DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

16 januari 2002

Eindejaarsdamtoernooien zoals vanouds weer gezellig

Mede door de enthousiaste reacties uit voorgaande jaren werd bij vele verenigingen veel kerst- en eindejaarstoernooien gehouden. Velen kwamen van heinde en ver om het traditionele gebeuren weer eens van dichtbij mee te maken. Niet alleen om de dammerij, maar natuurlijk ook om de sociale kontakten.

Van dichtbij, en dan praat ik over het midden van het land en hou het dit keer dus eens lekker regionaal, kon er naar hartelust gedamd worden in Utrecht en Woudenberg. Twee oudejaarstoernooien die al jaren op de damkalender staan. In Woudenberg organiseeerde de plaatselijke damvereniging DAWO voor de 7e keer een dergelijk evenement. Een kleine honderd dammers en damsters trokken op 27 december naar het altijd gastvrije en door motel Maarsbergen gesponsorde happening, waar in groepen van vier spelers werd gespeeld met een bedenktijd van een uur per persoon.

In de hoofdklasse waren er 3 poules met spelers die op landelijk niveau uitkomen en 3 poules met provinciale spelers. Bij de landelijke won in de hoofdgroep Peter Frans Koops van Univé Bunschoten de hoofdprijs voor A.D.G'er Maarten Kolsloot, die gedeeld 2e werd met comingman Erik van de Weerdhof uit Veenendaal. In poule B deelden Teus van Beek uit Lunteren en Arnold Mossink van Wolter&Dros/ADG de eerste prijs. In poule C werd met grote overmacht Walter Schaap (Huizen) winnaar door alle partijen te winnen.

In de provinciale hoofdklasse werden per groep de eerste plek bezet door de heren van de Grient/Voskuil, Bouw en Maliepaard. In de eerste klasse waren de groepswinnaars: Jan Crum (DES Lunteren), Herman Peters (D.V.S.B.), Fred Mori (Amerongen), Lammert van de Burgt (DAWO) Henk Meerveld (Veenendaal), Henny Edelbroek (Veenendaal), H. Mulder, Gijs Dekker/M.Zeeman, Mees van de Grift (A.D.C. Amerongen), Jaap van Laar Driebergen, Aat Terlouw, Danny Dix (Brummen) en Jaap Spruit(Woerden). In de 2e klasse wonnen: Ingrid de Kok (Bennekom), E.Visch (A.D.C. Amerongen), G. van de Brink (Barneveld), D. van Heert (Ederveen)/H.Vermeend, A. van Eck/B.Boer (Driebergen) en A. Timmer. Bij de huisdammers werden J. Huizinga en W. Bouw gedeeld winnaar met H. van Trommelen als 3e. in een poule van 6. Opvallend in deze klasse was dat DV Amerongen met al haar leden acte de presence gaf.

Een dag later zorgde bouwbedrijf Wessels uit Zeist er weer voor dat het Utrechtse Ons Genoegen voor de tiende keer het OG-Wesselstoernooi kon organiseren. Met 60 man week de formule in het Utrechtse denksportcentrum "De Remise" iets af dan die van DAWO en werden in groepen van zes partijen afgewerkt met een bedenktijd van een half uur per persoon. Winnaar in de hoofdgroep werd Alfons Ottink na 2 (remise)barragepartijen en loting met Bert Zwart, die "even" uit Frankrijk was over komen waaien. Opvallend in deze groep was dat beide dammers John van den Borst wisten te verslaan. Alle overige onderlinge duels eindigden in een puntendeling, zodat verder zelfs 3 spelers alle partijen remise speelden (Harry de Waard, Anton van Berkel en Danny Staal).

In de eerste klasse ging jeugdspeler de Bruijn uit Zegveld met de hoofdprijs naar huis, terwijl "titelverdediger" Danny Dix met één punt achterstand nu tweede werd. In de tweede klasse ging B.Overdelinden met de hoogste eer strijken.

In zijn toespraak verzocht Ons Genoegen voorzitter Teus de Mik om zoveel mogelijk fraaie fragmenten in te leveren. Het beste, het leukste, het spannendste fragment zou worden beloond met een damboek. De eerste keuze viel op een fragment van Marcel Kosters. Hij vloerde via een leuke combinatie O.G.'er Arne van Mourik. (Zie diagram I)

De Zeistenaar kwam met 1. ...10-14 op de proppen en werd verrast door de uithaal 2.30-24 20x29 3.47-41 36x47 4.26-21 17x26 5.37-31 26x37 6.42x31 47x33 7.39x6!

Maar diezelfde Kosters werd op zijn beurt weer te grazen genomen door Gerard Kolsloot, de man die met zijn bedrijf Kolsloot personeelsdiensten in Amersfoort al diverse keren garant heeft gestaan voor jeugdevenementen.

Zonder zich van enig gevaar bewust te zijn kwam de witspeler met 45-40 en had alleen maar naar de bomzet via 24-30 etc. gekeken. Maar werd toch verrast vanuit een andere hoek: 1. ...17-22 2.27x20 15x24 3.26x17 11x22 4.28x17 24-30 5.35x24 19x26 en schijf 17 gaat verloren!

Een fragment uit de partij van Erik-Jan de Bruijn en Kees van den Bosch, waarbij niet duidelijk werd aangegeven of de actie alleen gezien is of ook uitgevoerd:

In dit fragment werd werd 39-34?! aangegeven. Mocht zwart willen voortzetten met 22-28 33x22(of?) 23-28 22x33 12-17 31x22 17x37, dan zou hij bedrogen uitkomen door 47-42 37x48 en 30-25! 48x30 25x3!

Agenda

19 KNDB-competitie, ronde 9; 26/27 NK halve finales 26 Toernooi EADC. Info: H.Heeg, 0592 - 264747.

(W)aard-igheidje

Vorige week een nieuwjaarsknaller voor minder geoefenden:

De kraker van de week. Hoe wint wit? Succes. Zal deze keer echt de nodige zweetdruppeltjes kosten!