Archief - Mei/Juni 2002

 

zondag 30 juni 2002

Georgiev Russisch kampioen

Alexander Georgiev is kampioen van Rusland geworden. Hij scoorde 19 punten uit 13 en bleef Alexei Tsjizjov daarmee een punt voor. Beiden bleven ongeslagen in het sterke deelnemersveld dat uit veertien spelers bestond. Op de derde plaats met 17 punten eindigde Alexander Schwarzman die wel een partij verloor.

donderdag 27 juni 2002

Salou revisited

Het zat er natuurlijk dik in. Eén rubriek is niet voldoende voor zo'n toernooi als Salou. Na de focus op winnaar Schwarzman nu de mindere goden. Verrassend genoeg ook de rubriekschrijver zelf met een leuke combinatie. Veel plezier in de honderdnegenenveertigste rubriek.

woensdag 19 juni 2002

Schwarzman in Salou

Enkele weken geleden won Alexander Schwarman het onofficiële open wereldkampioenschap in Salou. Een enorm sterk bezet toernooi met vrijwel de volledige oost-Europese damtop. In de nieuwe rubriek drie partijen van de winnaar: het verlies tegen Valneris, het bijna-verlies tegen Scholma en een echte winst.

maandag 17 juni 2002

Spetterend Kennemerskids toernooi

Zondag werd met een groot toernooi het damseizoen voor de Kennemerkids afgesloten. De Kennemerkids is een van de projecten die bewijzen dat het jeugddammen in Nederland springlevend kan zijn. De Kennemerkids is een koepel voor twee jeugddamverenigingen en in september wordt dat aantal nog eens verdubbeld.

Aan het afsluitende toernooi in Haarlem deden tientallen jeugddammers uit Nederland en België mee. De plaaselijke favoriet Casper Remeijer drong door tot de laatste acht, maar strandde daar op een simpel zetje. Thijs Gerritsen uit Bemmel won het toernooi en daarmee ook een fonkelnieuwe PC.

donderdag 13 juni 2002

Vervolg aan Bunschoten

Het Barnsteentoernooi in Bunschoten-Spakenburg leverde zoveel materiaal op dat de rubriekschrijver het nodig vond er een extra rubriek aan te wijden. En terecht. Dus daarom een editie met nog meer diagrammen uit het Utrechtse vissersdorp.

zaterdag 8 juni 2002

Gantwarg wint Kennisstadtoernooi

De oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg uit Wit-Rusland heeft het DuWo Kennisstad toernooi in Delft gewonnen. Gantwarg behaalde 20 punten uit vijf wedstrijden, een fors aantal dat mogelijk gemaakt werd door de Delftse telling, die de uitslagen 2-2, 3-1 en 5-0 kent. Net als vorig jaar waren deelnemers en publiek bijzonder enthousiast over deze telling, als gevolg waarvan saaie remise-partijen tot het verleden behoren.

Gantwarg werd alleen op remise gehouden door wereldkampioen Tsjizjov, die tweede werd. Rob Clerc moest wellicht nog wennen aan het nieuwe systeem en werd vierde, nog achter de lokale vedette Geert Prinsen.

woensdag 5 juni 2002

Techniek uit Spakenburg

In Spakenburg keek men tevreden terug op het Barnsteen toernooi. Een aantrekkelijk prijzengeld en een goede sfeer bracht een interessant deelnemersveld naar het vissersdorp. Harry de Waard belicht de techniek.

woensdag 5 juni 2002

Puntenoverwinning in Delft

Dinsdag bracht de eerste puntenoverwinning in het DuWo Kennisstadtoernooi. Tsjizjov bracht een voordelig dammeneindspel op het bord tegen Prinsen: 3-1. De dag ervoor had de Delflander nog gewonnen van Tansykkizhina en daarmee zij positie op de ranglijst verder versterkt. Gantwarg gaat echter aan kop met 12 punten na de overwinning op Samb, die tot nu toe genoegen moest nemen met één remise ter waarde van 2 punten.

maandag 3 juni 2002

Kennisstad toernooi van start

Het DuWo Kennisstadtoernooi in Delft is zondag begonnen met alleen maar overwinningen. En dat zijn dan meteen 5-0 uitslagen want in Delft wordt uiteraard de Delftse telling gehanteerd. Deelnemers aan het toernooi zijn N'Diaga Samb, Rob Clerc, Anatoli Gantvarg, de twee wereldkampioenen Tamara Tansykkuzhina en Alexei Tsjizjov en Delfland kampioen Geert Prinsen. De eerste ronde bracht meteen een daverende verrassing. Clerc verkreeg tegen Prinsen na een tijdelijk offer een goede positie, maar miste een winnende combinatie. In een stand met elk een dam en zes schijven blunderde Clerc en verloor. Verder won Tsjizjov van Samb in een omsingeling en won Gantvarg door een forcing van Tansykkuzhina.

zaterdag 1 juni 2002

Dolfing sneldamkampioen

De Groninger Martin Dolfing heeft in Uddel het Nederlands kampioenschap sneldammen gewonnen. Hij neemt de titel over van Erno Prosman die genoegen moest nemen met de zevende plaats. Op de tweede plaats eindigde een andere noorderling, de Leeuwardense sneldamspecialist Tjalling Goedemoed met slechts een puntje achterstand. Bij de vrouwen werd Nina Hoekman kampioen.

Binnenkort zullen de uitslagen te vinden zijn op de KNDB-site

zaterdag 1 juni 2002

Tweede reünie vriendendamkring

De Haagse Vriendendamkring heeft tijdens de tweede reünie het 122ste Blitz toernooi gespeeld. Zesentwintig oudgedienden uit de Haagse damscene bezochten de reünie. Het toernooi werd gewonnen door Peter van der Stap die in de noodzakelijke barrage Anton Kosior versloeg. Derde werd Frits Luteijn.

De grote man achter de vriendendamkring, Arie Storm die in de jaren zeventig zijn huis verbouwde tot damsociëteit, was eregast. Hij werd door de West-Hollandse Dambond benoemd tot lid van verdienste.

donderdag 30 mei 2002

Nieuwe prijsproblemen

Harry de Waard is een liefhebber van problemen en publiceert regelmatig probleemprijsvragen. Vandaag is het weer zo ver. Er zijn zes problemen voor beginners en zes voor gevorderden. Dit weekend met een zakdambordje in de zon en puzzelen maar.

zondag 26 mei 2002

Minsk wint Confederation Cup

Het viertal van NCDC uit Minsk heeft in Salou de confederation Cup gewonnen. Het team met Gantwarg in de gelederen won in de finale met 5-3 van Yakutsk met Schwarzman in het team. Udmurtneft, met Tsjizjov, Wirny en Valneris werd misschien wel teleurstellend vierde.

Er waren vijf tickets voor de Europa Cup te verdienen. Heijting Huissen eindigde als zesde, maar wellicht is er net als vorig jaar een limitering op het aantal clubs uit één land en valt één van de drie Russische clubs op plaats 2 t/m 4 af.

donderdag 23 mei 2002

Nog een keer Paastoernooi

Vorige week de eerste en nu de tweede in een serie van twee rubrieken over het Paastoernooi en studentenkampioenschap in Amsterdam. Leuke partijen en kleine combinaties gezien door Harry de Waard

donderdag 23 mei 2002

Confederation Cup

Direct na het open toernooi van Salou is de Confederation Cup van start gegaan. In twee poules wordt gespeeld voor een aantal tickets voor de Europa Cup. De competities worden gedomineerd door Russische verenigingen. Zie voor meer informatie de EDC.

Salou werd overigens gewonnen door Schwarzman. De volledige top remiseerde in de slotronde waardoor de Rus zijn punt voorsprong behield. Auke Scholma eindigde in het bijzonder sterk bezette toernooi als vierde.

maandag 20 mei 2002

Wie wint Salou

Vandaag wordt de laatste ronde gespeeld in Salou. Vroeger was dit toernooi vooral een onderonsje van Nederlandse damvakantievierders, maar ieder jaar was het sterker bezet en nu is het het sterkste open toernooi dat ooit gespeeld is. Na acht rondes vinden we bij de eerste vijftien maar één Nederlander en dat is Auke Scholma op een verdienstelijke vierde plaats.

Scholma staat maar een puntje achter koploper Schwarzman en treft de Rus waarschijnlijk op deze laatste speeldag. Morgen is de eindstand te vinden op de zonnige site van het toernooi. De komende dagen wordt in Salou tevens de Confederation-Cup gespeeld, de voorronde voor de Europa Cup.

woensdag 15 mei 2002

Amsterdam

De rubriekschrijver is op dit moment actief in Salou, waar het toernooi sterker bezet is dan ooit tevoren. Toch is er wel een rubriek en wel een die handelt over het afgelopen Paastoernooi in Amsterdam. Een gezellig toernooi met leuke fragmenten. Kijk zelf maar.

zondag 12 mei 2002

Liem-Kon-Tja wint bij slechtzienden

Het Nederlands kampioenschap voor slechtzienden is gewonnen door de Hagenaar Roy Liem-Kon-Tja. De pas 15-jarige dammer, afkomstig uit de jeugdopleiding van Damclub Den Haag, deed voor het eerst mee aan dit kampioenschap maar sloeg meteen toe. Met zeven overwinningen en twee nederlagen bleef hij Theo Rombouts precies een punt voor. De nederlaag in het onderlinge duel werd goedgemaakt door de hoge productiviteit tegen de rest van de deelnemers onder wie de regerend kampioen.

zaterdag 11 mei 2002

Vogelaar kampioen bij de pupillen

De Hagenaar Robin Vogelaar is in Groningen Nederlands kampioen bij de pupillen geworden. Zijn clubgenoot Stefan Stapper eindigde op de tweede plaats. Na een barrage met de verrassend sterke Pieter Steijlen werd Groninger Paul van der Laan derde. Vogelaar en Stapper, beiden lid van Damclub Den Haag waren de afgelopen drie dagen onverslaanbaar. Vogelaar nam na vier ronden de kop over van Steijlen en wist iedere aanval resoluut af te slaan. Alleen Stapper wist hem op remise te houden. Het verschil van de twee koplopes met de rest was dan ook vrij groot.

Bij de welpen wist Bas van Engelen in de finalegroep van acht overtuigend de titel te pakken. De speler uit Huissen stond slechts één remise toe. Nick Hoving en Tobias Pohan die in de twee voorrondegroepen oppermachtig waren eindigden vreemd genoeg in de finale bijna onderaan.

woensdag 8 mei 2002

Combinaties door de jeugd

Op de Jeugddamdag worden traditioneel prijzen gegeven voor de fraaiste fragmenten. Harry de Waard zocht de mooiste combinaties, offers en forcings er uit en presenteert deze in zijn wekelijkse internet rubriek.

woensdag 8 mei 2002

DamWeb nu ook mobiel

DamWeb introduceert vandaag DamWeb i-mode. De toekomst van het mobiele internet begon twee weken geleden en DamWeb is er bij. Nu al het damnieuws op je mobiel, volgend jaar mobiel dammen tegen wie je maar wilt.

Normale internet lezers kunnen de demo proberen om i-mode te ervaren.

vrijdag 3 mei 2002

Barnsteen toernooi

In Bunschoten-Spakenburg wordt deze dagen het derde Barsteentoernooi gespeeld. Het deelnemersveld is in grootte bijna verdubbeld vergeleken met vorig jaar. Sterkste deelnemer qua rating is Mark Podolski, maar met Ron Heusdens en John van den Borst heeft het toernooi meer interessante deelnemers. Na vier ronden is het echter Gerrit Boom die aan kop gaat. Hij won alle vier partijen. Morgen wordt het toernooi afgesloten.

donderdag 2 mei 2002

Oploswedstrijd op Eric's Damsite

Voor de tweede keer in korte tijd presenteert Eric's Damsite een oploswedstrijd met aantrekkelijke prijzen. Met het oplossen van twintig schitterende problemen aan van 's werelds beste problemisten kun je een geldprijs winnen van 100 euro. Maar niet alleen vanwege deze prijsvraag zou je deze fraaie site regelmatig moeten bezoeken. Er is onder andere een wekelijkse rubriek en je kunt je intelligentie testen met een aantal damraadsels.

woensdag 1 mei 2002

De zomer komt eraan

Harry de Waard geeft in zijn rubriek een opsomming van alle evenementen die de komende zomer op het programma staan. En dat is niet mis. Natuurlijk in augustus het uitgestelde NK. En de grote open zomertoernooien. Een greep: ORAP Open, met wereldkampioen Tsjizjov, Ordina Open, het grootste in zijn soort en Brunssum Open dat een jubileum viert. De komende maand kun je gaan bedenken aan welk toernooi je mee gaat doen.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 255.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi