Archief - September/Oktober 2005

 

zondag 30 oktober 2005

Nieuw toptoernooi

In Culemborg is vandaag een nieuw toptoernooi van start gegaan. Vier, voornamelijk jeugdige, spelers uit het eerste team van Denk en Zet nemen het op tegen een aantal internationale toppers, waarvan de meesten net het WK in Amsterdam achter de rug hebben.

In de eerste ronde won Jeroen van den Akker van zijn clubgenoot Bas Messemaker. Dik de Voogd werd te licht bevonden door Guntis Valneris. Jan Peter Patist speelt morgen pas tegen Jean-Marc Ndjofang, die vandaag nog Wattrelos won. De vier andere deelnemers in Culemborg zijn Mark Podolski, Ron Heusdens, Macodou N'Diaye en Ndiaga Samb.

Morgen begint tevens het Nederlands kampioenschap voor vrouwen. Organiserende vereniging is het actieve CCR uit Rotterdam. Het kampioenschap wordt dan ook in Pernis gespeeld. Favorieten voor de titel zijn ongetwijfeld Tanja Chub en Vitalia Doumesh.

donderdag 27 oktober 2005

Partijen van Tsjizjov

De wijze waarop Alexei Tsjizjov in het wereldkampioenschap kansen wist te creëren dwong in het overgrote deel van de damwereld respect af. Schijnbaar zonder problemen slaagde hij erin zijn tegenstanders beslissende fouten te laten maken. Harry de Waard loopt nog eens langs de belangrijkste partijen van de nieuwe wereldkampioen.

zondag 23 oktober 2005

De tiende voor Tsjizjov

Alexei Tsjizjov heeft in Amsterdam zijn tiende wereldtitel veroverd. Zeventien jaar geleden, in Paramaribo, werd Tsjizjov voor de eerste maal wereldkampioen. Hij regeerde met korte onderbrekingen in 1994 en 1998 tot de eeuwwisseling, waarna Alexander Georgiev de opvolger leek van Tsjizjov. Maar in Amsterdam was Tsjizjov de onbetwiste leider. Hij wist partijen naar zijn hand te zetten en met een 15 uit 11 score in de finale bleef hij buiten bereik van de meeste topdammers.

Alleen Guntis Valneris wist in het kielzog van de wereldkampioen te blijven. In de slotronde in de onderlinge partij probeerde hij het nog wel, maar Tsjizjov gaf de Let geen kans. Voor Valneris restte de tweede plaats.

Alexander Baljakin eindigde als beste Nederlander op de derde plaats. Hij had even veel punten als Gérard Jansen, maar bleef hem op basis van de plusremises voor. Nationaal kampioen Kees Thijssen eindigde op de zesde plaats, net achter N'Diaga Samb, en voldeed daarmee net aan zijn eigen verwachtingen.

donderdag 20 oktober 2005

Valneris nadert Tsjizjov

Guntis Valneris is koploper Alexei Tsjizjov tot op een punt genaderd. Valneris won vandaag van Huseinov, terwijl Tsjizjov tegen Gérard Jansen een gelijkwaardige remise scoorde. Verrassend was de winst van N'Diaga Samb op Alexander Schwarzman. Samb moet de partij van woensdag tegen Getmanski vanaf de 48-ste zet overspelen, zo bepaalde de Jury d'Appel. De arbiter legde die partij in hevige tijdnood stil om de spelers de notatie te laten bijwerken. Ten onrechte dus.

Harry de Waard keek alvast terug naar de voorrondes van dit wereldkampioenschap.

woensdag 19 oktober 2005

Wereldkampioen onttroond

Regerend wereldkampioen Alexander Georgiev is zo goed als zeker zijn wereldtitel kwijt. Hij draaide al niet lekker in de voorrondes en werd na zes remises in de finale vandaag verslagen door Gérard Jansen. De Huissenaar die in de voorrondes nog bijzonder productief was, pakte daarmee zijn eerste overwinning in het eindtoernooi.

De meest waarschijnlijke opvolger van Georgiev lijkt Alexei Tsjizjov. Hij gaat twee punten voor op Guntis Valneris en drie punten op het trio Nederlanders in de finale. Tsjizjov heeft weliswaar een zwaarder programma dan zijn achtervolgers, maar normaal gesproken zou zijn voorsprong genoeg moeten zijn om zijn tiende wereldtitel te behalen.

zondag 16 oktober 2005

zaterdag 15 oktober 2005

Nationale competitie

De meeste WK-deelnemers kwamen vandaag ook nog eens in actie in de nationale competitie. Op teamniveau waren er niet veel verrassende uitslagen te noteren, al was de 17-3 ovewinning van Van Stigt Thans op de Westlandse Damcombinatie aan de ruime kant. Ook werden er op individueel niveau enkele verrassende uitslagen genoteerd.

In de hoofdklasse A gaan de reserves van Witte van Moort aan de leiding. Het favoriete vreemdelingenlegioen van DVSB werd geklopt door Huizum. In B heeft alleen Raes Maastricht het volle pond en lijkt probleemloos op promotie af te gaan.

Harry de Waard keek terug op de eerste schermutselingen in de competitie, in de verlate rubriek van deze week.

woensdag 12 oktober 2005

Drie Nederlanders naar finale WK

Volgens verwachting hebben Gérard Jansen, Alexander Baljakin en Kees Thijssen zich geplaatst voor de finaleronde van het wereldkampioenschap. Jansen en Baljakin waren na de voorlaatste ronde al zeker, Thijssen had vandaag aan remise tegen Erdenebileg genoeg, maar versloeg zijn achtervolger zelfs in het eindspel.

Drie andere Nederlanders konden vandaag naar huis. Ron Heusdens en Rob Clerc bereikten geen moment hun normale niveau en Hans Jansen speelde te grillig en verloor daardoor te regelmatig. Andere afvallers zijn Anatoli Gantwarg in de loodzware groep A en Mark Podolski, die pas gisteren Guntis Valneris voor zag gaan.

De twaalf resterende dammers beginnen morgen direct aan hun finale. Dagelijks, behalve zaterdag in Amsterdam. Op zondag 23 oktober is de kampioen bekend.

zondag 9 oktober 2005

Verrassingen op WK

Op het wereldkampioenschap dammen in Amsterdam begint duidelijk te worden wie de voorrondes niet zullen overleven. Van de zes Nederlanders lijkt de helft goede kansen te hebben op de finale. Gérard Jansen is in zijn groep oppermachtig en heeft met zeer goed spel een +3 score bewerkstelligd. In diezelfde groep moet wereldkampioen Georgiev het met een magere +1 doen. Rob Clerc moet het met een negatieve score doen met de voorlaatste plaats.

Nieuwe Nederlander Alexander Baljakin doet het goed in de 'groep des doods'. Hier is Hans Jansen zo goed als kansloos na twee nederlagen. Hetzelfde geldt voor Ndonzi, die nu op het WK toch wat tegenvalt.

Kees Thijssen speelt wisselvallig. Hij had een goede start maar ontsnapte zaterdag tegen Nicault en ging vandaag tegen Huseynov ten onder. Na een nieuwe winst in de zesde ronde heeft Thijssen nog zeer goede vooruitzichten op de finale. De volslagen onbekende Huseynov uit Azerbaidjan gaat in deze groep zeer verrassend aan de leiding.

Tenslotte groep D. Ron Heusdens is volstrekt uit vorm en staat onder zijn gemiddelde. In deze groep dreigt Valneris na een nederlaag tegen Getmanski buiten de boot te vallen.

Tot en met woensdag worden de laatste drie rondes uit het voortoernooi gespeeld. De organisatie slaagt erin om alle twintig partijen semi-live op de website te tonen. Daarnaast is iedere ronde één partij werkelijk live te volgen door het gebruik van een elektronisch dambord.

donderdag 6 oktober 2005

Nog even de jeugd

Vandaag is in Amsterdam een grootmeesterlijk geweld losgebarsten, zoals goed te volgen is op de voortreffelijke WK-site. Maar vanavond kijken we nog even terug naar de volgende generatie. Op het jeugd-EK was de Nederlandse aandacht gericht op twee verse talenten, Roel Boomstra en Lotte Aleven. Harry de Waard keek mee.

woensdag 5 oktober 2005

Morgen begint het!

Morgen is het zo ver! Dan gaat in Amsterdam het Wereldkampioenschap Dammen van start. Met 40 deelnemers kent dit WK een brede bezetting. daarom wordt eerst in vier groepen van tien uitgemaakt wie er naar de finale mag. Per groep zijn er drie finaletickets te verdienen, dus uiteindelijk zal de strijd tussen twaalf topdammers gaan.

De loting voor de groepsindeling heeft een vrij evenwichtig resultaat gehad, met uitzondering voor groep A. Daar zal uit het rijtje Baljakin, Gantwarg, Schwarzman, Samb, Ndonzi en Hans Jansen toch de helft de finale moeten missen.

Volgende week woensdag al wordt de negende en laatste ronde uit deze voorrondes gespeeld. Dat betekent een zwaar schema voor de heren grootmeesters, met op vrijdag en zondag een dubbele speelronde. De 11-rondige finale gaat direct verder op donderdag, met alleen een rustdag (?) voor de nationale competitie op zaterdag de 15-de.

Het toernooi wordt gespeeld in Tulip Inn Amsterdam Riverside, in het uiterste zuidoosten van Amsterdam. Alle info is te zien op de website.

zondag 2 oktober 2005

Van Stigt Thans wint topper

In de ereklasse heeft Van Stigt Thans de belangrijke wedstrijd tegen Hiltex gewonnen. Beide teams hadden nog een verrasing achter de hand. Hiltex stelde Alexei Tsjizjov op, terwijl Van Stigt Thans met Yuriy Anikyeyev verscheen. De Schiedammers hadden het meeste succes met de 'invallers'. Anikyeyev versloeg Hein Meijer, maar Tsjizjov kwam niet verder dan remise tegen Dirk van Schaik. Van Stigt Thans liep uit door winstpartijen van Anatoli Gantwarg en Alexander Schwarzman. De overwinningen van Jean-Marc Ndjofang en Kees Thijssen op het eind waren onvoldoende om de 11-9 nederlaag te voorkomen.

Heiting Huissen verloor een punt bij Heijmans Excelsior, zodat naast Van Stigt Thans alleen Witte van Moort nog de 100% score heeft. De Twentenaren wonnen van hun buren uit Hengelo.

donderdag 29 september 2005

Toernooizege door sensationele partijwinst

Brunssum zou een gemakkelijke prooi moeten zijn voor Alexander Schwarzman, qua rating veruit de sterkste. Maar uiteindelijk bleek Leopold Kouogueu in de laatste ronde voor een sensatie te zorgen en won het Brunssum Open, want over dat toernooi gaat de wekelijkse rubriek bij DamWeb.

zondag 25 september 2005

Rusland wereldkampioen

Het viertal van Rusland heeft gisteren door een ruime 7-1 zege op Senegal het wereldampioenschap op haar naam geschreven. Wereldkampioen Alexander Georgiev won als eerste van de Senegalese kampioen Modo Seck. Later gingen Bassirou Ba en N’Diaga Samb ook onderuit.

Het Nederlands team, dat al in de kwartfinale door de uiteindelijke kampioen uitgeschakeld werd, eindigde als vijfde. Dit kwam tot stand na een moeizame zege op het sterke Afrikaanse Kameroen. Na een 4-4 gelijkspel, waren twee barrages nodig om de winnaar uit te wijzen. De beslissing kwam in de tweede barrage door winst van Rob Clerc.

donderdag 22 september 2005

Nederland uitgeschakeld

Nederland is op het wereldkampioenschap in de kwartfinale uitgeschakeld door Rusland. Uit het Russische viertal zorgde de enige speler zonder wereldtitel voor de beslissing. Alexander Getmanski won van Rob Clerc. De andere drie partijen eindigden in remise. Harm Wiersma verkreeg wel groot voordeel tegen regerend wereldkampioen Alexander Georgiev. Maar deze wist zich nog net op tijd met een remisecombinatie te redden.

donderdag 22 september 2005

Spektakel in Zeeland

Deze week staat het Hiltex Open in Zeeland centraal in de rubriek van Harry de Waard. Aandacht voor Ron Heusdens die het toernooi met miniem verschil won. Maar ook spektakelstukjes van Alexander Schwarzman, die ieder toernooi kleur weet te geven.

woensdag 21 september 2005

Nederland in kwartfinale

Het Nederlandse viertal heeft zich geplaatst voor de kwartfinale in het wereldkampioenschap in Italië. In de groepswedstrijden moest Nederland echter Senegal op bordpunten voor laten gegaan. Hierdoor staat nu al het duel tegen Rusland, dat winnaar werd in groep 1, op het programma. Deze wedstrijd zou niet misstaan als finale, al moeten Wit-Rusland en Kameroen ook niet onderschat worden.

Morgenmiddag speelt het vaderlandse team, gevormd door Kees Thijssen, Alexander Baljakin, Rob Clerc en Harm Wiersma, tegen de Russen. Deze hebben met Alexei Tsjizjov en de Alexanders Schwarzman, Getmanski en Georgiev een schier onverslaanbaar team.

zondag 18 september 2005

WK voor landenteams begonnen

Gisteren is in Italië de opening verricht voor het wereldkampioenschap dammen voor landenteams. In totaal verschijnen er achttien viertallen aan de start in Varazze. Nederland is ingedeeld met Zwitserland, Estland en Senegal. Het viertal bestaande uit Harm Wiersma, Kees Thijssen, Alexander Baljakin en Rob Clerc begint vanmiddag tegen Zwitserland.

Het toernooi is te volgen op de speciaal voor dit WK opgezette site.

zaterdag 17 september 2005

Meurs verliest

Regerend landskampioen Meurs Denk en Zet heeft in de eerste ronde van de nationale competitie een gevoelige nederlaag geleden tegen Witte van Moort. In Culemborg kwam de thuisploeg niet tot scoren waarna door drie nederlagen een 7-13 eindstand werd opgetekend in het voordeel van de Twentenaren.

Gedoodverfde degradatiekandidaat Westlandse Damcombinatie liet weten nog niet afgeschreven te zijn. Promovendus Heijmans Excelsior werd knap op 10-10 gehouden. Verder kwamen Maas van 't Hoog, Hiltex en Heijting Huissen tot winst. Van Stigt Thans had vorige week de vooruitgespeelde wedstrijd tegen CEMA De Vaste Zet al gewonnen.

woensdag 14 september 2005

De Afrika show

Afrikaanse dammers domineerden deze zomer de Nederlandse damborden. Een aantal toernooien werd gewonnen door spelers uit Kameroen. Zo ook het Nijmegen Open NK, waar Flaubert Ndonzi de eer had. Harry de Waard vult daarom zijn rubriek met louter Afrikaanse hoogtepunten.

zaterdag 10 september 2005

Competitie al van start

Volgende week zaterdag wordt de eerste ronde gespeeld van de nationale damcompetitie, maar enkele spelers moesten deze week al achter het bord verschijnen om partijen vooruit te spelen. Een groot aantal dammers moet namelijk aantreden in het WK voor landenteams dat volgende week in Italië begint.

De wedstrijd in de ereklasse tussen CEMA en Van Stigt Thans werd zelfs in zijn geheel al vooruit gespeeld. Het duel eindigde in een 9-11 overwinning voor de Schiedammers, dankzij winstpartijen van Alexander Schwarzman en Ron Heusdens.

donderdag 8 september 2005

Vijf tegen twee

Iedere dammer weet feilloos de weg in een 4-om-1 eindspel - al valt het blind nog niet mee - maar in een 5-om-2 wordt het allemaal een stuk ingewikkelder. Harry de Waard bespreekt deze week een boek dat en geheel gewijd is aan dit type eindspelen en dat iedere eindspelliefhebber zou moeten bestuderen.

donderdag 1 september 2005

Combinaties in Axioma Open

Deze week kijken we terug op het Axioma Open, het zomertoernooi dat in 2006 van de KNDB weer het predikaat Open NK mag voeren. Harry de Waard laat uit de afgelopen editie de cruciale partij zien van toernooiwinnaar Alexander Schwarzman en enkele prijswinnende combinaties.

WK Dammen 2005

WK Blinddammen

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.