Archief - Januari/Februari 2004

 

zondag 29 februari 2004

Toch promotie voor CEMA

CEMA/De Vaste Zet verzekerde zich in de laatste ronde toch van directe promotie naar de Ereklasse. Zowel PWG 's Gravenpolder en Troesoe lieten met 10-10 een steek vallen en werden onverwacht voorbij gestreefd. Voor PWG is er de troostprijs in de vorm van de nacompetitie. Het treft daarin de ereklassers Angarde Informatica en Wolter&Dros/ADG. Angarde verzeilde in die nacompetitie doordat Maas van 't Hoog in de slotronde van Hiltex won. Dammers uit Oost degradeert direct.

donderdag 26 februari 2004

Blik op de halve finales

Meteen na de afsluiting van de halve finales kijkt Harry de Waard terug op de wedstrijden. Hij koos vier fragmenten voor je uit. Lees de 234ste DamWeb damrubriek.

woensdag 25 februari 2004

Belgisch kampioenschap nog onbeslist

Na twee weken dammen is het Belgisch kampioenschap vooralsnog onbeslist. Titelverdediger Ronald Schalley en Bernard Lemmens eindigden beiden met 15 uit 10 op de eerste plaats en spelen nog een berrage om de titel. Op de derde plaats eindigde Yves Vandeberg.

maandag 23 februari 2004

Alle finalisten nu bekend

Alle deelnemers aan de finale van het kampioenschap van Nederland zijn nu bekend.

Kees Thijssen, Gérard Jansen, Ron Heusdens en Erno Prosman waren na het NK 2003 al zeker. Rob Clerc en Alexander Baljakin kregen van de KNDB een keuzeplaats toegewezen.

Gisteren werden de laatste barrages gespeeld in de halve finale. Scholma versloeg Messemaker en Van den Akker won van Fijn van Draat. De winnaars van de halve finale zijn derhalve: Tanja Chub, Auke Scholma, Hans Jansen, Niek Kuijvenhoven, Hein Meijer, Jeroen van den Akker, Gerrit Boom en Marino Barkel.

Drie debutanten dus aan de start in Huissen vanaf 4 april: Chub, Kuijvenhoven en Baljakin, al geldt de laatste debutant tevens als titelkandidaat.

zaterdag 21 februari 2004

Bijna alle finalisten bekend

Vandaag is de laatste ronde gespeeld in de halve finales om het kampioenschap van Nederland. Voor het eerste in de damhistorie plaatste een vrouw zich voor de algemene finale. Tanja Chub eindigde in groep 1 bovenaan. Voor de tweede plaats in deze groep spelen Bas Messemaker en Auke Scholma morgen een barrage. De beide Tomahaôk spelers Hans Jansen en Niek Kuijvenhoven plaatsten zich via groep 2. Jansen is dus na een jaar afwezigheid weer terug op het hoogste podium. Dat geldt ook voor Hein Meijer die eerste werd in groep 3. Voor de tweede plaats wordt morgen gespeeld tussen Jeroen van den Akker en Laurens Fijn van Draat.

In groep 4 werden Marino Barkel en Gerrit Boom gedeeld eerste. Michiel Kloosterziel haakte af na een verloren inhaalpartij tegen Paul Sier.

Bij de vrouwen zijn alle finalisten bekend. Maddy Lemmen versloeg Jorien Alink in een barrage. De finalisten zijn Nina Hoekman, Olga Kamyshleeva, Tanja Chub en Erna Wanders (via het NK 2003) en Vitalia Doumesh, Tanja Baljakina, Jacqueline Schouten, Linda Schnieders, Barbara Graas en Maddy Lemmen.

donderdag 19 februari 2004

Huissen 70 jaar

De kersverse landskampioen Heijting Huissen bestaat dit jaar 70 jaar. Het jubileum wordt opgeluisterd met al weer de tiende nationale titel. In 1968 was de Gelderse club de eerste die de toenmalige hegemonie van de clubs uit het westen wist te doorbreken.

Ter gelegenheid van het jubileum gaf Piet Levels een jubileumboek uit. Dat staat boordevol fragmenten en is dus voor Harry de Waard een mooie aanleiding er een rubriek aan te wijden.

donderdag 12 februari 2004

Jeugdflitsen

De KNDB gaat het aantal jeugdleden binnen enkele jaren verdubbelen. Dat gaat uiteraard niet zonder lokale initiatieven. In Groningen en Delft werd het jeugddammen rond Kerst onder de aandacht gebracht met het Rabo jeugdtoernooi. Gewonnen door Stefan Stapper, op de voet gevolgd door Pieter Steijlen. In de rubriek van Harry de Waard aandacht voor dit toernooi.

maandag 9 februari 2004

Spannend slot halve finales

De halve finales om het kampioenschap van Nederland krijgen een spannend slot. Mede door het afschaffen van de driepunten-overwinning én het afblazen van de puntenoverwinning cq. voordeelremise zijn de verschillen bijzonder klein.

In groep 1 profiteerde met name Tanja Chub van misstappen van Sven Winkel en Bas Messemaker en is nu kanshebber om als eerste vrouw de finale te betreden. In groep 2 gaat de strijd tussen Jos Stokkel, Hans Jansen en juniorenkampioen Niek Kuijvenhoven. Voormalig finalisten Wim van der Kooij en Cor van Dusseldorp zijn vrijwel kansloos.

De verschillen in groep 3 tussen koplopers en hekkesluiters zijn wat groter. Maar ook hier hebben maar liefst vier spelers een plus-3 score. Gerrit Boom en Marino Barkel voeren de ranglijst aan in groep 4, maar kunnen nog gezelschap krijgen van Michiel Kloosterziel die nog een inhaalwedstrijd tegoed heeft.

Voor het NK vrouwen plaatsten zich Vitalia Doumesh, Tanja Baljakina, Jacqueline Schouten, Linda Schnieders en Barbara Graas door hun groep te winnen. Maddy Lemmen en Jorien Alink spelen nog een barrage.

donderdag 5 februari 2004

Ludwig Gelders kampioen

De jeugdspeler Wouter Ludwig uit Doetinchem won het kampioenschap van Gelderland. Nu speelt hij in de halve finale om het Nederlands kampioenschap. Harry de Waard kijkt terug naar het Gelders kampioenschap in zijn rubriek.

maandag 2 februari 2004

Haagse jeugddammers stelen show

Bij het jaarlijkse sportgala in Den Haag waren Haagse jeugddammers bijzonder succesvol bij de uitreiking van de sportprijzen 2003. Francis Huijsen mocht uit handen van Mario van de Ende, winnaar in 2002, de arbitersprijs in ontvangst nemen, met als motivatie dat het fantastisch is dat zij al op zo'n jonge leeftijd arbiter is en daarbij toptoernooien leidt (Axioma ORAP Open en DUWO Kennisstad). Richard Kraijcek reikte vervolgens aan Stefan Stapper de jeugdsportprijs uit vanwege zijn nationale en Europese damtitel.

In het door Jamai omlijste spektakel was een nieuw hoogtepunt toen Stefan en Francis, samen met de andere prijswinnaars Raymond van Barneveld (profprijs) en squashster Vanessa Atkinson (amateurprijs), de hulde van het publiek in ontvangst mochten nemen.

zondag 1 februari 2004

Heijting Huissen landskampioen!

Heijting Huissen is erin geslaagd twee rondes voor het einde van de competitie zich van de landstitel te verzekeren. In Huissen werd met 13-7 van Hyken/DTC gewonnen. De jubilerende vereniging werd daardoor onbereikbaar voor de concurrentie bestaande uit Van Stigt Thans en Witte van Moort.

In de hoofdklasse werd de leiding overgenomen door PWG. In 's Gravenpolder werd in een direct duel een enigszins verzwakt Troesoe met 11-9 verslagen.

donderdag 29 januari 2004

Huissen is er bijna

Aanstaande zaterdag wordt de negende ronde van de nationale competitie gespeeld. Heiting Huissen kan dan al kampioen worden, want de voorsprong op de concurrentie bedraagt maar liefst vijf punten. Harry de Waard kijkt deze week terug op enkele partijen uit de ereklasse, waarbij natuurlijk de zeldzame nederlaag van Baljakin.

donderdag 22 januari 2004

Oplossing Kerstproblemen

De week voor Kerstmis publiceerde Harry de Waard zes damproblemen van eigen hand en verbond er een oploswedstrijd aan. In de nieuwe rubriek de oplossingen. Neem even vijf minuten tijd en speel de fraaie combinaties op het scherm na.

zondag 18 januari 2004

Huissen bijna kampioen

Al na de achtste ronde kan Heijting Huissen zich gaan opmaken om het kampioenschap te vieren. De voorsprong op de concurrentie bedraagt nu vijf punten. Met nog drie rondes te gaan, kan na de thuiswedstrijd tegen Hyken/DTC in volgende ronde wellicht de chapagne al uit de kast.

In de hoogfklasse gaat het jonge Troesoe aan de leiding na een overwinning op RDG/DIO en de winst van CEMA op PWG.

donderdag 15 januari 2004

Hoe word je wereldkampioen?

Wereldkampioen worden is voorbehouden aan een zeer select groepje dammers. Boudwijn Derkx voegde zich aan het eind van vorig jaar bij dat groepje. Hij werd in Italië wereldkampioen bij de junioren. In de rubriek van deze week zie je enkele partijen die tot de titel leidden.

zondag 11 januari 2004

Geen puntenoverwinning in NK

De bondsraad heeft gisteren besloten de puntenoverwinning niet in te voeren in het NK 2004 dat in Huissen gespeeld wordt. In de bondsraad bleek al snel geen meerderheid te bestaan die voor invoering was, waarna het voorstel niet in stemming gebracht werd. Wel zal het bestuur de problematiek van veel remises op topniveau onder de aandacht brengen van de FMJD, waar al voorzichtig gedacht wordt aan plusremises.

De bondsraad kwam bijeen na de laatste Algemene Vergadering van de provinciale bonden. In die vergadering werden de nieuwe statuten goedgekeurd, met alleen een tegenstem van Limburg. Na passering van de akte bij de aanwezige notaris, was de bondsraad een feit.

Andere besluiten van de bondsraad zijn ondermeer een contributieverhoging van ca. 4 euro per jaar, waarmee deels de bezuinigingen van VWS gecompenseerd worden, de invoering van een halve finale in het NK voor pupillen en op rating gebaseerde B- en C-categorieën bij het NK sneldammen voor senioren.

Tot slot zal het KNDB-bestuur flink verjongd worden. Het bestuur presenteerde Marcel Kosters en Nadine van Tiel als beoogd opvolgers van Leen de Rooij en Richard Koot. Bij de volgende bondsraadvergadering van de bondsraad zullen zij officieel verkiesbaar gesteld worden.

donderdag 8 januari 2004

Eindejaarstoernooien

Harry de Waard bezocht enkele oudejaarstoernooien en doet verslag. Onder andere van het Woudenbergse toernooi in Maarsbergen en het aloude O.G. Wessels toernooi in Utrecht.

zondag 4 januari 2004

Halve finales begonnen

Dit weekeinde zijn in Sportcentrum Papendal de halve finales voor het kampioenschap van Nederland begonnen. In vier groepen bevechten de terugvallers uit de finale en de geplaatsten uit de provinciale kampioenschappen de schaarse finaleplaatsen. Per groep gaan er twee spelers door naar de finale, waarvoor Kees Thijssen, Gérard Jansen, Ron Heusdens, Erno Prosman, Rob Clerc en Alexander Baljakin al geplaatst zijn, de laatste twee overigens via een keuzeplaats.

Na twee van de negen rondes is er uiteraard nog niet veel te zeggen, behalve dan dat niemand beide partijen wist te winnen. De uitslagen zijn vanaf maandag bij de KNDB te vinden.

vrijdag 2 januari 2004

Nog een keer de dames

Het WK voor dames in Zoutelande leverde Harry de Waard een schat aan materiaal op. Daarom nog een keer terug naar dit voor Nederland zo succesvolle wereldkampioenschap.

donderdag 1 januari 2004

Ndjofang en Samb winnen

Maandag en dinsdag waren Jean-Marc Nfjofang en N'Diaga Samb bijzonder succesvol in een tijdsbestek van 24 uur. Ndjofang won in Westerhaar de befaamde damnacht, vlak voor Samb. Zo'n 90 dammers hadden ervoor gekozen en de hele nacht door te dammen. 's Ochtends vertrokken de prijswinnaars spoorslags naar het westen voor het Oliebollentoernooi in IJmuiden. Slaapgebrek speelde blijkbaar geen rol, want daar was Samb oppermachtig, met een score van 52 uit 28. Ndjofang werd tweede met 45 en Bert Zwart derde met 41.

NK 2003

Axioma ORAP Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi