Archief - Maart/April 2002

 

maandag 29 april 2002

Jeugd van start

De nationale jeugdkampioenschappen gaan deze week van start met de halve finales voor aspiranten en junioren. De aspiranten spelen in Den Haag, Aagtekerke en Zegveld. Junioren moeten naar Westerhaar, Wageningen en Dongen. Op sommige clubsites zijn de uitslagen in te zien.

Volgende week begint in Groningen het kampioenschap voor welpen en pupillen. De organisatie heeft een zeer fraaie website ingericht, waar menig organisator van een wereldkampioenschap nog wat van kan leren.

zondag 28 april 2002

Nieuwe kampioenen

Guntis Valneris is met grote overmacht kampioen van Letland geworden. Hij eindigde maar liefst vier punten voor Laimonis Zalitis, vooral als gevolg van de hoge productiviteit tegen het middenveld van het toernooi. Toch verloor er n, en wel tegen de heer Bedinov.

In Wit-Rusland ging de titel naar Nosevitch. Hij behaalde 19 punten. Gantwarg werd tweede met even veel punten.

donderdag 25 april 2002

Sensationeel slagwerk

Voor de makers van sensationeel slagwerk is het genieten in de rubriek van deze week. Harry de Waard geeft een paar voorbeelden van indrukwekkende combinaties vanuit realistische beginstanden. Smullen maar.

maandag 22 april 2002

Bekercompetitie al eind op weg

Zaterdag is de tweede ronde van de bekercompetitie gespeeld en van de 32 teams zijn er nu dus nog maar acht over. Er waren niet zo veel opvallende uitslagen in de tweede ronde. Op het eerste gezicht lijkt de 10-1 overwinning van Damlust op Heijmans Excelsior wat fors, maar Damlust is voor deze gelegenheid versterkt met Prosman en Hoogendoorn. Titelverdediger De Lier had het zwaar tegen Dostal Vorden, maar won toch na sneldammen. Alle uitslagen zijn uiteraard te vinden bij de KNDB.

woensdag 17 april 2002

Fragmenten uit Cannes

Enkele weken werd in Cannes het traditionele internationaal damtoernooi afgewerkt. Een toernooi dat niet zo bekend is bij de meeste dammers. Harry de Waard heeft een aantal fragmenten uit dit toernooi op een rijtje gezet in de nieuwe rubriek.

donderdag 11 april 2002

Leuke berichten

In allerlei dammagazines, inclusief DamWeb, gaat het meestal alleen maar over de toppers en het onbegrijpelijke fraais wat ze op de borden weten te toveren. Gelukkig wordt er veel meer gedamd en op alle niveaus. In de DamWeb rubriek van Harry de Waard gaat het daarover. Leuke kleine toernooitjes, dicht bij huis.

maandag 8 april 2002

Van Marle wint in Berlijn

Rienk van Marle heeft het Berlin Open gewonnen. Met de score van 12 uit 8 bleef hij de heren Shapiro en Lemstra n en twee punten voor. Helaas kende het toernooi dit jaar slechts 18 deelnemers. Het is te hopen dat de organisatoren in de toekomst er beter in slagen dit evenement onder de aandacht te brengen.

zondag 7 april 2002

Gelderland domineert jeugddamdag

Op de zaterdag in Harderwijk gespeelde nationale jeugddamdag kwamen de provinciale jeugdselecties tegen elkaar in actie. Gelderland was evenals in voorgaande jaren oppermachtig. Bij de welpen, aspiranten en junioren eiste een Gelderse vijftal de titel op. Bij de aspiranten eindigde Gelderland 2 zelfs op de tweede plaats voor het West-Hollandse team. Alleen bij de pupillen werd Gelderland afgetroefd door West-Holland. Een team met drie Haagse en twee Delftse spelers bleef Gelderland net twee punten voor.

donderdag 4 april 2002

Bekercompetitie

Binnenkort begint de nationale bekercompetitie. De 32 teams beginnen in april en dammen door totdat in juni de kampioen alleen over is. Op dit moment worden in de diverse provincies de plaatsingstoernooien gespeeld. Zo ook in Utrecht. Harry de Waard was erbij.

dinsdag 2 april 2002

Goedemoed wint Paastoernooi

Tjalling Goedemoed heeft het 22ste Paastoernooi in Amsterdam gewonnen. In het bijzonder sterk bezette toernooi behaalde hij samen met Kees Thijssen, Andrew Tjon A Ong en Leopold Sekongo 10 punten door drie overwinningen en vier remises. Op weerstandspunten bleef Goedemoed het trio voor. Het Paastoernooi, dat altijd op donderdagavond begint en waarin er tot en met tweede Paasdag zeven rondes gespeeld worden, kende dit jaar het maximaal aantal deelnemers van 42.

De nieuwe studentenkampioen van Nederland, waarvoor in hetzelfde toernooi wordt gedamd, is Marcel Kosters uit Haarlem. Hij bleef een grote schare achtervolgers net een punt voor.

dinsdag 2 april 2002

Heusdens wint denk biathlon

Ron Heusdens is opnieuw winnaar geworden van de Denkbiatlon (dammen en schaken). Maar het was wel heel wat spannender dan vorig jaar, toen hij geen enkele concurrentie had. Uiteindelijk eindigden precies de drie internationale titelhouders met 7 punten op de eerste drie plaatsen, waarbij Ron de meeste weerstandspunten had. Tweede werd Erik Hoeksema en derde Anton van Berkel. Als Anton in de laatste schaakpartij tegen Aard Daanen zijn hoofd koel had gehouden en zou hebben gewonnen of remise gespeeld, was hij eerste geweest.

woensdag 27 maart 2002

Partijen uit de halve finales

Nogmaals aandacht voor Papendal waar de halve finales gespeeld werden. Harry de Waard laat opnieuw een aantal partijen zien met interessante momenten. Klik snel door naar de DamWeb Rubriek.

woensdag 27 maart 2002

Zomerdrukte

De zomer was altijd al volledig volgepland met met allerlei toernooien. Het begon in Brunssum, toen kwam Nijmegen, later Den Haag en twee jaar geleden Zeeland. De bonden hebben echter ook hun begerig oog laten vallen op deze blijkbaar aantrekkelijke periode. Bij wijze van zomertoetje wordt het Nederlands kampioenschap nu eind augustus gespeeld. In Velp, nadat het onmogelijk bleek het toernooi in juni in Alphen aan de Rijn te organiseren.

Maar nu de FMJD. Die organiseert het WK Kandidatentoernooi, waaruit de uitdager van wereldkampioen Tsjizjov moet komen, van 24 juli tot en met 14 augustus in Yakoetsk. En dat valt dus samen met de zomertoernooien van Nijmegen, Brunssum (Open NK) en Zeeland.

zondag 24 maart 2002

Alles remise... en laatste

Alle partijen remise spelen. En toch als laatste eindigen. Het overkwam Alex Mathijsen in de barrage tussen vier dammers om drie plaatsen voor het Nederlands kampioenschap. Cor van Dusseldorp, Marino Barkel en Sven Winkel wonnen en verloren onderling, speelden alle drie remise tegen Mathijsen en eindigden dus een punt voor de ongelukkige. De finalisten voor het NK zijn dus bekend.

De drie-punten-overwinning heeft dit jaar gezorgd voor een zeer snelle afhandeling van de in het verleden vaak zeer langdradige halve finale. Wieger Wesselink begint in DamWeb Forum al vast aan de evaluatie. Doe je ook mee?

vrijdag 22 maart 2002

Wiersma verkiesbaar

Regerend Europees kampioen dammen Harm Wiersma blijkt op een verkiesbare plaats voor de Tweede Kamer verkiezingen te staan. Op de Lijst Pim Fortuyn komt Wiersma, met als beroep 'Sportbestuurder', voor op de achttiende plaats. Volgens de huidige peilingen (29 zetels voor de Lijst Pim Fortuyn) zou de oud-wereldkampioen dus vanaf mei in het parlement de dambelangen kunnen gaan verdedigen. Geef je reactie op DamWeb Forum.

woensdag 20 maart 2002

De groten in de competitie

Harry de Waard geeft in zijn nieuwe rubriek ruimte aan enkele zware grootmeesters in de nationale competitie. Met partijen van Clerc, Sijbrands en Gantwarg, uitkomend voor respectievelijk Hiltex, Wolter&Dros en Van Stigt Thans, fragmenten van hoog niveau. Veel leesplezier.

woensdag 20 maart 2002

Leesmann kampioen van Estland

Het kampioenschap van Estland is gewonnen door Kaido Leesmann. Hij behaalde 16 punten uit 11 wedstrijden en bleef daarmee Villem Ls en Raivo Rist twee punten voor. De kampioen van vorig jaar, Kenneth Karp, kwam nu niet verder dan 1 punten. Namen die de meeste Nederlandse dammers wellicht niet veel zeggen, maar degene die het Ests machtig zijn, kunnen op de toernooi pagina een paar regels biografie van de deelnemers lezen.

woensdag 13 maart 2002

Partijen uit de halve finales

Al eerder werd bericht over de resultaten van de halve finales. Ook in de DamWeb rubriek wordt er aandacht aan besteed. Als gevolg van omstandigheden een selectie van fraaie partijen door Harry de Waard.

zondag 10 maart 2002

Halve finales gespeeld

De halve finales om het kampioenschap van Nederland zijn gespeeld. De vier groepswinnaars die zich rechtstreeks plaatsen voor het NK zijn bekend. Naast Grard Jansen en Jeroen van den Akker, die al na de voorlaatste ronde zeker waren, zijn dat Wieger Wesselink en Auke Scholma. Scholma keert daarmee terug op het hoogste niveau.

Bij wijze van hoge uitzondering (wellicht het gevolg van de 3-punten-overwinning) zijn alle nummers 2 ook al bekend na afloop van de reguliere competitie. Alex Matthijssen, Cor van Dusseldorp, Marino Barkel en Sven Winkel gaan onderling bepalen wie van hen niet naar de finale mag.

Reeds geplaatst voor de finale zijn Harm Wiersma, Hans Jansen, Hein Meijer, Ron Heusdens, Martin Dolfing, Kess Thijssen en Rob Clerc.

Van degenen die in 2001 de finale speelden, zien we Wim van der Kooij, Anton Kosior en Paul Oudshoorn niet meer terug, Cor van Dusseldorp maakt nog een kans via de herkamp.

zaterdag 9 maart 2002

Hein Meijer tweede in Cannes

De Amsterdammer Hein Meijer is tweede geworden bij het sterk bezette hoofdgroep van het toernooi in Cannes. Hij behaalde daarmee de norm van internationaal grootmeester. Meijer behaalde 13 uit 9 en eindigde daarmee een punt achter wereldkampioen Tsjizjov. Vlak achter Meijer stonden de Fransman Cordier, Valneris en Samb.

vrijdag 8 maart 2002

WK-boek

Eerder al besteedde DamWeb via een prijsvraag aandacht aan het boek over het WK 2001 in Moskou. Harry de Waard heeft het boek nu ook gelezen en laat wat zien van de inhoud. In zijn nieuwe rubriek die door griep bij de hoofdredactie iets te laat verschijnt.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 255.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi