Archief - Maart/April 2004

 

donderdag 29 april 2004

Remises zeker niet saai

Dat ook achter een rijtje met louter remises heel wat moois schuil kan gaan, laat Harry de Waard deze week zien. De negende ronde van het NK was het aanzien meer dan waard. Lees het in de DamWeb damrubriek.

donderdag 22 april 2004

Fragmenten uit het NK

Bij het Nederlands kampioenschap viel dit jaar veel te genieten. In verreweg de meeste partijen werd overduidelijk strijd geleverd en dat leverde een aantal zeer fraaie partijen op. Ook op het combinatieve vlak was er heel wat te beleven. Harry de Waard deed een greep uit de partijen.

zaterdag 17 april 2004

Thijssen prolongeert titel

Kees Thijssen is er opnieuw in geslaagd de nationale damtitel te veroveren. In Huissen behaalde hij met Alexander Baljakin en Rob Clerc een +4 score. Omdat hun onderlinge partijen zonder beslissing eindigden gaf de overwinning van Thijssen tegen de nummer 4 op de ranglijst de doorslag. Hoewel Thijssen juist deze partij door een enorme blunder van Hans Jansen vrijwel cadeau kreeg, was het spel van de Amsterdammer in dit toernooi meestal bijzonder overtuigend.

De eindstand van het toernooi was nog lang afhankelijk van de lange partij tussen Marino Barkel en Ron Heusdens. Bij winst van Barkel zou hij zich bij de koplopers voegen en tot kampioen worden uitgeroepen op basis van het aantal gewonnen partijen. Bij een remise zou echter Baljakin tot landskampioen uitgeroepen zijn door zijn directe overwinning op Barkel, die dan hoger zou staan dan Hans Jansen. Uiteindelijk won Heusdens echter en kon Thijssen zin kampioenschap vieren.

Het kampioenschap kende een redelijk winstpercentage. De aandacht was echter terecht gericht op de over het algemeen zeer interessante partijen die gespeeld werden. Voor het eerst waren deze ook live te volgen via internet, iets dat wellicht toch een aantal bezoekers ervan weerhouden heeft af te reizen naar het perfect georganiseerde NK.

vrijdag 16 april 2004

RDG vooralsnog gered

De aloude Haagse damvereniging RDG/DIO blijft vooralsnog toch voortbestaan. De meeste leden gaven gisteravond op de jaarvergadering de voorkeur aan het bestuursvoorstel om de vereniging op te heffen, maar de statutair vereiste tweederde meerderheid werd niet gehaald.

Het bestuur wilde de voormalige topclub laten aansluiten bij zustervereniging ODB met wie de clubavond wordt gedeeld. Onder aanvoering van enkele markante leden werd echter besloten RDG/DIO voorlopig voort te zetten. Opzet is in 2006 nog het eeuwfeest te vieren. Een commissie zal de mogelijkheden nader onderzoeken. Tevens moeten zij op zoek naar een nieuwe voorzitter. Fred Ivens nam na 45 jaar afscheid.

donderdag 15 april 2004

Clerc weer alleen aan kop

Rob Clerc heeft vandaag na een overwinning op Gerrit Boom alleen de leiding genomen in het NK. Kees Thijssen en Marino Barkel volgen op een punt. De laatste treedt morgen aan tegen de koploper.

Harry de Waard bekijkt in zijn wekelijkse rubriek enkele partijen van het NK.

woensdag 14 april 2004

Barkel achterhaald

De favorieten in het NK dammen zijn erin geslaagd om outsider Marino Barkel te achterhalen. Barkel ging na het Paasweekeinde verrassend alleen aan de kop en sloeg gisteren een aanval van Kees Thijssen af. Vandaag ging hij echter tegen Alexander Baljakin onderuit. In het late middenspel won Baljakin plotseling eenvoudig een schijf, maar liet vervolgens de sluitende winst toch lopen. Een blunder maakte echter aan de illusies een eind. Barkel moet de koppositie nu delen met Rob Clerc, die remiseerde met Hein Meijer en met Kees Thijssen die de dit toernooi kwetsbare Ron Heusdens overklaste.

Thijssen lijkt de beste papieren te hebben voor de eindzege, met potentiële winstpartijen tegen Kuijvenhoven en Chub. Zijn beide concurrenten kunnen zich daardoor geen remise partijen in hun onderlinge duel in de voorlaatste ronde. Wellicht is Baljakin de grootste concurrent van Thijssen. Deze staat weliswaar een punt achter, maar heeft bijna hetzelfde programma als Thijssen, alleen speelt hij tegen Heusdens in plaats van remisekanon Gérard Jansen.

dinsdag 13 april 2004

Ndjofang wint Paastoernooi

Jean-Marc Ndjofang heeft gisteren het Paastoernooi op zijn naam geschreven. Dit toernooi dat altijd vanaf de donderdagavond voor goede Vrijdag tot tweede Paasdag gespeeld wordt, kende ook dit jaar weer een maximale bezetting. In de kelder van café De Twee Klaveren behaalde Ndjofang 12 uit 7 en liet daarmee Tjeerd Harmsma en Leopold Sekongo een punt achter zich. Het drietal werd gevolgd door een hele reeks studenten/scholieren van wie Klaas Hendrik Leijenaar als hoogste eindigde.

zondag 11 april 2004

Clerc en Barkel leiden halverwege

Het Nederlands kampioenschap is met zeven gespeelde rondes net over de helft. Het toernooi kent met Clerc en Barkel aan de leiding ten minste één verrassende koploper. Beide spelers behaalden een plus-3 score. De toernooitabel leert echter dat Barkel zij punten haalde tegen de onderste helft van de ranglijst, terwijl Clerc ondermeer Heusdens al wist te verslaan. Zaterdag had Clerc ook groot voordeel tegen Gérard Jansen, maar moest na ruim zeven uur spelen toch erkennen dat hij het 4-om-3 eindspel niet kon winnen.

Hoewel het winstpercentage niet al te hoog is, valt er op speltechnisch gebied toch een hoop te genieten in Huissen. Alle partijen zijn te bekijken op de site van het NK, ook al tijdens de speelrondes wordt de notatie continu bijgewerkt. Daarnaast zijn er interessante analyses van Guntis Valneris online beschikbaar.

donderdag 8 april 2004

De nacompetitie

De rubriek van Harry de Waard gaat deze week over de nacompetitie, en meer in het bijzonder de wedstrijd tussen ADG en 's-Gravenpolder om een plaats in de Ereklasse. Voor PWG leek het een uitgelezen kans om eindelijk eens wel de promotie af te dwingen. Maar de spannende wedstrijd eindigde in een 11-9 overwinning voor de Amersfoortse dammers.

maandag 5 april 2004

Vier koplopers op NK

Vier beslissingen hebben voor even zoveel koplopers gezorgd op het Nederlands Kampioenschap in Huissen. Onder hen regerend kampioen Kees Thijssen, die eerder op deze site ten onrechte niet bij de favorieten genoemd werd. Hij had gisteren een bijna-winst op Hein Meijer en vandaag lukte het echt tegen Gerrit Boom. Thijssen heeft gezelschap van Alexander Baljakin, Rob Clerc en Auke Scholma.

De partijen en meer nieuws zijn te bekijken op de goed verzorgde site van het NK.

zondag 4 april 2004

Gelderland oppermachtig

Op de Nationale Jeugddamdag heeft Gelderland gisteren een unieke prestatie geleverd. Bij de welpen, aspiranten en junioren werd het kampioenschap gepakt en alleen bij de pupillen moest genoegen genomen worden met een tweede plaats achter Noord-Holland. Bij de aspiranten en junioren werden bovendien alle partijen gewonnen.

Ook Overijssel deed goede zaken. In alle vier categorieën werd een derde plaats gehaald, een teken dat het met de continuïteit van het jeugdwerk wel goed zit. Alle provincies, met uitzondering van Limburg, waren vertegenwoordigd op het jaarlijkse jeugddamspektakel dat wederom in Harderwijk werd gespeeld.

donderdag 1 april 2004

NK begint zondag

Aanstaande zondag begint in Huissen het Huissense Waarden NK 2004, ofwel gewoon het Nederlands kampioenschap dammen. Het kampioenschap heeft een zeer sterke bezetting met oud-kampioenen Rob Clerc (die zijn 29ste finale speelt), Erno Prosman, Auke Scholma en Hans Jansen. Maar favoriet is Alexander Baljakin, de deelnemer met de hoogste rating, die een keuzeplaats voor de finale kreeg.

Twee andere debutanten zijn Tanja Chub, de eerste vrouw in een NK-finale, en juniorenkampioen Niek Kuijvenhoven. Aan deze twee spelers besteedt Harry de Waard aandacht in zijn rubriek van deze week. Het toernooi kan de komende twee weken gevolgd worden op de net geopende website.

donderdag 25 maart 2004

Salou

Eenmaal per jaar gebruikt Harry de Waard zijn rubriek voor het maken van onverhulde reclame. Dat is echter niet erg, want voor een goed doel. Hij nodigt iedereen uit om met hem mee te gaan naar het jaarlijkse toernooi in Salou. En passent laat hij ook nog wat partijen van vorig jaar zien.

zondag 21 maart 2004

PWG grijpt weer mis

PWG 's-Gravenpolder is er al weer niet in geslaagd de Ereklasse te bereiken. Er werd met 9-11 verloren van Wolter&Dros/ADG. Het team van Ton Sijbrands wist zich daarmee tenauwernood te handhaven op het hoogste niveau.

Voor PWG zijn de druiven zuur. Vorig jaar werd het door een fortuinlijk Tomahoâk pas op het laatste moment geklopt. Dit jaar werden twee kansen verspeeld. Vorige week werd vrij kansloos met 13-7 verloren van Angarde en nu dus de 9-11 tegen ADG.

De Amersfoortse overwinning kwam tot stand door overwinningen van Ton Sijbrands en Ernst-Jan de Bruijn. Bennie Provoost was de enige Zeeuw die tot winst kwam.

vrijdag 19 maart 2004

Bekeren

In de meeste provincies is de bekercompetitie in volle gang of zelfs al afgesloten. Harry de Waard doet verslag uit de provincie Utrecht, waar OG Utrecht de cup won. Zie hoe dat in zijn werk ging aan de hand van een aantal fragmenten.

donderdag 18 maart 2004

Vervolg Experidammen

Het NK Experidammen wordt aanstaande zaterdag in Amsterdam voortgezet. Na het Demotiedammen in Rijnsburg, het Lombokdammen in Amstelveen en het Ktariaans 10x12 in Leeuwarden, wordt het nu een stuk eenvoudiger. Degene met het meeste schijven wint. Op het eerste gezicht lijkt dit op een extreme vorm van de in Amsterdam zo verfoeide puntenoverwinning. Wie het zeker wil weten moet zich zaterdag melden in café De Twee Klaveren.

woensdag 17 maart 2004

Zomertoernooien

Het lijkt nog rustig rond de grote zomertoernooien. Maar achter de schermen zijn de voorbereidingen al in volle gang. Het Open NK wordt dit jaar in Den Haag gespeeld, dat voor de gelegenheid maar wat extra prijzengeld in de pot stopte. Het grootste toernooi wordt waarschijnlijk weer in Nijmegen gespeeld en het oudste zeker in Brunssum.

In Zeeland draagt het toernooi dit jaar de naam van Hiltex, maar de cyclus begint in Delft, waar gewoon de puntenoverwinning gehanteerd wordt. Bij de meeste toernooien is de inschrijving geopend.

zondag 14 maart 2004

Angarde blijft ereklasser

Gisteren zijn de meeste wedstrijden van de nacompetitie gespeeld. Angarde Informatica won met 13-7 van PWG en handhaaft zich daarmee in de Ereklasse. PWG krijgt volgende week een tweede kans met de thuiswedstrijd tegen Wolter&Dros/ADG.

In de hoofdklasse viel het doek voor RDG/DIO. De Haagse vereniging met het roemruchte verleden wist zich tegen eersteklasser Schagen net niet te handhaven. Hetzelfde gold voor de reserves van Dammers uit Oost tegen DIOS Eibergen.

In de promotiewedstrijden voor de eerste klasse wisten alle eersteklassers zich te handhaven ten koste van de nummers vijf uit de diverse tweede klassen.

vrijdag 12 maart 2004

WK-boek verschenen

Bijna een maand geleden werd in Zwartsluis het boek over het WK dammen 2003 gepresenteerd. Een boek waarmee het schitterende toernooi nog een keer herbeleefd kan worden en waarin grootmeesters inzicht geven in wat hen tijdens de partijen bezig hielden.

Harry de Waard heeft het boek bekeken en haalt er een analyse uit. Deze week in de DamWeb damrubriek.

donderdag 11 maart 2004

Dammen op TV

Aanstaande vrijdag verschijnt KNDB-voorzitter Ebbo deJong in het BNN-programma 'The World According tot BNN'. In dat programma wordt aandacht besteed aan slachtoffers van ministeriële bezuinigingen en is er de mogelijkheid om in een quiz wat geld terug te winnen.

In die quiz wordt de KNDB vertegenwoordigd door de acteur en komiek Ruben van der Meer. Het programma wordt gepresenteerd door Bridget Maasland en is vrijdag van 23.10 uur tot 23.40 uur op Nederland 2.

donderdag 4 maart 2004

De nationale nacompetitie

De competitie is afgelopen op het toetje van de promotie-degradatiewedstrijden na. En natuurlijk is het leuk discussiëren over de plannen van Apeldoorn en de gevolgen daarvan. Harry de Waard kijkt gewoon terug en vindt leuke fragmenten.

NK 2003

Axioma ORAP ICT Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi