DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

18 augustus 1999

Praag '99: eenvoudig, maar goed

Praag '99 ligt alweer enige tijd achter ons. Van een correspondentievriend uit Tsjechie (Lumir Gatnar) en onze landgenoot Ferry Kemperman kreeg ik het nodige toegespeeld, zodat deze rubriek alleszins de moeite waard is.

Praag '99 was erg eenvoudig, maar goed georganiseerd. Het veld wat tegen qua bezetting, maar er werd leuk en spannend gespeeld. Verschillende deelnemers zetten de partijen inventief en attractief op en dat kwam het spelbeeld ten goede. Het was een echt gezelligheidstoernooi, waar onder de partij en na afloop heel wat werd afgelachen (en gedronken). Een opmerkelijk persoon in dit evenement was de dertienjarige Benno Butulis. Hij zette zijn partijen vaak mooi op, maar het jeugdige enthousiasme brak hem soms ook op. Tegen Paegle trok hij fel van leer via een gesloten Hoogland, maar dat ging niet goed.

Toernooiwinnaar werd Vladislavs Bedinovs met 11 uit 7. Daarna volgden 4 spelers met 10 punten waaronder Huissenaar Hans Klaassen. Hij werd tot beste Nederlander gebombardeerd en heeft dus een sterk gespeeld toernooi achter de rug. Alleen tegen de Tjech Jiri Sysel ontsnapte hij.

Dat er zo af en toe flink gelachen werd blijkt wel uit het volgende. Jan Sulc, een niet echt sterke Tjech, was een prachtkerel, aldus Kemperman. Met zijn Tjechisch Nederlands woordenboekje werd een analyse van de partij gemaakt. Bij bijvoorbeeld een foute zet zocht hij in het Tjechisch het woord "fout" op en sprak het uit in het Nederlands. Een hoop hilariteit natuurlijk, maar wel leuk.

De eerste ronde was er nog een raar incident. Kemperman speelde tegen Paegle en de partij duurde zes uur. De eigenaar van het theater, waar werd gespeeld, deed spontaan de lampen in de zaal uit (terwijl de partij nog aan de gang was). Hij wilde sluiten, maar toernooileider Gatnar greep gelukkig in en we kon de partij worden voortgezet. Iedereen lachte zich een ongeluk!
De top-tien zag er na 7 rondjes Zwitsers zo uit: 1.Vladislavs Bedinovs 11; 2.Raivis Paegle 10(63) 3.Vaclav Krišta 10(61) 4.Hans Klaassen 10(59) 5.Jirí Sysel 10(59) 6.Ferry Kemperman 9(61) 7.Jan Pieter Drost 9(56) 8.Igor Keder 9(54) 9.Benno Butulis 9(54) 10.Václav Marek 9(53)

Enkele plaatjes uit de Tsjechische hoofdstad, te beginnen met een komische partij tussen de toernooiwinnaar en Jiri Sysel. Vanuit een bizarre opening won wit een schijf en werd er later nog eens combinatief uitgehaald:

Bedinovs - Sysel
Praag, 1e ronde

en wit heeft een schijf meer. Maar mocht u denken dat de koek op is..... mispoes. Kijk en geniet mee: 24. ...14-19 25.41-36 10-14 26.50-45 19-24 27.40-34 12-17 28.39-33 16-21 29.44-39 met een houtje meer maakte de toernooiwinnaar er na 29. ...14-19? er resoluut een einde aan via deze krachtexplosie:

In dit toernooi waren openingszetjes aan de orde van de dag. Enkele illustere voorbeelden:

Rumpeters - Lemstra
Praag, 4e ronde

Maar wat te denken van deze:

Krista - Marek
Praag, 7e ronde

de zwartspeler spartelde nog wel door, maar was natuurlijk kansloos.

Ook deze mag in deze kolommen niet ontbreken:

Schliesman - Caca
2e ronde

De sympathieke Fries Jan Terpstra is daar waar gedamd wordt. Er gaat praktisch geen toernooi aan zijn neus voorbij. Zo ook in Praag gaf hij acte de presence en sloeg hij tegen Berzina ongenadig hard toe:

Maar het omgekeerde was ook het geval en werd de Fries te grazen genomen. Een voorbeeld tegen Laimmite:

De rest geloofde wit wel.

Agenda

18-21 Arnhem, Europacup voor clubteams. 21-29 Londen, 3e Minds Sports Olympiad. 22-29 Amsterdam, 3e int. Bijlmertoernooi. Info: A.Mohamedjoesoef, 020 - 6995121.

(W)aardigheidje

Eentje die moeilijk voor het bord te berekenen is. De inleiding is duidelijk, maar dan.... Hoe ramt wit aan het einde 7 schijven van het bord?