DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

19 februari 2004

Symfonie van damfragmenten

Voor mij ligt een “klein” damboekwerkje. Pfff! Een dikke pil van 350 bladzijden op A4 formaat met ca. 700 diagrammen. Dit levenswerk is voor het merendeel samengesteld door de immer enthousiaste Piet Levels en beschrijft de historie van landskampioen Huissen. De 5e januari bestond de vereniging 70 jaar. Levels schrijft in zijn begeleidende brief dat het lijvige bestaande archief, 50 dikke plakboeken, bepaald niet handig is om onder de leden te laten circuleren. Vandaar dat bij het bestuur de gedachte ontstond om een beknopt samenvattend archief te maken, waar in ook aan de damtechnische hoogtepunten van o,a, leden en oud leden aandacht wordt besteed. De financiële positie van de club liet zo’n uitgave niet toe zodat Levels, naast samensteller, ook uitgever van dit prachtige levenswerk is geworden. Een hobby mag wat kosten, zegt de Huissenaar laconiek.

Een groot aantal foto’s, krantenartikelen en ca. 700 diagramstanden vullen Levels levenswerk, waarbij naast een inhoudsopgave ook een register is opgenomen van de spelers waarvan fragmenten voorkomen. Topspelers, damfamilies, problemisten en partijcomponisten uit de vereniging zijn in een afzonderlijk zoeklicht geplaatst. Onder het motto ”laat de schijven spreken” hoopt de samensteller van dit werk de lezers te kunnen boeien. Ik kan maar één ding zeggen: Een fantastisch boekwerk, duidelijk beschreven en voorzien van zeer leesbare diagrammen vormen het decor van 70 jaar geschiedenis van dc. Huissen. Deze vereniging viert niet alleen feest vanwege het jubileum, maar ook omdat dit team enkele weken geleden landskampioen werd. Ter ere van het jubileum wordt van 3 tot en met 17 april in Huissen het kampioenschap van Nederland gehouden.

Belangstelling voor “symfonie van damfragmenten?” Bestelling kan plaatsvinden bij de auteur van het boek: P.Levels, tel. 026 – 3251005. Email: PCLevels@hotmail.com. De kosten zijn 28.50 Euro (incl. verzendkosten). Bestelling kan ook door overmaking op giro 993480, t.n.v. P.Levels, Huissen. Ook bij het bondsbureau van de KNDB is het boekwerk verkrijgbaar!

Om een keuze te maken uit dit lijvig boekwerk voor de samenstelling van deze rubriek is uiteraard moeilijk. De grote diversiteiten aan damfragmenten liggen hieraan ten grondslag. Van beginnende dammer tot en met (oud)wereldkampioen zijn vastgelegd. Waarom dan niet eens Levels zelf voor het voetlicht halen. Heeft hij toch wel verdiend dacht ik zo. Allereerst een vraagstuk dat de naam partijproblematiek met recht verdient. Levels componeerde dit naar aanleiding van een partij tussen Tony Bruins en Wim Vrijland. Het eerste diagram voor vandaag is geboren:

Maar deze van Levels mag er ook zijn. Een combinatie naar een idee van de Zwitser Hauchard

Uit de bondscompetitie 1976-1977: Treebeek – LDV Leiden ontstond onderstaand fragment:

Alexander Baljakin is natuurlijk de steunpilaar binnen de Huissense muren. Samen met zijn vrouw Tanja woont hij in Huissen. Maar in de beginjaren van zijn Huissense periode reisde hij eenmaal in de twee a drie weken met de trein van de Wit-Russische hoofdstad Minsk naar Huissen, een trip van meer dan 30 uur. Hij speelde zijn bondswedstrijden vaak voor Huissen, werd vaak landelijk topscorer en vertrok telkens waarna afloop van de wedstrijd naar huis. Een fragment uit de Volmac achtkamp 1983.

Agenda

21 Papendal. Halve finales algemeen en vrouwen. Info: KNDB (026) 495 23 09; Zwartsluis. Tamek-toernooi. Info: J.J. van Wendel (038) 386 79 62; 22 Culemborg: NK computers; Papendal. Halve finales algemeen en vrouwen, eventuele barrages. Info: KNDB (026) 495 23 09; 28 Nationale Competitie 11e ronde. Info: KNDB (026) 495 23 09. Sneek, Lankhorst-toernooi. Info: T. Holkema (0515) 41 33 13

(W)aard-igheidje

Oplossing van de opgave van vorige week.

En de nieuwe opgave. Slechts één zet voor wit en het is "mat". Welke??