Archief - Januari/Februari 2003

 

woensdag 26 februari 2003

Halve finale

De komende tijd richt Harry de Waard zijn aandacht op de partijen in de halve finales om het kamnpioenschap vna Nederland. Vandaag de eerste aflevering met partijen van Jeroen van den Akker.

zondag 23 februari 2003

Promotie en degradatie

De eindstanden van de nationale comeptitie zijn bekend, maar er moet nog heel wat gespeeld worden. Natuurlijk de barrage om de nationale titel tussen Meurs en Hiltex. Vorden, Tomaha˘k en PWG 's Gravenpolder spelen om twee plaatsen in de Ereklasse. Hijken/DTC promoveert rechtstreeks en CEMA/DVZ degradeert naar de Hoofdklasse.

Promovendi naar de hoofdklasse zijn Troesoe en VAD. Hun plaatsen wordt ingenomen door Het Noorden.Daarnaast spelen RDG/DIO, Nijverdal, Witte van Moort 2 en TDV om ÚÚn plaats in de Hoofdklasse.

Led/Welding en Constant 2 degraderen naar de Tweede Klasse, terwijl Warffum, Harderwijk, Schagen, DVSB en Huissen 2 promoveren de andere kant op. De nacompetitie om slechts een plaats in de Eerste Klasse wordt gespeeld tussen NOAD, Pekelsma, Samen Sterk, Source+ NDG (nummers 10 en 11 in de Eerste Klasses), Gorredijk, Vorden 2 (schakelde gisteren Asten uit), Leids Damgenootschap en Damlust (nummers 2 uit de Tweede Klasses).

zaterdag 22 februari 2003

Competitie nog niet beslist

Hiltex heeft gisteren het Schiedamse Van Stigt Thans van de titel afgehouden. In Amsterdam werd met 14-8 gewonnen waardoor Hiltex de concurrent passeerde op de ranglijst. Ook Meurs Denk en Zet wist te winnen waardoor Hiltex en Meurs een barrage om de nationale titel moeten spelen. Deze zal op 8 maart plaats vinden. Maas van 't Hoog had ook nog kunnen aanschuiven bij deze barrage, maar de streekderby tegen Witte van Moort werd verloren.

Aan de onderkant viel het doek voor CEMA/DVZ dat onderuit ging tegen mededegradatiekandidaat Tomaha˘k. Tomaha˘k speelt samen met Vorden en de nummer 2 van de hoofdklasse de nacompetitie voor twee plaatsen in de Ereklasse.

De uitslagen zijn uitgerekend na deze laatste ronde nog niet gepubliceerd door de KNDB.

vrijdag 21 februari 2003

Wie wordt kampioen

Zaterdag wordt in de wedstrijd Hiltex - Van Stigt Thans beslist wie zich kampioen mag noemen. Van Stigt Thans verdedigt een punt voorsprong. Als de Schiedammers niet winnen maken Meurs Denk en Zet en Maas van 't Hoog ook nog een kans. In de nieuwe rubriek blikt Harry de Waard vooruit en laat hij een aantal fragmenten uit de nationale competitie zien.

zondag 16 februari 2003

Finalisten bekend

De finalisten van het Nederlands kampioenschap 2003 zij nu allen bekend. Via de halve finales plaatsten zich Jeroen van den Akker, Sven Winkel, Kees Thijssen, Bas Messemaker, Johan wiering, Alex Mathijsen, Cor van Dusseldorp en Jan Ekke de Vries. De laatste via een barrage tegen Tanja Chub, waardoor er nog steeds geen vrouw in de finale begroet kan worden.

Via de finale van vorig jaar plaatsten Martin Dolfing, GÚrard Jansen, Rob Clerc en Ron Heusdens zich. Auke Scholma en Erno Prosman kregen een keuzeplaats. Opvallende afwezigen zijn de Amsterdammers Hein Meijer en Hans Jansen, die bleven steken in de halve finale.

Het NK, Amsterdammen 2003, wordt gespeeld van 16 tot en met 29 maart in de Passenger Terminal Amsterdam.

donderdag 13 februari 2003

Erno Prosman deelnemer NK

De organisatie van het Nederlands kampioenschap dammen heeft bekend gemaakt dat Erno Prosman zal deelnemenhet komende NK in Amsterdam. Prosman neemt de tweede keuzeplaats in nadat de eerste al was toegewezen aan Auke Scholma.

Prosman was slechts eenmaal eerder deelnemer aan de finale van het NK. In 1996 werd hij na een barrage met GÚrard Jansen kampioen. Vrij kort daarna stopte Prosman met het spelen van individuele kampioenschappen. Hij komt wel uit voor het Amsterdamse Hiltex en staat zevende op de nationale ratinglijst, vˇˇr onder andere Clerc en Wiersma.

woensdag 12 februari 2003

Uit de Ereklasse

Op DamWeb Forum wordt er hevig gediscussieerd over de besluiten van de Protest- en Beroepscommissies inzake de wedstrijd Tomaha˘k - Hiltex. Je zou bijna vergeten dat er ook nog gedamd wordt. Harry de Waard geeft in zijn rubriek van deze week een paar leuke partijfragmenten.

zondag 9 februari 2003

Van Stigt Thans weer alleen aan kop

De Schiedamse formatie van Van Stigt Thans gaat weer alleen aan de leiding in de Ereklasse na een eenvoudige ovwrwinning op Vorden. Beide concurrenten lieten punten liggen. Witte van Moort verloor niet onverwacht van Meurs Denk en Zet, ondanks een overwinning van Marino Barkel op Jeroen van den Akker. Maas van 't Hoog kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Angarde Informatica.

Het is nog allerminst zeker wie er kampioen zal worden. De Commissie van Beroep heeft het besluit van de Protestcommissie om de wedstrijd Tomaha˘k - Hiltex over te spelen, teruggedraaid. Hiltex kan hierdoor niet de koppositie overnemen. Van Stigt Thans staat echter maar een puntje voorop drie concurrenten, waaronder juist Hiltex. De laatste ronde staat de kraker Hiltex - Van Stigt Thans op het programma.

donderdag 6 februari 2003

Oplossingen van de eindspelen

Vlak voor Kerst presenteerde Harry de Waard een rubriek met een viertal pittige eindspelen ter oplossing. Hoog tijd dus voor de antwoorden. Je vindt ze in de rubriek van deze week.

zondag 2 februari 2003

Eerste winnaars bekend

In de halve finales om het kampioenschap van Nederland zijn na acht van negen rondes de eerste finalisten bekend. In groep 1 wist Jeroen van den Akker zich als eerste te plaatsen. Opvallende mogelijke uitvaller is Hein Meijer. Hij behoort tot het vaste meubilair van de NK-finale, maar dreigt nu het NK te gaan missen. Sven Winkel en Gerrit Boom zijn de belanrijkste gegadigden voor de tweede plaats.

In groep 2 is de strijd geheel gestreden. Na een weekend met vrijwel alleen remises zijn Kees Thijssen en Bas Messemaker de geplaatsten. Voor de laatste betekent dit zijn debuut.

Het winstpercentage in groep 3 zou zelfs in een NK-finale misstaan. Dientengevolge is hier nog niets duidelijk. Alex Mathijsen gaat aan kop met een punt voorsprong op een aantal achtervolgers en is daardoor nog allerminst zeker. Ook in groep 4 is het nog zeer spannend. Cor van Dusseldorp staat eerste, op een punt gevolgd door Jan Ekke de Vries, die op zijn beurt een punt voorsprong heeft op Hans Jansen.

De uitslagen, standen en partijen vind je vanaf maandag bij de KNDB.

donderdag 30 januari 2003

Geschiedenis van het Damspel

De geleerden zijn het er nog steeds niet helemaal over eens waar het damspel precies ontstaan is en op welke wijze het zich ontwikkeld heeft. Govert Westerveld schreef met medewerking van Rob Jansen een lijvig boekwerk over de Spaanse invloed op het damspel. Zou de dam tegelijkertijd ontstaan zijn met de sterke koningin in het schaakspel? Het boek en enkele kritieken zijn nu in te zien via internet.

woensdag 29 januari 2003

Ishmetov wint op vluggeren

Vrijwel geen kampioenschap wordt meer beslist zonder barrage. Het 'vluggeren' is daarmee een belangrijk onderdeel geworden in het wedstrijddammen. Zo ook bij het wereldkampioenschap voor junioren. De Rus Rim Ishmetov liet in de barrage Michiel Kloosterziel en de Let Viesurs Tomass achter zich. Dat alles in de rubriek van deze week.

zondag 26 januari 2003

Opnieuw telefoonincident

Opnieuw is er in de Ereklasse een partij verloren verklaard wegens het afgaan van een mobiele telefoon. En weer was het in een thuiswedstrijd van Tomaha˘k en weer was Van Marle de arbiter. Dit keer was het echter een thuisspeler die de fout in ging. Tomaha˘k-speler Theo Dijkstra kon zijn mobiel niet bedwingen. Van Marle kon uiteraard niet anders dan consequent zijn en deelde een nul uit. Tomaha˘k speelde uiteraard wel verder en verloor met 9-15.

zaterdag 25 januari 2003

Spannend slot in Ereklasse

Het slot van de nationale competitie dreigt enorm spannend te worden. Zowel de koploper als de nummer twee verloren vandaag hun wedstrijd. Van Stigt Thans verloor de uitwedstrijd tegen Maas van 't Hoog uit Hengelo. Meurs Denk en Zet had de koppositie kunnen overnemen maar ging zelf onderuit tegen Heijting Huissen.

Van Stigt Thans gaat op bordpunten nog wel aan kop, maar moet nu plotseling vijf concurrenten bij zich in de buurt dulden. En als een schaduw boven de Ereklasse hangt nog de mogelijk over te spelen wedstrijd tussen Hiltex en Tomaha˘k. Als Hiltex die zou winnen, staan de Amsterdammers aan kop.

In twee tweede klassen is de competitie ten einde. Harderwijk en Schagen promoveren naar de eerste klasse. Vorden 2 en Leids Damgenootschap plaatsten zich voor de nacompetitie waarin negen teams voor maar liefst ÚÚn plaats in de eerste klasse gaan spelen.

vrijdag 24 januari 2003

Bondsraad grotendeels bekend

Voor een groot deel is de samenstelling van de Bondsraad bekend. In de meeste damprovincies zijn er geen verkeizingen nodig omdat het aantal kandidaten gelijk is aan het aantal toegewezen zetels. Alleen in Gelderland heeft men de luxe van elf kandidaten voor vijf plaatsen.

Dit volgens een lijst die bekend gemaakt is door de Vernieuwers. Uit die lijst blijkt ook dat niet alles op rolletjes loopt. InMidden-Holland waren al verkiezingen voordat de KNDB definitief besloot tot het instellen van een Bondsraad en in enkele andere provincies worden nog kandidaten geaccepteerd na de sluitingstermijn. Voor de Spelersraad lijken zelfs tweemaal verkiezingen te worden gehouden.

woensdag 22 januari 2003

Nina gewoon de beste

Harry de Waard analyseert vandaag het Nederlands kampioenschap voor vrouwen dat een maand of twee geleden in Zeeland gespeeld is. En hij concludeert dat Nina gewoon de beste is. Dat kan ook bijna niet anders gezien de gigantische voorsprong die zij had in de eindstand. Bekijk hier enkele partijen.

zondag 19 januari 2003

Uitspraak Protestcommissie

De protestcommissie heeft een uitspraak gedaan inzake het protest van Hiltex tegen de verloren verklaarde partij van Ndjofang in de wedstrijd Tomaha˘k - Hiltex, het zogenaamde telefoonincident. Het protest van Hiltex is niet toegewezen.

Wel deed de commissie twee andere opmerkelijke uitspraken. De overige negen wedstrijden, waarin na het verlies van Ndjofang collectief remise werd aangeboden door de spelers van Hiltex en dat even collectief werd geaccepteerd door de Westlanders, moeten in zijn geheel overgespeeld worden. Daarnaast geeft de Protestcommissie aan de KNDB het advies om het gedrag van de Hiltex spelers voor te leggen aan de Tuchtcommissie.

De wedstrijd zal uiterlijk 15 februari gespeeld moeten zijn. Tomaha˘k heeft al aangegeven tegen het besluit in beroep te zullen gaan.

woensdag 15 januari 2003

Terug naar het EK

De titel van de wekelijkse rubriek luidt: Schwarzman met vluggeren Europees kampioen. Deze titel zou de lezer op het verkeerde been kunnen zetten. Werd Schwarzman sneldamkampioen? Nee, hij won het gewone EK. Maar het sneldammen was in dat EK wel een doorslaggevende factor. Desondanks werd de speler met de hoogste rating gewoon eerste.

zaterdag 11 januari 2003

Misstap van koploper

De trotse koploper in de Ereklasse, het Schiedamse Van Stigt Thans, leed in de achtste ronde van de nationale damcompetitie de eerste nederlaag. Witte van Moort, dat zelf grossiert in gelijke spelen, boekte de derde overwinning en bracht de spanning in de competitie enigszins terug. Achtervolger Meurs profiteerde echter niet voluit met een gelijkspel tegen het lager geklasseerde Angarde, zodat Van Stigt Thans met een punt voorsprong blijft leiden.

Ook aan de onderkant van de ranglijst is het ongemeen spannend met vier teams met vier punten en nog een aantal onderlinge wedstrijden te gaan. Zie voor de uitslagen uit alle klassen de KNDB-site.

vrijdag 10 januari 2003

De blindpartijen

De 22 blindpartijen, waarmee Ton Sijbrands in december zijn wereldrecord blindsimultaandammen verbeterde, zijn te vinden op de KNDB-site. Harry de Waard voorziet twee van die partijen van commentaar in zijn rubriek. Hij koos voor de kortste en de langste partij.

maandag 6 januari 2003

Halve finales halverwege

Ook in dit sneeuwerige weekend werden er in Papendal weer twee rondes van de halve finale voor het Nederlands kampioenschap gespeeld. In vier groepen van 10 plaatsen de beste twee zich voor de finale in maart in Amsterdam.

Groep 1 lijkt de groep des doods. Winkel, Boom, Van den Akker en Meijer lijken allen aanspraak te kunnen maken op een finale. Kees Thijssen ligt in groep 2 een straatlengte voor en de vraag is alleen wie er recht heeft op het tweede NK-ticket. In groep 3 vallen veel remises. Mathijsen en Sier gaan hier aan de leiding met 8 uit 4. NK-finalist Kosior lijkt met vier remises tegen lager geklasseerde spelers al uitgespeeld. Tenslotte moet Hans Jansen uitkijken in groep 4. Het zal toch niet zo zijn dat deze vaste finalist het NK gaat missen, juist nu het in zijn woonplaats gespeeld wordt. Cor van Dusseldorp staat hier een eind voor op de concurrentie na zijn winst op Jansen.

Ook de dames zijn van start gegaan met hun voorrondes. Alles is te vinden op de site van de KNDB.

vrijdag 3 januari 2003

Vijftig jaar na opa

In de eerste rubriek van het nieuwe jaar richt Harry de Waard zijn aandacht op het provincieaal kampioenschap van Utrecht. Dit kampioenschap werd na een zeer spannende slotfase verrassend gewonnen door Arne van Mourik. Opvallend detail: dit was precies 50 jaar nadat zijn opa het damkampioenschap van Zuid-Holland won.

donderdag 2 januari 2003

Van den Akker wint in IJmuiden

Jeroen van den Akker heeft het Oudejaarstoernooi van IJmuiden gewonnen, dat op maandag vlak voor de jaarwisseling gespeeld werd. In de Eregroep van het toernooi speelden maar liefst 28 deelnemers een rondtoernooi met partijen met vijf minuten bedenktijd. Van den Akker moest slechts ÚÚn nederlaag incasseren, tegen N'Diaga Samb, die met vier nederlagen op de tweede plaats eindigde. Derde werd Richard Mooser.

woensdag 1 januari 2003

Vernietig het remisevirus

Het dammen op topniveau wordt steeds vaker ontsierd door een hoog aantal remises. Althans zo lijkt het en het krijgt in ieder geval de laatste jaren veel negatieve aandacht. Er wordt echter al honderd jaar gediscussieerd om het remisevirus uit te bannen. Eric van Dusseldorp heeft op zijn site 25 voorstellen op een rij gezet en vraagt jou je mening te geven. Je mening kan bovendien nog eens honderd euro waard zijn. Alle meningen tezamen zullen voor de nieuwe KNDB Bondsraad een belangrijke leidraad vormen. Vul vandaag nog de enquete in.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi