Archief - Mei/Juni 2005

 

donderdag 30 juni 2005

Oudjes in Wageningen

Dit jaar was er in Wageningen voor het eerst een officieus NK voor veteranen. In drie leeftijdscategorieën streed een groot aantal dammers voor de podiumplaatsen. Harry de Waard keek er naar en doet verslag.

woensdag 29 juni 2005

Toch nog geen beker Het Noorden

Het Noorden is toch nog geen bekerkampioen als gevolg van het meespelen van een niet-speelgerechtigde speler in het viertal van de Groningers. Tjalling Goedemoed is wel lid van de vereniging maar was dat nog niet op de peildatum van 1 juli 2004. Zijn partij is achteraf verloren verklaard en de eindstand is daardoor 4-4. Er zal dus een barrage gespeeld worden met dezelfde bordopstelling. Het Noorden begint daardoor met een 2-0 achterstand.

dinsdag 28 juni 2005

Damspektakel nadert

Zaterdag begint in Delft het vijfde DuWo Kennisstad Damfestival. Op de grote markt, bekend van koninklijke begrafenissen, wordt de aftrap gegeven met een groot openluchttoernooi. Dat is de eerste van een reeks van maar liefst acht evenementen. De meeste aandacht trekt het Toptoernooi dat de dag erop begint. Met natuurlijk de Delftse telling, die dit jaar weer iets meer gedifferentieerd is. En een sterk deelnemersveld met de wereldkampioenen Georgiev, Schwarzman en Tsjizjov, de Nederlandse kampioenen Prosman en Thijssen en de Senegalees kampioen Samb.

De Meestergroep bestaat dit jaar volledig uit vrouwen. En voor degenen die de Delftse telling aan de lijve willen ondervinden is er een opentoernooi. Alle info is te vinden op de website van DOS Delft.

zondag 26 juni 2005

Dubbel feest in Groningen

Het Noorden heeft gisteren de Nederlandse bekercompetitie gewonnen. Het viertal uit Groningen gaf een aantal ereklasseteams het nakijken en won zaterdag in de finale verdiend van Witte van Moort. Michiel Kroesbergen was de matchwinnaar met winst op Eddie Hilberink. Het was voor het eerst in de honderdjarige geschiedenis van het Noorden dat deze vereniging de beker won. In de troostfinale verzekerde Tomahoak zich van de derde plaats én deelname volgend jaar door Heijting Huissen te verlaan.

Ook een jeugdviertal van Het Noorden werd Nederlands kampioen. Bij het Nederlands kampioenschap sneldammen voor jeugdteams bleven de Groningers een straatlengte voor op de concurrentie.

donderdag 23 juni 2005

Thais slagwerk

Terug naar Thailand. Je rubriekschrijver was daar persoonlijk getuige en deelnemer van het eerste open kampioenschap van dit exotische land. Ondanks de hitte én het vroege tijdstip werd er behoorlijk gedamd en gecombineerd. Aanschouw het zelf.

zondag 19 juni 2005

Blind in Schiedam

Met enige vertraging presenteert DamWeb hierbij de rubriek van afgelopen week. Met als onderwerp dit keer het Van Stigt Thans WK Blinddammen in Schiedam. Bekijk wat zich afspeelde in de hoofden van de grootmeesters.

zaterdag 11 juni 2005

Het Noorden in finale

Damgenootschap Het Noorden is de verrassende finalist in het KNDB bekertoernooi. De hoofdklasser, weliswaar met Martin Dolfing in de gelederen, schakelde vandaag in de halve finale ereklasser Tomahaôk uit met 5-3. In de andere wedstrijd had Witte van Moort geen probleem met Heijting Huissen: 7-1.

De finale tussen Het Noorden en Witte van Moort vindt plaats op 25 juni. De verliezende teams strijden dan voor directe plaatsing voor het bekertoernooi van 2006.

donderdag 9 juni 2005

Barnsteen

Het Barnsteen toernooi in Bunschoten is inmiddels een begrip in de damwereld en heeft zich een vaste plaats op de damkalender verworven. En niet alleen op de kalender, maar ook in de damrubriek van Harry de Waard is het toernooi een jaarlijks terugkerend item. Dus ook nu weer...

zaterdag 4 juni 2005

Ndjofang sneldamkampioen

Jean-Marc Ndjofang is vandaag in Alphen aan de Rijn kampioen van Nederland in het sneldammen geworden. Hij bleef Jeroen van den Akker en Erno Prosman ruim voor en kon vervolgens de eerste prijs in ontvangst nemen bij Erica Terpstra. Ndjofang, afkomstig uit Kameroen, kon voor het eerst deelnemen aan een NK omdat hij al geruime tijd in Nederland verblijft.

Bij de vrouwen werd Tanja Chub kampioen, op de voet gevolgd door rivale Olga Kamyshleeva. Derde werd de verrassend goed presterende jeugdspeelster Mei-Jhi Wu. In de diverse jeugdcategorieën werden Hin Wong, Robin Vogelaar, Roel Boomstra en Arwin Lammers eerste.

donderdag 2 juni 2005

Nummer 300

Deze week, bijna zes jaar na de eerste, al weer de driehonderdste rubriek van Harry de Waard. Onvermoeibaar produceert hij de een na de ander. Deze week nog een keer het Amsterdams Paastoernooi, waar Krijn ter Braake dit jaar de studententitel pakte.

vrijdag 27 mei 2005

Ndjofang oppermachtig met Pasen

Pasen viel vroeg dit jaar en zo ook het gelijknamige Amsterdamse toernooi. Door de vele rubrieken over het NK iets vertraagd, maar hier is dan toch de technische impressie van Harry de Waard van dit toernooi, dat in machtige stijl gewonnen werd door Jean-Marc Ndjofang.

maandag 23 mei 2005

Valneris wint in Salou

Guntis Valneris heeft het toernooi in Salou gewonnen. Met vijftien punten had hij er twee meer dan Viesturs Tomass, Anatoli Gantwarg en Kees Thijssen. De laatste moest met de vierde plaats genoegen nemen na een nederlaag tegen Valneris halverwege het toernooi.

In Thailand won ook een Baltische dammer. Mardoso uit Litouwen eindigde precies twee weerstandspunten voor Waldo Aliar. Resultaten van beide toernooien zijn te vinden op de Salou toernooisite en het FMJD-forum voor de Thaise nieuwtjes.

donderdag 19 mei 2005

Laatste kruimels uit Groningen

Voor de vijfde maal aandacht voor het NK in Groningen waarmee de laatste kruimels worden opgeruimd. Alhoewel dat wellicht een ongepaste term is voor de schitterende gevechten die op het bord plaats vonden. Zie de damrubriek van Harry de Waard...

woensdag 18 mei 2005

Dammende vakantiegangers

Dit jaar zijn er tegelijkertijd twee vakantiedamtoernooien in het buitenland. In Thailand is er voor het eerst een toernooi georganiseerd door Eric van Dusseldorp. En Peter Pippel redde het toernooi in Salou door de organisatie over te nemen.

In Salou verschenen 48 deelnemers aan de start, onder wie drie grootmeesters. In de eerste ronde een daverende verrassing met de winst van jeugdspeelster Sarah Rijgersberg op Nina Hoekman. Ook de remise van Anatoli Gantwarg tegen Klaas Mondria was opvallend.

Het toernooi in Thailand heeft 28 deelnemers, de meeste Nederlands. Er zijn echter ook enkele spelers uit het nieuwe damland India en twee Litouwers. De resultaten van dit toernooi zijn te vinden op het FMJD Forum.

zaterdag 14 mei 2005

Van Stigt Thans uit beker

Voor bekerhouder Van Stigt Thans uit Schiedam was dit jaar de achtste finale het eindstation in de nationale bekerwedstrijden. Tegen Het Noorden eindigde de gewone wedstrijd in 4-4, waarna bij het sneldammen de Groningers met 5-3 het sterkst bleken. Bij de laatste acht bevinden zich verder nog vijf Ereklassers, aangevuld met, naast Het Noorden, de hoofdklassers IJmuiden en Damlust. Over twee weken worden de kwartfinales gespeeld.

donderdag 12 mei 2005

Nogmaals Groningen

Harry de Waard is nog lang niet uitgepraat over Groningen. Deze week aandacht voor Sven Winkel en debutant Dik de Voogd in de 297-ste DamWeb damrubriek.

zondag 8 mei 2005

Georgiev ook blind de beste

Wereldkampioen Alexander Georgiev heeft ook de wereldtitel bij het van Stigt Thans WK Blinddammen veroverd. De 30-jarige grootmeester uit Sint-Petersburg won overtuigend. Weliswaar behaalde hij met een score van 12 uit 8 net zo veel punten als Alexander Schwarzman, maar de Moskoviet kreeg zijn overwinning op Wiersma reglementair cadeau en zag daarom af van een eventuele barrage. Wiersma verloor donderdag zowel de rapid- als de blindpartij van Georgiev en kon het vervolgens niet meer opbrengen het toernooi uit te spelen. Op de derde plaats eindigde Ron Heusdens, die boven eigenverwachting geen probleem had met het blinddammen.

Het rapiddammen werd ook gewonnen door Georgiev en ook hier werd hij gevolgd door Schwarzman. Rob Clerc behaalde de derde plaats.

zaterdag 7 mei 2005

Kameroen heerst in Bunschoten

De relatief onbekende meester Flaubert Ndonzi heeft het zesde Barnsteen toernooi gewonnen. Hij eindigde in punten gelijk met zijn landgenoot Jean-Marc Ndjofang, waarmee het feest van Kameroen compleet werd. De weerstandspunten waren echter in de voordeel van Ndonzi. De derde plaats was voor Erno Prosman. Hij kwam in de slotronde niet verder dan remise tegen Mark Podolski. In deze sleutelpartij zou de winnaar nog kampioen geworden zijn. Titelverdediger Macodou N'Diaye eindigde met evenveel punten als Prosman op de zesde plaats.

vrijdag 6 mei 2005

Boomstra pupillenkampioen

Roel Boomstra is vandaag in Culemborg nationaal kampioen bij de pupillen geworden. Hij was een klasse apart en scoorde maar liefst 15 punten uit acht partijen. De jeugdige dammer uit Stadskanaal werd twee jaar geleden al derde bij de welpen en valt op door zijn hoge rating.

Op vier punten achterstand werd de plaatselijke favoriet Sjoerd ten Brinke van de organiserende vereniging Meurs DEZ tweede. Nick Hoving, eveneens uit de provincie Groningen, werd derde na een barrage met Joost Muller.

donderdag 5 mei 2005

Foutenfestival in Schiedam

De vermoeidheid slaat toe bij het Van Stigt Thans WK Blinddammen in Schiedam. De blindpartijen in de zesde ronde werden allen beslist door eevoudige fouten. Alexei Tsjizjov en Anatoli Gantwarg gaven pardoes schijven weg en konden meteen de denkbeeldige schijven in de doos doen. Ron Heusdens en Kees Thijssen waren dus snel klaar. N'Diaga Samb nam een fraaie maar dure combinatie en liet vervolgens de dam veel te snel afnemen door Rob Clerc. Als laatste profiteerde Alexander Georgiev van het feit dat Harm Wiersma na een kleine technische storing de concentratie en de partij verloor. Georgiev gaat nog steeds aan kop.

Bij het rapiddammen verloor koploper Thijssen verrassend van Gantwarg, waarna Georgiev ook hier de kop overnam. In het attractiviteitsklassement is Gantwarg koploper.

donderdag 5 mei 2005

De verliezers

Deze week aandacht voor de verliezers in de afgelopen NK. Uiteraard de veel besproken verliespartij van Barkel, maar ook Clerc krijgt zijn plaats in deze rubriek van Harry de Waard.

woensdag 4 mei 2005

Ndonzi koploper in Barnsteentoernooi

In Bunschoten is het Barnsteentoernooi halverwege. Na de vier gespeelde rondes is er op 5 mei een rustdag, waarna in het resterende deel nog drie rondes gespeeld worden. Koploper na vier rondes is de Kameroenees Flaubert Ndonzi, die tot nu toe alles won. Hij wordt op een punt gevolgd door vier spelers onder wie de grootmeesters Erno Prosman en Jean-Marc Ndjofang, de Duitse kampioen Mark Podolskij en Danny Slotboom. De Senegalese grootmeester Macodou N'Diaye had een valse start met een nederlaag tegen Gerbrand Hessing.

zondag 1 mei 2005

Van Stigt Thans WK Blinddammen

In Schiedam is gisteren met veel vertoon en publiciteit het WK Blinddammen van start gegaan. Onder grote belangstelling van het dammend publiek werd de opening verricht met medewerking van onder andere Jules Deelder.

Het evenement telt in feite drie toernooien, waarvan het blinddammen het meest tot de verbeelding spreekt. Na twee rondes viel er één beslissing, vandaag won Alexander Georgiev van Samb, maar dat had meer kunnen zijn. Gisteren raakte Aleksandr Schwarzman na een magistrale partij tegen Alexei Tsjizjov in de straal gewonnen eindspel plotseling de stand kwijt, kon geen correcte zet meer produceren en bood maar remise aan. Schwarzman is wel de leider in het attractiviteitsklassement en dat zal niemand verbazen.

In het rapidtoernooi gaan Schwarzman en Kees Thijssen met ieder één gewonnen partij aan de leiding. Het toernooi duurt nog tot en met zaterdag. De partijen zijn dagelijks live te volgen op de website.

WK Blinddammen

NK 2003

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Draughts in Russia

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.

Bijlmertoernooi