Archief - Maart/April 2005

 

zaterdag 23 april 2005

Teer sterkste veteraan

Frank Teer heeft het Nederlands kampioenschap voor veteranen gewonnen. Met een score van 12 uit 8 bleef hij Wiebren de Vries en Henk Kleinrensink op weerstandspunten voor. De Vries was wel de sterkste bij de 60-plussers. Bij de 70-plusser was de bekende Geert van Dijk de beste.

Het toernooi werd georganiseerd door WSDV Wageningen en telde 56 deelnemers, allen ouder dan 50 jaar. WSDV heeft toegezegd ook volgend jaar het toernooi te laten spelen in de week na het gewone NK.

donderdag 21 april 2005

Groningse varianten

Ook Harry de Waard kijkt nog een keertje terug naar het NK in Groningen in de wekelijkse DamWeb damrubriek.

woensdag 20 april 2005

Kwalificatie voor WK 2005

In Polen is vandaag de eerste ronde gespeeld van het Europese zonetoernooi waarin plaatsen te verdienen zijn voor het wereldkampioenschap dat later dit jaar in Amsterdam gespeeld wordt. In totaal zijn er voor de 26 deelnemers zeven plaatsen beschikbaar met als randvoorwaarde dat zich niet meer dan één deelnemer per land plaatst.

Voor Nederland nemen Ron Heusdens en Bas Messemaker deel. De laatste verdiende zijn deelname door deprima prestaties in het afgelopen NK. Zowel Heusdens als Messemaker kwamen in de eerste ronde tot winst. Het toernooi telt negen rondes. Morgen speelt Messemaker tegen een favoriet, de welbekende Mark Podolski.

Een aantal andere Nederlandse spelers heeft zich al geplaatst voor het WK via het NK2004, NK2005 en WK2003.

woensdag 20 april 2005

Van Stigt Thans WK Blinddammen

Volgende week zaterdag is de aftrap voor een nieuw toernooi: het Van Stigt Thans WK Blinddammen. In het toernooi ontmoeten negen wereldtoppers elkaar in een toernooi waarbij 's ochtends een rapid partij en 's middags een blindpartij wordt gespeeld. Voor het rapid- en blinddammen zijn aparte klassementen, daarnaast beoordeelt een jury, onder leiding van Andreas Kuyken, de attractiviteit van het spel van de deelnemers. Over de drie klassementen is een prijzenpot van ruim 22.000 euro beschikbaar.

Het toernooi gaat van start met een uitzonderlijk sterk deelnemersveld. Reden voor de FMJD om er de status van WK-blinddammen aan te geven. De beste Russen zullen aantreden: huidig wereldkampioen Alexander Georgiev, negenvoudig oud-wereldkampioen Alexei Tsjizjov en oud-wereldkampioen Alexander Schwarzman. Daarnaast spelen Rob Clerc, Ron Heusdens en oud-wereldkampioen Anatoli Gantwarg, allen in Schiedamse dienst. Nederlands kampioen Kees Thijssen is er, evenals N'Diaga Samb. Absolute klapper is de deelname van Harm Wiersma.

Op de bijzonder fraaie website zijn van de deelnemers alle biografieën te zien. De site wordt nog dagelijks uitgebreid.

zaterdag 16 april 2005

Hattrick voor Thijssen

Na Amsterdam 2003 en Huissen 2004 is Kees Thijssen er dit jaar opnieuw in geslaagd de nationale damtitel te behalen. In Groningen scoorde Thijssen een +4 score, hetgeen ruim voldoende was voor de eerste plaats. Vorig jaar moest de kampioen met dezelfde score nog Alexander Baljakin en Rob Clerc naast zich dulden. Nu bleef de achtervolging, bestaande uit dezelfde Baljakin en de naamgenoten Gérard en Hans Jansen, op twee punten achterstand steken. Rob Clerc speelde dit jaar met twee nederlagen een zeer teleurstellend toernooi.

Het NK kwam dit jaar wat langzaam op gang, nadat in de aanloop de organisatie met financiële problemen kampte. In de eerste rondes vielen er nauwelijks beslissingen en waren er grote problemen met de internet verslaggeving. In de tweede toernooihelft smulden de liefhebbers van verrassende uitslagen, boeiende partijen en ook van smeuïge verhalen over drankgebruik. De vraag dringt zich op of dit laatste nu de oorzaak of het gevolg is magere sponsoring bij de NK's van de afgelopen jaren.

donderdag 14 april 2005

Uit de nacompetitie

Drie weken geleden werden de laatste wedstrijden uit de nacompetitie gespeeld. Voor PWG 's-Gravenpolder was het wer net niet. Harry de Waard laat een aantal fragmenten zien uit de wedstrijden van de Zeeuwen.

zondag 10 april 2005

NK nu echt begonnen

De deelnemers aan het NK hebben de spelhervormers vandaag de wind uit de zeilen genomen. Tot aan de zesde ronde viel er slechts één beslissing per ronde, al lag dat meer aan de onmacht dan aan de onwil van de spelers. Met vier winstpartijen was de zevende ronde daarom zeer productief. Het meest spraakmakende resultaat was de winst van Bas Messemaker op titelkandidaat Gérard Jansen. Messemaker profiteerde van de een onevenwichtige schijvenverdeling en rondde af met een offer.

Twee andere favorieten maakten hun rol wel waar. Zowel Kees Thijssen en Alexander Baljakin wonnen vrij geruisloos van Sven Winkel en Marino Barkel. Ron Heusdens liet zich weer eens in de luren leggen door Hans Jansen en staat nu zelfs onder zijn gemiddelde. Het toernooi is, met nog zes rondes te spelen, nu halverwege. Zaterdag is de slotronde in Groningen.

donderdag 7 april 2005

Douwe de Jong

Ruim twee weken geleden overleed Douwe de Jong. Hij was voor de jongeren vooral bekend als bestuurder. De laatste twintig jaar vervulde hij diverse functies binnen de KNDB. Daarnaast was hij een verdienstelijk dammer, die met name opviel door zijn combinatief talent.

Harry de Waard besteedt in zijn rubriek van deze week aandacht aan deze markante persoonlijkheid.

maandag 4 april 2005

NK voorzichtig van start

In Groningen is gisteren het NK dammen 2005 begonnen. Veertien deelnemers, onder wie titelverdediger Kees Thijssen, betwisten elkaar de komende twee weken de nationale titel. Zoals wel vaker werden in de openingsronde, waarin veel clubgenoten elkaar treffen, louter remises genoteerd. Toch waren een aantal partijen het aanzien meer dan waard. In de tweede ronde boekte Kees Thijssen als enige een overwinning. Hans Jansen werd gedwongen voor drie schijven een wanhoopscombinatie naar dam te nemen, die dan ook snel verloor.

In de aanloop van het NK werd door Erik Hoeksema het wereldrecord dam/schaak simultaan scherper gesteld. Dit record stond tot dan toe op naam van Jannes van der Wal.

donderdag 31 maart 2005

OG wint de beker

In de provincie Utrecht is de bekerwinnaar al weer enige tijd bekend. OG Utrecht won in de finale met 5-3 van Bunschoten. Harry de Waard leidt je met tekst en beeld door de Utrechtse bekerwedstrijden.

dinsdag 29 maart 2005

Ndjofang wint Paastoernooi

Jean-Marc Ndjofang heeft voor de tweede achtereenvolgende keer het Amsterdamse Paastoernoi gewonnen. Hij verzamelde elf punten uit zeven partijen en bleef daarmee een punt voor op het trio Paul Oudshoorn, Pim Meurs en Peter van Heun. De overwinning van Ndjofang kwam nog op losse schroeven te staan na een kloknederlaag in de vijfde ronde tegen Meurs.

Krijn ter Braake werd studentenkampioen. Het toernooi is in detail te volgen op de fraaie nieuwe website van de Stichting Damsport Amsterdam.

zondag 27 maart 2005

PWG: weer niet

PWG 's Gravenpolder heeft gisteren met 12-8 verloren van Angarde uit Tilburg. De Zeeuwen verspeelden daarmee voor het derde achtereenvolgende jaar de kans om via de nacompetitie een plek in de Ereklasse af te dwingen. Dit jaar ging PWG vrij kansloos ten onder. Een aantal blunders maakte aan de aspiraties een voortijdig einde. Angarde verzekerde zich door de overwinning voor opnieuw een verblijf van een jaar in de ereklasse.

Voor PWG is het de derde keer dat met de nacompetitie niet het beoogde doel bereikt werd. Vorig jaar werden maar liefst twee promotiekansen verspeeld in wedstrijden tegen Wolter&Dros/ADG en tegen (weer) Angarde. Het jaar daarvoor werd een vrijwel gewonnen wedstrijd tegen Tomahoâk nog net uit handen gegeven.

In de overige wedstrijden veroverde DC Den Haag zich ten koste van De Oldehove van een plek in de hoofdklasse. TDV en DC Dordrecht wisten zich te handhaven.

donderdag 24 maart 2005

Het Noorden

Over anderhalf week begint in Groningen de finale van het NK dammen. Organisator is de jubilerende damvereniging Het Noorden, dat dit jaar honderd jaar bestaat. In de afgelopen schoolvakantie organiseerde deze club samen met de altijd actieve Henk Stroetinga al een internationaal jeugdtoernooi. Hét onderwerp van de rubriek van deze week.

donderdag 17 maart 2005

Markante regiodammers

Niet alleen de toppers hebben het alleenrecht op de aandacht van de damwereld. Harry de Waard staat in zijn wekelijkse rubriek stil bij het overlijden van drie markante dammers en steunpilaren uit de Utrechtse regio.

zondag 13 maart 2005

Wolter&Dros/ADG degradeert

Vorig jaar wist het Amersfoortse ADG zich nog te redden in de nacompetitie en werd degradatie tenauwernood voorkomen. Na het vertrek van Ton Sijbrands lukte het niet meer. Gisteren verloor de ereklasser met 12-8 van PWG 's Gravenpolder. De andere degradatiekanidaat, Angarde uit Tilburg, wist de hoofdklasser DVSB wel te verslaan, zodat het over twee weken tegen PWG mag strijden om de laatste plaats in de ereklasse van komend seizoen.

donderdag 10 maart 2005

De finalisten

Jasper Lemmen, Auke Scholma, Ron Heusdens, Jos Stokkel, Gérard Jansen, Dik de Voogd, Martin Dolfing en Marino Barkel. Dat zijn de acht die zich via de loodzware halve finales plaatsten voor de finale van het NK dat volgende maand in Groningen wordt gespeeld. Harry de Waard bekeek de partijen en deelt de mooiste momenten.

donderdag 3 maart 2005

Finalisten bijna bekend

Zaterdag wordt de laatste ronde gespeeld in de halve finales voor het kampioenschap van Nederland. Dit jaar lijken de verschillen groter dan in andere jaren. Een aantal spelers is nu al zeker van de finale in Groningen. Zo stond Martin Dolfing nog slechts twee remises toe. Harry de Waard laat al vast wat partijen zien uit Papendal.

WK Blinddammen

NK 2003

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi