Archief - November/December 2004

 

vrijdag 31 december 2004

Terug naar Sijbrands

Juist in de week dat Prosman aantoonde wel eens een uitdager te kunnen zijn van Ton Sijbrands op het specialistische gebied van blindsimultaandammen, kijkt Harry de Waard terug op de topprestatie van Sijbrands. Twee van de 24 partijen krijgen de aandacht in de laatste rubriek van 2004.

woensdag 29 december 2004

Geslaagde poging Prosman

Erno Prosman heeft gisteren een geslaagde poging ondernomen om een blindsimultaan af te werken tegen achttien tegenstanders. Hij verbeterde ruimschoots zijn persoonlijke record uit 2002, dat stond op tien tegenstanders. Prosman komt nu in de buurt van de prestatie die Ton Sijbrands twee weken geleden leverde waarmee het wereldrecord op 24 tegenstanders gesteld werd.

Prosman behaalde een score van 72%. Dit werd bereikt in iets meer dan 12 uur spelen. De Delftse grootmeester won tien partijen, speelde er zes remise en verloor er twee. Eén verliespartij werd veroorzaakt doordat Prosman tegen KNDB-secretaris Marcel Kosters de stand even 'kwijt' was en een schijf weggaf. Clubgenoot Leon Oudenes boekte als enige wel een reguliere overwinning.

vrijdag 24 december 2004

Toch prijs!

In tegenstelling tot wat woensdag hier vermeld werd, is er toch een prijs behaald door de Nederlandse afvaardiging naar het WK jeugd. Rik Keurentjes werd toch derde bij de junioren. Eerder werd hij op de Poolse site als vierde geplaatst met even veel weerstandspunten als de nummer drie.

donderdag 23 december 2004

Twee oploswedstrijden

t Is weer bijna Kerst en dus... De oploswedstrijd. Rond deze tijd schijnen veel dammers de tijd al puzzelend onder de kerstboom door te brengen. De lezers van DamWeb worden wel erg verwend. Harry de Waard presenteert maar liefst twee series problemen. Veel plezier er mee!

woensdag 22 december 2004

Toch geen prijs voor jeugd

Ondanks de goede vooruitzichten halverwege de twee jeugd-WK's, zijn de Nederlandse spelers niet in de prijzen gevallen. Bij de junioren was de strijd wel enorm spannend. De 'magere' score van 12 uit 9 van kampioen Robert Misans uit Letland getuigt daarvan. Hij bleef daarmee maar liefst zeven spelers precies één punt voor. Onder hen waren ook Rik Keurentjes en Boudewijn Derkx, maar zijn kwamen net weerstand tekort voor een medaille. De drie andere Nederlandse deelnemers eindigden op tien punten.

Bij de aspiranten ging de titel naar Artem Ivanov uit de Oekraïne. Hij verzamelde veertien punten. Op de tweede en derde plaats eindigden twee Russen: Kiril Chulkov en German Struchkov. De kampioen legde de basis voor zijn goede resultaat met een overwinning in de voorlaatste ronde op Pim Meurs, de Nederlandse deelnemer die tot dat moment aan kop ging.

zondag 19 december 2004

Jeugd aan kop op WK

Op dit moment wordt in Polen het wereldkampioenschap voor aspiranten en voor junioren gespeeld. De Nederlandse jeugd doet het tot nu toe goed. Bij de aspiranten gaat Pim Meurs aan kop, samen met Stepan Danilov uit Rusland. Beiden hebben acht punten uit vijf partijen. Bij de junioren heben de koplopers een puntje minder. Onder hen is Rik Keurentjes. Er zijn nog vier rondes te spelen in Minsk Mazowiecki.

zaterdag 18 december 2004

Sijbrands stelt record scherper

Ton Sijbrands heeft zijn eigen wereldrecord blindsimultaandammen opnieuw scherper gesteld. In het Overijsselse Lutten speelde Sijbrands tegen 24 tegenstanders. Na ruim 24 uur spelen won Sijbrands er twintig en werden er vier remise. De eerste partij was uit na 12 uur spelen. Pascal Stil nam voor twee schijven een damcombinatie, maar maakte meteen daarna een fout die leidde tot een tegencombinatie. De laatste die opgaf was Paul de Heus. De vier remises kwamen op naam van Marco Veneboer, Fred Elgersma, Gert Jan Hoeve en Jan Veneman. In de slijtageslag moest één deelnemer wegens oververmoeidheid voortijdig opgeven.

In 1982 deed Sijbrands een eerste geslaagde poging het wereldrecord te verbeteren, dat toen op naam stond van Wim Huisman met acht partijen. Sijbrands won er toen negen en speelde alleen remise tegen Arie Bom. Bij iedere poging daarna werd het record met twee partijen verhoogd en vandaag, 22 jaar later staat het op 24. De voor de simultaan benodigde tijd loopt echter harder op dan het aantal deelnemers. De vraag is daarom gerechtvaardigd of dit fantastische record nog scherper gesteld kan worden.

Het evenement, dat zeer profesioneel georganiseerd was door de firma Wildkamp, trok bijzonder veel aandacht van de media. Het NOS Journaal en Studio Sport maakte in meerdere uitzendingen ruimte. Op zondag staat de prestatie van Sijbrands ook centraal in Holland Sport.

woensdag 15 december 2004

De fragmenten van het WK

De belangrijkste gebeurtenis van de afgelopen periode was natuurlijk de overwinning van Alexander Georgiev in de WK-tweekamp tegen Alexei Tsjizjov. Harry de Waard bekijkt het eerste deel van de match waarin 15 partijen werden gespeeld. Uiteraard komen hierbij de twee winstpartijen aan bod.

zondag 12 december 2004

Meurs terug aan kop

Meurs Denk en Zet is weer terug aan kop in de ereklasse. De Culemborgers wonnen probleemloos van Apeldoorn met 13-7. Koploper Van Stigt Thans ging onderuit bij regerend landskampioen Heiting Huissen. In een wedstrijd met veel remises werd met 11-9 verloren, als gevolg van Huissense winstpartijen voor Baljakin en Valneris.

Aan de kop draaien CEMA en Tomahaôk verrassend goed mee. Heijting Huissen en Hiltex blijven met een vijfde en zesde plaats achter bij de verwachtingen.

donderdag 9 december 2004

Fragmenten uit het NK vrouwen

Harry de Waard kijkt deze week terug naar het onlangs gespeelde NK voor vrouwen. Op Texel waren drie voormalige speelsters uit het oostblok oppermachtig. Zie hoe zij anderen soms hardhandig van het bord combineerden.

zaterdag 4 december 2004

Van Stigt Thans koploper

Vandaag zijn de uitgestelde wedstrijden van Witte van Moort uit de tweede ronde van de nationale competitie ingehaald. In de Ereklasse won Van Stigt Thans thuis met 11-9 van de het eerste team uit Westerhaar. Van Stigt Thans neemt daarmee de kop over Meurs Denk en Zet in de Ereklasse. Tot nu toe verloor het team uit Schiedam slechts één wedstrijdpunt.

donderdag 2 december 2004

Georgiev wereldkampioen

Alexander Georgiev heeft voor de derde maal in zijn damcarrière de wereldtitel veroverd. In het Russische Izhevsk wist hij uitdager Alexei Tsjizjov te verslaan. Pas in het sneldammen bleek Georgiev een stuk slagvaardiger dan de negenvoudig wereldkampioen.

Na vijftien reguliere partijen was de stand 15-15. Beide spelers wonnen ieder een partij. De reglementen schreven voor dat ten minste drie overwinningen vereist waren voor de wereldtitel. Gisteren werden acht rapid partijen gespeeld die allen in remise eindigden. Georgiev had daarin echter wel de beste kansen. Vandaag werd er echt gesneldamd in de vorm van zogenaamde micromatches. Een matchwinst telde daarbij voor een gewone winst eerder in de tweekamp. Georgiev wist de eerste twee micromatches te winnen. Hij kwam daarmee op drie winstpartijen en prolongeerde daarmee zijn wereldtitel.

donderdag 2 december 2004

Curacao

Het toernooi in Curacao kwam nog het meest in het nieuws door het vervelende oponthoud van enkele grootmeesters op Schiphol toen zij werden aangezien voor drugscouriers. Ten onrechte, want er werd in de tropische sferen wel degelijk gedamd. Harry de Waard laat een aantal fragmenten zien, onder meer van toernooiwinnaar Jean Marc Ndjofang.

woensdag 1 december 2004

WK-match nog niet beslist

De tweekamp om de wereldtitel tussen wereldkampioen Alexander Georgiev en uitdager Alexei Tsjizjov kent nog altijd geen winnaar. Gisteren werd de reguliere match over vijftien partijen afgesloten met een 15-15 eindstand. Beide grootmeesters wonnen één partij. Vandaag werd de tweekamp voortgezet met acht blitz-partijen. Hierin viel echter nog geen beslissing, ondanks dat Georgiev in de zesde en zevende partij dicht bij winst was. Morgen gaan de heren verder met echt sneldammen.

zaterdag 27 november 2004

Tansykkuzhina wereldkampioen

De Russische Tamara Tansykkuzhina heeft de wereldtitel overgenomen van landgenote Olga Kamyshleeva. Naar verwachting eindigde de derde partij in de beslissende set in remise waardoor Kamyshleeva op een onoverbrugbare 5-1 achterstand werd gezet. De eindstand in sets werd derhalve 2-1. De twee dames lieten voortdurend zeer attractief spel zien, waarbij er dus veel beslissingen vielen. De barrage heeft nooit als scherprechter hoeven fungeren.

Tansykkuzhina won ook al de vorige match om de wereldtitel in maart 2003, ook parallel gespeeld met de eerste match tussen Georgiev en Tsjizjov. Toen werd het ook 2-1 tegen Zoja Golubeva. In december verloor zij de titel aan Olga Kamyshleeva. In het toernooi in Domburg eindigde de Russische toen op een teleurstellende (gedeelde) vierde plaats.

Bij de mannen viel vandaag de tweede beslissing. Alexei Tsjizjov maakte de stand weer gelijk met een gestroomlijnde overwinning. Alexander Georgiev reageerde te passief op een overwacht aanvalland spelende Tsjizjov en bereikte niet meer dan een verloren 4-om-3 dammen eindspel.

vrijdag 26 november 2004

Kamyshleeva bijna onttroond

Olga Kamyshleeva is haar wereldtitel bijna kwijt. In de allesbeslissende derde set verloor zij ook de tweede partij. Kamyshleeva moet de twee resterende partijen winnen om gelijk te komen waarna een barrage gespeeld wordt.

Kamyshleeva is op het bord geen schim meer van de speelster die zij in de eerste set was. Toen creëerde ze vele kansen, waarvan ze er één benutte, waardoor de setwinst terecht naar de Heerlense damster ging. In de derde set lijkt Tamara Tansykkuzhina echter weinig problemen te hebben en werd Kamyshleeva met eenvoudige middelen verslagen.

vrijdag 26 november 2004

Meer uit de Bijlmer

Voor de tweede maal brengt Harry de Waard een bezoek aan de Bijlmer. Waren vorige week nog vele combinaties uit de Grootmmestergroep te zien, nu is de aandacht gericht op de Meestergroep.

donderdag 25 november 2004

Tansykkuzhina wint in derde set

Tamara Tansykkuzhina heeft in de beslissende derde set meteen een gevoelige tik uitgedeeld. De eerste partij werd beslist door een eenvoudige combinatie rond de veertigste zet. Olga Kamyshleeva heeft nog drie partijen om de achterstand goed te maken en zo uitzicht te houden op behoud van haar wereldtitel.

Bij de mannen gaat Alexander Georgiev nog met het kleinst mogelijk verschil aan de leiding.

woensdag 24 november 2004

Van den Akker verslagen door machine

Het computerdamprogramma Flits heeft weer een nieuw slachtoffer gemaakt onder de topdammers. Gisteren verloor Jeroen van den Akker met 4-2 van dit topprogramma. De beslissing kwam tot stand in de derde partij die met versneld tempo werd gespeeld. Van den Akker nam in een goede stand te snel een schijfwinst waarna de combinatieve dreigingen hem te veel werden.

In het gelijktijdig gespeeld Open NK voor computers was Flits ook aanwezig (!). Het kwam daar dit keer niet verder dan een gedeelde derde plaats. Het toernooi werd gewonnen door het programma Dragon van Michel Grimminck na een barrage met TD King.

zondag 21 november 2004

Tansykkuzhina slaat terug

Tamara Tansykkuzhina heeft na de verloren eerste set zich een goede uitgangspositie gecreëerd in de tweede set. Vandaag won zij de tweede partij in de tweede set van titelverdedigster Olga Kamyshleeva. De Nederlandse bereikte niets met haar aanval over de rechter bordhelft, terwijl haar verdediging aan de andere kant steeds zwakker werd. Na zestig zetten hield Kamyshleeva het voor gezien.

Bij de heren gaat Alexander Georgiev nog steeds aan de leiding na de overwinning in de partij van vrijdag. Geogiev versloeg Tsjizjov met eigen middelen. Vanuit een niets-aan-de-hand-stand sloopte de wereldkampioen de stand van de uitdager. De partijen zijn de vinden op de site van de Russische dambond en ook op het FMJD-forum.

donderdag 18 november 2004

Combinaties in de Bijlmer

In de grootmeestergroep van het achtste Bijlmertoernooi werden verrassend veel partijen beslist door combinaties. Toernooiwinnaar Samb had er zelf een groot aandeel in. Zie het verslag van Harry de Waard.

donderdag 18 november 2004

Eerste set voor Kamyshleeva

Olga Kamyshleeva heeft de eerste van drie sets gewonnen in de tweekamp om de wereldtitel tegen Tamara Tansykkuzhina. De stand werd 5-3 na een overwinning in de tweede ronde. Ook de derde en vierde ronde leverden spannende partijen op, met kansen voor beide speelsters.

Bij de mannen werden vier remises geproduceerd. Hier is het beeld dat met name Georgiev het spel probeert te maken en dat Tsjizjov wacht op een fout van de wereldkampioen.

woensdag 17 november 2004

woensdag 17 november 2004

Nieuwe Man-Machine match

Aanstaande zondag wordt het Open NK sneldammen voor computers gespeeld bij de TU Eindhoven. Tegelijkertijd wordt er een match gespeeld tussen mens en machine. Nadat in 2002 grootmeester Johan Krajenbrink met maar liefst 13-7 ten onder ging tegen Flits, Valneris in 2003 niet verder kwam dan 6-6, gaat nu Jeroen van den Akker de uitdaging aan. Flits is al jaren het sterkste damprogramma, getuige de uitslagen van de diverse nationale kampioenschappen. Van den Akker is behalve een zeer sterk dammer ook student aan de biomedische faculteit van de TU/e. De wedstrijden zijn zondag live te volgen via 10x10.org

dinsdag 16 november 2004

Kamyshleeva wint in WK-match

In de match om het wereldkampioenschap bij de vrouwen heeft de Nederlandse Olga Kamyshleeva de tweede partij gewonnen. Kamyshleeva trok tegen uitdaagster Tamara Tansykkuzhina meteen vanuit de opening ten aanval. Tansykkuzhina leek aanvankelijk kansen te hebben in de omsingeling, maar in het middenspel ging het fout. Na een doorbraak van Kamyshleeva en tijdnood van de Russin werd de partij beslist. Kamyshleeva leidt nu met 3-1 in de eerste set.

Bij de mannen eindigde de tweede partij tussen Alexei Tsjizjov en Alexander Georgiev in remise en is de stand 2-2.

maandag 15 november 2004

West-Hollands kampioenschap ten einde

Bijna twee weken geleden werd het kampioenschap van West-Holland afgesloten. Het eerste titeltoernooi waarin de puntenoverwinning werd toegepast. Frits Luteijn won het toernooi met 14.5 punt uit 9. Het toernooi eindigde met 60% gewone overwinningen en 13% puntenoverwinningen. Ter vergelijking: in de twee voorgaande toernooien lag het winstpercentage op 50%

Op het FMJD-forum is veel materiaal beschikbaar uit het toernooi. Daarnaast schreef Frits Luteijn een leuk stuk op zijn persoonlijke dampagina.

zondag 14 november 2004

WK-matches beginnen morgen

Morgen gaan zowel bij de mannen als de vrouwen de tweekamp om de wereldtitel van start. Bij de mannen gaat de strijd tussen uitdager Alexei Tsjizjov en wereldkampioen Alexander Georgiev. Hier gaat het erom wie het eerste drie partijen gewonnen heeft. Er worden eerst vijftien 'normale' partijen gespeeld, voordat er overgegaan wordt op versneld speeltempo.

Bij de vrouwen gaat het tussen onze eigen Olga Kamyshleeva en uitdaagster Tamara Tansykkuzhina. In deze match wordt het vertrouwde setsysteem toegepast: drie sets van vier partijen.

Beide matches beginnen morgen in Ufa. De dames blijven daar, maar de heren verhuizen na de achtste partij naar Izhevsk, de thuisbasis van Tsjizjov. Op de site van de Russische bond is precies één engelstalige pagina te vinden over deze match. We hopen dat dat vanaf morgen meer is.

zaterdag 13 november 2004

Uitschieters in Ereklasse

In de vijfde ronde vielen vijf mega-overwinningen te noteren. Wolter&Dros/ADG en Apeldoorn kregen ieder met 18-2 klop van Meurs Denk en Zet en Heijting Huissen. In Amsterdam vond een mega-treffen plaats tussen Hiltex en Van Stigt Thans. Het tweede en derde team van Hiltex wisten hun Schiedamse collega-reserves te verslaan. Hiltex 1 ging echter met 8-12 ten onder dankzij overwinningen van Anatoli Gantwarg en Dirk van Schaik. In de hoofdklasse B nam Rijnsburg de kop over van Damlust door een 11-9 overwinning in het onderlinge duel.

donderdag 11 november 2004

Nog een keer naar Amersfoort

Vorige week besteedde Harry de Waard al aandacht aan het open kampioenschap van Amersfoort dat in de herfstvakantie gespeeld werd. Blijkbaar was er zo veel te zien dat het een tweede rubriek rechtvaardigt. Bekijk de nieuwe partijfragmenten uit Amersfoort.

woensdag 10 november 2004

Hoekman wint NK Vrouwen

Nina Hoekman heeft voor de vierde maal in haar damcarrière het Nederlands kampioenschap voor vrouwen gewonnen. In de loop van het Texelse toernooi leek Hoekman onbedreigd op de titel af te stevenen en bouwde zij een voorsprong op van maar liefst drie punten. Door remises tegen Erna Wanders en Jacqueline Schouten kon Tanja Chub echter naderen tot één punt. In het onderlinge duel in de slotronde wist Hoekman remise te spelen waarna de titel een feit was.

Op de tweede plaats eindigden Tanja Chub en Vitalia Doumesh, waarna er op de ranglijst een gat van maar liefst vijf punten gaapt tot de nummer-4 positie. Titelverdedigster Olga Kamyshleeva ontbrak op Texel. Zij begint volgende week in Rusland met de verdediging van haar wereldtitel tegen uitdaagster Tamara Tanssykkoetsjina.

maandag 8 november 2004

NK 2005 naar Groningen

De KNDB heeft de organisatie van het Nederlands kampioenschap 2005 aan Damgenootschap Het Noorden gegund. De Groningse vereniging viert volgend jaar het honderdjarig jubileum en de jubileumcommissie onder leiding van Maarten Kolsloot vond dat een goede aanleiding voor een NK. Het Noorden organiseerde in 2001 al het NK voor vrouwen en was tevens regelmatig betrokken, samen met Michael2000, bij de organisatie van jeugdkampioenschappen. Het NK wordt gespeeld van 3 tot 16 april.

zondag 7 november 2004

Meurs nieuwe voorzitter KNDB

Haitze Meurs is gisteren tot voorzitter van de KNDB benoemd en volgt in die functie Ebbo de Jong op, die het ambt een jaar bekleedde. Meurs is geen onbekende in de damwereld. Het bedrijf dat zijn naam draagt is al jaren hoofdsponsor van Denk en Zet uit Culemborg, een vereniging die al enige jaren op het hoogste niveau speelt. Ook was Meurs sinds het begin lid van de bondsraad.

De benoeming is overigens niet geheel definitief. De leden van de bondsraad slaagden er gisteren niet in een vergadering te beleggen waarin tweederde van het aantal leden aanwezig was en derhalve konden geen rechtsgeldige beslissingen genomen worden. Een gegeven dat de kiezers volgend jaar zeker moeten meewegen als er opnieuw verkiezingen voor de bondsraad plaats vinden.

donderdag 4 november 2004

Fragmenten uit Amersfoort

Terwijl in Amsterdam het Bijlmertoernooi gespeeld werd, was in Amersfoort een grote groep dammers actief in het jaarlijkse open toernooi. Het Amersfoortse toernooi had een zeer sterke deelname en de winnaar Podolski had in de grootmeestergroep in de Bijlmer zeker niet misstaan. Harry de Waard showt een drietal spannende partijen.

woensdag 3 november 2004

NK Vrouwen

Het NK voor vrouwen vindt dit jaar plaats op Texel. Veel informatie over het toernooi is helaas niet bekend. De tien deelneemsters begonnen afgelopen maandag aan hun toernooi. Na drie rondes gaat Nina Hoekman nog zonder puntverlies aan de leiding. De volledige uitslagen zijn bij de KNDB te vinden.

NK 2003

Axioma Groep Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi