Archief - Juli/Augustus 2004

 

zaterdag 28 augustus 2004

Speel mee met DamZet

Ook dit jaar wordt het populaire spel DamZet weer gespeeld. Stel je favoriete damteam samen en kijk hoe dit presteert in de nationale competitie. Uitleg en inschrijven is mogelijk op de website van de Dammers uit Oost.

donderdag 26 augustus 2004

Hoogtepunten Open NK

Het Open NK kende dit jaar weer een sterke bezetting met veel wereldtoppers. Maar ook de subtoppers lieten van zich spreken. In de DamWeb rubriek van deze week partijen van de smaakmakers Ottink en Van Beek en de sensationele overwinning van Van der Vossen.

zondag 22 augustus 2004

Delmotte Frans kampioen

In Frankrijk is de afgelopen week het natiponale kampioenschap gespeeld. Gilles Delmotte slaagde erin om in de slotronde de Franse titel te veroveren. Hij won van middenmoter Bruno Feret terwijl de koploper Arnaud Cordier niet verder kwam dan remise tegen Laurent Nicault. Delmotte en Cordier eindigden beiden op 18 punten uit 11, de eerste werd tot kampioen uitgeroepen vanwege het aantal beslissingen.

zaterdag 21 augustus 2004

Tsjizov wint Hiltex Zeeland

Alexei Tsjizov heeft het vijfde Hiltex Zeeland toernooi op zijn naam geschreven. Hij won zijn groep overtuigend en speelde in de finale tegen Alexander Schwarzman remise. Op basis van zijn betere resultaten in de groep werd Tsjizov tot winnaar uitgeroepen. Hij behaalde namelijk weliswaar even veel wedstrijdpunten als Schwarzman (10 uit 7), maar scoorde een voordeelremise meer.

Op de derde plaats eindigde Erno Prosman die in de strijd om deze plek nationaal kampioen Kees Thijssen op remise hield en een punt meer scoorde in de groep. Het open toernooi werd gewonnen door de Mongoliër Ganjargal.

donderdag 19 augustus 2004

Vijf jaar DamWeb rubrieken

Op 18 augustus 1999 vescheen de eerste rubriek van Harry de Waard bij DamWeb. De titel van deze rubriek luidde "Praag '99: eenvoudig, maar goed". Nu, vijf jaar later, leidt Harry ons nog steeds van toernooi naar toernooi. Een overzicht van alle 258 rubrieken tot nu toe is te vinden op de aparte rubrieken pagina.

Deze week gaat het over het afgelopen aspiranten NK, waar Pim Meurs de zoveelste nationale titel naar Culemborg haalde.

maandag 16 augustus 2004

Hiltex Open begonnen

Het vijfde Zeeland Open wordt gespeeld onder de naam van hoofdsponsor Hiltex. De hoofdgroep van het toernooi kent dit jaar een bijzonder sterke bezetting met onder andere Alexei Tsjizjov, Alexander Schwarzman, Guntis Valneris en Kees Thijssen. In twee groepen van acht deelnemers spelen deze toppers voor een plaats in de finale.

In de eerste ronde was er meteen een verrassing. Brunssum winnaar Jean-Marc Ndjofang werd gevloerd door het Zeeuwse talent Bennie Provoost. In de andere groep won Tsjizjov van Ron Heusdens. In het toernooi wordt gerekend met voordeelremises die de doorslag geven bij gelijk eindigen. Op de website zijn deze details (nog) niet vermeld.

zondag 15 augustus 2004

Ndjofang wint Brunssum

Jean-Marc Ndjofang heeft het zomerdamtoernooi in Brunssum gewonnen. De speler uit Kameroen begon het toernooi als favoriet en maakte de verwachtingen waar. Hij eindigde met 14 uit 9 ongedeeld aan kop. Tijdens het toernooi bleek Boudewijn Derkx zijn belangrijkste concurrent. In de slotfase van het toernooi, waarin veel remises geproduceerd werden, liep Ndjofang een punt uit met een overwinning op Jochem Zweerink. Daarnaast kwamen Brion Koullen en de Malinees Diakité nog langszij.

donderdag 12 augustus 2004

NK Junioren

Volgens sommigen was het Nederlands kampioenschap voor junioren een van de sterkst bezette uit de geschiedenis. In ieder geval in de breedte want de finalisten gaven elkaar maar weinig toe. Uiteindelijk finisten zes van de twaalf deelnemers gelijk aan kop, waarna de titel in een barrage vergeven werd. Harry de Waard laat een paar partijen zien uit dit spannende kampioenschap.

zondag 8 augustus 2004

Snelle schifting in Brunssum

In Brunssum zijn er na drie rondes nog maar twee spelers met de 100% score. Het gaat om junioren wereldkampioen Boudwwijn Derkx en de nog onbekende Marius Coolen van De Vaste Zet. Een andere favoriet, grootmeester Jean-Marc Ndjofang liep vandaag tegen het eerste puntverlies aan. Hij maakt nu deel uit van een grote groep die de twee koplopers op een punt volgt.

Op de website zijn naast alle uitslagen, rondeverslagen en columns, ook nog eens alle partijen te vinden.

zaterdag 7 augustus 2004

Geen successen op EK

De Nederlandse damjeugd is er niet in geslaagd aansprekende resultaten te behalen op het Europees kampioenschap, althans er werden geen medailles gescoord. Bij de pupillen waren we er nog het dichtst bij met een vierde plaats voor Mei Yhi Wu bij de meisjes en Frerik Andriessen bij de jongens. De nationaal pupillenkampioen had echter een zeer matige start en kon dat niet meer goed maken. De drie jongens junioren deden van wat ze verwacht werden. Ze eindigden in navolging van het NK-resultaat geheel gelijk, helaas niet bovenaan maar op de vijfde plaats.

woensdag 4 augustus 2004

Delft

Juist nu de voor- en tegenstanders van de Delftse puntenoverwinning elkaar op het FMJD-forum lijken te vinden in de voordeelremise, publiceert Harry de Waard zijn rubriek over het DuWo Kennisstad Toernooi. Ondanks het feit dat daar een forse bonus stond op voordeel in het eindspel, waren de partijen het aanzien meer dan waard. Oordeel zelf.

maandag 2 augustus 2004

EK Jeugd

Zondag is het Europees kampioenschap voor de jeugd begonnen. Nederland stuurde maar liefst twintig deelnemers naar Polen, die ieder deelnemen in één van de acht categorieën. Er wordt gespeeld volgens het Zwitsers systeem, dus na drie rondes is er nog niet zo veel over de kansen te zeggen. Opvallend is wel dat de pupil Casper Remeijer nog een 100% score heeft. Ook Martijn de Leeuw bij de welpen en Jasper Lemmen bij de junioren doen het met vijf punten goed.

De informatievoorziening uit polen is niet optimaal. Op de DamZ jeugddamsite zijn echter de uitslagen en een aantal foto's te vinden.

zaterdag 31 juli 2004

Baljakin winnaar in Nijmegen

Alexander Baljakin heeft het sterk bezette Nijmegen Open gewonnen. De basis voor de toernooizege legde Baljakin al in de eerste ronden van het toernooi. In tegenstelling tot zijn collega-grootmeesters kwam hij deze ongeschonden door, met toch belangrijke overwinningen op Van den Borst en Diakité. De twee punten voorsprong die hij na de achtste ronde opbouwde gaf hij niet meer weg.

Op de tweede plaats endigde Guntis Valneris, vorige week nog winnaar van het Open NK in Den Haag. Op twee punten achterstand volgde een groep van acht spelers onder wie Thijssen, Heusdens en Ndjofang.

Op de als vanouds prima verzorgde website van het toernooi vind je alle details en partijen.

woensdag 28 juli 2004

Utrechts kampioenschap

Deze week aandacht voor het kampioenschap van de provincie Utrecht, dat dit jaar gewonnen werd door Wouter van Beek. Hij versloeg door loting Arne van Mourik die genoegen moest nemen met de tweede plaats, maar wel in plaats van Van Beek naar de halve finale van het NK mag. In het toernooi was Alfons Ottink weer een van de smaakmakers.

zaterdag 24 juli 2004

Valneris wint Open NK

Guntis Valneris heeft het Axioma Groep Open NK gewonnen. In de slotronde versloeg hij koploper Yuri Anikejev, die tot dan toe een voorsprong van twee punten had op de volledige concurrentie. Op weerstandspunten ging Valneris de jonge Oekraïner vervolgens voorbij. Anikejev wist zich nog wel op de tweede plaats te handhaven, net voor Kees Thijssen die als hoogste Nederlander de Aad Ivens bokaal won.

Vanavond en morgen verhuist een deel van het spelersveld naar Nijmegen voor het jaarlijkse Nijmegen Open.

Op de website van Axioma Groep Open zijn alle uitslagen en veel partijen uit het toernooi te bekijken.

donderdag 22 juli 2004

Oplossingen prijsvraag

Vijf weken geleden verscheen de 250-ste rubriek van Harry de Waard bij DamWeb. Ter gelegenheid daarvan publiceerde Harry een zestal gevarieerde problemen en koppelde er een wedstrijd aan. Deze week in de rubriek de oplossingen van de problemen.

woensdag 21 juli 2004

Heusdens en Anikeev in kansrijke positie

Ron Heusdens en de Oekraïner Yuriy Anikeev bevinden zich in een kansrijke positie voor de eindzege in Axioma Groep Open. De koplopers hebben een voorsprong van twee punten genomen op de achtervolgers.

De nationaal denksportkampioen ontmaskerde zonder veel moeite de onbekende Senegalees Diop. Na nog geen drie uur spelen was de partij beslist door een eenvoudige doorbraak. Anikeev verwees medekoploper Alfons Ottink terug. Dat was echter niet zonder fortuin: De oud-jeugdwereldkampioen won op klaarlichte dag een schijf juist op het moment toen Ottink een wel zeer kansrijke voortzetting miste.

Donderdag spelen de twee koplopers tegen elkaar. Als deze partij in een beslissing eindigt, handhaaft de winnaar de voorsprong van twee punten op de achtervolgers en komt de toernooizege wel erg dichtbij. Met name Heusdens moet wel in staat worden geacht in de laatste rondes de aanvallen van andere grootmeesters af te slaan.

zondag 18 juli 2004

Lemmen wint NK junioren

Jasper Lemmen heeft in Westerhaar de nationale titel bij de junioren behaald. Na een tweede en derde plaats wist hij nu via een barrage het kampioenschap te pakken. Die barrage was nodig nadat maar liefst de helft van het deelnemersveld gelijk aan kop was geëindigd. De krachtverschillen waren dermate klein dat een +2 score voldoende was. In die brrage scoorde Lemmen met 7 uit 5 een punt meer dan Danny Slotboom en Rik Keurentjes.

Nadat vrijdag bij de aspiranten Pim Meurs al kampioen was geworden, vielen de tweede en derde plaats zaterdag in handen van Joost Verplak en Robin Vogelaar. Een extra herkamp om de drie WK-plaatsen die eerst al vergeven waren aan de drie winnaars van de halve finales en later weer ingetrokken werden, was daarom niet nodig.

zaterdag 17 juli 2004

Open NK begonnen

Vandaag is in Den Haag Axioma Groep Open begonnen, dit jaar het open kampioenschap van Nederland. Met acht internationaal grootmeesters is het toernooi weer sterk bezet. Het trio dat vorig jaar de meeste punten verzamelde, kwam nu in de eerste ronde niet verder dan een remise. Alexander Baljakin moest tegen de Rotterdammer Ruud van Drunen zelf de remise maken, en ook Guntis Valneris en Hans Jansen kwamen tegen respectievelijk Steven Wijker en Ed Holstvoogd niet verder dan een puntendeling.

In totaal worden in Den Haag negen rondes Zwitsers gespeeld. Daarnaast zijn er de Beach blitz en Disco Blitz sneldamtoernooien op zondag- en donderdagavond.

vrijdag 16 juli 2004

Meurs aspirantenkampioen

Een ronde voor het einde van het aspirantenkampioenschap is Pim Meurs erin geslaagd zijn nationale titel te prolongeren. Een remise was genoeg om voor de tweede keer in zijn woonplaats Culemborg de titel te behalen. Meurs was een klasse beter dan zijn concurrenten hetgeen zich uitte in een grote voorsprong. Op de tweede plaats staat Joost Verplak en de derde laats wordt nog betwist tussen Robin Vogelaar en Pim Mostert.

Bij de junioren is het heel wat spannender. Een ronde voor het eind staan er maar liefst vijf spelers aan kop met een magere +2 score. De slotronde in Westerhaar wordt dus bijzonder interessant.

woensdag 14 juli 2004

Terug naar Praag

Praag was altijd een populair toernooi onder de Nederlandse dammers. De belangstelling loopt de laatste jaren echter wat terug. Vandaar de oproep van Harry de Waard om volgend jaar, bij de 25-ste editie, massaal naar Praag te trekken. Dit jaar won Mark Deurloo het toernooi. Twee leuke winstpartijen van de kampioen.

zondag 11 juli 2004

Georgiev wint DuWo Kennisstad toernooi

Wereldkampioen Alexander Georgiev heeft zaterdag het vierde DUWO Kennisstad Damfestival op zijn naam geschreven. De 29-jarige Rus sloot het reguliere toernooi af met een derde plaats, één punt achter nationaal kampioen Kees Thijssen en de Senegalese grootmeester N'Diaga Samb. Hij won echter overtuigend het afsluitende rapidtoernooi, dat meetelde voor het eindklassement. Thijssen werd daarin derde, Samb gedeeld vierde. Door dit resultaat werd Georgiev eerste, Thijssen tweede en Samb derde.

In de Meestergroep werd de eerste plaats gedeeld door de Fries Tjalling Goedemoed en wereldkampioene Olga Kamyshleeva uit Heerlen. Ook hier viel de beslissing in de afsluitende rapidcompetitie. In het reguliere toernooi had Goedemoed maar liefst vier punten voorsprong opgebouwd op Kamyshleeva, maar die voorsprong ging bij het rapid-dammen in rook op. Derde werd Europees kampioene Tanya Chub. In het Open Toernooi prolongeerde huidige Westlandse kampioen Peter van der Stap zijn titel.

vrijdag 9 juli 2004

Het kampioenschap van Lamberts

Een jaarlijks terugkerend en kleinschalig evenement is het kampioenschap voor blinden en slechtzienden. Harry de Waard laat zien dat deze dammers ondanks hun handicap toch behoorlijk kunnen dammen.

zaterdag 3 juli 2004

DuWo Damfestival van start

Vandaag is in Delft het DuWo KennisstadDamfestival 2004 begonnen met het Openlucht Sneldamtoernooi. Dit jaar echter niet zoals gebruikelijk en gepland op de Beestenmarkt, maar vanwege de weersonstandigheden binnen in het denksportcentrum. Daar beginnen morgen ook de hoofdtoernooien. Het toptoernooi, met wereldkampioen Alexander Georgiev, nationaal kampioen Kees Thijssen en verder Guntis Valneris, Jean-Marc Ndjofang, N'Diaga Samb en Zoja Golubeva. Een interessant deelnemersveld dat aardig wat spektakel op zou moeten leveren, al was het volgens de organisatie alleen al vanwege de Delftse Telling die gehanteerd wordt, waarin voor een voordelige remise echte punten gescoord kunnen worden.

Parallel aan het toptoernooi is er ook een sterk bezette Meestergroep en een open toernooi, voor dammers die met de Delftse Telling willen experimenteren. Samen met de stortvloed aan nevenactiviteiten een goede reden om Delft te bezoeken.

donderdag 1 juli 2004

Thijssen en Salou

Het stranddamtoernooi in Salou werd it jaar gewonnen door nationaal kampioen Kees Thijssen. Een niet geringe prestatie gezien het sterke deelnemersveld. Voor Thijssen zorgden zijn goede prestaties voor een flinke sprong op de wereldranglijst, hij laat nu Harm Wiersma definitief achter zich.

Harry de Waard bezag het van dichtbij en laat enkele fragmenten zien.

NK 2003

Axioma Groep Open

Internationaal toptoernooi en Open Kampioenschap van Nederland.
17 tot en met 24 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi