Archief - Januari/Februari 2006

 

zaterdag 25 februari 2006

Terugblikken op de competitie

Vorige week werd Van Stigt Thans voor het eerst kampioen van Nederland. Op de website van de Schiedamse vereniging staat inmiddels een uitgebreid verslag van de kampioenswedstrijd. Harry de Waard kijkt in zijn rubriek ook terug op de wedstrijden uit de ereklasse. Geniet van het treffen tussen Gérard Jansen en Hein Meijer dat via een Woldouby na 115 zetten beslist werd.

maandag 20 februari 2006

Russen domineerden Confederation Cup

De Russische teams waren oppermachtig op de afgelopen week gespeelde Confederation Cup in het Franse Cannes. Voor de halve finales plaatsten zich alleen de Russische viertallen. Uiteindelijk werd het team van Bashneft uit Ufa kampioen. Het viertal werd gevormd door Alexander Schwarzman, Alexander Getmanski, Mark Podolski en Murodullo Amrillaev. In de finale versloeg het een team met ondermeer Alexei Tsjizjov en Guntis Valneris.

zaterdag 18 februari 2006

Van Stigt Thans kampioen

Van Stigt Thans is erin geslaagd om landskampioen te worden. In Schiedam moest er gewonnen worden om Hiltex voor te blijven. In tegenstelling tot enkele voorgaande rondes ging het nu minder moeizaam. Maas van 't Hoog werd met 14-6 geklopt waarna de champagne ontkurkt kon worden.

De Westlandse Damcombinatie verloor het directe degradatieduel tegen Dammers uit Oost. Deze laatsten krijgen via de nacompetitie een kans zich te redden, dezelfde taak staat Heijmans Excelsior te wachten.

De promovendi naar de Ereklasse zijn DVSB en Raes Maastricht. DVSB verleende zijn kampioenschap een nare bijsmaak door een schijnbaar afgesproken 10-10 tegen degradatiekandidaat Hiltex 2, dat daar maar al te graag aan meewerkte. Het Noorden en Damlust krijgen via de nacompetitie nog een kans naar de Ereklasse te promoveren.

donderdag 16 februari 2006

Nederland afwezig bij Confederation Cup

Nederlandse teams hebben het net als vorig jaar laten afweten bij de Confederation Cup. In Cannes is dit Europese clubtoernooi dinsdag begonnen, een dag na de start van het jaarlijkse individuele toernooi in het Palais des Festival. Negen viertallen meldden zich aan, allemaal uit Rusland, Letland of Frankrijk. Na drie ronden voeren de Russische teams de ranglijst aan in beide groepen.

donderdag 16 februari 2006

Partijen uit WK-jeugd

In de rubriek van deze week bespreekt Harry de Waard enkele partijen uit het wereldkampioenschap voor aspiranten en junioren. Op dit WK eind december in Oekraïne vielen de Nederlandse deelnemers helaas buiten de prijzen.

donderdag 9 februari 2006

Oplossingen

De vraagstukken van de kerstoploswedstrijd van de Kring voor Damproblematiek zijn in vele damrubrieken verschenen, zo ook bij Harry de Waard. De oplossingen zijn hier ook live op het bord te volgen. Bekijk snel de juweeltjes van Andreas Kuijken.

zondag 5 februari 2006

Van Stigt Thans met de hakken over de sloot

In het topduel tussen Witte van Moort en Van Stigt Thans is de belangrijkste titelkandidaat met de hakken over de sloot geslaagd. Slechts één winstpartij, van Arnaud Cordier op Sven Winkel, was genoeg voor een 9-11 overwinning want de andere partijen eindigden in remise. Hiltex, dat zelf met 14-6 tegen DUO aan de bordpunten werkte, zal knarsentandend hebben toegekeken en blijft op een punt achterstand. In de laatste ronde speelt Van Stigt Thans thuis tegen Maas van 't Hoog voor de titel.

In de hoofdklasse A verspeelde Het Noorden tegen SNA de punten waardoor DVSB de titel op een presenteerblaadje krijgt aangereikt. In B maakten de drie toppers geen fouten en als dat zo blijft heeft Den Haag het nakijken.

donderdag 2 februari 2006

Jeugdselectie te sterk

Half december speelde een team van Surinaamse dammers de jaarlijkse wedstrijd tegen de nationale jeugdselectie. Ook nu weer bleek de jeugd een maatje te groot. Zelfs zonder de jeugd-WK-gangers werd er met speels gemak gewonnen. Harry de Waard showt enkele partijen.

donderdag 26 januari 2006

Nieuwe rubriek

De 333-ste DamWeb damrubriek gaat deze week over het EK-veteranen dat dit najaar in Zeeland gespeeld werd. Peter van der Stap werd de overwinnaar dus van hem een aantal partijzeges.

zaterdag 21 januari 2006

Spanning stijgt

De nationale competitie is dit jaar spannend tot het eind. Na een aantal krappe 11-9 overwinningen bleef bij koploper Van Stigt Thans dit maal de teller steken bij 10. Angarde Informatica profiteerde optimaal van de tactische opstelling. Als Hiltex wilde profiteren, moest het wel de wedstrijd in Huissen winnen. Maar na een marathonpartij tussen Gérard Jansen en Hein Meijer werd het ook daar 10-10. Witte van Moort was de lachende derde met 13-7 winst op Hijken. In de hoofdklasse A kwam Het Noorden weer aan kop na de misstap van DVSB bij Franeker. In de hoofdklasse B kwamen alle koplopers tot winst.

Harry de Waard bekeek een aantal partijen uit de voorgaande rondes. Bij deze, ietwat verlaat, de rubriek van afgelopen week.

zaterdag 14 januari 2006

Toernooifragmenten

Aan het eind van het jaar was er weer een lawine aan damtoernooien. Harry de Waard bezocht de jaarlijkse evenementen in Maarsbergen en Utrecht en noteerde een aantal leuke combinaties.

zondag 8 januari 2006

Competitie blijft spannend

De strijd om de landstitel blijft ongemeen spannend. Van Stigt Thans boekte in Culemborg bij Meurs DEZ de vierde 11-9 overwinning van dit seizoen en blijft de achtervolgers Hiltex en Witte van Moort net een punt voor. De Amsterdammers hebben wel veruit het lichtste programma, dus maken zeker nog een goede kans op herovering van de titel.

In de hoofdklasse A nam DVSB de kop over van Het Noorden na een 9-11 winst in Groningen. Damlust gaat nog aan kop in de hoofdklasse B, maar zag achtervolgers Raes Maastricht en Den Haag wel een punt dichterbij komen na een gelijkspel tegen Constant-Charlois.

donderdag 5 januari 2006

Terugblik op WK

Vlak na het NK voor vrouwen konden we in Italië bij het wereldkampioenschap een nieuwe kampioene begroeten. Daya Tkachenko bleef de concurrentie twee punten voor. De Nederlandse Nina Hoekman eindigde als derde. Harry de Waard kijkt met enkele partijen terug op dit WK.

zondag 1 januari 2006

Clerc niet op NK

Na precies dertig finales zal achtvoudig nationaal kampioen Rob Clerc dit jaar niet bij het Nederlands kampioenschap dammen aanwezig zijn. Vorig jaar wist hij zich niet rechtstreeks te plaatsen voor de finale van 2006. Ook omdat het bestuur van de KNDB onlangs besloot geen keuzeplaatsen toe te kennen voor de finale moest Clerc zich opnieuw plaatsen via de halve finales. Daaruit heeft hij zich echter teruggetrokken, zodat het NK het na dertig jaar zonder Clerc moet doen.

Het programma van de halve finale, die op 14 januari van start gaan, is inmiddels bekend. Er zijn zoals gebruikelijk vier groepen van tien deelnemers, waaruit de nummers één en twee naar de finale gaan. De nummers drie spelen een extra toernooi voor de twee resterende plaatsen.

WK Dammen 2005

WK Blinddammen

Axioma Open NK

Internationaal toptoernooi
15 tot en met 22 juli
Den Haag.

KNDB

De dambond

Turbo Dambase

Turbo Dambase is een database met ruim 268.000 partijen. Snel zoeken naar openingen, standen, partijen en tegenstanders. Maandelijks updates per e-mail met de laatste partijen. Een onmisbaar hulpmiddel bij voorbereidingen en analyses.

Klik hier voor meer informatie en bestellingen.