Archief - Juli/Augustus 2005

 

zondag 28 augustus 2005

Winnen zonder winst

Hetis inmiddels niet zo vreemd meer. Een toernooi winnen zonder tot de volle winst te komen. Ron Heusdens deed het onlangs in de finale van het Hiltex Open in Zeeland. En Alexei Tsjizjov deed het eerder deze zomer in Delft. Over dat laatste wapenfeit gaat de rubriek van Harry de Waard die door communicatiestoornissen nu pas verschijnt.

zaterdag 20 augustus 2005

Heusdens wint Hiltex Open

Ron Heusdens heeft in Zeeland het Hiltex Open gewonnen. Gisteren werd hij groepswinnaar door Alexander Schwarzman en Ganbaatar Ganjargal een punt voor te blijven. Heusdens behaalde in de groepswedstrijden net iets minder dan 10 punten uit zeven wedtrijden, veroorzaakt door twee puntennederlagen waarvoor in dit toernooi honderdsten van punten verdeeld werden.

In de andere groep won Robert Misans, die als gevolg van die puntenoverwinningen Mark Podolski net voor bleef. In de finale ontspon zich een onderhoudende partij tussen Heusdens en Misans. Na een wederzijdse kortevleugel-opsluiting verkreeg Heusdens een kansrijke omslingeling die hij omzette in een eindspel met een schijf meer. Deze puntenoverwinning was voldoende om tot winnaar van Hiltex Open uitgeroepen te worden.

donderdag 18 augustus 2005

Fraaie oplossingen

Enkele weken presenteerde Harry de Waard een zestal problemen in het kader van een oploswedstrijd. Hij vertelde er toen niet bij dat hij zelf de auteur was. Het is zeer de moeite waard de oplossingen na te spelen in de rubriek van deze week.

zaterdag 13 augustus 2005

Opnieuw Kameroens succes

Dammers uit Kameroen heersen over de Nederlandse borden deze zomer. Nadat eerder Flaubert Ndonzi al de open toernooien in Bunschoten, Delft en Nijmegen op zijn naam schreef, was het deze week de beurt aan zijn landgenoot Leopold Kouogueu. Kouogueu ging samen met Alexander Schwarzman en Jean-Marc Ndjofang met een punt voorsprong de slotronde van het Brunssum Open 2005 in en wist eerstgenoemde verrassend te kloppen. Ndjofang eindigde daardoor op de tweede plaats. Opmerkelijk waren ook de goede klasseringen van twee van oorsprong Katwijkse dammers Bas Messemaker en Michiel Kloosterziel. Samen met Schwarzman deelden zij de derde plaats. Op de toernooisite staat alle informatie over het toernooi.

vrijdag 12 augustus 2005

Praag 25 jaar

In de rubriek van deze week staat Praag centraal. Het vijfentwintigste toernooi werd gewonnen door Darya Tkachenko. In de laatste ronde versloeg zij concurrent Mark Deurloo. Kijk mee met Harry.

zaterdag 6 augustus 2005

Zilver en brons op EK

Op het Europees jeugdkampioenschap heeft de Nederlandse delegatie twee medailles behaald. Roel Boomstra won het zilver bij de jongens pupillen. Lotte Aleven werd derde bij de welpen meisjes.

De Groninger dammer Roel Boomstra was vooraf een van de favorieten van de titel. Hij ging ook voortvarend van start maar maakte in de zevende ronde een fout tegen een concurrent en verloor de partij. Uiteindelijk behaalde hij samen met Konstantin Kovalevskij de fantastische score van 15 uit 9, maar werd met één weerstandspunt minder tweede. De medaille van Lotte Aleven was minder verwacht, al was zij eerder dit jaar met grote overmacht Nederlands kampioen geworden. Met een sterke eindsprint maakte zij de opmars naar de podiumplaatsen.

In de andere categorieën reikten de Nederlanders meestal niet verder dan een vijfde tot toende plaats. Bij de junioren was Saskia Veltman goed op weg naar de titel, maar een dramatisch toernooislot maakte een einde aan de aspiraties. Rusland verzamelde de meeste medailles op het EK. Verrassend was wel dat Nederland dit jaar ook thuisland Polen voor moest laten gaan, dat met goud, zilver en brons succes boekte.

vrijdag 5 augustus 2005

Salou gered

Het Spaanse zomertoernooi werd dit jaar door een nieuwe organisatie maar net van de ondergang gered. Door de late aankondiging vonden wat minder dammers dan voorheen de weg naar de damzon, maar met Guntis Valneris kende het toernooi een waardige winnaar. Harry de Waard kijkt terug op de partijen.

zaterdag 30 juli 2005

Ndonzi wint Open NK in Nijmegen

Flaubert Ndonzi heeft het Open Kampioenschap van Nederland op zijn naam geschreven. In Nijmegen eindigde hij in een deelnemersveld van 134 dammers met 16 punten op een ongedeelde eerste plaats. Ndonzi had een vliegende start met vijf winstpartijen, ook dankzij een niet ongunstige loting. Hij sloeg vervolgens de aanvallen van alle achtervolgers bekwaam af. Nadat na de zevende ronde Mark Podolski en Geert van Aalten langszij kwamen, legde hij de basis voor de overwinning door Van Aalten te verslaan.

Mark Podolski, Kees Thijssen en Jean-Marc Ndjofang eindigden in deze volgorde met een punt achterstand op Ndonzi.

vrijdag 29 juli 2005

Utrechts kampioen

Harry de Waard blijft dicht bij zijn huis in Zeist. Het onderwerp van deze week is het kampioenschap van de provincie Utrecht. De Utrechter Alfons Ottink, bekend van zijn soms verrassende openingsvarianten, sleepte dit jaar de titel voor de neus van de concurrentie weg, en mag het gaan proberen in de landelijke halve finales.

zondag 24 juli 2005

Schwarzman wint Axioma Open

Alexander Schwarzman heeft op het nippertje het Haagse Axioma op zijn naam geschreven. De ex-wereldkampioen uit Moskou won in de slotronde van Flaubert Ndonzi en kwam daardoor langzij bij Hans Jansen die sinds de zesde ronde alleen de ranglijst aanvoerde. Schwarzman werd tot winnaar uitgeroepen door een miniem verschil in weerstand maar de prijzen werden gedeeld.

Op de derde plaats eindigde Alexander Baljakin, die een goed toernooi speelde en een aantal maal dicht bij winst tegen een collega-grootmeester was, maar het steeds niet rond kreeg. Tijdens de prijsuitreiking maakte FMJD-official Pieter Hildering nog bekend dat N'Diaga Samb kan deelnemen aan het komend WK in Amsterdam.

Parallel aan Axioma Open organiseerde DC Den Haag het NK aspiranten. Dat NK kende een verrassende ontknoping. Yuen Wong, die het hele toernooi aan kop ging werd in de slotronde teruggefloten door Robin Vogelaar. Daardoor moesten deze twee, samen met Pieter Steijlen, een barrage spelen. Steijlen won deze barrage overtuigend, waardoor de aspirantentitel voor de derde achtereenvolgende maal door een speler uit Culemborg behaald is.

vrijdag 22 juli 2005

Zomerproblemen

Tijd over? Surf dan snel naar de rubriek van deze week. Harry de Waard presenteert een zestal problemen ter oplossing aan. Veel plezier met het doorgronden van deze standen.

woensdag 20 juli 2005

Strijd barst los in Axioma Open

Axioma Open is woensdag goed op gang gekomen. Na de eerste verkennende schermutselingen op dinsdag tussen de grootmeesters, vielen vandaag de eerste slachtoffers. Alexander Schwarzman versloeg N'Diaga Samb nadat deze na een schijfverlies niet alert genoeg reageerde. En Jansen won in de dunne stand combinatief van betondammer Vatoetin. Ook in de zevende ronde op donderdag staat er weer een aantal grootmeesterduels op het programma.

zaterdag 16 juli 2005

De Bruijn Nederlands juniorenkampioen

Ernst-Jan de Bruijn is in Westerhaar kampioen van Nederland geworden. Hij won de barrage van Klaas-Hendrik Leijenaar die evenals De Bruijn 13 punten uit elf wedstrijden scoorde. Tijdens het toernooi werd duidelijk dat alle deelnemers zeer aan elkaar gewaagd waren. Er waren geen duidelijke kampioenskandidaten en geen koppen van Jut. Dit leverde een stortvloed van remises op en alle deelnemers leken hun kaarten op de laatste rondes te zetten om toe te slaan. Dat gebeurde dan ook met De Bruijn en Leijenaar als winnaars.

vrijdag 15 juli 2005

Axioma Open morgen van start

In het centrum van dammend Nederland staat het derde grote toernooi binnen korte tijd op het programma. Na het WK Blinddammen in Schiedam, het DuWo Damfestival in Delft is nu de beurt aan Axioma Open in Den Haag. Het toernooi is groter en sterker bezet dan ooit, maar liefst elf grootmeesters verschijnen aan de start. Bij het toernooi wordt ook het NK aspiranten gespeeld. In dat toernooi werd vandaag de eerste ronde al gespeeld. Een en ander is te volgen op de websites van Axioma Open en Damclub Den Haag.

woensdag 13 juli 2005

Utrechtse damrubriek verdwijnt

De aanstaande fusie tussen het Algemeen Dagblad en enkele regionale Randstedeljke kranten heeft ook gevolgen voor de damrubrieken in deze kranten. De schrijvers van de denksportrubrieken in het Utrechts Nieuwsblad hebben inmiddels te horen gekregen dat hun rubriek stopt. Bij de Haagsche Courant is bij de redactie nog niets bekend.

Harry de Waard behoort ook tot de 'slachtoffers'. Hij zal zijn rubriek bij DamWeb gewoon voortzetten maar houdt zich tevens aanbevolen als iemand nog een goede tip heeft voor verslaggeving met eventueel een rubriek bij een andere krant.

Deze week gaat de rubriek over het NK voor slechtzienden, dat voor de tweede maal gewonnen werd door Hagenaar Roy Liem-Kon-Tja.

dinsdag 12 juli 2005

Nieuwe ratinglijst

De KNDB heeft de nieuwe ratinglijst gepubliceerd. De dominantie van spelers uit het voormalige oostblok is weer groter geworden. Ton Sijbrands voert de lijst nog aan, maar door het puntenverlies van afgelopen jaar is de marge met Alexei Tsjzjov nog maar een punt. Baljakin staat als nieuwe Nederlander op de derde plaats en als laatste Nederlander is alleen Erno Prosman nog in de top-10 te vinden. Ook opvallend is dat Kees Thijssen, ondanks zijn derde Nederlandse titel, flink wat punten verloor en naar de twaalfde plaats zakte.

De volledige lijst en diverse dwarsdoorsneden zijn bij de KNDB te downloaden.

zondag 10 juli 2005

Tjsjizjov wint op punten

Alexei Tsjizjov heeft het Toptoernooi in het DuWo Kennisstad Damfestival gewonnen. In het vijf rondes tellende reguliere toernooi kwam Tsjizjov in de slotronde langszij bij Alexander Schwarzman. Opvallend was dat Tsjizjov het vooral moest hebben van de puntenoverwinning terwijl Schwarzman een klassieke overwinning boekte. Ook N'Diaga Samb bleek goed in vorm, met overwinningen op wereldkampioen Alexander Georgiev en Nederlands kampioen Kees Thijssen. Hij scoorde echter niet constant genoeg om in aanmerking te komen voor de titel.

Op de slotdag werd afgesloten met een rapidcompetitie. Tsjizjov nam daarin afstand van Schwarzman en werd daarmee winnaar van het damfestival. In de Meestergroep die volledig uit vrouwen bestond, werd Nina Hoekman afgetekend kampioen. Alleen bij het rapiddammen kwamen hier enkele puntenoverwinningen voor. Het open toernooi werd gewonnen door Flaubert Ndonzi uit Kameroen.

WK Dammen 2005

WK Blinddammen

Axioma Open

Internationaal toptoernooi
16 tot en met 23 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.