• Voorpagina
  • Informatie
  • English info
  • Deelnemers
  • Nieuws
  • Nevenactiviteiten
  • Geschiedenis
  •  

    Nieuws

    14 juli 2001

    ORAP Open van start

    Zaterdag is in Kijkduin het ORAP Open NK 2001 van start gegaan. De officiële opening van het toernooi werd verricht door de burgemeester van Den Haag. Drs. W.J. Deetman speelde na een onderhoudende openingsspeech de eerste zet aan het bord van wereldkampioen Alexei Tsjizjov.

    In de loting van de eerste ronde speelden de toppers tegen nationale subtoppers. De meeste favorieten voor de titel kwamen tot winst: Europees kampioen Harm Wiersma, wereldkampioen Alexei Tsjizjov en winnaar van het Open NK 2000 Alexander Baljakin wonnen ieder in een interessante partij van hun tegenstanders.

    Titelverdediger (van ORAP Open 2000) Hans Jansen kwam in zijn partij tegen Nijkerker Martijn Vissers niet verder dan remise, ondanks een (tijdelijk) schijf voor in het middenspel. Ook Kees Thijssen wist niet te winnen. Zijn tegenstander, Nationaal Meester Evert Bronstring, bereikte vrij eenvoudig de remise.

    Verrassend was de winst van Wim Bremmer op internationaal grootmeester John van den Borst. Ook de talentvolle jonge dammer Jeroen van den Akker won zijn partij tegen Leopold Sekongo uit Ivoorkust.

    11 juli 2001

    Beach Resort Kijkduin Blitz toernooi

    Het prijzengeld van het Beach blitz toernooi is flink verhoogd dankzij sponsoring door de Stichting Beach Resort Kijkduin. Het Beach Blitz toernooi wordt op zondagavond 15 juli vanaf 19.00 uur gespeeld bij Beach Club Gotcha in Kijkduin. De prijzen voor de eerste tot en met de vijfde plaats zijn resp. fl. 225, fl. 125, fl. 75, fl. 50 en fl. 25.

    7 juli 2001

    Programmaboekjes verstuurd

    De programmaboekjes voor het toernooi zijn verstuurd naar de deelnemers en geïnteresseerden. Degenen die nog geen boekje hebben ontvangen worden verzocht contact op te nemen met de organisatie.

    20 juni 2001

    Officiële opening ORAP Open NK

    De organisatie van ORAP Open NK is bijzonder blij dat het toernooi dit jaar officieel geopend zal worden door de burgemeester van Den Haag. Drs. W.J. Deetman zal op 14 juli om 12.00 uur de openingszet verrichten. Voor ORAP Open betekent dit een erkenning als een Haags topsportevenement.

    30 mei 2001

    Wereldtop speelt in ORAP Open NK

    Het komende toernooi zal zeer sterk bezet zijn. De meest in het oog springende deelnemers zijn Harm Wiersma en Alexei Tsjizjov. Wiersma is de regerend Europees kampioen (Hoogezand 1999) en Tsjizjov is wereldkampioen (Moskou 2001). Beide spelers behoren tot de sterkste spelers die de wereld ooit gekend heeft. Als gevolg van allerlei omstandigheden is het echter zeer lang geleden dat beiden samen in een toernooi met traditioneel speeltempo speelden. De laatste maal was het wereldkampioenschap 1992 in Toulon, dat door Tsjizjov met overmacht gewonnen werd. Wiersma eindigde toen met Sijbrands, Clerc en Baljakin op de gedeelde tweede plaats. Daarna volgde eind 1993 de match om de wereldtitel die door Tsjizjov met 22-18 werd gewonnen. Het feit dat beiden in juli in het Orap Open NK spelen is daarom een unieke gebeurtenis. Wel speelden Wiersma en Tsjizjov beiden het WK Rapid in 1999, een toernooi met verkorte bedenktijd dat ook bijzonder sterk bezet was en waarin zij samen op de vierde plaats eindigden.

    Een andere opmerkelijke deelnemer is Alexander Baljakin (Wit-Rusland). Baljakin won vorig jaar het Open NK in Nijmegen. Hij bleef daarmee spelers als Alexandr Schwarzman (toenmalig regerend wereldkampioen) en Alexei Tsjizjov voor. Omdat hij zich niet geplaatst had voor het wereldkampioenschap, kon hij daar dit jaar niet spelen. Hij had anders zeker tot de kanshebbers behoord.

    Hans Jansen is een trouwe deelnemer in Den Haag. De sympathieke Amsterdamse grootmeester won het toernooi in 2000, net voor Alexei Tsjizjov. Jansen is op dit moment nog in een herkamp met Wiersma verwikkeld om de Nederlandse damtitel.

    Overige deelnemende grootmeesters zijn de Nederlandse Zwitser Hans Vermin, Kees Thijssen (winnaar in 1999), Ron Heusdens (vierde plaats op het laatste NK), John van den Borst en Mustafa Durdiev uit Turkmenistan. De komende maand zal deze lijst nog worden uitgebreid met enkele spelers.

    20 mei 2001

    Nevenactiviteiten

    De organisatie heeft het programma met nevenactiviteiten bekend gemaakt. Natuurlijk staan de befaamde Beach Blitz en Disco Blitz toernooien weer op het programma. De dagen waarop deze toernooien gespeeld worden is echter aangepast zodat het nu beter past in het schema van het hoofdtoernooi (geen vroege rondes meer de dag erna). Nieuwe activiteiten zijn een simultaan door wereldkampioen Alexei Tsjizjov op zaterdagavond 14 juli en dagelijkse korte sneldamtoernooien voor het aanwezig publiek en supporters.

    Dus nu nog meer redenen om aan het toernooi mee te doen of er in ieder geval een bezoek aan te brengen. Een overzicht van de activiteiten staat op een aparte pagina.

    31 maart 2001

    Alexander Baljakin verdedigt titel in Orap Open

    De winnaar van het Open Kampioenschap van Nederland 2000, Alexander Baljakin, heeft aangekondigd zijn titel in Den Haag te komen verdedigen. Baljakin won de titel vorig jaar bij Ordina Open in Nijmegen. Het toernooi krijgt daarmee dit jaar een bijzonder sterke bezetting.

    22 februari 2001

    Nieuwe indeling sub-klassementen

    Het organisatiecomité heeft besloten de sub-klassementen iets anders in te delen. In voorgaande toernooien kwam het voor dat sommige deelnemers in drie sub-klassmementen meespeelden, terwijl andere deelnemers in slechts één klassement voor een prijs in aanmerking kwamen.

    Om deze reden zijn de klassementen voor 55+ en spelers uit de regio afgeschaft en is het aantal rating klassementen verhoogd tot vijf. Daarnaast is er een extra klassement ingevoerd voor spelers met een lichamelijke handicap.

    17 januari 2001

    Sponsorcontract met ORAP Consulting Group verlengd

    Een delegatie van het organisatiecomité heeft een bijeenkomst met de directie van Orap Consulting Group bijgewoond waar formeel het sponsorcontract verlengd werd. Het toernooi zal ook dit jaar de naam Orap Open dragen, nu echter ook met de toevoeging NK.

    27 september 2000

    ORAP Open terug aan de kust

    ORAP Open wordt in 2001 weer in Atlantic Hotel gespeeld. In 1995 en 1996 werd het toernooi, dat toen nog The Hague Open heette, ook op deze fraaie lokatie gespeeld. Het hotel is te vinden aan de Kijkduin boulevard, direct aan de kust.

    Sinds de vorige toernooien zijn de zalen volledig opgeknapt. Er is nu ook air-conditioning beschikbaar, zodat bijeen eventuele hittegolf nog fris gedamd kan worden. Net als in voorgaande jaren zijn consumpties tegen zeer lage prijzen beschikbaar.

    29 augustus 2000

    ORAP Open wordt in 2001 Open NK

    Op grond van de sterke toernooien die de afgelopen jaren in Den Haag zijn gespeeld heeft het KNDB bestuur besloten het predikaat "Open Kampioenschap van Nederland 2001" toe te wijzen aan ORAP Open.

    1 augustus 2000

    Orap gaat door

    ORAP Consulting Group laat weten ook in 2001 het toernooi te willen sponsoren. Belangrijke reden was de goede pers die het toernooi heeft gehad. Er waren regelmatig verslagen in landelijke en regionale dagbleden, aandacht van TV West en een dag lang live reportages van Radio West.

    5 juni 2000

    Open NK Computerdammen

    Op vrijdag 21 juli en zaterdag 22 juli (de slotdag) wordt bij de ORAP Open het Open Nederlands Kampioenschap dammen voor computers gehouden. Aan dit evenement doen circa 15 computers uit Nederland en het buitenland mee.

    5 juni 2000

    Speelzaal bekend

    Het heeft even geduurd, maar nu is eindelijk de definitieve beslissing genomen ten aanzien van de speelzaal. Het is Nutsschool Woonstede geworden in Den Haag Zuid-West. Hoewel de speelzaal iets kleiner is dan die van vorig jaar (maar nog voldoende ruim), is het een perfecte lokatie.

    7 mei 2000

    Aad Ivens Bokaal voor beste Nederlander

    Na overleg met het organisatiecomité heeft de familie Ivens besloten de Aad Ivens Bokaal ter beschikking te stellen aan ORAP Open. De wisselbokaal zal uitgereikt worden aan de hoogst eindigende Nederlandse dammer in Orap Open. Dit ter nagedachtenis aan de in juli 1995 overleden Aad Ivens. Ivens was een prominente dammer en bestuurder in de damwereld.

    De wisselbokaal zal waarschijnlijk uitgereikt worden door oud-wethouder Vink.

    2 mei 2000

    Ondertekening sponsorcontract

    Het organisatiecomité is er vrij snel in geslaagd een hoofdsponsor voor The Hague Open te interesseren. Op dinsdag 2 mei wordt dit bezegeld met de ondertekening van het sponsorcontract met ORAP Consulting Group.

    The Hague Open heet voortaan Orap Open.

    Ondertekening sponsorcontract Ondertekening van het contract. Links Gerard de Groot en Jan Kok, voorzitter en penningmeester van het organisatiecomité. Rechts de directie van Orap Groep: de heer W. Th. van den Pangaard en de heer R.F. van Stoltz.

    22 maart 2000

    Oprichting organisatiecomité

    Een vijftal actieve bestuurders van Haagse damverenigingen komt bij elkaar, nadat Theo Dijkstra bekend heeft gemaakt dat hij als gevolg van problemen met het KNDB-bestuur het niet meer ziet zitten The Hague Open te organiseren. Er wordt een comité opgericht waarin Fred Versteeg, Alex Kruyshoop, Jaap van Galen, Jan Kok en Gerard de Groot zitting hebben. De laatste wordt gekozen als voorzitter.

    De doelstelling van het comité is om de organisatie van The Hague Open voor dit jaar en de komende jaren veilig te stellen.

    Sponsors van Orap Open:

    ORAP Consulting Group - Haeghe Groep - Sportstad Den Haag

    Enermet - Delft's Brood - Stimuka

    Business Haaglanden - Kasteel Diever - Dierenontdekcentrum