DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

19 januari 2000

Eindejaarsdamtoernooien zoals vanouds weer gezellig

Mede door de enthousiaste reacties uit voorgaande jaren werd door de Woudenbergse damvereniging DAWO opnieuw een eindejaarstoernooi gehouden. Een kleine honderd dammers en damsters trokken op 27 december naar het altijd gastvrije motel Maarsbergen waar in groepen van vier spelers werd gespeeld met een bedenktijd van een uur per persoon.

Winnaar in de A-groep van de hoofdklasse werden Henk van Snippenburg en DVSB'er Robbert Westerink. In de B-poule, met Cor van Setten en Ees Rosenboom van de organiserende vereniging in de gelederen, eindigden alle partijen in een puntendeling.

In de eerste klasse deelden in de hoofdgroep Koos Dijkhorst(Austerlitz) en Evert van Grondelle de eerste plek. Opvallend in deze klasse was dat dv. Amerongen met al haar leden acte de presence gaf. In de tweede klasse werd Wim van Stempvoort uit Doorn overduidelijk winnaar. Bij de huisdammers werd J.Wolff toernooiwinnaar in de A-groep en won A.van Ginkel al zijn partijen in de B-groep.

Twee dagen later zorgde bouwbedrijf Wessels uit Zeist er weer voor dat het Utrechtse Ons Genoegen voor de negende keer het OG-Wesselstoernooi kon organiseren. Met dik 80 man week de formule in het Utrechtse denksportcentrum "De Remise" iets af dan die van DAWO en werden in groepen van zes partijen afgewerkt met een bedenktijd van een half uur per persoon. Winnaar in de hoofdgroep werd Hermen Kroesbergen, speler van landelijk hoofdklasser DES uit Lunteren. Met 7 punten bleef hij Bert Zwart en Andrew Tjon A Ong een punt voor. Kroesbergen zette in zijn poule Sally de Jong, Danny Staal en Bunschoter Cor de Jong hardhandig van het bord, remiseerde met Andrew Tjon en verloor van Bert Zwart via een fraaie damcombinatie met naslag.

In de eerste klasse werden Danny Dix en H.Lap uit Dordrecht ex equo eerste, maar omdat Dix in hun onderling treffen had gewonnen van Lap, werd de man uit Brummen als eerste aangemerkt. In de tweede klasse ging Arie Schwartz jr., die van huis uit schaker is, met de hoogste eer strijken.

In zijn toespraak verzocht Ons Genoegenvoorzitter Teus de Mik om zoveel mogelijk fraaie fragmenten in te leveren. Het beste, het leukste, het spannendste fragment zou worden beloond met een damboek. De eerste keuze viel op een fragment van Bert Zwart uit Huizen. Hij vloerde DES-speler Hermen Kroesbergen via een vernietigende combinatie. De Huizer dammer was inmiddels al een schijfje voorgekomen. Kroesbergen probeerde deze natuurlijk zo snel mogelijk weer terug te halen en deed en poging via 47-41. Zwart wist daarmee wel raad en hield een flinke opruiming:

Kroesbergen - Zwart

Bertus Jansen, al jaren lang lid van het organiserende Ons Genoegen, maar ook van dc. Woerden, viel dit keer ook letterlijk in de prijzen. In het gevorderde klassieke middenspel wist de Linschoter dammer bij tegenstander Bjorn Beugelink ook aan alle illusies een eind te maken. Kennelijk durfde de zwartspeler het zo mooi ogende 21-26 niet aan vanwege de uitval 22-17 etc. Toch had deze wel degelijk gemoeten, want na het gespeelde 8-12 kwam hij van een koude kermis thuis. Jansen sloeg meedogenloos toe:

Jansen - Beugelink

Klaas van Dijk uit Bunschoten had Henk van Snippenburg te grazen genomen. Deze combinatie werd door hem ingeleverd en kreeg een eervolle vermelding. Zo op het eerste gezicht lijkt de positie van de witspeler er iets gezonder uit te zien. De schijven op 20 en 25 staan er ijzersterk waardoor zwart ietwat in zijn bewegingsvrijheid wordt beperkt. Toen de speler van Vriendenkring voor de logische lijkende voortzetting 21-26 koos, was van Dijk er als de kippen bij om de volle buit binnen te halen:

Van Dijk - Snippenburg

Een combinatie die ook niet onvermeld mag blijven is uit de partij Zwanenburg - Zuijdendorp

Zwanenburg - Zuijdendorp

Danny Dix uit Brummen leverde een fragment in tegen de met zwart spelende van Krevel:

Dix - Krevel

Agenda

22 Papendal, halve finales NK; 23 Papendal, halve finales NK; 29 KNDB-competitie, ronde 9.

(W)aard-igheidje

Vorige week een vraagstuk van eigen bodem: Wit: 25,26,27,30,32,34,35,37,38,40,42,43,45,47,49.
Zwart: 2,4,8,9,10,11,12,13,14,18,19,23,28,29.

Winst via 25-20 14x25 47-41 36x47 38-33 28x48 42-38 48x28 26-21 47x33 21-17 12x21 28-23 etc.

Nog één keer terug naar het eindejaarstoernooi in het Utrechtse Denksport-centrum. Daar komt de opgave voor de komende tijd vandaan. Uit de partij Henk van Snippenburg(wit) en Maarten Kolsloot. Wat waren de gevolgen van 33-28?