Archief - Mei/Juni 2003

 

zondag 29 juni 2003

Drie winnaars in Delft

In het DUWO Kennisstad Damfestival zijn maar liefst drie grootmeesters er met de hoofdprijs vandoor gegaan. Stond na het gewone toernooi Alexei Tsjizjov een punt voor op Anatoli Gantwarg en twee punten op Rob Clerc, na de slotdag met het rapidtoernooi stonden de drie precies gelijk. In de Meestergroep was er met Jean-Marc Ndjofang wel een duidelijke winnaar. Peter van der Stap won het Open Toernooi.

Behalvehet toptoernooi en de talloze nevenactiviteiten stond ook de Delftse telling in het centrum van de belangstelling. De telling die wellicht volgend jaar in al dan niet aangepaste vorm in het NK toegepast zal worden. Het aantal puntenoverwinningen was nogal laag dit jaar. Analyse van de gespeelde partijen zal moeten uitwijzen wat het echte effect van de telling was.

zaterdag 28 juni 2003

Jeugd WK's in Hijken

De komende week worden in Hijken maar liefst twee wereldkampioenschappen gespeeld. Maar liefst 34 aspiranten uit 16 landen en 30 meisjes uit 13 landen zitten vanaf vandaag achter bord in de strijd om de wereltitel in deze categorieën. Er worden totaal zeven rondes gespeeld volgens het Zwitsers systeem.Vrijdag 4 juli is de sluiting van het toernooi en 5 juli is gereserveerd voor eventuele barrages.

Het toernooi is te volgen via de speciaal daarvoor opgerichte website, die zowel in het Nederlands, Engels als Russisch te raadplegen is.

woensdag 25 juni 2003

Gerrit Boom

Het Barnsteentoernooi werd voor de tweede maal in successie gewonnen door Gerrit Boom. In de eerste rubriek na de tweehonderdste staat dit toernooi in Bunschoten in de schijnwerpers van Harry de Waard.

zondag 22 juni 2003

Terug naar 2-0

De Bondsraad heeft gisteren haar belangrijke juni vergadering gehouden, waarin veel voorstellen op tafel lagen. De belangrijkste besluiten zijn de volgende:

- De 2-0 wordt weer de standaarduitslag voor een dampartij. Het principebesluit is genomen om in de finale van het NK 2004 de voordeelremise in te voeren. Een werkgroep bestaande uit Rob Clerc, Erno Prosman, Frank Teer, Henk de Witt en bestuurslid Ruurd Wuustman bereidt dit voor.

- De pyramide van de nationale competitie is met ingang van 2004/2005 1-2-3-4 in plaats van het huidige 1-1-2-6. Er vind komend seizoen versterkte promotie plaats. De 'doelpuntentelling' voor de notatie van een teamuitslag heeft het net niet gehaald. Er komt een Champions Cup toernooi voor de clubkampioenen.

- Ebbo de Jong is gekozen als opvolger van Theo van den Hoek als voorzitter van de KNDB.

zaterdag 21 juni 2003

Van Stigt Thans wint beker

De Schiedamse vereniging Van Stigt Thans heeft de nationale bekercompetitie gewonnen. De ambitieuze club verscheen voor het eerst deze bekercompetitie met Rob Clerc achter het bord. Dat was meteen de beslissende factor. Hoewel de reguliere wedstrijd en de barrage beiden in 5-5 eindigden, gaf de overwinning van Clerc aan bord 1 de doorslag.

vrijdag 20 juni 2003

DUWO Kennisstad Damfestival

Morgen start in Delft het DUWO Kennisstad Damfestival. Een week lang volledig gevuld met damactiviteiten. Een toptoernooi met onder andere Rob Clerc en Alexei Tsjizjov, daarnaast een Meestergroep en een Open Toernooi, allen geteld met de Delftse telling. Andere activiteiten zijn een Universiteitentoernooi, een vrouwentoernooi, een Rapid toernooi en morgen begint het met een openluchttoernooi in het centrum van Delft. Kortom, de damliefhebber moet de komende week in Delft zijn, even het hart van de Nederlandse damwereld.

donderdag 19 juni 2003

Tweehonderd rubrieken!

Al bijna vier jaar verzorgt Harry de Waard een damrubriek bij DamWeb. Iedere week kunnen de lezers van DamWeb zich weer op de hoogte stellen van damtechnische verwikkelingen die zijn voorgekomen in recente toernooien.

Vandaag presenteert Harry zijn tweehonderdste rubriek. Een prestatie van formaat. Als tegenprestatie mogen de lezers de komende weken proberen tien vraagstukken op te lossen. Zoals gebruikelijk wordt onder de goede inzenders een aantal boeken verloot. Succes!

donderdag 12 juni 2003

Izhevsk wint Confederation Cup

Het topviertal van Udmurtneft Izhevsk, met Alexei Tsjizjov, Vadim Virny, Guntis Valneris en Igor Kirzner heeft de Confederation Cup gewonnen, het voorportaal van de Europa Cup. De finale ging tegen Bashneft Ufa, met onder andere Alexandr Georgiev, en werd met 5-3 gewonnen.

Slechts één Nederlands team nam de moeite naar Polen af te reizen. Meurs DEZ stuurde een team dat volledig uit jeugdspelers bevond. Dit team eindigde op de zevende plaats.

donderdag 12 juni 2003

Speelroosters Nationale Competitie

Op de KNDB-site zijn de speelroosters van de Nationale Competitie te vinden. In totaal zullen 114 tientallen deelnemen in één Ereklasse, één Hoofdklasse, twee Eerste Klasses en zes Tweede Klasses. Op de vernieuwde website van Meurs DEZ vind je een overzicht van bekende transfers.

woensdag 11 juni 2003

Pasen

Nationaal kampioen Kees Thijssen was niet te beroerd om zijn net verworven eer op het spel te zetten in het Amsterdamse Paastoernooi. Hij won het toernooi echter overtuigend. In de rubriek van deze week aandacht voor dit toernooi.

maandag 9 juni 2003

KNDB aanvaardt Ivan Shovkoplyas

De KNDB heeft enkele weken geleden al in een brief aan de andere leden van de FMJD zijn standpunt bekend gemaakt inzake de crisis binnen de FMJD. Deze brief is nu ook openbaar gemaakt en dat is maar goed ook want de speculaties op diverse fora (waaronder DamWeb forum) werden steeds wilder.

Belangrijkste element in deze brief is dat de KNDB bereid is Ivan Shovkoplyas als voorzitter te aanvaarden en zelf ook niet met een tegenkandidaat zal komen. Hiertoe moet dan wel een nieuwe vergadering belegd worden, want de tweede vergadering die in Zwartsluis belegd werd, beschouwt de KNDB niet als rechtsgeldig. De KNDB stelt voor om deze vergadering te laten leiden door Jacek Pawlicki, voorzitter van de Europese damfederatie.

vrijdag 6 juni 2003

De rubrieken

Harry de Waard is weer terug en de zoekgeraakte rubrieken dus ook. Allereerst de twee kwijt geraakte rubrieken met het WK als onderwerp. Voor degenen die geen zin hadden om zelf de interssante partijen eruit te pikken, is dit een aanrader.

woensdag 4 juni 2003

Valneris wint Salou

Guntis Valneris heeft in Salou het gelijknamige toernooi gewonnen en toonde daarmee wederom aan in vorm te zijn. Kees Thijssen eindigde op de gedeelde tweede plaats; hij raakte achterop na verlies tegen Nina Hoekman. Hoekman hield samen met Kalinov de Nederlands kampioen gezelschap op deze tweede plaats.

Op de twaalfde plaats eindigde Harry de Waard, uw rubriekschrijver wiens rubrieken nu even gemist worden nadat zij door een druk op een knop definitief vernietigd waren.

zaterdag 31 mei 2003

Stapper Nederlands pupillenkampioen

De Haagse dammer Stefan Stapper is vandaag in IJmuiden kampioen van Nederland geworden. Vorig jaar eindigde hij op de tweede plaats achter zijn iets oudere clubgenoot Robin Vogelaar en daarom begon hij dit toernooi als een van de favorieten. Nadat Stapper halverwege het toernooi won van zijn concurrenten Pieter Steijlen en Zainal Palmans leek hij onbedreigd op de titel af te gaan. Door enkele remises werd Stapper echter net achterhaald door Frerik Andriessen uit Delft, die vorig jaar nog geen rol van betekenis speelde, maar nu verrassend sterk speelde. In de barrage eiste Stapper met twee winstpartijen echter zonder twijfel de titel op.

Op drie punten achter de twee koplopers eindigden vijf spelers. Ook hier was een barrage nodig om de nummer drie aan te wijzen. De nummers 1 tot en met 3 zullen Nederland vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap in Minsk.

vrijdag 30 mei 2003

Puntenoverwinning in NK 2004

De kans is groot dat in de finale van het NK van 2004 de puntenoverwinning of voordeelremise wordt ingevoerd. Het KNDB-bestuur heeft een voorstel van die strekking voorgelegd aan de Bondsraad. Tegelijkertijd heeft een groot aantal leden van de Bondsraad zijn naam gezet onder vrijwel een identiek voorstel dat onafhankelijk van het bestuur is ontwikkeld en waaraan ook enkele topspelers, waaronder twee oud-kampioenen van Nederland, hun medewerking hebben toegezegd. De kans is dus groot dat het op 21 juni in de tweede vergadering van de Bondsraad wordt goedgekeurd.

Tegelijkertijd wordt voorgesteld om de 3-0 overwinning weer af te schaffen en terug te gaan naar de oude vertrouwde 2-0. Alle voorstellen die in de Bondsraadvergadering aan de orde komen staan op de KNDB-site.

donderdag 29 mei 2003

NK Pupillen van start

Damclub IJmuiden organiseert dit jaar hetNederlands kampioenschap voor pupillen. De 24 sterkste pupillen bepalen in drie dagen wie Nederlands kampioen wordt en het land mag vertegenwoordigen op het EK en de jeugdolympiade.

Na drie rondes is Pieter Steijlen de enige zonder puntverlies. Hij wordt gevolgd door Stefan Stapper en Zainal Palmans. In totaal worden er negen rondes gespeeld. Morgen is er tevens een simultaan van Ton Sijbrands.

woensdag 28 mei 2003

Salou begonnen

Het internationale damtoernooi in het Spaanse Salou is van start gegaan. Onder de 74 deelnemers bevinden zich drie grootmeesters: nationaal kampioen Kees Thijssen, gedeeld wereldkampioen Guntis Valneris en Anatoli Gantwarg. Na drie rondes waren Thijssen en Valneris de enigen met de volle winst. In de vierde ronde speelden zij hun onderlinge partij remise. Dat deden de achtervolgers echter ook, zodat de twee nog steeds alleen aan kop gaan.

Helaas zijn de uitslagen en andere wetenwaardigheden niet te vinden op de site van Salou. Uitslagen worden gepost via de FMJD.

woensdag 28 mei 2003

Dammen via internet

De nieuwe sites waar je tegen andere mensen kunt dammen schieten de laatste tijd als paddestoelen uit de grond. De KNDB lanceert bijna de on-line damserver, maar er zijn ook andere initiatieven. Zoals het Nederlandse jijbent.nl en het Spaanse LudoTeka.

zaterdag 24 mei 2003

Nog geen wereldkampioen

In de laatste ronde van het wereldkampioenschap werd het aantal koplopers nog met één vergroot doordat Alexei Tsjizjov won van Anatoli Gantwarg. Valneris, Georgiev en Tsjizjov mogen binnenkort gaan uitmaken wie de echte wereldkampioen is. In tegen stelling tot wat in het programma op de website vermeld is, werd de barrage niet vandaag gespeeld, maar zal deze binnen vier maanden, waarschijnlijk in Zwartsluis, gespeeld worden.

Na de drie Oost-Europeanen volgden maar liefst vijf Nederlanders, van wie Ton Sijbrands de hoogste klassering bereikte, gevolgd door Gérard Jansen, Kees Thijssen, Rob Clerc en Ron Heusdens.

Op de website zijn nog steeds de vaak schitterende partijen na te spelen en kan ook al vast worden ingeschreven voor een exemplaar van het te veschijnen toernooiboek.

donderdag 22 mei 2003

Valneris achterhaalt Georgiev

Aleksandr Georgiev, die een week geleden de wereldtitel nog in zijn zak leek te hebben, moet bij het ingaan van de laatste ronde Valneris naast zich dulden. De Let won de laatste vier ronden en is dus aan een geweldige eindspurt bezig. Morgen speelt Valneris tegen Heusdens en Georgiev tegen Thijssen. Thijssen en Heusdens staan op de zevende en achtste plaats en hebben alle belang niet te verliezen, want dat zijn nu net de plaatsen die recht geven op de sporter A-status van NOC-NSF. We lijken dus af te gaan op een barrage op zaterdag tussen Valneris en Georgiev en wellicht dat Tsjizjov met een overwinning op Gantwarg zich ook nog dat recht verwerft.

De rubriek van deze week behandelt ook het WK en begint juist met de nederlaag van Valneris tegen Jansen. De overwinningen zullen later nog wel volgen.

dinsdag 20 mei 2003

Crisis in Werelddambond

Tijdens een chaotisch verlopen congres van de FMJD schijnt het huidige bestuur naar huis gestuurd te zijn. Niets is duidelijk want de vergadering werd tijdens de verkiezing van de voorzitter afgebroken omdat de heren blikjkbaar niet meer het fatsoen konden opbrengen naar elkaar te luisteren. Het schijnt nu dat een Oekraïner met veel geld, Chovkoplias, zich als voorzitter beschouwt, met Harm Wiersma als vice-voorzitter. Het is jammerlijk dat juist nadat de FMJD toegelaten was tot de wereldwijde sportkoepel GAISF zo door de mand valt.

zaterdag 17 mei 2003

Kwartfinalisten bekend

In het nationale bekertoernooi zijn nog acht teams over. In Huissen werd vandaag de achtste finale gespeeld. Geen grote uitslagen meer in deze fase. Alle wedstrijden werden met het kleinst mogelijke verschil beslist. Volgende week alweer de volgende ronde met de wedstrijden Beter Dordrecht - Heijting Huissen, PWG 's-Gravenpolder - De Oldehove, Van Stigt Thans - Hijken DTC en Witte van Moort-RDC.

.

donderdag 15 mei 2003

Jeugd heeft de toekomst

Een maand geleden werd Meurs uit Culemborg clubkampioen van Nederland door Hiltex te verslaan. Spelers uit de Culemborgse jeugdopleiding hadden een groot aandeel in de overwinning. De vereniging laat daarmee zien dat investeren in een goede jeugdopleiding een goede basis biedt voor de toekomst. In de rubriek van deze week enkele beslissende partijen uit de barrage.

maandag 12 mei 2003

WK halverwege

Het wereldkampioenchap dammen in Zwartsluis is zo goed als halverwege, met negen van de negentien ronden gespeeld. Wie de stand goed bekijkt, ziet dat twee groepen van tien spelers nu een onderling toernooi hebben afgewerkt. De eerste groep, met Tsjizjov, Georgiev en Heusdens bovenin laat een vrij grote spreiding zien in de puntentotalen. In de tweede groep, met Sijbrands en Thijssen bovenaan, hebben acht spelers 10 of 11 punten, Gantwarg heeft er acht en Andall nul.

In het vervolg spelen spelers uit de ene groep telkens tegen spelers uit de andere groep. Het lijkt dus logisch dat in het vervolg Sijbrands en Thijssen gemakkelijker tot scoren zouden moeten komen dan Tsjizjov, Georgiev en Heusdens. Wordt Sijbrands dan toch nog wereldkampioen? De komende anderhalve week zal het uitwijzen.

zondag 11 mei 2003

Eerste ronde KNDB beker

Afgelopen zaterdag is in Schiedam en in Huissen de eerste ronde van de KNDB beker gespeeld. Erg verrassende uitslagen vielen er nog niet te noteren, tweemaal was sneldammen nodig om de beslissing te forceren. De resterende 16 teams vervolgen de bekercompetitie aanstaande zaterdag in Huissen. De gedetailleerde uitslagen vind je bij de KNDB.

donderdag 8 mei 2003

Roozenburg

Twee weken geleden overleed de Nederlandse damlegende Piet Roozenburg. De rubriek van deze week is geheel gewijd aan zijn damverleden. Partijen uit het roemruchte WK in 1948 waar Roozenburg voor het eerst de mondiale titel won. Maar ook latere partijen uit diverse NK's.

zondag 4 mei 2003

zondag 4 mei 2003

Boom wint Barnsteentoernooi

Gerrit boom heevoor de tweede maal het Barnsteentoernooi in Bunschoten gewonnen. De Vordenaar behaalde evenveel wedstrijdpunten als Bas Messemaker en Bennie Provoost, maar had tegenstanders met een hogere rating getroffen. Huizer Bert Zwart werd in dit toernooi als beste dammer aangemerkt van de Stichts-Gooise verenigingen, terwijl Bertus de Harder met 8 wedstrijdpunten de beste Univé-speler werd.

zondag 4 mei 2003

Kloosterziel nog gelijk in President's Match

De eerste drie partijen in de President's Match tussen Michiel Kloosterziel en de Rus Rim Isjmetov zijn in remise geëindigd. Deze match tussen de nummer 1 en 2 van het wereldkampioenschap junioren is door Kloosterziel opgezet om zich te revancheren. Op de site kun je volgen of dat hem de komende dagen nog lukt. De match wordt gespeeld in Katwijk en en duurt tot 7 mei.

vrijdag 2 mei 2003

Goede start Nederlanders

Vandaag is in Zwartsluis de eerste ronde van het wereldkampioenschap gespeeld. Met zes voormalige wereldkampioenen is dit het sterkte toernooi dat ooit gespeeld is. De Nederlanders hadden een goede start. Clerc won van Andall, een deelnemer van het Amerikaanse continent. Ronduit verrassend was de winst van Gérard Jansen op Valneris. Sijbrands had bij zijn rentree een remise tegen Gantwarg. Ook Thijssen begon met een remise.

Heusdens kon alsnog meespelen omdat de Afrikaanse delegatie niet compleet was. Van de vier spelers die zich via het kampioenschap van Afrika geplaatst hadden, kwamen Ba en Samb naar Zwartsluis. Ook Ndjofang, de nummer acht van Afrika, kon daardoor deelnemen.

donderdag 1 mei 2003

Samb geklopt door machine

N'Diaga Samb is morgen voor het eerste sinds 1992 weer deelnemer aan het wereldkampioenschap dammen. Hij plaatste zich door tweede te worden in het Afrikaans kampioenschap. Enkele weken daarvoor speelde hij nog een match tegen het computerprogramma Buggy. Vorig jaar won Samb nog, maar deze keer werd hij overtuigend verslagen. In de rubriek van Harry de Waard de drie verliespartijen.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal open toptoernooi.
12 tot en met 19 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi