Archief - Januari/Februari 2005

 

zondag 27 februari 2005

Competitie ten einde

Het reguliere deel van de competitie is ten einde. In de laatste ronde smaakte Van Stigt Thans het genoegen de kersverse landskampioen Meurs Denk en Zet met 11-9 te verslaan. De Schiedammers vergooiden twee weken geleden hun kansen op de titel door een nederlaag tegen Hijken DTC. Hiltex sloeg in het Westland een flater. Tegen Tomaha˘k verschenen de Amsterdammers met acht man onder wie een niet-speelgerechtigde huisdammer achter de borden, omdat vier deelnemers aan de Confederation Cup in Nice hun vliegtuig misten. De belangen van Hiltex 2 wogen opnieuw zwaarder dan een eerlijk verloop van de competitie in de ereklasse, zodat er geen behoorlijke plaatsvervangers beschikbaar waren. Tomaha˘k won vanzelfsprekend, maar had wellicht liever gezien dat Hiltex twee weken geleden tegen Meurs compleet aangetreden was.

Aan de onderkant van de ranglijst wist Angarde zich, ondanks een overwinning, niet aan de nacompetitie te onttrekken. De Tilburgers spelen over twee weken tegen DVSB, de nummer 2 uit de hoofdklasse A. Wolter&Dros ADG speelt dan tegen PWG 's-Gravenpolder, een vaste deelnemer in de nacompetitie. De winnaars van deze duel spelen dan op 26 maart voor de derde plaats in de ereklasse. Dammen uit Oost en Heijmans Excelsior promoveerden rechtstreeks naar de ereklasse.

donderdag 24 februari 2005

De laatste ronde

Zaterdag wordt de laatste ronde in de nationale damcompetitie gespeeld. De kampioen is al bijna twee weken bekend, maar onderin de Ereklasse is nog van alles te beleven. ADG en Apeldoorn bevechten het verschil tussen directe degradatie en nacompetitie, terwijl Angarde nog kan proberen zich aan die nacompetitie te ontworstelen ten koste van Maas van 't Hoog of Witte van Moort.

In de rubriek van Harry de Waard de schijnwerper op de verrichtingen van landskampioen Meurs Denk en Zet.

zaterdag 19 februari 2005

Jubileumtoernooi in Norg

In verband met het 100-jarig bestaan van het Groningse "Het Noorden" werd afgelopen week in het Drentse Norg een internationaal jeugdtoernooi gespeeld. Deelnemers kwamen uit de drie noordelijke provincies, Litouwen, Polen en Duitsland. Het toernooi werd gedomineerd door de gebroeders Palmans. JoŰl Palmans werd met 14 uit 8 kampioen en Zainal scoorde 13 punten. Derde werd Menno de Block.

donderdag 17 februari 2005

Kleurrijke winst

Voor de jaarlijkse wedstrijd tegen de Nederlandse topjeugd was de Surinaamse selectie dit jaar uitgebreid. Onder de noemer United Colours waren ook enkele Afrikaanse spelers aan de spelersgroep toegevoegd. Dat legde onze medelanders geen windeieren. Er werd weer gewonnen. Kijk mee met Harry.

woensdag 16 februari 2005

Dammen van de Toekomst

In het kader van de cyclus toernooien in het NK Experidammen vindt zondag in Delft het toernooi "Dammen van de Toekomst" plaats. Er wordt dan gespeeld met een versterkte variant van de Delftse Telling. Met uitslagen van 10-0 voor een echte winst, 8-2, 7-3 en 6-4 voor voordeelremises en uiteraard 5-5 voor de zeldzame gewone remise. Behalve de gebruikelijke open groep, die in dit toernooi overigens ook sterk bezet is, heeft de organisatie ook vier grootmeesters weten te strikken voor het expreimentele toernooi. Rob Clerc, Erno Prosman, N'Diaga Samb en Hans Jansen spelen een rapid toernooi.

zaterdag 12 februari 2005

Meurs landskampioen

Meurs Denk en Zet uit Culemborg is er voor de tweede maal in geslaagd het landskampioenschap te behalen. Zelf won het topteam met 11-9 van Hiltex. Achtervolgers Tomaha˘k/Westland en Van Stigt Thans gingen beide ten onder waardoor de achterstand onoverbrugbaar werd en daarmee het kampioenschap voortijdig beslist.

Hiltex verscheen met twee invallers in Culemborg, omdat twee basisspelers afwezig waren in verband met de uitvaart van DES Lunteren oprichter Jan Crum. Dit bleek een te grote aderlating voor de hoofdstedelijke formatie. Na de titel in 2003 opnieuw een groot succes voor de ambitieuze club uit Culemborg dat voor een belangrijk deel bouwt op het succes van de eigen jeugdopleiding.

Tomaha˘k/Westland verloor in Limburg met 12-8 van CEMA, een team dat dit jaar vrijwel geen zwakke plekken kent. Opmerkelijk was de winst van Schalley op Hans Jansen. Ook Van Stigt Thans was kansloos en werd thuis met 7-13 afgetroefd door Hyken/DTC.

In de hoofdklasse B werd Heijmans Excelsior kampioen, met een krappe winst van 11-9 op Damlust. Dammers uit Oost lijkt de beste kansen te hebben in hoofdklasse A, al is de strijd met DVSB nog niet geheel gestreden.

donderdag 10 februari 2005

Grote verschillen bij aspiranten

Bij het wereldkampioenschap voor aspiranten waren de niveauverschillen groot. Een aantal deelnemers overzag de ene combinatie na de andere. Oost-Europese Ún Nederlandse deelnemers lieten echter fraaie partijen zien. Kijk mee met Harry.

donderdag 3 februari 2005

Fragmenten uit het jeugd-WK

In de rubriek van deze week besteedt Harry de Waard aandacht aan het WK-junioren dat voor Kerst in Polen werd gespeeld. Rik Keurentjes bereikte daar namens Nederland een podiumplaats. Een viertal fragmenten uit dit WK.

zaterdag 29 januari 2005

Top drie lijkt bekend

Drie teams in de ereklasse lijken nog kans te maken op de nationale clubtitel. Zowel Meurs DEZ, Van Stigt Thans en Tomaha˘k/Westland wonnen vandaag hun wedstrijden. Huissen en CEMA verloren ÚÚn of twee punten, waardoor het gat met de top-drie nu drie punten bedraagt. In de laatste ronde staat het duel tussen Van Stigt Thans en Meurs op het programma, waarin wellicht over hetlandskampioenschap beslist wordt.

In de hoofdklassen gaan Heijmans Excelsior en de Dammers uit Oost nog aan kop en zijn kandidaat voor directe promotie. DVSB en Damlust of - weer - PWG 's Gravenpolder mogen het wellicht via de nacompetitie proberen.

donderdag 27 januari 2005

De WK-match vrouwen

Eind 2004 verloor onze landgenote Olga Kamyshleeva haar wereldtitel in de WK-match, die voor de Heerlense zo goed begon. In de rubriek van deze week laat Harry de Waard de belangrijkste momenten zien.

donderdag 20 januari 2005

De oplossingen

Vier weken geleden tracteerde Harry de Waard op twee oploswedstrijden. Die van de Kring voor Damproblematiek en een eigen serie. Van de laatste zijn de prijswinnaars bekend en uiteraard ook de oplossingen. Kijk mee!

vrijdag 14 januari 2005

Site NK dammen geopend

De deelnemers aan het NK zijn nog niet bekend, maar de organisatoren in Groningen hebben de website al op orde. Er is nu met name materiaal over vorige NK's te vinden, zoals partijen en foto's. Nog niet alle geheimen worden prijs gegeven, zo blijft de pagina over het 'Bierfustdammen' nog leeg.

donderdag 13 januari 2005

Kerstdammen

De toernooien volgden elkaar weer snel op zo vlak voor de jaarwisseling. Natuurlijk was uw rubriekschrijver er ook weer bij en doet rechtstreeks verslag vanuit Maarsbergen en Utrecht.

woensdag 12 januari 2005

Ktar-dammen in Leeuwarden

Zondag vindt al weer het vierde toernooi plaats in de reeks van het NK Experidammen. In Leeuwarden wordt het Ktar dammen beoefend, afkomstig van een planeet waar de borden niet vierkant zijn. Alle informatie over de Experi-damtoernooien is te vinden op de website.

vrijdag 7 januari 2005

Halve finales NK

Morgen beginnen in het Nationaal Sportcentrum in Papendal de halve finales voor het kampioenschap van Nederland. Bij het algemeen kampioenschap strijden 40 spelers in vier groepen voor acht plaatsen in de finale. Kees Thijssen, Alexander Baljakin, Rob Clerc en Hans Jansen zijn al geplaatst voor deze finale. Morgen wordt tevens bekend gemaakt hoe de laatste twee plaatsen ingevuld worden, hetzij via keuzeplaatsen, of via de nummers drie in de halve finales.

In groep 1 is Auke Scholma favoriet, maar liefst vijf spelers lijken serieuze kans te maken op de tweede plek. Groep 2 lijkt op het lijf geschreven voor Ron Heusdens en Jos Stokkel, maar wellicht dat Bennie Provoost kan doorbreken. Groep 3 telt maar liefst vijf oud-finalisten. GÚrard Jansen en Hein Meijer zijn favoriet, maar Gerrit Boom, Wim van der Kooij en wellicht Tanja Chub zijn in staat om de soms wisselvallige Meijer pootje te lichten. Martin Dolfing zal zich in groep 4 wel plaatsen. Oud-finalist Marino Barkel en coming man Bas Messemaker lijken de kandidaten om Dlfing te vergezellen.

Bij de vrouwen zijn er twee groepen van acht, waar ook de beste twee naar de finale gaan. Geplaatst voor de finale zijn Nina Hoekman, Tanja Chub, Vitalia Doumesh en Erna Wanders. Linda Schnieders, Barbara Graas, Iepie Poepjes, Jorien Alink en Christien Fung zijn de kanshebbers voor een finaleplaats.

donderdag 6 januari 2005

Prosman

Deze week besteedt Harry de Waard aandacht aan de simultaan van Erno Prosman. Geen gewone simultaan natuurlijk, maar de blindsimultaan. Prosman haalde tegen 18 tegenstanders weliswaar een iets lagere score dan Ton Sijbrands tegen 24 spelers, maar hij deed het wel tweemaal zo snel. Wellicht een uitdager voor de toekomst?

zaterdag 1 januari 2005

Dubbel voor Ndjofang

Jean-Marc Ndjofang heeft op de valreep van het oude jaar dubbel toegeslagen. In de befaamde Damnacht van Westerhaar wist hij de concurrentie ruim voor te blijven met 52 punten. Die concurrentie bestond uit Bennie Provoost en Bassirou Ba die op zeven punten achterstand de tweede en derde prijs deelden.

Ndjofang en Ba verlieten in de vroege ochtend Westerhaar om enkele uren later aan te schuiven bij het Oudejaarstoernooi in IJmuiden. Ook hier won Ndjofang, met voor Ba dit keer de tweede prijs. Voor Bas Messemaker resteerde het brons.

NK 2003

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi