Archief - September/Oktober 2003

 

donderdag 30 oktober 2003

Utrechts jubileum

De Utrechtse dambond bstaat negentig jaar en dat is reden voor een feestje. Vele dammers uit die regio kwamen samen voor een jubileum toernooi, zo ook onze rubriekdichter Harry de Waard. Lees zijn verslag.

donderdag 30 oktober 2003

Lombok dammen

Het NK-Experidammen gaat zondag beginnen. Het KNMI voorspelt een extreem regenachtige dag, dus alle reden om naar Rijnsburg te komen. Daar wordt gespeeld met demotie: een bijzondere simpele spelregelwijziging die alleen het eindspel treft, maar waarmee een 2-om-1 gewonnen is.

De volgende rponde staat gepland voor eind november. Dan wordt in Amstelveen het Lombok-dammen gespeeld. Een spelsysteem dat de zo verfoeide remise geheel uitsluit.

donderdag 23 oktober 2003

Kijkje in de competitie

In de rubriek van deze week kijkt Harry de Waard naar een paar wedstrijden uit de nationale competitie. Uit het aanbod van ruim 500 partijen koos hij er vier.

zondag 19 oktober 2003

Tsjizjov wint in Bijlmer

Alexei Tsjizjov heeft de zevende editie van het Amsterdam Bijlmer toernooi gewonnen. Tsjizjov toonde, samen met Sijbrands, een hoge productiviteit. De Rus deed het echter net iets beter en scoorde 13 punten, eentje meer dan Sijbrands. Sijbrands moest het hebben van eenopleving op donderdag en vrijdag toen hij drie partijen won. Hij leek daarmee Tsjizjov te kunnen achterhalen, maar deze wist van Van den Akker te winnen. De onderlinge partij tussen Tsjizjov en Sijbrands in de slotronde werd remise waarmee Tsjizjov de toernooiwinst binnenhaalde.

zaterdag 18 oktober 2003

Huissen alleen aan kop

Heijting Huissen is de enige vereniging in de ereklasse zonder puntverlies. Het team, dat door velen als favoriet voor de titel geldt, won zaterdag de wedstrijd bij de Dammers uit Oost met 7-13. De twee medekoplopers tot nu toe, Wolter&Dros/ADG en Apeldoorn verloren respectievelijk twee en één punt. Apeldoorn speelde gelijk tegen Witte van Moort, dat daarmee het eerste punt binnenhaalde, maar nog steeds onderaan staat.

In de hoofdklasse gaat PWG 's Gravenpolder aan de leiding. CEMA/DVZ favoriet vor promotie, behaalde in derde ronde pas de eerste overwinning: 11-9 tegen De Oldehove.

donderdag 16 oktober 2003

Verlies van een supergrootmeester

Zo nu en dan wordt de damwereld opgeschrikt door het verlies van een supergrootmeester. Onlangs was het de beurt aan Harm Wiersma. De rubriekschrijvers hebben er handenvol werk aan, zo ook Harry de Waard. Lees uit de eerste hand hoe het gebeurde...

zondag 12 oktober 2003

Bijlmertoernooi begonnen

Vandaag is in Amsterdam Zuid-Oost het zevende Bijlmertoernooi begonnen. In de grootmestergroep speelt dit jaar Ton Sijbrands mee, die meteen samen met Alexei Tsjizjov en Kees Thijssen tot de favorieten behoort. Thijssen wist zijn plaatsgenoot vandaag op remise te houden. Tsjizjov won van Mari van Ballegooijen.

Behalve deze topgroep wordt er ook gespeeld in een meestergroep en jeugdgroep. Daarnaast wordt in Amsterdam ook het EK voor veteranen gespeeld. Gelukzoekers kunnen voor het eerst weddenschappen afsluiten op alle individuele resultaten en de winnaar van de grootmeestergroep.

zaterdag 11 oktober 2003

Thijssen wint Curacao Open

Kees Thijssen heeft op het nippertje het internationale toernooi in Caracao gewonnen. Thijssen stond het gehele toernooi een punt achter N'Diaga Samb na een remise in de derde ronde tegen de Haïtiaan Laventure. In de laatste ronde verspeelde Samb echter een punt tegen de Sloveen Rejc en kwam Thijssen langszij. Op weerstandspunten werd hij tot winnaar uitgeroepen.

Samb eindigde dus op de tweede plaats en op respectabele afstand volgde de Haïtiaan Sang Wong. De Haagse junior Patrick Stork won de jeugdgroep met een 100% score.

donderdag 9 oktober 2003

De winst van Georgiev

Na de behandeling van alle zomerevenementen schakelt Harry de Waard nu over naar de actualiteit. De winstpartij van Aleksander Georgiev. Vorige week werd hij er in Zwartsluis opnieuw wereldkampioen mee. Natuurlijk ook een aantal andere (reguliere) partijen uit de barrage.

woensdag 8 oktober 2003

NK Experidammen

De laatste tijd is er nogal wat discussie over het voornemen van de KNDB om de puntenoverwinning in te voeren in het NK 2004. Het doel hiervan is om het remisepercentage aan de top terug te dringen. De puntenoverwinning is niet de enige mogelijkheid. Een aantal dammers nam het intiatief tot het NK Experidammen: een reeks toernooien met steeds andere aanpassingen aan de spelregels of de puntentelling.

Op 2 november wordt in Rijnsburg ronde 1 gespeeld. De aanpassing is dan de demotie, een eenvoudige aanpassing die ervoor zorgt dat een 2-om-1 gewonnen is. Volg de link voor meer informatie.

zondag 5 oktober 2003

Wolter&Dros/ADG aan de leiding

Het Amersfoortse Wolter&Dros/ADG is de verrassend koploper na twee rondes in de Ereklasse. Witte van Moort werd onverwacht ruim met 14-6 geklopt. Het vertrek van Samb, Bremmer en Kos heeft dus nog geen invloed op de resultaten en wordt vooralsnog goed gemaakt door nieuwkomer Ba.

Het landskampioenschap van Meurs DEZ werd opnieuw bevestigd in het treffen met Hiltex. Het duel tussen de krachtpaters Heijting Huissen en Maas van 't Hoog werd door Baljakin in zijn eentje beslist. Alle andere partijen eindigden in remise.

Alle uitslagen en standen vind je bij de KNDB.

donderdag 2 oktober 2003

Georgiev prolongeert titel

Alexandr Georgiev heeft in Zwartsluis zijn wereldtitel dammen geprolongeerd. In de vierde competitie met versneld speeltempo wist hij te winnen van Guntis Valneris in een partij met 10 minuten bedenktijd en 5 seconden per zet. Alexei Tsjizjov eindigde daardoor op de tweede plaats. Hij verwierf daarmee het recht om in 2004 de wereldkampioen uit te dagen in een match om de wereldtitel.

In de barrage, die noodzakelijk werd na de gedeelde eerste plaats op het WK in mei, waren de drie toppers aan elkaar gewaagd. In totaal vijf halve competities eindigden alle partijen in remise. De eerste twee werden afgewerkt met het normale speeltempo. Daarin was het vooral Georgiev die risico's nam en een enkele keer door het oog van de naald kroop. Vandaag begonnen de barrages met versneld tempo, waarna pas in de vierde competitie een beslissing viel.

woensdag 1 oktober 2003

Terugblik op de jeugd NK's

Na de WK's voor de jeugd, kijkt Harry de Waard deze week terug op de Nederlandse kampioenschappen voor junioren en aspiranten. Niek Kuijvenhoven en Pim Meurs waren de respectievelijke winnaars van deze kampioenschappen. Snel naar de rubriek.

woensdag 1 oktober 2003

WK nog onbeslist

De barrage om het wereldkampioenschap dammen is nog onbeslist. Ook in de tweede helft speelden de drie kandidaten voor de wereldtitel hun partijen remise. De partij op maandag tussen Georgiev en Tsjizjov werd door eerstgenoemde op riskante wijze gespeeld. Tsjizjov kreeg grote winstkansen, maar Georgiev wist alweer net een remisegaatje te vinden. De andere twee partijen waren vlakker van opzet.

Morgen wordt de barrage voortgezet met rapid-partijen. Er volgt eerst een toernooi met twintig minuten bedenktijd plus 10 seconde per zet. Bij ieder toernooi dat onbelsist eindigd wordt het speeltempo verder opgevoerd. Dat belooft in ieder geval heel wat spektakel en spanning in Zwartsluis.

zaterdag 27 september 2003

Stand gelijk in WK

In de barrage om de wereldtitel tussen Alexei Tsjizjov, Alexander Georgiev en Guntis Valneris is de stand halverwege nog volledig in evenwicht. De drie partijen eindigden in remise. De eerste partij tussen Georgiev en Tsjizjov was het aanzien meer dan waard. Georgiev bewees toen dat met - op het eerste geicht - krom ogend spel de partij zeker houdbaar is. Maandag begint de tweede helft van de barrage. Als de partijen dan wederom zonder beslissing eindigen, zal donderdag met een sneller speeltempo de beslissing moeten vallen en zullen we weten wie de nieuwe (sneldam)kampioen is.

donderdag 25 september 2003

Oranje schreef historie

Voorafgaand aan het Brunssum damtoernooi werd in dezelfde plaats een interland gespeeld tegen Rusland. De wedstrijd vond plaats met achttallen over drie rondes. In vroger tijden had Nederland het altijd bijzonder zwaar tegen de Sovjet-Unie. Tegen het overgebleven Rusland lagen de kansen echter beter. Lees de rubriek van Harry de Waard.

maandag 22 september 2003

Internationaal jeugdtoernooi

Van zondag 21 december t/m maandag 29 december vindt er in Groningen en Delft een internationaal toernooi plaats voor pupillen. In Groningen wordt gespeeld van 21 t/m 24 december en in Delft vindt van 27 t/m 29 december het tweede deel van het toernooi plaats.

De organisatie streeft naar deelname van acht Oost Europese topspelers. De Russische Europese meisjeskampioene Stepanida Kirillina heeft al toegezegd. En ook het grote talent Aynur Shaybakov komt naar Nederland. Vier spelers uit de Nederlandse pupillentop zullen een persoonlijke uitnodiging ontvangen. Deelname van Europees kampioen Stefan Stapper uit Den Haag en Frerik Andriessen uit Delft is al zeker. Er zijn ook zes wildcards beschikbaar, die voor € 100 gekocht kunnen worden.

Veel meer info kun je vinden op de sites van Michael 2000 en DOS Delft.

maandag 22 september 2003

Bezuinigingen treffen KNDB

De bezuinigingen van het kabinet treffen de sportbonden in Nederland en de KNDB is ook één van de slachtoffers. De subsidie voor het algemeen functioneren van de bonden (€ 62.000) verdwijnt helemaal en de overige subsidies (meestal projectgebonden of voor topsport) worden met 10% verminderd. In totaal gaat het de KNDB bijna € 70.000,- kosten, oftewel zo'n tientje per lid. Dus wees maar voorbereid op een contributieverhoging de komende jaren. Maar ook dan blijft dammen één van de goedkopere sporten.

zondag 21 september 2003

Landskampioen onderuit

Gisteren is de nationale competitie weer begonnenm et een record aantal deelnemende teams. In de Ereklasse ging landskampioen Meurs DEZ meteen onderuit tegen het net gepromoveerde Hijken/DTC. In Culemborg werd het 9-11. Apeldoorn kan wellicht dit seizoen de hooggespannen verwachtingen wel waarmaken. Van Stigt Thans werd met 11-9 geklopt. Het ten opzichte van vorig jaar verzwakte Wolter&Dros/ADG deed goede zaken door Angarde op eigen veld te verslaan.

Zoals gebruikelijk zijn alle uitslagen - later vandaag ook de individuele uitslagen - te vinden bij de KNDB.

donderdag 18 september 2003

Jeugd WK

Behalve voor de de grote open toernooien is de zomerperiode ook een tijd waarin veel internationale jeugdkampioenschappen worden gespeeld. Zo vond ik Hijken het jeugd WK voor aspiranten en meisjes plaats. Harry de Waard bekeek de partijen en kwam met vooral een aantal combinatieve fragmenten.

woensdag 17 september 2003

WK wordt vervolgd

Volgende week donderdag start het vervolg van het wereldkampioenschap 2003. In Hotel Zwartewater in Zwartsluis spelen Alexei Tsjizjov, Alexander Georgiev en Guntis Valneris een barrage om de wereldtitel. Die barrage werd noodzakelijk doordat de drie in mei bij het wereldkampioenschap de eerste plaats deelden.

Mocht er na de dubbelrondige barrage geen beslissing gevallen zijn, wordt er donderdag 2 oktober met versneld tempo een nieuwe barrage gespeeld. Het precieze programma is te vinden op de website. Via deze website zullen de partijen ook live te volgen zijn.

donderdag 11 september 2003

SNS Zeeland Open

Het SNS Zeeland Open werd onbeslist gewonnen door Guntis Valneris en Wadim Wirny. Deze week in de DamWeb rubriek aandacht voor dit toernooi. Behalve van de winnaars ook fragmenten van de in dit toernooi succesvolle outsiders Provoost en Tholel.

maandag 8 september 2003

Puntenoverwinning

In juni besloot de Bondsraad van de KNDB om in de finale van het Nederlands kampioenschap de puntenoverwinning in te voeren. Sinds die tijd is een werkgroep bezig met het uitwerken van een aantal praktische zaken rond de puntentelling.

Deze werkgroep stelt nu voor om de uitslag 2-0 te handhaven voor een normale winst en 1.5 - 0.5 voor een puntenoverwinning. Die puntenoverwinning komt tot stand bij drie schijven voorsprong, waarbij een dam voor twee schijven telt.

Tevens stelt de werkgroep voor om dit systeem ook in de halve finale in te voeren. In tegenstelling tot de door velen verguisde 3-0 overwinning, die twee jaar geleden voor alle dammers werd ingevoerd, krijgen nu alleen de toppers met deze puntentelling te maken.

In november beslist de Bondsraad over het voorstel van de werkgroep. Meer informatie op de KNDB-site. Voor discussies ga je naar DamWeb Forum.

zaterdag 6 september 2003

DamWeb doorverbinddienst

Heb je een site met het adres www.wanadoo.nl/~pietjansen/damclub/index.html? En heb je liever een gemakkelijk te onthouden adres zonder een eigen domein te registreren. Met de DamWeb Doorverbinddienst kun je een nieuw adres maken, bijvoorbeeld www.damweb.nl/damclub/venlo, waarna bezoekers automatisch op je eigen site komen.

Kinderziektes en andere wensen bij deze nieuwe service kunnen gemeld worden aan de redactie.

vrijdag 5 september 2003

Brunssum

Harry de Waard loopt alle zomertoernooien op rij af. Deze maal een aantal fraaie partijen uit Brunssum Open. Twee partijen van toernooiwinnaar Alexander Schwarzman en een aantal leuke combinaties.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal open toptoernooi.
12 tot en met 19 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi