratis reclame voor dit leuke toernooi en blijkt in herhaling terug op het laatste toernooi.

woensdag 30 januari 2002

Winnaars kerstpuzzel

De winnaars van de kerstpuzzel zijn bekend. Maar wat veel belangrijker is: de oplossingen van de problemen ook. Degenen die de vraagstukken niet tot een goed einde wisten te brengen of daar niet de moeite voor namen, kunnen nu genieten van de fraaie werkstukjes.

De oplossingen voor de andere prijsvraag kunnen nog tot en met donderdag ingestuurd worden.

woensdag 30 januari 2002

Oprichting Russische dambond

De revolutie in Rusland heeft een vervolg gekregen met de officiële oprichting van de RIDF (Russian International Draughts Federation). Deze nieuwe bond die gesteund wordt door vrijwel alle Russische topspelers is een tegenhanger van de met schandalen omgeven RDF. President van de RIDF is de steenrijke mijnheer Syrtlanov, president van oliemaatschappij Bashneft. De RIDF zou later dit jaar een interland tegen Nederland willen spelen.

Vorige week organiseerde de bond zijn eerste kampioenschap. In een rapid toernooi eindigde Tsjizjov net voor Milshin.

zondag 27 januari 2002

Halve finales halverwege

In de halve finales om het kampioenschap van Nederland zijn vier van de negenrondes gespeeld. De stand opmakend blijkt dat een +4 score (2 winst, 2 remise) al vaak goed genoeg is. Alleen Jeroen van den Akker doet het nog beter met 10 uit 4 in groep 3. Barkel en Van Berkel strijden om de tweede plaats, terwijl oud-finalist Kosior nog negatief staat. In groep 1 komt Wesselink wat langzaam op gang. De lijst wordt aangevoerd door Schuitema met 8. In groep 2 gaat Gérard Jansen aan kop, die Tjon A Ong, die een bliksemstart had, terug naar de tweede plaats wees. Tenslotte gaan in groep 4 maar liefst drie deelnemers met 8 punten aan de leiding, onder wie Chub. Zou dan dit jaar toch de eerste vrouw erin slagen tot de finale van het NK Algemeen door te dringen?

donderdag 24 januari 2002

WK Aspiranten

In de rubriek van deze week de aandacht voor het WK aspiranten waar de Culemborgse dammer Boudewijn Derkx een goede prestatie leverde door als tweede te eindigen.

Verder vraagt de redactie nogmaals je aandacht voor de prijsvraag.

zondag 20 januari 2002

Geen verrassingen

Weinig tot geen verrassingen in de teamuitslagen van de nationale damcompetitie. Het wachten is op de volgende ronde die pas over vier weken gespeeld wordt. Dan zullen er de nodige kampioenen bekend gemaakt kunnen worden.

woensdag 16 januari 2002

Eindejaarstoernooien

De kalender rond de jaarwisseling staat altijd bol van de gezelligheidstoernooien. Lekker een dagje schuiven zonder dat 't ergens om gaat. Harry de Waard bezocht er een paar en doet verslag.

zondag 13 januari 2002

Win een WK-boek

Onalngs kwam het toernooiboek over het wereldkampioenschap 2001 uit. Rondom het verschijnen van dit boek organiseert DamWeb samen met mede-auteur Lambert-Jan Koops een prijsvraagje. Vind bij tien citaten uit het boek de juiste auteur en win één van de boeken.

zaterdag 12 januari 2002

Zilveren Ooievaar naar huis

Damclub Den Haag is erin geslaagd het eigen Zilveren Ooievaar Toernooi te winnen. Het zilveren kleinood, al enige jaren in bezit van afwisselend De Lier en Schiedam, werd door het Haagse viertal terug veroverd. Jeroen Kos, Evert Bronstring, Jaap van Galen en Anko Baksoellah behaalden even veel punten als Schiedam. Doordat Kos een hogere score dan Heusdens had, met name als gevolg van hun onderlinge resultaat, werd Den Haag als winnaar aangewezen. Derde werd een gelegenheidsteam dat onder de naam Kolsloot opereerde, met N'Diaga Samb in de gelederen.

woensdag 9 januari 2002

Utrechts kampioenschap

Harry de Waard verloochent zijn afkomst niet en besteedt jaarlijks minstens een rubriek aan het kampioenschap van de UPDB. De titel werd dit jaar veroverd door de Maarssense dammer in Culemborgse dienst Andrew Tjon A Ong.

zondag 6 januari 2002

Hiltex niet onverslaanbaar

In de achtste ronde van de nationale competitie is bewezen dat de gedoodverfde kampioen niet onverslaanbaar is. In eigen huis werd het sterrenteam van sponsor Hiltex geklopt door Meurs Denk en Zet. De reuzendoders uit Culemborg wisten de meeste partij op remise te houden. Overwinningen van Tjon A Ong en Jeroen van den Akker (op Kees Thijssen) waren voldoende voor een 13-10 overwinning.

Bij wijze van uitzondering kwamen ook enkele van de directe achtervolgers tot winst zodat Hiltex nu weer op de hielen worden gezeten door drie teams met slechts vier punten achterstand. De champagne kan weer een paar weken in de Amsterdamse koelkast.

vrijdag 4 januari 2002

Nieuwe en zeer goede damsite

Enkele dagen geleden heeft een nieuwe en kwalitatief zeer hoogstaande damsite het leven gezien. Eric van Dusseldorp is rubriekschrijver voor een aantal regionale dagbladen en publiceert zijn rubrieken nu ook op het web.

Daarnaast zijn zijn 100 beste composities te bewonderen alsmede enkele andere curiosa. Als klap op de vuurpijl is er een prijsvraag waarmee € 100,- te winnen is. Om alle 20 vragen goed te kunnen beantwoorden moet je echter een behoorlijke kennis van de damgeschiedenis hebben.

donderdag 3 januari 2002

Vuurwerk

De jaarwisseling gaat ook bij DamWeb niet geheel ongemerkt voorbij. Behalve een nieuw uiterlijk, laat Harry de Waard het nodige vuurwerk zien. Een zestal gigantische klappers verdrijft de boze damgeesten. Het nazien meer dan waard.

dinsdag 1 januari 2002

Samb wint in IJmuiden

N'Diaga Samb heeft het traditionele Oudejaarssneldamtoernooi van Damclub IJmuiden gewonnen. In het blitz-toernooi waarin partijen met vijf minuten bedenktijd werden gespeeld, behaalde Samb 60 punten uit 23 partijen. Op de tweede, derde en vierde plaats eindigden Michiel Kloosterziel, Bas Messemaker en Cor van Dusseldorp met 48 punten op een respectabele afstand van de winnaar.

Samb kan zijn naam laten bijschrijven op de wisseltrofee, die vorig jaar gewonnen werd door Rene Boulonois.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 255.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi