Archief - September/Oktober 2002

 

woensdag 30 oktober 2002

Sijbrands neemt deel aan WK

Oud-wereldkampioen en damlegende Ton Sijbrands wordt weer actief. Hij zal in mei 2003 deelnemen aan het wereldkampioenschap dat in Zwartsluis gespeeld wordt. In het WK spelen twintig spelers een rondtoernooi. Sijbrands krijgt een zogenaamde sponsorplaats van de organisatie op grond van zijn positie op de wereldranglijst.

Sijbrands speelde de laatste jaren vrijwel alleen in de nationale competitie voor het Amersfoortse ADG. Het laatste grote toernooi waarin hij uitkwam was het Europees kampioenschap in 1999 waar hij tweede werd achter Harm Wiersma, die andere damlegende, maar nu nog even Tweede Kamer lid.

woensdag 30 oktober 2002

Ontknoping van het NK

Al enkele weken lees je in de wekelijkse damrubriek bij DamWeb over het afgelopen NK. Vandaag volgt de ontknoping met de belangrijkste partijen uit de slotfase van het toernooi. Zie onder andere hoe Gérard Jansen zijn koppositie verspeelde.

donderdag 24 oktober 2002

Mathijsen productief

De speler op het NK die het meest bijdroeg aan het winstpercentage op het afgelopen NK was Mathijsen. Helaas voor hem betrof het verliespartijen, maar hij werd geroemd vanwege de steeds weer ambitieuze partijopzet. Harry de Waard laat dan ook graag enkele partijen van hem zien.

zondag 20 oktober 2002

Van Stigt Thans vergroot marge

De Schiedamse formatie Van Stigt Thans heeft na de derde ronde twee punten voorsprong op de concurrenten, die geen van allen tot winst kwamen. Van Stigt Thans had geen problemen met Wolter&Dros/ADG, dat zonder Sijbrands en negen man aantrad. Het werd 4-1 en alleen Kos scoorde tegen. Hiltex kwam in Hengelo niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Maas van 't Hoog. De Amsterdammers hebben veel plezier van Ndjofang, die alles nog won. Ook Meurs DEZ moest een punt toegeven op de koploper na een 2-2 tegen Vorden. Heijting Huissen meldde zich weer op de tweede plaats na een overwinning op Angarde Informatica uitTilburg.

Alle uitslagen, standen en topscorers vind je bij de KNDB.

zondag 20 oktober 2002

Tsjizjov niet te stuiten

Wereldkampioen Alexei Tsjizjov heeft het zesde Bijlmerdamtoernooi met veel machtsvertoon gewonnen. Tsjizjov won in de zevende ronde van directe concurrent Samb en daarna was het toernooi gespeeld. Al na de voorlaatste ronde was de Rus met twee punten voorsprong op Valneris zeker van de overwinning. Bij eventueel verlies in de laatste ronde zou namelijk het aantal winstpartijen tellen.

Op de tweede plaats eindigde dus Valneris. Thijssen en Samb deelden de derde plaats.

woensdag 16 oktober 2002

Eeuwig elfde?

Jeroen van den Akker eindigde in het NK opnieuw op de elfde plaats. Een te lage klassering voor een speler van wie veel verwacht wordt, gezien zijn prestaties in andere toernooien, zoals de tweede plaats in Ordina Open. Hij staat centraal in de nieuwe rubriek van Harry de Waard.

woensdag 16 oktober 2002

Samb en Tsjizjov leiden in de Bijlmer

Afgelopen zondag is in de Amsterdamse Bijlmer het gelijknamige toernooi begonnen. De grootmeestergroep kent weer een sterke bezetting. Alexei Tsjizjov en N'Diaga Samb gaan na vier van de negen rondes aan de leiding met 7 uit 4. Samb boekte daarbij een fraaie zege op Hans Jansen die zich een hekstelling met drie schijven op de lange lijn veroorloofde en op de vlucht in de problemen kwam.

Op de website van het toernooi zijn de partijen te vinden.

woensdag 9 oktober 2002

Dolfing echt de sterkste

Martin Dolfing was bij het NK echt de sterkste. Dat althans concludeert Harry de Waard in zijn wekelijkse damrubriek. Om zijn stelling kracht bij te zetten passeren enkele partijen van de Groninger de revu. De moeite waard!

zondag 6 oktober 2002

Van Stigt Thans aan kop

De Schiedamse vereniging Van Stigt Thans heeft alleen de leiding genomen in de Ereklasse. Bij Heijting uit Huissen werd met 3-4 gewonnen. Schiedam begon met een ruime voorsprong, maar deze werd weer ongedaan gemaakt. De nieuwe aanwinst Rob Clerc zorgde voor de beslissende punten.

Tegelijkertijd kwam Hiltex in Twente niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Witte van Moort. Apeldoorn had deze keer wereldkampioen Alexei Tsjizjov laten overkomen en speelde gelijk tegen de jeugd van Meurs. Ook Wolter&Dros was weer op oorlogssterkte met Sijbrands en Samb hetgeen leidde tot een 3-3 gelijkspel tegen CEMA. Alle uitslagen vind je bij de KNDB.

woensdag 2 oktober 2002

De rubriek

Als gevolg van een storing bij de provider waren delen van DamWeb de afgelopen week niet beschikbaar en kon de site ook niet bijgewerkt worden. Hiervoor onze excuses.

Vandaag viel bij de abbonnees het fraaie blad Hoofdlijn in de brievenbus, boordevol met besprekingen van toernooien. Bij DamWeb komt Harry de Waard er ook maar niet door heen. Te veel toernooien. Deze week is SNS Open in Zeeland aan de beurt.

donderdag 26 september 2002

Zevenklapper

Kijk mee met Harry de Waard bij het Brunssum Open NK en bezie de zevenklapper van Tjeerd Harmsma en enkele andere minder spectaculaire maar nog steeds leuke combinaties.

Correctie: Tanja Chub werd Europees kampioen vanwege het grotere aantal overwinningen dat zij boekte. Weerstandspunten gaven dus niet de doorslag.

maandag 23 september 2002

Chub Europees kampioene

De Nederlandse Tanja Chub heeft de Europese titel veroverd. In een spannende slotfase bleef zij de concurrentie net voor. Chub ging al vanaf het begin van het toernooi aan de leiding. In de voorlaatste ronde verloor zij haar ongedeelde koppositie als gevolg van een nederlaag tegen de regerende wereldkampioen Tamara Tansykuzhina. De slotronde won zij echter van haar voormalig landgenote Darija Tkachenko en bleef zij op weerstandspunten de Oekraïnse Olga Baltazhy net voor. De overige Nederlandse deelneemsters presteerden ook sterk waardoor de delegatie de prijs voor het sterkste landentrio in ontvangst mocht nemen.

zondag 22 september 2002

Verrassingen bij start competitie

De nationale damcompetitie is gisteren van start gegaan. Voor het eerst in de nieuwe opzet met een nieuwe Ereklasse en vijf Tweede klasses. In de eerste ronde viel meteen een aantal verrassingen te noteren. Wolter&Dros/ADG reisde naar Apeldoorn zonder de zieke Sijbrands en zonder de ongesponsorde Samb. Toch slaagde het tiental erin om de nieuwe ereklasser verrassend te verslaan met 4-3. een overwinning waar niets op af te dingen viel en waarbij de overwinning van De Waard op Spanjer het meest in het oog sprong. Een slecht begin voor Apeldoorn, dat qua rating bij de top behoort.

Hiltex, verrassend met de Afrikaanse kampioen Jean-Marc Ndjofang, haalde in Tilburg de volle buit binnen en het versterkte Van Stigt Thans won oppermachtig van Tomahaôk. De grootste overwinning in de Ereklasse was voor Heijting Huissen, dat maar liefst met 5-0 won van CEMA.

Op de KNDB-site zijn alle uitslagen na te zien. De grootste overwinning dit weekeinde (9-0) was voor DVSB dat eersteklasser IDV annexeerde en om onbegrijpelijke redenen nog in de Tweede klasse speelt.

woensdag 18 september 2002

Het visitekaartje van Mark Podolski

Harry de Waard werkt het rijtje toernooien keurig af. De volgende is Brunssum, voor de 25ste maal dit jaar en ook het Open NK. Het toernooi werd gewonnen door Mark Podolski, van wie wel eens gezegd wordt dat hij ooit nog eens wereldkampioen wordt. Het Open NK is een leuk begin. Zie de verse rubriek.

Wist je trouwens dat de eerste 150 rubrieken keurig zijn geïndexeerd. Zie de techniek pagina.

maandag 16 september 2002

EK vrouwen gestart

In Litouwen is vandaag het Europees kampioenschap voor vrouwen begonnen. Maar liefst zes Nederlandse deelneemsters verschenen aan de start. Nina Hoekman en Tanja Chub begonnen met een overwinning, Vitalia Doumesh, Erna Wanders en Olga Kamyshleeva speelden remise en alleen Marieke Quant verloor.

Er zijn 41 deelnemers en tot en met zondag worden er negen rondes volgens het Zwitsers systeem gespeeld. Meer informatie op de toernooisite.

donderdag 12 september 2002

Nogmaals Nijmegen

Ook het Ordina Open in Nijmegen verdient een tweede rubriek. Bondstrainer Nikhila beoordeelt daar de combinaties op schoonheid en dat nodigt velen uit een inzending te doen. De leukste combinaties in de rubriek van deze week door Harry de Waard.

woensdag 4 september 2002

Fragmenten uit Nijmegen

Het grootste zomertoernooi van Nederland, Ordina Open in Nijmegen staat deze week in de schijnwerpers van Harry de Waard. Natuurlijk enkele fragmenten van de winnaar, Wadim Wirny. Maar terecht ook twee partijen van Jasper Lemmen, één vand e jeugdige smaakmakers van het toernooi.

zondag 1 september 2002

Dolfing kampioen van Nederland

Nederland kent een nieuwe damkampioen. Martin Dolfing werd in Velp kampioen van Nederland met een score van 21 uit 13. Dolfing speelde pas zijn derde finale, maar werd gerekend tot de kanshebbers. In 2000 en 2001 eindigde hij al op de vierde plaats. Nu dus breekt hij door met een overtuigende overwinning. Aanvankelijk leek Gérard Jansen op de titel af te gaan. Deze viel echter terug na een nederlaag tegen Thijssen in de voorlaatste ronde. Vandaag had Dolfing aan een remise genoeg omdat zijn achtervolgers, Heusdens en Clerc, respectievelijk verloren en remise speelden.

De evaluatie van het drie punten systeem kan nu gaan beginnen. Het winstpercentage is opgekrikt van 24% naar 33%. Nog niet direct een resultaat om trots op te zijn, maar het is een verbetering. En gelukkig nu eens een toernooi zonder barrage. Wellicht voer voor een discussie op het Forum?

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi