DamWeb

Technische rubriek

Harry de Waard (mail)

19 april 2000

Hengelo damstad

Het eerste nationaal damkampioenschap van de 21e eeuw wordt gehouden in Hengelo. Een stad die herinneringen oproept aan het legendarische wereldkampioenschap 1972, waarin Ton Sijbrands en Harm Wiersma eerste en tweede werden, in een deelnemersveld met roemruchte namens zoals Andreiko, Baba Sy en Deslauriers, zo schrijft bondsvoorzitter Theo van den Hoek in zijn voorwoord van het programmaboekje. De komende anderhalve week bent u te gast van damvereniging Maas van 't Hoog, die bij de organisatie van dit NK zeer nauw betrokken is geweest.

Afgelopen zondag was om 11:30 de ontvangst van de deelnemers en genodigden en was om 12:15 uur de officiële openingsceremonie. Alles vindt plaats in de Burgerzaal van het Stadhuis, Burgemeester Jansenplein 1. Het stadhuis is gemakkelijk bereikbaar. Op loopafstand van het NS-station is het ca. 10 minuten. Bij het station is ruime parkeergelegenheid, terwijl het zelfs mogelijk is de auto pal naast het stadhuis te parkeren in de parkeergarage Thiemsbrug.

Alle ronden van dit 83e kampioenschap beginnen om 12:00 uur, behalve op de slotdag, zaterdag 29 april. Dan zult u een uurtje eerder moeten verschijnen als u alles vanaf de openingszet wilt meemaken.Alleen op de eerste paasdag (zondag 23 april) wordt er niet gespeeld en hebben de spelers dus vrijaf.

Mocht u nog demonstraties mee willen maken: vrijdag 21 april om 14:00 zullen Johan Krajenbrink en Kees Thijssen de partijen van commentaar voorzien. De volgende dag neemt Ton Sijbrands het over, evenals in de achtste ronde, die op maandag 24 april is gepland. Ook weer om 14:00 uur. Op de slotdag, als de sluiting om 17:00 uur is gepland zullen Krajenbrink en Thijssen weer acte de presence geven en de spannende gebeurte-nissen op het bord zeker niet voorbij laten gaan.

De nationale titelstrijd kent dit keer maar liefst vier debutanten. Jeroen van den Akker, uitkomend voor het Culemborgse Meurs Denk en Zet, is met zijn 19 jaar de jongste deelnemer. Vanuit de halve finales wist hij zich met Auke Scholma en Frank Teer op de eerste plaats te nestelen en vervolgens de barrage te winnen.

Drie jaar ouder is Martin Dolfing en geldt al jaren als een groot talent. Komt uit voor Het Noorden uit Groningen. Zijn nationale sneldamtitel in 1999 kondigde de doorbraak aan en de indrukwekkende eerste plaats in de halve finale vormde de bevestiging. Jan Mente Drent is het idool van Maas van 't Hoog en speelt dus een thuiswedstrijd. Als kampioen van de provincie Groningen plaatste hij zich voor de halve finale. Een zwaar bevochten remise in de laatste ronde leverde hem de felbegeerde tweede plaats op. Oudste debutant en deelnemer is Mari van Ballegooijen, uitkomend voor Heijmans Excelsior. In de halve finale en de aansluitende barrage maakte hij vooral indruk door onder alle omstandigheden koelbloedig te opereren. Dit kwartet wordt gecompleteerd door Rob Clerc, (zevenvoudig nationaal kampioen, die voor de 25e keer meespeelt), Gérard en Hans Jansen, Mark Kemperman, Auke Scholma, Arjan van Leeuwen, Paul Oudshoorn, Jos Stokkel, Hein Meijer en Ron Heusdens.

Laatstgenoemde dammer had vorig jaar in Huissen een droomstart, maar in de tweede toernooihelft van dit NK werd het klassement flink door elkaar geschud. Heusdens moest zijn bliksemstart bekopen en voerden Mark Kemperman, Rob Clerc en Arjan van Leeuwen de ranglijst aan. Alleen Rob Clerc bleef in de finale zijn zenuwen de baas. Na een langdradig vier-om-twee eindspel versloeg hij Auke Scholma. Hij verzekerde zich - zoals reeds eerder genoemd - van zijn zevende nationale damtitel. Nog enige impressies van zijn vorig NK, te beginnen met een partij tegen de grote afwezige, Kees Thijssen:

Kees Thijssen - Rob Clerc 1-1
29-03-1999

Clerc sloeg wel toe tegen Hans Jansen, die vorig NK bar slecht voor de dag kwam:

Rob Clerc - Hans Jansen 2-0
01-04-1999

Agenda

t/m 29, Hengelo, kamp. van Nederland. Info: bondsbureau KNDB, 026-4952309; of tijdens het toernooi: 07402459475; 22-29 Berlijn, Berlijn Open. Info E.Merins 0049305628850; 22 Leeuwarden, damdag. Info J.Lemstra, 058-2660406; 24 Genk. Internationaal toernooi. Info R.ten Berge, 089-307716; 29 NK schooldammen BO en VO; Malden, bloesemtoernooi. Info: J.Haage, 024-6963369; Brussel, 12 uren van Brussel. Info: J.C.Fabeck, 027626790.

(W)aard-igheidje

De afsluiting van de vorige rubriek was er eentje voor de minder gevorderden:

Tot slot weer een ouderwetse kraker. Hoe forceert wit de winst: